۳ دی ۱۳۸۷، ۱۸:۰۵

مهر پور:

مبانی و الزامات "حقوق بشر اسلامی" را مشخص نکرده‌ایم

مبانی و الزامات "حقوق بشر اسلامی" را مشخص نکرده‌ایم

دکتر حسین مهرپور استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی، برمحوری بودن جامعه‌ اسلامی در شکل جدید طرح حقوق بشر تأکید کرد و افزود: در ارتباط با حقوق بشر اسلامی فعالیت زیادی انجام نگرفته و در حال حاضر می‌خواهیم منشوری جامع‌تر برای تدوین ساز و کارهای اجرایی آن ایجاد کنیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، وی این مطلب را در در جمع کارشناسان و صاحب‌نظران شرکت‌کننده در همایش "منشور حقوق بشر اسلامی؛ چالش‌ها وراهکارها" تصریح کرد.

دکتر حسین مهرپوراظهار داشت: تا زمانی که اعلامیه جهانی حقوق بشر صادر نشد و رواج نیافت کسی سراغ حقوق بشر در اسلام را نگرفت. اگر چه اعلامیه‌های حقوق بشر قدمتی به دوران کوروش دارد اما پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال 1948 چند اعلامیه حقوق بشر اسلامی و چند قانون اساسی مدل در این زمینه مطرح شد که در قسمت از آنان تاکید شد که اسلام همان مفاهیم اعلامیه‌ی جهانی را دارا بوده است.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه مسلمانان باید در این زمینه به گذشته‌ خود افتخار کنند افزود: آنچه که امروز باید به صورت رسمی به تصویب برسد اعلامیه حقوق بشر اسلامی قاهره در سال 1369 است  که وزرای امور خارجه‌ کشورهای اسلامی آن را به تصویب رساندند.

مهرپورتصریح کرد: به عقیده من در اعلامیه‌ جهانی حقوق بشر صرف‌نظر از اینکه این حقوق ریشه‌ دینی و مذهبی دارد، قواعدی برای تنظیم امور دنیایی مردم بیان شده به گونه‌ای که همه‌ انسان‌ها را زیر چتر خود قرار می دهد. اما  بحث اول آن است که ببینیم آیا این منشور را باید به صورت جهانشمول تهیه کنیم یا مخصوص مسلمانان ضمن آنکه باید مشخص شود و تعامل آن با اعلامیه جهانی حقوق بشر چیست؟

مهرپور گفت: در ارتباط با حقوق بشر اسلامی فعالیت  زیادی انجام نگرفته و  در حال حاضر می‌خواهیم منشوری جامع‌تر برای تدوین ساز و کارهای اجرایی آن ایجاد کنیم که در این راستا باید چند مسئله جدی مورد بررسی و حل و فصل قرار گیرد.

استاد دانشگاه شهید بهشتی، ادامه داد: یکی دیگر از مسائل مورد بحث ، مقوله‌ی آزادی دینی و مذهبی است که با وجود مقوله‌ ارتداد در اسلام با چالش‌هایی مواجه می‌شویم که این بحث نیز باید روشن شود. مقوله‌ دیگر بحث برخورداری از یکسری حقوق است.

مهرپوردر پایان سخنان خود تأکید کرد: آنچه در اعلامیه حقوق بشر اسلامی تأکید شده بحث شریعت اسلامی است اما مشاهده می‌کنیم که در بعضی از امور که مربوط به مسائل حقوق بشری است اختلافات جدی میان فرق مختلف اسلامی وجود دارد. لذا باید بررسی کنیم که مقصود از شریعت اسلام کدام یک از این زمینه‌ها است. در این ارتباط باید جلساتی مشترک تشکیل شود تا بتوانیم منشور حقوق بشر اسلامی را در کشورهای اسلامی اجرا کنیم.

لازم به یاد آوری است با توجه به اهمیت تدوین منشور حقوق بشر اسلامی و اقدامات سازمان کنفرانس اسلامی و لزوم مشارکت موثر نهادهای علمی و فرهنگی کشور در این موضوع، گروه مطالعات اسلامی مرکز مطالعات فرهنگی - بین‌المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به مناسبت شصتمین سالگرد صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر، همایش «حقوق بشر اسلامی؛ راهکارها و چالش‌ها» را با مشارکت علمی استادان و پژوهشگران کشور برگزار نموده است.
 
 

کد خبر 805216

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha