۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۱۰

به مناسبت ۲۳ مرداد؛ سالروز جدایی بحرین از ایران

شوهر دادن اجباری دختر ایران!

شوهر دادن اجباری دختر ایران!

سال ۱۳۵۰ در چنین روزی جزیره بحرین که به عنوان استان چهاردهم ایران شناخته می‌شد با دخالت مستقیم انگلیس طی گذشت ۳۰ سال از خاک ایران جدا شد.

مجله مهر۴۸ سال پیش جزیره بحرین در روز ۲۳ مرداد ۱۳۵۰ رسما استقلال خود را از سرزمین مادری اعلام کرد و کسی فکرش را نمی کرد که ایران اولین کشوری باشد که دقیقا یک ساعت پس از این اتفاق، استقلال آن کشور را به رسمیت بشناسد. اقلیمی که در کمال ناباوری امیرعباس هویدا نخست وزیر وقت در واکنش به آن گفت:«بحرین به مثابه یکی از دختران ما بود که این دختر شوهر کرد و رفت و چون عضوی از خانواده ما بوده باید به‌مانند بزرگ هر خانواده از او پشتیبانی کنیم و خواهیم کرد!» امروز سالروز جدایی اقلیمی است که روزی به عنوان چهاردهمین استان ایران شناخته ‌می‌شد. در این گزارش سراغ پشت پرده جدایی و اعلام استقلالی رفتیم که رخ دادنش حاشیه‌هایی زیادی داشت.

قدمت تاریخی بحرین در خاک ایران

بحرین از دوره هخامنشی جزیی از خاک ایران بود؛ اما مشکل از جایی شروع شد که پای انگلیسی ها به بهانه کمک به شاه عباس صفوی در بیرون راندن پرتغالی‌ها از این خطه به بحرین باز شد. به دنبال آن و بعدها در دوره قاجار نیز این جزیره به دست آل خلیفه عربستان که تحت الحمایه عربستان بود افتاد؛ولی با همه این ها ایران تا دوره پهلوی همواره ادعای حاکمیت پهلوی را داشت؛ حتی بعد از جنگ جهانی دوم لایحه هایی در کشور به تصویب رسید که بر مبنای آن ایران می‌توانست نسبت به حاکمیت بحرین به عنوان استان چهاردهم احقاق حق کند.

نفوذ ۳۰ ساله انگلیس برای شکاف ایران و بحرین

 ایران که در سال ۱۳۳۵ برای احقاق حق خود در بحرین حتی دست به تهدید نظامی زده بود با دخالت انگلیس کار را به جایی رساند که آن زمان سفیر بریتانیا طی یک نامه اعلام کرد شاه هیچ قصدی  برای اشغال نظامی بحرین ندارد این در حالی بود که دولت انگلیس طی این مدت همه تلاشش را متمرکز کرد تا با ایجاد شکاف بین مردم ایران و بحرین به این جدایی سرعت ببخشد و زمینه را برای اعلام استقلال این جزیره فراهم کند تا جایی که «چارلز بلگریو» که به عنوان نماینده سیاسی و کارگزار دولت انگلیس در منطقه خلیج فارس شناخته می شد طی ۳۰ سال ماموریت پیدا کرد تا با ایجاد نفوذ میان مردم بحرین اهداف بریتانیا در این زمینه را محقق کند. این در حالی بود که پیش از این در تاریخ این جزیره، مردم و حاکمان محلی  بحرین همواره خود را تابع ایران می‌دانستند و برای حل و فصل مشکلات به آنها مراجعه می‌کردند.

موافقت ۱۹۰ نفر از ۱۹۱ نماینده مجلس به استقلال بحرین

یکی از اتفاقات عجیب در جدایی بحرین از ایران واکنش نمایندگان مجلس به این جدایی بود. با مطرح شدن این موضوع در صحن علنی مجلس از ۱۹۱ نفر نماینده ۱۹۰ نفر آنها به این جدایی راضی شدند و غیر از یک نفر هیچ نماینده دیگری نسبت به این اتفاق اعتراضی از خود نشان نداد.

