به گزارش خبرنگار اعزامي "مهر" به بوشهر ، اين استان از نظر آب و هوايي يكي از گرمترين نقاط ايران است. فصل بارندگي در اين استان بيشتر بين آبان لغايت ارديبهشت ماه بوده و در بقيه طول سال گرماي طاقت فرساي تابستان حاكم است.
رطوبت و شرجي از مشخصات بارز آب و هواي استان بوشهر مي باشد . البته آب و هواي استان بوشهر را مي توان به دو بخش تقسيم كرد: در نوار ساحلي آب و هواي گرم و مرطوب و در قسمتهاي داخلي گرم وخشك و بياباني است . در هر دو بخش متوسط دماي سالانه 24 درجه است. بيشترين مقدار آن در تابستان حدود50 درجه و كمترين مقدار آن در زمستان حدود 6 درجه است. حداكثر رطوبت نسبي هوا در بوشهر 94درصد و حداقل آن 40درصد مي باشد.
الف: وضعيت رودخانه ها :
به علت كمي بارندگي تعداد رودخانه هاي اندكي در آن جريان دارد كه سرچشمه همه آنها از استانهاي همجوار بالاخص فارس مي باشد.
به گزارش مهر مهمترين رودخانه هاي استان به شرح زير است:
رودخانه موند: به طول 600 كيلومتر از شمال غربي به شيراز و سلسله جبال زاگرس سرچشمه مي گيرد.اين رودخانه از روستاي درويشي در دهستان شنبه وارد حوضه بوشهر و در جنوب روستاي زيارت ساحلي به خليج فارس مي ريزد.
رودخانه حله: اين رودخانه كه از به هم پيوستن رودخانه دالكي و شاهپور در نزديكي چم در واهي تشكيل مي گردد.
رود شاهپور: از كوههاي كازرون سرچشمه گرفته و داراي آب شيرين است و موجب مشروب نمودن اراضي شبانكاره مي گردد و تأسيسات سد رئيسعلي دلواري نيز بر همين رودخانه در حال احداث مي باشد.
رودخانه دالكي: نيز از ارتفاعات جره و نامور كازرون سرچشمه ميگيرد و آب آن نيز دائمي و شيرين است.
روخانه شور: آب آن دائمي و شور است.
رودخانه اهرم: اين رودخانه بعد از مشروب نمودن شهر اهرم از تل احمدي مي گذرد. در زمستان مازاد آن در جنوب جزيره شيف به خليج فارس مي ريزد.
اما به علت شور بودن زمينهاي اين استان و نيز بارندگي بسيار كم در بوشهر ، مشكل بي آبي و كمبود آب در جاي جاي آن به چشم مي خورد و البته اقدامات مختلفي نيز براي حل اين مسئله صورت گرفته كه تا رفع كم آبي هنوز راه زيادي در پيش است.
ب: آبهاي زير زميني :
دو بخش عمده اي كه آبهاي زيرزميني در استان بوشهر تشخيص داده شده است عبارت است از : منطقه برازجان و منطقه خورموج
ج : چشمه ها :
1: چشمه هاي گوگردي دامنه هاي شرقي دشت برازجان كه آب آنها داراي تركيبات گوگردي است. اين چشمه ها به رودخانه دالكي مي ريزند و سبب خراب شدن كيفيت آب آن مي شوند.
2: چشمه هاي آب گرم منطقه اهرم كه براي معالجه بيماريهاي پوستي مفيد است.
3: چشمه هاي آب شيرين ناحيه خائيز اهرم كه تعداد آنها نسبتا زياد بوده و داراي كيفيت بسيار خوبي هستند. چشمه هاي بنيان پرآب ترين چشمه هاي اين ناحيه مي باشند
د: چشمه هاي منطقه فارياب كه از به هم پيوستن آب آنها رود فارياب تشكيل مي شود. مهمترين چشمه اين منطقه چشمه تنگ فارياب است كه اهالي روستاي فارياب براي آبياري باغهاي خود از آن استفاده مي كنند.
