۴ شهریور ۱۳۹۹، ۹:۱۰

خانه‌ای برای عاشقان اباعبدالله(ع)؛

۱۵۰ سال دلدادگی در خانه تاریخی/ سایه خیمه حسینی بر سر مردم کرمان

۱۵۰ سال دلدادگی در خانه تاریخی/ سایه خیمه حسینی بر سر مردم کرمان

کرمان - ۱۵۰ سال قبل جلسه‌ای توسط سید حسین خوشرو در کرمان برپا شد که هر سال در ماه محرم تکرار می‌شود و عاشقان اباعبدالله (ع) را گرد هم جمع می‌کند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، اسمامحمودی؛ وقتی ماه محرم در شهر کرمان شروع می‌شود مردم کرمان یاد حوض هشتی، خیمه، دالان، کوچه‌های مسقف، رواق و درب‌های چوبی و خیمه امام حسین (ع) و منبر خانه سیدخوشور می‌افتند.

کوچه‌های قدیمی و خشت و گلی مسقفی که با پارچه‌های مشکی قدیمی سیاه پوش شده از ابتدای محرم به مدت ۱۴ روز از ساعت ۲ صبح تا اذان ظهر پذیرای عزاداران حسینی است و عطر گلاب سراسر محله خواجه خضر را در برمی‌گیرد.

کرونا هم جلسه عزای حسین (ع) را متوقف نکرد

نکته قابل توجه اینکه این مراسم حتی در دوران خفقان رضاخوانی نیز در کرمان تعطیل نشد و اعتقاد مردم به این مراسم عزای اباعبدالله این خانه به حدی بود که حتی مسئولان دولتی وقت هم به دلیل اعتقادی که داشتند در این مجلس شرکت می‌کردند.

بسیاری از مردم کرمان در صورت بروز بیماری و یا گره‌ای در زندگی به نیت امام حسین برای مجلس عزاداری در این خانه نذر می‌کنند و به اباعبدالله متوسل می‌شوند.

نخستین روضه خوانی در این خانه تاریخی در محله خواجه خضر ۱۵۰ سال قبل توسط مرحوم سیدحسین خوشرو برپا شد و در سال‌های اخیر توسط فرزندانش در نسل‌های مختلف جلسه امام حسین (ع) ادامه یافته است.

اما در سال جاری با توجه به شیوع بیماری کرونا با تصمیم بانیان این مراسم به صورت مجازی برگزار می‌شود و مردم کرمان با مراجعه به اینستاگرام و آپارات می‌توانند مراسم را از ساعت ۵ و ۳۰ دقیقه تا ۸ و ۳۰ دقیقه صبح مشاهده کنند.

هر خانه، یک حسینیه

در همین خصوص بیت سادات خوشرو بیانه‌ای صادر کرده که در بخشی از آن آمده است؛

السَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ وَ عَلَی الارْواحِ الَّتی حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ

همانگونه که آگاهی دارید، سالهاست است که در دهه اول محرم و روزهای داغ و دردی که قریب کرمانی‌ها در سوگ شهادت سید و سالار شهیدان و یاران باوفایش به اشک نشسته است، خیمه حسینی در منزل مرحوم آقا سیدحسین خوشرو، بانی این عزاخانه برپا می‌شود. این محفل و مجلس همچنان با جان مردم کرمان و دیگر دلباختگان حسینی عجین شده است که برخی ارادتمندان اباعبدالله، از راه‌های دور و نزدیک برای درک این مراسم به کرمان می‌آیند.

اما امسال و در راستای ادای فریضه حفظ جان هم میهنان و کادر درمان که خستگی مفرط و ناتوانی آنان بر کسی پوشیده نیست و نیز به دنبال اظهارات مقام معظم رهبری که برگزاری هر مراسمی را منوط به نظر ستاد مبارزه با کرونا اعلام فرمودند و نظر صریح ستاد یاد شده که "هر خانه، یک حسینیه" و پرهیز از هرگونه اجتماع، لذا بر آن شدیم که امسال از برگزاری مراسم متداول هر ساله خودداری کرده و به یاد تنهایی خون خدا حضرت حسین بن علی علیه الاسلام، در تنهایی خانه و همراه با خانواده، اشک‌های ناقابل خود را به خاک پای مقدسش تقدیم کنیم.

رجاء واثق دارد که مردم کرمان و حسینیان این حسینیه ایران نیز، اقدام اخیر را شایسته و بایسته خواهند دانست. همچنین با تدابیر اندیشیده شده هر روز صبح مراسم طبق روال قبل و بدون حضور فیزیکی مردم برگزار و از شبکه‌های اجتماعی به صورت مستقیم پخش می‌شود.

سابات محله خواجه خضر سیاه پوش شده است

حالا مردم کرمان شمشادها و حوض هشتی میانه حیات خانه سید خوشرو که مملو از جمعیت می‌شد و ستون خیمه بزرگ خانه را از طریق دوربین و شبکه‌های اجتماعی می‌بینند و با وجود کرونا اما در سال جاری جلسه تعطیل نشده است.

سابات یا همان کوچه‌های مسقف اطراف خانه که هر سال از فرش پوشیده می‌شد و مردم در آنها عزاداری می‌کردند نیز حالا سیاه پوش شده و پرچم‌های عزای حسین (ع) محله‌ها خواجه خضر را سیاه کرده‌اند.

اما مردم کرمان به یاد دارند که سالهای گذشته از ساعت یک بامداد مقابل درب‌های چوبی خانه صف می‌کشیدند تا درب‌ها باز شود و تمامی اتاق‌ها دالان‌ها و حیاط‌ها مملو از جمعیت و درب‌های بسته می‌شد و باقیمانده مانده مردم در سابات می‌نشستند، قبل از اذان صبح مردم به راز و نیاز می‌پرداختند و نماز شب می‌خواندند، بعد از اذان صبح نماز جماعت به امامت حاج آقا نمازیان خوانده می‌شد و بعد از آن زیارت عاشورا توسط یکی از پیرغلامان کرمان به نام حاج آقا بینش بینا قراعت می‌شد.

در میانه زیارت عاشورا حاج آقا فاطمی نوحه خوانی و نوای خاص نوحه خوانی اش، از ابتدای محرم تا روز عاشورا مردم را هر روز کربلایی می‌کند.

بسیاری از مردم در ایام محرم کرمان کودکی شأن را در این خانه سپری کرده‌اند و تمام سال برای فرا رسیدن محرمی دیگر و دلدادگی با ثارالله لحظه شماری می‌کنند.

در طول برگزاری این مراسم، بزرگ خاندان خوشرو جلوی درب خانه می‌ایستد و به افرادی که داخل خانه می‌شوند خیر مقدم می‌گوید.

سید حسین، سید محمد، سید رضا خوشرو از بزرگان این خاندان بوده‌اند که مقبره آنها در مجاورت خانه قرار گرفته است.

در زمان برپایی خیمه بزرگ این خانه نیز بنا به سنت قدیمی دو قرآن بر روی تربت اعلای کربلا، برپایه های خیمه گذاشته می‌شود و پس از آن قربانی گوشت و نذورات در بین مستمندان توزیع می‌شود.

کد خبر 5007378

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha