پیام‌نما

وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَ إِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ‌اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ * * * [مردان و زنان] بی‌همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید؛ اگر تهیدست‌اند، خدا آنان را از فضل خود بی‌نیاز می‌کند؛ و خدا بسیار عطا کننده و داناست. * * اللّه از فضلش بسازدشان توانمند / دانا و بگشاينده مى‌باشد خداوند

۳۰ آذر ۱۳۸۷، ۱۴:۵۰

گفتگوی صفری با نووی لیست/

آمادگی تهران برای تامین انرژی اروپا / تحریم ایران ناکارآمد است

آمادگی تهران برای تامین انرژی اروپا / تحریم ایران ناکارآمد است

معاون اروپای وزیر خارجه با اعلام آمادگی کشورمان برای تامین انرژی اروپا، گفت: موضع تهران در این خصوص به خاویر سولانا اعلام شده، ضمن آنکه به طور کامل آماده ایم در چارچوب همکاری ای مشخص با اروپا با تلاش برای تامین امنیت انرژی، به مسئولیت خود برای رساندن انرژی به کشورهای این منطقه عمل کنیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی صفری، معاون اروپای وزیر خارجه کشورمان که اخیرا به کرواسی سفر کرده بود، در گفتگوی اختصاصی با روزنامه نوی لیست که از جمله رسانه های باسابقه منطقه بالکان محسوب می شود، به تشریح آخرین مواضع کشورمان درباره مهم ترین تحولات بین المللی، منطقه ای و روابط تهران - زاگرب پرداخت.

تشریح ابعاد مذاکرات در زاگرب

وی در آغاز این گفتگو با اشاره به دیدارهایش با مقامات مختلف کشور کرواسی، مجموع مذاکراتش در زاگرب را مثبت و سازنده توصیف کرد و افزود: در ملاقات با نایب رئیس مجلس کرواسی درباره نقش مجالس دو کشور در تقویت و توسعه روابط گفتگو کردیم، ضمن آنکه در این مذاکرات ایجاد مقدمات انجام سفر های گروه دوستی پارلمانی دو طرف مورد تبادل نظر قرار گرفت.

صفری همچنین سفر دو سال قبل علاءالدین بروجردی، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و کرواسی به زاگرب را مورد اشاره قرار داد و گفت: من معتقدم هنگامی که مجالس دو کشور با هم گفتگو می کنند در واقع گفتگوی مردم دو کشور در حال انجام است چرا که نمایندگان مجلس در واقع، نمایندگان مردم و ملت هستند.

معاون وزیر خارجه ادامه داد: در ملاقات با قائم مقام وزیر خارجه کرواسی هم بحث های خوبی درباره مناسبات دو جانبه مطرح شد؛ علاوه بر این در ملاقات با معاون وزیر اقتصاد کشور شما نیز مسائل مربوط به روابط اقتصادی دو کشور مورد گفتگو قرار گرفت؛ البته همانطور که می دانید امروز حجم روابط اقتصادی ما بسیار کم و نزدیک به 10 میلیون یورو است که با توجه به نقایص موجود در این عرصه، من در این دیدار تلاش کردم مقامات اقتصادی کرواسی را به توسعه روابط اقتصادی با کشورمان ترغیب نمایم.

وی در ادامه اظهار داشت: در همین چارچوب و در دیدار با معاون وزیر اقتصاد کرواسی، به او گفتم که ایران با جمعیت 75 میلیونی که بیش از 40 درصد آن بین 18 تا 30 سال هستند و از این جهت جزء کشورهای جهان محسوب می شود، در کنار جمعیت سه میلیونی دانشجویان و همچنین پتانسیل عظیم توسعه اقتصادی و رشد تجاری، بازار بزرگی است که به روی همه کسانی که خواهان همکاری در این بخش باشند، به طور کامل باز است.

اروپا در حال از دست دادن بازار بزرگ ایران

صفری افزود: در ادامه برای این مقام اقتصادی کرواسی توضیح دادم که اقدام اروپا در کاهش حجم روابط اقتصادی با ایران، در واقع به شکست در میدان رقابت آسیا در بازار ایران منجر می شود؛ جالب است بدانید که حجم مبادلات تجاری ما با کشورهای آسیایی طی سه سال گذشته بیش از 40 میلیارد دلار بوده و این در حالی است که این رقم در سال گذشته به هشتاد میلیارد و در سال جاری به حدود 100 میلیارد دلار خواهد رسید.

معاون اروپای وزیر خارجه نتیجه گرفت: این ارقام و مجموع چنین روندی نشان می دهد که اروپا در حال از دست دادن بازارهای ایران است و در ادامه این شرایط، طبعا جای خالی اروپا در بازار ایران از سوی کشورهای آسیایی پر خواهد شد؛ با این اوصاف هیات کمیسیون مشترک اقتصادی کرواسی که قرار بود ماه گذشته به ایران سفر کند، به دلایل نامشخص سفر خود به تهران را به تعویق انداخت؛ البته من در این دیدار اعلام نمودم که برگزاری این کمیسیون به عنوان معیاری تعیین کننده در چارچوب های همکاری اقتصادی دو کشور اقدامی مهم بوده و نباید به تعویق انداخته شود.

گلایه از خلف وعده اقتصادی کرواسی

وی با بیان اینکه گویا هیات اقتصادی کرواسی برای برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور در ماه ژانویه به تهران سفر خواهد کرد، به گلایه از خلف وعده های اقتصادی کرواسی در مواجهه با کشورمان پرداخت و ادامه داد: به عنوان مثال ما در عرصه صنایع کشتی سازی، سال ها قبل، سفارش شش فروند کشتی را به کرواسی داده و حتی هزینه آن را هم پرداخت کردیم اما متاسفانه طرف کروات در این خصوص به تعهد خود عمل نکرد. این در حالی بود که ایران خواستار استفاده از تجارب کرواسی در صنعت کشتی سازی بود که این خواسته ایران از طرف کرواسی اجابت نشد.

صفری با تاکید بر اینکه ایران و کرواسی می توانند با همکاری یکدیگر مشکلات موجود در عرصه حمل و نقل را مرتفع کنند، پرسید: به واقع چرا نباید پرواز مستقیم بین دو کشور وجود داشته باشد؟ ما در همین سفر، چندین ساعت را به همین دلیل از دست دادیم، در حالی که می شد با سه ساعت پرواز از ایران به اینجا آمد ما مجبوریم ساعت ها بین خطوط هوائی و فردوگاهها سرگردان بمانیم.

ظرفیت گسترش همکاری های نفتی ایران - کرواسی

معاون وزیر خارجه درباره سرمایه گذاری شرکت نفت کرواسی (هینا) در حوزه های نفتی کشورمان نیز گفت: این نمونه خوبی برای استفاده از فرصت و ظرفیت روابط اقتصادی دو طرف است؛ شرکت هینا از فرصت عدم حضور شرکت های دیگر اروپایی استفاده کرده و وارد سرمایه گذاری مشترک برای اکتشاف و بهره برداری از حوزه نفتی دشت مغان شده است؛ این اقدام می تواند نخستین گام باشد و همکاری های دو طرف در این زمینه می تواند گسترش یابد.

وی افزود: در ماه های گذشته، شرکت های مهم نفتی اروپا در ایران فعال بودند که البته تعدادی از آن ها همچنان به فعالیت خود در کشور ما ادامه می دهند اما تعدادی از آن ها هم با خیال های واهی سطح سرمایه گذاری و همکاری با جمهوری اسلامی ایران را کاهش دادند، البته جای خالی این شرکت ها به سرعت توسط شرکت های آسیایی پر شد؛ طبیعی است که در این روند شرکت های اروپایی بازار ایران را از دست می دهند و بازنده این میدان هم مشخص است؛ این منطق طبیعی تجارت است، ما در این روند چیزی از دست نمی دهیم زیرا بازار ما به روی همه باز است.

تحریم‌ها، اقتصاد ما را مختل نکرده است

صفری در پاسخ به سئوال خبرنگار این روزنامه کروات مبنی بر اینکه آیا تهران فشاری از تحریم های غرب احساس نمی کند؟ گفت: خیر، البته این پاسخ به بررسی های دقیق کارشناسانه اقتصادی نیاز دارد ولی ما تا کنون با فشار عمده ای که فعالیت های اقتصادی مان را مختل کند، مواجه نبوده ایم، هر چند که شاید در آینده تنگناهایی برای مان به وجود آید.

