۱۱ خرداد ۱۴۰۰، ۵:۵۶

مهر گزارش می‌دهد؛

آغاز مخالفت سفارشی با مالیات بر عایدی/ نگرانی بی مورد انبوه سازان

آغاز مخالفت سفارشی با مالیات بر عایدی/ نگرانی بی مورد انبوه سازان

در حالی که بسیاری از کارشناسان، مالیات بر عایدی سرمایه را عامل کوتاهی دست سفته بازان از بازار مسکن می دانند، اما مشخص نیست آغاز مخالفت های سازمان دهی شده با این نوع مالیات از کجا آب می خورد؟

به گزارش خبرنگار مهر، نمایندگان مجلس یازدهم در ۵ خرداد ماه امسال کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه از ۵ بازار املاک، خودرو، سکه، ارز و سهام با تأکید بر بازار مسکن را به تصویب رساندند.

اگرچه این طرح دو شوری است و باید در کمیسیون‌های اقتصادی و عمران بازنگری و بررسی بیشتری شود که نشان می‌دهد تا رسیدن به صحن علنی و تصویب جزئیات آن، راه طولانی‌تری در پیش است، اما با این حال بیشتر کارشناسان اقتصادی این مصوبه را آغازی بر پایان دست درازی سوداگران و سفته بازان از بازارهای دارایی خصوصاً بازار مسکن می‌دانند.

عضو کمیسیون عمران مجلس: مردم نگران قانون مالیات بر عایدی مسکن نباشند

مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در این زمینه معتقد است: در خصوص طرح مالیات بر عایدی سرمایه باید اذعان کرد که نباید برای اجرای این طرح عجله کرد. بلکه باید از کارشناسان و دست اندرکاران بخش‌های مختلف به خصوص بازار مسکن دعوت کرد تا در کمیسیون‌های مربوطه حضور پیدا کنند تا موارد ضروری بررسی و سپس به جزئیات و در نهایت به مرحله تصویب برسیم.

وی ادامه داد: البته نگرانی برخی مخالفان با اجرای این طرح شاید تا حدودی بدیهی به نظر بیاید چرا که به هر حال این طرح با هدف کاهش حضور سوداگران و سفته بازان تهیه شده و طرحی است که در اکثر کشورها در حال اجرا است و سالهاست که این طرح برای آن کشورها خروجی مثبتی داشته است.

انبوه سازان نگران نباشند

یوسفی با تاکید بر اینکه باید زیرساخت‌های این طرح به خوبی مهیا شود و اقداماتی که کشورهای پیشرفته و موفق در اجرای این طرح داشته‌اند را به خوبی مطالعه کنیم افزود: این طرح به خوبی نقشه راه را مشخص کرده و مخالفتی با حضور انبوه سازان و کسانی که اقدام به خرید و فروش مسکن که شغل آنها محسوب می‌شود ندارد. پس این نگرانی را باید از جامعه هدف دور کرد که این طرح به معنی این نیست که اگر کسی یک واحد مسکونی خریداری کرده است باید مالیات بپردازد.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این طرح در حقیقت قرار است از افرادی که بیش از نیاز خود اقدام به خرید و فروش مسکن می‌کنند مالیات دریافت کند. این طرح در آینده به نفع بازار مسکن و قیمت‌ها خواهد بود.

پشت مخالفان مالیات بر عایدی به چه کسانی گرم است؟

این در حالی است که برخی اعضای دولت‌های یازدهم و دوازدهم مشخصاً عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی و فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد در زمینه مخالفان این طرح بوده و آخوندی در سال ۹۵ با نامه نگاری به علی لاریجانی رئیس مجلس دهم مانع تصویب طرح قبلی مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس و دژپسند با تعویق های پیاپی لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم و لایحه مالیات بر مجموع درآمد که مالیات بر عایدی سرمایه هم بخشی از آن بود، از تصویب این پایه مالیاتی ممانعت کرد.

اخیراً نیز در روزهای پس از تصویب کلیات این لایحه، برخی رسانه‌های همسو با مخالفان همیشگی مالیات بر عایدی سرمایه و همچنین برخی سفته بازان و سوداگران مسکن که در گرانی‌های اخیر بازار مسکن و افزایش ۶۰۰ درصد آن در ۳ سال گذشته به بهانه حفظ ارزش دارایی‌ها و تورم نقش داشته‌اند، بر طبل مخالفت با مصوبه مجلس می‌کوبند.

بهانه این مخالفت‌ها که مثل ۸ سال گذشته، مایه گذاشتن از «فشارهای وارده بر مردم» است، این است که مالیات بر عایدی سرمایه قرار است از تورم موجود در کشور، مالیات ستانی کند؛ مردم نقشی در افزایش ارزش دارایی‌ها و واحدهای مسکونی خود ندارند و این تورم است که سبب افزایش قیمت آنها شده و حالا مجلس می‌خواهد از این تورم، مالیات بگیرد!

کارشناس اقتصادی مخالف مالیات بر عایدی: این مالیات باید بر سود حاصل از کار اقتصادی تعلق بگیرد

محمود اولاد کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره مالیات بر عایدی سرمایه اظهار کرد: مالیات عایدی سرمایه مالیاتی است بر سود حاصل از تغییر ارزش سرمایه که هنگام فروش سرمایه اخذ می‌شود تعلق می‌گیرد و بر انواع سهام، اوراق بهادار، فعالیت تجاری (Business)، طلا و املاک و مستغلات تعلق می‌گیرد.

اولاد با بیان اینکه مؤدیان مالیاتی در دیگر کشورهایی که این پایه مالیاتی در آنها اعمال می‌شود، می‌توانند هزینه استهلاک سرمایه را از سود محاسبه شده کسر کنند و مالیات به آن تعلق نمی‌گیرد، گفت: در مورد املاک و مستغلات، تغییر ارزش املاک ناشی از عواملی غیر از تورم مانند رانت موقعیتی و … مطرح است. نکته جالب‌تر اینکه اگر شما یک خانه نوساز به ارزش ۱ میلیارد تومان بخرید و مثلاً بعد از ۱۰ سال به ارزش ۳ میلیارد تومان (بدون در نظر گرفتن تورم) بفروشید، تمام ۲ میلیارد تومان حاصله، سود سرمایه نیست بلکه می‌توانید معادل هزینه استهلاک ۱۰ ساله ساختمان را از این سود کسر کنید تا مشمول مالیات نشود.

وی خاطرنشان کرد: فلسفه این مالیات، کماکان فلسفه مالیات بر درآمد اشخاص است؛ چطور یک فرد شاغل، نسبت به کل دستمزدش مالیات می‌دهد، صاحب سرمایه هم نسبت به کل عایدی (هم سود عملیاتی و هم سود پنهانی که روی ارزش سهام می‌آید)، باید مالیات پرداخت کند.

برخی موارد مطروحه در مصوبه «مالیات بر عایدی سرمایه»

بر اساس آنچه در طرح اعلام وصول شده و تصویب شده در صحن علنی مجلس از سوی نمایندگان آمده، املاک بر اساس مدت تملک مشمول مالیات می‌شوند که در صورت نگهداری:

۱. کمتر از یک سال ۲۸ درصد، ۲. پس از یک سال، سالانه ۲ واحد درصد نرخ کاهش می‌یابد و ۳. دوازده سال و بیشتر، ۶ درصد.

ایرادات طرح قبلی برطرف شد

برای سایر دارایی‌ها شامل خودرو، ارز، سکه و سهام نیز در مصوبه مجلس مالیات در نظر گرفته شده است؛ مصوبه‌ای که سعی شده تا ایراد طرح قبلی مجلس که با نامه نگاری آخوندی به رئیس مجلس دهم و اعتراض وی به «یک طرفه بودن طرح مالیات بر عایدی مسکن بدون در نظر گرفتن سایر دارایی‌ها که ممکن است به فرار سرمایه از بخش مسکن به سایر بازارها منجر شود»، برطرف شده است.

با رفع این ایراد، مخالفان، بهانه جویی های جدید سر داده‌اند که شامل تحریک انبوه سازان از یک سو و همچنین بلند کردن عَلَم «مالیات بر تورم بودن» قانون مالیات بر عایدی سرمایه از سوی دیگر می‌شود.

این در حالی است که در طرح نمایندگان مجلس، واحدهای مسکونی نوساز از شمول این این پایه مالیاتی معاف هستند که بالتبع نگرانی‌های انبوه سازان را مرتفع می‌سازد.

موارد معاف و غیرمشمول مالیات بر عایدی سرمایه

بر اساس ماده ۴ طرح مالیات بر عایدی سرمایه که کلیات آن ۵ خرداد در مجلس به تصویب رسید؛ موارد زیر مشمول پرداخت مالیات موضوع این قانون نخواهد بود:

۱. اولین نقل و انتقال املاک و حق واگذاری محل کسب که پیش از اجرای این قانون تحصیل شده‌اند؛ به مدت دو سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون

۲. انتقال آخرین واحد مسکونی تحت تملک اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال

۳. انتقال املاک نوساز موضوع ماده ۷۷ قانون مالیات‌های مستقیم اعم از ساخته شده و ناتمام

۴. انتقال بلاعوض به والدین، همسر دائم و فرزندان و اعطای وکالت به آنها

۵. انتقال به صورت ارث یا وصیت

۶. املاک مشمول مقررات ماده (۶۸) و (۷۰) قانون مالیات‌های مستقیم

۷. اولین خودرو و اولین موتورسیکلت توسط اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال در هر دو سال شمسی

۸. اموال و دارایی‌های مربوط به اشخاص موضوع ماده (۲) قانون مالیات‌های مستقیم

۹. اموال و دارایی‌ها اعم از منقول و غیر منقول که به عنوان جهیزیه با مهریه واگذار می‌شوند

کارشناس اقتصادی: مالیات بر عایدی سرمایه مانع رشد تورم است

سعید فتحی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره تأثیری که مالیات بر عایدی سرمایه بر کنترل تورم دارد، اظهار کرد: مسکن یا هر کالای دیگری که تقاضای سوداگرانه دارد، با افزایش قیمت به دلیل افزایش تقاضاهای سوداگرانه مواجه می‌شود؛ این افزایش قیمت و در پی آن افزایش نقدینگی، به تورم دامن می‌زند؛ این رشد نقدینگی، سایر کالاها را هم تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: بنابراین مالیات بر عایدی سرمایه نه تنها مالیات گرفتن از تورم نیست، بلکه جلوی تورم را می‌گیرد چون مانع انجام فعالیت‌های سفته بازانه و سوداگرانه است.

کد خبر 5224084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۰۶:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      11 4
      با سلام دولت بجای دریافت مالیات برعایدی بایدبابت کاهش ارزش پول ملی به مردم خسارت پرداخت نماید اگر کسی در این رهگذر اقدام به خرید ملک یا ماشین و..نموده چرا باید مالیات بدهد ارزش پولش حفظ شده و درواقع سودی نکرده بجای حل مشکلات مردم برایشان مشکلات جدید ایجاد نکنید و پاسخگوی تورم گرانی رانت باشید
    • IR ۰۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      7 3
      به قول شما سفته باز این بار پول مالیات را از مشتری خواهد گرفت
    • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      10 3
      این مالیات باعث افزایش بیشتر قیمت مسکن می شود
    • IR ۱۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      6 2
      همان کسانی که درمملکت قانون براساس میل شان تهیه و تصویب میشود
    • داداچ اشتباه میزنی IR ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      12 3
      داداش، کجای دنیابابت بی ارزش شدن پول ملی ازمردم بیچارشون مالیات میگیرن؟ دولت باید به مردم جبرانی و غرامتم بده ، بعدمیخواد مالیات برعایدی بگیره؟
    • محمد IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      10 2
      تا حالا سر جیب مردم بودن حالا آمدن سر خونه زندگی مردم با مالیات بر مایملک مردم،،، نمی‌گذارند هیچ بخشی از کشور جان بگیرد،،،
    • IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      3 2
      مشکل ن سر مسکن و ن سکه و ن چیز دیگه س همه مشکل سر قیمت دلاره که اونهم به طبعیت از سیاست بین المللی هستش . چند نرخی ارز و نبودن یک سیاست جامع و مشخص در برابر جامعه جهانی و انزوای سیاسی و در نهایت تحریم .. این کل صورت مسیله س حالا بیا و بدون توجه به صورت مسیله مالیات بگیر و زندان کن هر کاری بکنید
    • IR ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      5 2
      خیلی تلاش کردید با سفسطه بگویید این مالیات بر تورم نیست.....اما خودتان مطلبتان را بخوانید خنده تان می گیرد....این مالیات بر تورم است و از روز هم روشن تر است....دارید دنبال راهی می گردید که خالی بودن خزانه دولت بعدی را جبران کنید.
    • قاسم IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      4 2
      طبق نظر مجلسیان این طرح در کشورهای دیگه نتیجه داده ولی نمی گویند در آنجا اقتصاد پایدار هست و تورم ثابت و این نسخه را برای اینجا با تورم ۴۵درصدی میپیچند اگر کسی خانه ای را چهار سال پیش خریده و حالا بفروشد و بخواهد مثل آنرا بخرد آیا می تواند پس چه سودی کرده که بخشی از آنرا به دولت دهد آیا این ظلم ن
    • جمشید IR ۱۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      2 6
      سلام.. طبیعی است چنین قانونی.....مورد مخالفت و سنگ اندازی... باند های ثروت و قدرت ..قرار میگیرد.. قانونی که سالهاست در بسیار از کشور ها در حال اجراست..و بنمع اکثریت مردم است..
    • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      2 6
      اگر واقعن اجرا شود خیلی خوب است
    • IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      1 5
      طرح بسیار خوبی است و تمام دنیا جهت مصون نگه داشتن بازارها از شر دلالها این قانون را اجرا کرده اند و نباید تورم از میزان مالیات کم شود زیرا دیگر بازدارنده نخواهد بود ضمنا افراد عادی که تنها یک ملک دارند مشمول این مالیات نمی شوند.
    • IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      2 2
      ابتدا باید با اجرای دقیق این طرح و البته با نرخ موثر تر مثلا ۶۰ درصد نقدینگی را به سمت بورس و بانک هدایت کرد و سپس با کاهش نرخ سود بانکی کل نقدینگی را به سمت تولید هدایت و از بورس و سود بانکی نیز با توجه به مدت نگهداری سهام یا سپرده مالیات اخذ کرد و گزارش دقیق هزینه کرد این مالیات نیز به مردم داد
    • IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      1 5
      فقط دلالان مفت خور و انبوه سازانی که تبدیل به دلال شده اند با این طرح مخالف هستند و مردم عادی که با داشتن یک ملک مشمول این مالیات نمی شوند موافق اجرای آن مثل ۱۸۰ کشور دیگر هستند و در تمام کشورها اثر مثبت در ثبات اقتصاد داشته است.
    • امیر US ۱۶:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      4 1
      چه جالبه هرجاکه به نفعتون هستش ازقانون کشورهای دیگه تبعیت میکنیدوالگوبرمیداریدوجایی هم که به نفعتون نباشه،انهامیشوندکافروشماهامیشویدمثلاًمسلمان،کشورهای دیگه اگرچنین مالیاتهایی میگیرند،درعوض تورمشون یاصفره،یایکی،دو،درصد،نه ایران که تورمش ساعتی بالامیرود،درواقع سودی درکارنیست،پوله که بی ارزش میشه.
    • IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      2 1
      چی بهم می بافی؟ تورم باعث قیمت مسکنه. اونوقت باید ملت تاوان بدن؟
    • IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
      2 1
      قوانینی که با تبلیغات و عوام فریبی و کارشناسی نشده تصویب ميشود وبا بهانه حمایت از اقشار آسیب پذیر نهایتا زیان آن متوجه همین اقشار ميشود باید متوقف شود و مسببین آن مورد بازخواست قرار گیرند.مشکل اصلی ناتوانی مسئولین در کنترل تورم است.مگر قیمت نمک بالا رفته دلیل احتکار،سوداگر،دلال یا کمبود عرضه است!!!
    • امیر IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۶
      0 0
      طرح مالیات بر عایدی سرمایه بهترین اقدام جهادی است که مجلس انقلابی انجام داده و در اکثر کشورهای دنیا در حال اجراست و طبیعی است مدیران دولت فعلی نظیر دژپسند و مرفهین بی درد و قشر دلال جامعه به خصوص از نوع تحصیل کرده اش با آن مشکل دارند و تازه طرح در شور دوم در حال بررسی جزئیات در کمیسیون اقتصادی است