بحرین را دادیم چون مرواریدهایش تمام شده بود

بعد از عملی شدن این تصمیم در مرداد سال ۱۳۵۰ یکی از اتفاقات قابل توجه در همه این کش و قوس‌ها توجیه حاکمیت برای اجرایی کردن این جدایی بود.کنار اظهار نظر هویدا و تشبیه بحرین به دختری که باید شوهرش می دادند؛ شاه هم در آن زمان برای موجه نشان دادن کار خود در یک مصاحبه عجیب اعلام کرد« اکثریت ساکنان آن جزیره(بحرین) عرب هستند و به زبان عربی سخن می‌­گویند. به لحاظ اقتصادی مجمع­ الجزایر بحرین دیگر اهمیت ندارند. زیرا نفت آنجا تمام شده و صید مروارید نیز صرفه اقتصادی ندارد. از نظر اهمیت استراتژیکی و سوق الجیشی با وجود تسلط ایران بر تنگه هرمز، آن جزایر ارزشی ندارند. از جهت امنیتی هم حفظ آن سرزمین پرهزینه و مستلزم استقرار یکی دو لشکر در آنجاست.»

رشوه‌ای که شاه در ازای جدایی بحرین گرفت

اگر نگاهی به اسناد و روایت های مستند تاریخی برای جدایی بحرین از ایران بیندازید محمد قائد،به عنوان یک روزنامه نگار قدیمی یکی از علت های سرعت گرفتن  جدایی بحرین از ایران را رشوه‌ای می‌داند که شاه آن را از انگلیسی‌ها طلب کرد. او در این باره می‌گوید:« در گیر و دار بحث بر سر استقلال بحرین شاه به علم مأموریت می دهد از سفیر انگلیس بخواهد برای وامی حدود “صد میلیون لیره” و با بهره‌ کم از کویت مداخله کند. علم به سفیر هشدار می دهد که “جز شاه و من کسی از قضیه‌ی وام از کویت خبر ندارد و این ارقام در هیچ یک از آمارهای رسمی وام‌های کشور مندرج نخواهد شد.»

اگر بحرین از ایران جدا نمی‌شد چه می‌شد؟

کافی است نگاهی به نقشه جغرافیا بیندازید تا شما هم به این نکته پی ببرید که  از نظر استراتژیک بحرین در منطقه خلیج فارس از جایگاه مهمی برخوردار است.بحرین در مرز ساحلی عربستان و قطر واقع شده که در گذشته فرصت ویژه‌ای را برای ایران فراهم می‌کرده و اگر بحرین همچنان جزیی از خاک ایران باقی می‌ماند با داشتن دوسوی یکی از مهمترین آبراه‌های ساحلی‌ و با توجه به دامنه آب های سرزمینی‌اش می توانست رگ حیاتی نفت دنیا را بیشتر از آن چیزی که هست، در تسلط خود قرار دهد. از طرفی خیلی‌ها معتقدند موقعیت مناسب برخی از جزایر برای پهلوگیری و تعمیر کشتی‌های بزرگ اقیانوس پیمای ۵۰۰ هزار تنی در بنادر و مرواریدهای مشهور آن نیز از امتیازات اقلیم بحرین به حساب می‌آید.

کد خبر 4692506

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      8 14
      رفراندم در بحرین برگزار شد. خود مردمش نخواستند که جزو ایران باشند.
      • مجید ES ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
        2 3
        هنگامی که بخشی از کشورمان زیر اشغال نیروی بیگانه باشد رفراندم آن هم ساختگی و معنی ندارد و باطل است.
      • محمد IR ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
        5 2
        رفراندوم باید از کل مردم ایران می شد نه فقط اونجا، اگر فرض کنیم رفراندوم درست بوده و بدون شبهه
      • IR ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
        0 0
        اگر این گونه باشد پس هر گوشه کشور رفراندم برگزار کند برای جدایی. آیا آنوقت شما دیگر ایرانی هستید؟
      • IR ۰۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۳۱
        0 0
        عدم مراجعه به آراء عمومی مردم بحرین یکی از مهم ترین نقایص جدایی بحرین بود بنابراین به جای رفراندوم به مشورت با طبقات و اصناف بحرین اکتفا شد.(کتاب سیاست خارجی ایران نوشته مهدوی ص۳۶۵)
    • ali US ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      2 7
      بحرین از ۱۵۰ سال پیش سلطان خودش را داشت. جمیعت ایرانی آنجا هم به نسبت گذشته کم شده بود و هی هر سال کمتر میشد . بحرین فقط روی کاغذ متعلق به ایران بود و گرنه دو قرن بود که اصلان جزو ایران نبود.
      • مجید ES ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
        2 1
        چین این همه سال است تایوانش را به عنوان کشور مستقل به رسمیت نمی شناسد و هرگز هم نخواهد شناخت و در نهایت به سرزمین اصلی وصل خواهد شد.کاش وطن فروشان مفت بده از چینی ها یاد می گرفتند.
    • حسین IR ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      0 3
      نظری ندارم.
    • رضا IR ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      10 2
      تعدادی از شاهان ایران خیانتهایی به ایران و مردمانش کرده اند که هرگز قابل جبران نخواهد بود. امیدوارم نسبت به دریای خزر چنین نشود و با ارائه قوی حق ایران را بگیریم. انشا...
    • امیر IR ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      1 2
      قطعا این صورتی که شما تحریف میکنید! نیست تا جایی که بنده کتب تاریخ معاصر رو از نویسندگان بنام خوانده ام هیچ صحبتی در این خصوص نشنیده ام .تاریخ رو تحریف نکنیدلطفا.
      • مهدی پاکدل IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
        0 0
        یکی تو خوبی یک هم محمد رضا پهلوی. میشه بگی چطوری بوده تاریخ خوان بزرگ؟؟؟
    • حسن IR ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      4 1
      انشااله این توجیه نشه واسه بخشیدن دریای خزر به روس ها خائنین به وطن یه روزی باید در محضر ملت پاسخگو باشند.
    • کورش IR ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      0 0
      علی میگه در رفراندوم خود مردم نخواستند جزو ایران باشند. عرض میکنم حتما از شاه خیلی خوششان میامده که این تصمیم رو گرفتن؟
      • مجید ES ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
        0 0
        رضا خان نیمی از اروند رود را به عراق بخشید! صدام برای گرفتن آن نیمه دیگر با ایران درگیری خونینی به راه انداخت. رضا خان کوههای آرارات را به ترکیه و سرچشمه رودخانه هیرمند را به افغانستان بخشید
    • کورش IR ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      1 4
      تازگیها برخی آنقدر گستاخ شدند که از شاه و بچه اش علنا حمایت میکنن ما که زورمان نمیرسد حداقل شما روشون را کم کنید
    • مجید ES ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      8 0
      انگلیسی ها بحرین را اشغال کرده بودند و رژیم شاه نباید بجای رفع اشغال آنرا از مام وطن جدا می کرد و بخشی از ملت ایران را اسیر دشمن کند که همچنان در رنج و شکنجه باشند.در حقیقت اشغال را با استقلال عوض کرد
    • علی IR ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      0 0
      کارشناس علوم سیاسی و فرهنگی هستم. قویا میگم بحرین جزو ایران نبود و از زمان صفویه جزو انگلیس بود و ایران تلاش می کرد بر اون مسلط بشه و حرفایی مثل استان 14 و اینا فقط تلاش بود بلکه موفق بشه.
    • IR ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
      1 0
      مرگ بر خائنین به تمامیت ارضی کشور عزیزم ایران
    • گودرزی IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۶
      0 0
      علی میگه که بحرین جز انگلیس بوده میشه نقشه خودتونو به ما هم نشون بدین اخه کارشناس ی حرفی بزن با سند ومدرک
    • جواد AE ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۶
      0 0
      بحرین عملا زمان قاجار از ایران جدا شده بود،در عوض بعد واگذاری بحرین ،ایران تنب کوچک،بزرگ ،بوموسی رو گرفت که از نظر سوق الجیشی ارزش بیشتری داشت،
    • IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      0 0
      اگر انقلاب اسلامی صورت نمی‌گرفت، علاوه بر بحرین جزایر هم از دست می‌رفتند. عَلم در خاطراتش می‌نویسد که به انگلیسی‌ها گفتم:«دارید چه کار می‌کنید؟ اینطوری که اصلاً حیثیتی برای ما باقی نمی‌ماند. بحرین را که از ما گرفتید.سه جزیره راهم که گرفتید.به این شکل که دیگر آبرویی بین مردم نخواهیم داشت.»