معاون وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: آنچه مهم است اینکه ما در این میان و در نتیجه روند تحریم‌ها چیزی از دست نداده ایم و سرمایه گذاری ها و مبادلات تجاری مان هم به طور کامل در حال انجام است؛ کسی که در این جریان خسارت کرده، طرف های مقابل ما هستند؛ شما به خوبی می دانید که هر 1 میلیارد دلار سرمایه می تواند بیش از 25 هزار شغل ایجاد کند و با وجود بحران مالی جهانی و بیکاری و از دست رفتن فرصت های شغلی، ایجاد اشتغال توسط بنگاه های اقتصادی با سختی بیشتری روبرو شده است.

انتظار تهران از رئیس دوره‌ای شورای امنیت

وی در بخش دیگری از این گفتگو ضمن تبریک به مقامات کروات به واسطه پذیرش کشورشان به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل و ریاست دوره ای آن در این مرجع بین المللی گفت: انتظاری که از کرواسی به عنوان عضو و رئیس شورای امنیت می رود رفتار مبتنی بر عدالت و انصاف است.

صفری افزود: رعایت منافع دوجانبه در کنار رعایت حقوق کشورهای عضو سازمان ملل که نقش این نهاد را برای صلح و امنیت مهم می دانند، توجه به وضعیت فعلی جهان و بحران های موجود ناشی از عملکرد نادرست سازمان های فعلی بین المللی و تمرکز بر این واقعیت که ادامه این وضعیت جز خسارت چیزی برای جهان در بر نخواهد داشت، انتظاراتی است که بر مبنای آن‌ها شکل گیری اقدامات اصلاحی مدنظر قرار می‌گیرند.

مسئولیت ایران در تامین صلح و ثبات خاورمیانه

معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص نقش کشورمان در حفظ صلح و ثبات خاورمیانه گفت: ما با تمام توان خود برای حفظ صلح و ثبات در منطقه تلاش می کنیم و حقیقت این است که بیشترین اقدامات در این جهت از سوی ما انجام می شود؛ مثلا در افغانستان ما بیشترین کمک ها را برای بازسازی و سامان دادن به اوضاع دولت آن کشور ارائه کردیم چرا که بر این اعتقاد هستیم که ناامنی در آنجا و طبعا در عراق به ضرر ماست و مستقیما امنیت ما را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بر این اساس حفظ صلح و ثبات در منطقه را مسئولیت خود دانسته و به آن متعهد هستیم.

ایران در انتظار تحقق شعار تغییر اوباما

وی در ادامه این گفتگو در خصوص تغییرات احتمالی سیاست خارجی آمریکا در دوره اوباما و انتظارات کشورمان از سردمداران جدید کاخ سفید، پیام تبریک محمود احمدی نژاد به همتای آمریکایی‌اش را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: انتظارات ما از اوباما، در پیام رئیس جمهور کشورمان به او به طور صریح ذکر شده بود؛ ما می خواهیم اوباما به وعده های انتخاباتی خود عمل کرده و تغییراتی که مردم آمریکا برای آن به او رای دادند و دنیا نیز منتظر آنهاست، محقق گردد.

از نزدیکی دو ملت ایران و آمریکا استقبال می‌کنیم

صفری درباره گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران و احتمال برقراری پرواز مستقیم بین دو کشور نیز گفت: بدون شک هر پدیده‌ای که برای نزدیکی بیش از پیش دو ملت ایران و آمریکا ایجاد شود، پدیده‌ای مثبت و خوب است و ما از آن استقبال می کنیم اما در این مورد تا کنون درخواست رسمی از طرف آمریکایی دریافت نکرده ایم. همین مسئله درباره پرواز مستقیم هم صدق می‌کند.

رد استدلال اخیر سولانا و برخی کشورهای غربی

معاون اروپای وزیر خارجه در پاسخ به استدلال برخی مقامات غربی مبنی بر اینکه ایران به واسطه بهره مندی از ذخایر نفت و گاز احتیاجی به انرژی هسته‌ای ندارد، تاکید کرد: پاسخ سوال شما در پاسخ به این سوال است که چرا آمریکا و دیگران سراغ این انرژی رفته اند؟ بگذارید سابقه این اقدام را بگویم. در سال 1964 یادداشت تفاهمی بین ایران و امریکا در مورد همکاری های هسته ای امضا شد و بر اساس آن تاسیسات امیرآباد ساخته شد. در سال 1974 هنری کسینجر و رئیس وقت سازمان انرژی اتمی ایران قراردادی برای ساخت 10 نیروگاه هسته ای هر یک با ظرفیت 1000 کیلو وات امضا کردند. این قراردادها یعنی ما باید و می توانیم چرخه سوخت هسته ای داشته باشیم.