در خصوص مشكل كم آبي در بوشهر نيز مي توان مسائل زير را به طور خلاصه مطرح كرد :
شهرستان | تعداد روستا | خانوار | جمعيت(نفر) | وضعيت | |||||
برخوردار از آب | فاقد آب | ||||||||
بوشهر |
34 |
3966 |
22210 |
26 |
8 | ||||
تنگستان |
117 |
8542 |
47835 |
96 |
21 | ||||
دشتستان |
140 |
13301 |
74480 |
90 |
50 | ||||
دشتي |
91 |
5542 |
31041 |
61 |
30 | ||||
دير |
66 |
3357 |
18847 |
41 |
25 | ||||
ديلم |
35 |
1107 |
6197 |
28 |
7 | ||||
گناوه |
51 |
3156 |
17811 |
23 |
28 | ||||
كنگان |
38 |
4055 |
22708 |
25 |
13 | ||||
جم |
96 |
4641 |
25975 |
51 |
45 | ||||
استان |
668 |
47666 |
267104 |
441 |
227 |
جدول زير نيز حجم اقدامات صورت گرفته را به تفكيك اعلام مي دارد:
نام قلم آماري | مقدار | واحد | |||
كل روستاهاي استان |
تعداد |
668 |
روستا |
||
خانوار |
47666 |
خانوار | |||
جمعيت |
267104 |
نفر | |||
روستاهاي بر خوردار از آب آشاميدني لوله كشي |
تعداد |
441 |
روستا |
||
خانوار |
43976 |
خانوار | |||
جمعيت |
246264 |
نفر | |||
روستاهاي تحت پوشش |
تعداد |
415 |
روستا |
||
خانوار |
40332 |
خانوار | |||
جمعيت |
225860 |
نفر | |||
شهرهاي تحت پوشش |
تعداد |
12 |
روستا |
||
خانوار |
12304 |
خانوار | |||
جمعيت |
68902 |
نفر | |||
روستاهاي تحت پوشش آبرساني سيار |
تعداد |
235 |
روستا |
||
خانوار |
10936 |
خانوار | |||
جمعيت |
57361 |
نفر | |||
تعداد مشتركين |
خانگي |
58129 |
فقره | ||
عمومي-اداري |
1821 |
فقره | |||
تجاري |
683 |
فقره | |||
صنعتي |
193 |
فقره | |||
جمع كل |
60826 |
فقره | |||
منابع تامين آب |
چاه |
69 |
حلقه | ||
چشمه |
12 |
دهنه | |||
مخازن هوايي در مدار |
تعداد |
99 |
باب |
||
حجم |
5670 |
مترمكعب |
|||
مخازن زميني در مدار |
تعداد |
73 |
باب |
||
حجم |
27210 |
مترمكعب |
|||
طول خطوط انتقال آب |
1286 |
كيلومتر | |||
طول شبكه توزيع آب |
2029 |
كيلومتر | |||
دستگاههاي كلرزني |
گازي |
1 |
دستگاه |
||
مايعي |
89 |
دستگاه | |||
كل |
90 |
دستگاه | |||
ايستگاههاي پمپاژ |
تعداد |
72 |
باب |
||
تعداد پمپ |
127 |
دستگاه | |||
ظرفيت |
987 |
ليتر در ثانيه |
همچنين با توجه به بحران كمبود آب در استان و به منظور نگهداري وضعيت موجود منابع آب و خاك و بهره برداري بهينه از اين منابع، اجراي چند طرح بزرگ عمراني نظير سد چمشير، سد رئيسعلي دلواري وسد باغان در دست اقدام مي باشد كه با پايان يافتن اين طرح ها بخش عظيمي از اين مشكلات مرتفع خواهد شد.
توجه بيشتر به حل كم آبي و تسريع در تكميل طرح هاي در دست اقدام مي تواند بهترين هديه براي مردم بوشهر از طرف دولت جديد باشد . دولتي كه هم اكنون در بوشهر است و مطمئنا تمامي مشكلات را از نزديك لمس خواهد كرد.
تا روزي كه خبر حل كامل كم آبي در خبرگزاري "مهر" را به همه اعلام كنيم ، منتظر مي مانيم؛ آن روز خيلي دير نيست !
نظر شما