وی یادآور شد: ما در زمان امضای قرارداد مذکور 30 میلیون جمعیت داشتیم و 6 میلیون بشکه نفت در روز صادر می کردیم. امروز ما 75 میلیون جمعیت داریم و حدود دو میلیون بشکه نفت در روز صادر می کینم. با مقایسه این آمارها می توانید دریابید که مصرف انرژی چند برابر شده و تولید آن کاهش یافته و این دلیل ما برای حرکت به سمت  انرژی اتمی است. 

در بحث سوخت هسته‌ای به کسی اعتماد نداریم

صفری ادامه داد: در مورد چرخه سوخت هسته ای نیز می گویند ما به شما سوخت مورد نیازتان را می دهیم و شما غنی سازی نکنید؛ ما معتقدیم خودمان باید این فن آوری را داشته باشیم چون بر اساس تجربیاتی که داشته و مشاهده کرده این، نمی توانیم در این زمینه و بسیاری از موارد دیگر به دیگران اتکا کنیم.

معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: حقیقت این است که آن ها حتی نیازهای طبیعی ما در مورد قطعات هواپیمای مسافربری را هم تامین نمی‌کنند؛ شما می دانید که پس از پیروزی انقلاب اسلامی شرکت آلمانی زیمنس در سال 1979 کار ساخت نیروگاه بوشهر را متوقف کرد و شرکت های ژاپنی هم از ساخت آن امنتاع کردند، این رفتارها در حالی صورت گرفت که ما عضو ان . پی . تی بوده و به طور کامل از مقررات سازمان بین المللی انرژی اتمی تبعیت می کنیم و مقررات آژانس حق کشورهای عضو برای داشتن چرخه سوخت هسته ای را تایید می کند؛ فعالیت های ما به طور کامل تحت کنترل بازرسان آژانس است و بر اساس گزارش های آژانس تخلف یا انحرافی هم نداشته ایم.

معلوم نیست لپ تاپ مطالعات ادعایی متعلق به کیست؟!

وی با شاره به بهانه تراشی های برخی کشورها و اتهامات شان در خصوص عدم شفافیت فعالیت های هسته ای کشورمان، گفت: بهانه آن ها در این رابطه تنها لپ تاپی است که می گویند نزدشان است و آن را به عنوان نشانه عدم شفافیت فعالیت‌های هسته‌ای ما معرفی می کنند؛ جالب است که ما تا کنون این لپ تاپ و حتی اطلاعات آن را ندیده ایم؛ اصلا معلوم نیست این لپ تاپ متعلق به چه کسی است؟!

صفری با اشاره و اعلام مجدد مواضع کشورمان درباره فعالیت‌های هسته‌ای، اظهار داشت:‌ ما بارها گفته ایم که به دنبال سلاح هسته ای نیستیم و اصلا چنین چیزی را نمی خواهیم چرا که معتقدیم این سلاحی علیه مردم است و سبب کشتار بی گناهان می شود؛ ما قدرت را در داشتن این سلاح نمی دانیم، قدرت ما جمعیت جوان و تحصیل کرده ما و اقتصاد قدرتمند و توسعه کشورمان است. 

برای تامین انر‍ژی اروپا آماده ایم

معاون وزیر خارجه در پایان این گفتگو در پاسخ به سوال خبرنگار نووی لیست در خصوص امکان تامین انرژی اروپا توسط کشورمان، گفت: ما به خاویر سولانا گفته‌ایم که در این زمینه برای همکاری با اروپا آمادگی داریم ضمن آنکه به طور کامل آماده ایم در چارچوب همکاری ای مشخص با اروپا، ضمن تلاش برای تامین امنیت انرژی، به مسئولیت خودمان برای رساندن انرژی به کشورهای این منطقه عمل کنیم. 

کد خبر 802900

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha