۱۱ تیر ۱۴۰۰، ۱۳:۳۶

در گفتگو با مهر مطرح شد؛

دولت عزمی در اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی ندارد

دولت عزمی در اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی ندارد

فاز خوداظهاری ثبت نام در سامانه اسکان پیشرفتی نداشته و یک کارشناس اقتصاد مسکن معتقد است دولت می‌توانست سیاست تشویقی یا تنبیهی بازدارنده‌تری برای اجرای این قانون اتخاذ کند.

به گزارش خبرنگار مهر، اخیراً محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی از ثبت ۳ میلیون واحد مسکونی در فاز خود اظهاری ثبت اطلاعات ملکی در سامانه جامع املاک و اسکان کشور خبر داده است.
این در حالی است که بر اساس نتایج سرشماری نفوس و مسکن بین ۲۲ تا ۲۵ میلیون واحد مسکونی در کشور داریم و با احتساب ساخت سالانه ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در ۵ سال اخیر، بین یک تا یک و نیم میلیون واحد دیگر نیز به مجموعه مساکن کشور اضافه شده است.

فاز خود اظهاری ثبت املاک مسکونی در سامانه اسکان بر اساس اصلاحیه ماده ۶۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم موسوم به قانون مالیات بر خانه‌های خالی، اصلاح شده در دی ماه ۱۳۹۹ در حال اجراست.

این فرآیند از ۱۹ فروردین امسال آغاز شد و طبق قانون می‌بایست ظرف ۲ ماه اجرایی می‌شد که این ضرب‌الاجل در ۱۹ خرداد امسال به اتمام رسید؛ اما با توجه به عدم استقبال خانوارها از ثبت اطلاعات ملکی خود از ترس مشمول مالیات شدن، با مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، تا پایان شهریور امسال تمدید شد.

همچنین برخی از مدیران ارشد معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی نیز پیش از این از استقبال نکردن مردم نسبت به شفاف سازی دارایی‌های خود ابراز گلایه کرده و از در نظر گرفتن برخی تنبیهات از قبیل قطع یارانه نقدی خانوارها و همچنین سخت‌گیری نسبت به ثبت نام فرزندان خانواده‌هایی که در سامانه اسکان اطلاعات ملکی و تعداد واحدهای مسکونی خود را درج نکنند، هشدارهایی داده بودند.

با این حال برخی کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند دولت دوازدهم تمایل چندانی به اخذ مالیات از خانه‌های خالی ندارد؛ ضمن اینکه برای از سر باز کردن خود، فاز خود اظهاری را طراحی کرده است. محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی و محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان این وزارتخانه، در اواخر سال گذشته در هنگام رونمایی از سامانه اسکان، از شناسایی برخی افراد حقیقی و حقوقیِ دارای چند صد تا چند هزار واحد مسکونی خالی از سکنه که عمدتاً بانک‌ها شرکت‌های تابعه آنها و همچنین برخی نهادهای شبه دولتی هستند، خبر داده بودند.

احمدرضا سرحدی کارشناس بازار مسکن در گفتگو با خبرنگار مهر درباره علت عدم استقبال مردم از ثبت اطلاعات ملکی خود در سامانه جامع املاک و اسکان کشور گفت: من احساس می‌کنم دولت در اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی جدی نیست.

وی افزود: به نظر می‌رسد نیازی به فاز خود اظهاری نبود و با اطلاعاتی که شهرداری‌ها، ثبت اسناد و املاک، نظام مهندسی، سامانه املاک و مستغلات اتحادیه مشاوران املاک، دستگاه‌های خدمات رسان مانند آب، برق و گاز و دیگر دستگاه‌ها دارند، می‌توان به راحتی آمار واحدهای خالی از سکنه را پیدا کرد.

سرحدی افزود: اینکه دولت می‌خواهد با خود اظهاری از سوی مردم، آمار خانه‌های خالی را دربیاورد، به معنی از سرِ خود باز کردن اجرای این قانون از سوی دولت است تا بگوید ما می‌خواستیم آن را اجرا کنیم ولی مردم نیامدند!

وی ادامه داد: تجربه نشان داده که آن دسته از افرادی که ثبت نام نکنند، مشکلی برایشان پیش نمی‌آید و از آنهایی هم که اطلاعات خود را در سامانه درج کرده‌اند، نه چیزی کسر می‌شود و نه مالیات ستانده خواهد شد.

کارشناس اقتصادی علت جدی نبودن دولت فعلی در اجرای این قانون را، وجود افراد ذی‌نفوذ مانند بانک‌ها یا نهادها در میان جامعه هدفِ اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی دانست و گفت: برج سازان، بانک‌ها و حتی برخی نزدیکان افراد صاحب منصب و ذی‌نفوذ در دستگاه‌های اجرایی، با توجه به قدرت و نفوذی که در جامعه دارند، مانع از اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی می‌شوند.

وی با ابراز امیدواری نسبت به جدی بودن در اجرای این قانون از سوی دولت جدید تصریح کرد: دولت‌های یازدهم و دوازدهم نه در تولید مسکن قدم معنی داری برداشتند و نه در تصویب و اجرای مالیات‌های تنظیمی مانند مالیات بر خانه‌های خالی با مالیات بر عایدی سرمایه کاری انجام دادند؛ در حالی که حداقل فایده اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی، کمک به مستأجران بود.

سرحدی با تاکید بر اینکه از ابتدا هم مشخص بود که مردم حاضر به شفاف سازی در خصوص املاک و دارایی‌های خود نیستند، بیان داشت: تا زمانی که اقدامات تشویقی و تنبیهی بازدارنده برای ثبت یا عدم ثبت اطلاعات ملکی خانواده‌ها در نظر گرفته نشود، مردم نسبت به ورود به این سامانه بی میل خواهند بود، اینکه بگویند یارانه را قطع می‌کنیم که بازدارنده در برابر ارزش میلیاردی واحدهای خالی نیست.

کارشناس بازار مسکن گفت: اصل قانون مالیات بر خانه‌های خالی، قانون بسیار پیشرو و مهمی است اما در اجرای آن دو نکته مهم باید در نظر داشت: اول آنکه دولت به چشم منبع درآمد به آن نگاه نکند تا از این محل حقوق کارکنان را پرداخت یا صرف امور جاری خود کند؛ درآمد حاصل از مالیات بر خانه‌های خالی باید به تولید مسکن نیازمندان منجر شود.

سرحدی یادآور شد: نکته دوم در این قانون این است که باید از همه مشمولان اخذ شود نه اینکه چشم خود را به روی دانه درشت‌ها و صاحبان چند صد واحد خالی ببندد ولی از مالکان دو یا سه خانه خالی مالیات بگیرد؛ باید همه مردم ببینند که عدالت برای همه به یک اندازه اجرا می‌شود.

کد خبر 5248834

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      0 16
      خب اگه طبق سرشماری سال ۹۵ هر خانوار ۳/۳ نفر حساب کنیم به اندازه کل جمعیت کشور مسکن هست.پس معلومه که مشکل،کمبود مسکن نیست.توزیع نابرابرشه
    • جلالی IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      5 3
      سلام، عزم دولت صرفا در باب وادادگی است، از این بیشتر نمیشود انتظار داشت،یکی از اهداف دولت فشار برروی ملت است، که بلکه با کشانیدن مردم در خیابانها ،با تکمیل فشار بتواند اهداف وادادگی خود درنهایت به سرانجام برساند،
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      52 1
      هرفردی يا كارشناسي كه تصور ميكند مشكل مسكن با ماليات ستانی و عرضه واحد های خالی حل می شود یا بهبود پیدا می کند به احتمال زیاد دنبال چیزی غیر از آن است که ابراز میکند یا اصولا چیزی از اقتصاد نمی داند.مگر هر جا در اقتصاد که ماليات ميگيرند شرایط خوب است!! مشکل اقتصاد ایران تورم در تمام قسمت های آن است.
    • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      50 0
      بانک ها کمتر از نصف تورم به سپرده گذاران سود میدهند.پول سپرده گذاران هر سال بی ارزش تر میشود.گروهی وام میگیرندبه هر دلیل پس نمیدهند... نمی توانند یا نمی خواهند.املاک گروهی بجای بدهی مصادره میشود.بانکها بخشی از سرمایه شان در املاک است .دلیل چیست و چرا...دلیل ساختار اقتصادی غیر اصولی است.
      • محمد IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۴
        31 0
        به همین دلیل قیمت مسکن بالا میرود تا بانکها ضرر خود را پوشش دهند وترازشان منفی نشود ودود اینکار به چشم ما که یه خانه داریم میرود.
    • IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      49 0
      بعضی از کارشناسان و مسئولین میگویند همه بخشهای مورد نیاز مسکن داخلی است و نباید گران شود.در صورتی که تمام اجناس چه داخلی و چه خارجی و همچنین خدمات دولتی و غیر دولتی متناسب با افزایش قیمت ارز افزایش یافته.هیچکس مدافع گرانی نیست اما گروهی عمدا با بهره گیری از قدرت رسانه ها دنبال اهداف دیگری هستند.
    • IR ۱۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      46 1
      تنها فاکتور مهم جهت کنترل تمام قیمت ها کنترل تورم و رابطه اقتصادی مبتنی بر منافع کشور با اقتصاد جهانی است.عزم جدی در کشور جهت اخذ مالیات وجود دارد اما بزودی همه خواهند دید که تمام مالیات ها با هر عنوان و با هر نيت از مصرف كننده نهایی اخذ خواهد شد....اينجا ايران است....
    • IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      53 0
      چرا دولت،مجلس،اقتصاد دانان فکری برای ثبات تورم نميكنند تا سوداگری,دلالی،احتکار،قاچاق...به صرفه نباشد!!!چرا مهارت تمام مدعیان در مالیات ستانی،جریمه،تنبیه و تهدید است!!!چرا مقلدان قوانین کشورهای دیگر در بهبود شرایط مانند آنان فکر نمیکنند.و قوانين سایر کشورها را کامل به مردم نمی گویند!
    • ایرانی IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      48 1
      کاملا مشخصه که این قانون چشماشو بر روی دانه درشتها بسته و هدفش افرادی هستن که یک خونه اضافه دارند.چرا در این قانون سرپرست خانوارها حق ندارند بازای فرزند بالای ۱۸ سال یک خانه داشته باشند چرا برای مجردا حقی قائل نشدن.بی عدالتی در این قانون موج میزند.
    • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      48 0
      دم ملت گرم که استقبال نکردن وگرنه همون بلایی که با بورس سر مردم آوردن این بار با مالیات گرفتن میخوان سر مردم بیارن.هدفشون اینه که همه مردم به نون شبشون هم محتاج بشن.
    • IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      48 0
      وقتی که سراغ محتکران از جمله بانکها و دانه درشتها نرفتند کاملا مشخص بود که مشکل مسکن هیچ وقت حل نمیشه. افراد با نفوذ و دانه درشتها مشکل مسکن را بوجود آوردند نه مردم عادی. مالیات حقوق و هزار کوفت و زهرمار دیگه برای مردم کلی دردسر دارد دیگه مالیات خونه را اضافه نکنید.مردم رو رها کنید.
    • IR ۲۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      58 0
      کشوری که تورم آن درثانیه تغییر پیدا می کند نیاز به سامانه مسئولین دلسوز دارد نه سامانه مسکن- زیرا گندافزایش قیمت مسکن را خود دولتمردان زدند.
    • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      45 0
      1-تمایل دلیل نیست،زور دلیله. 2-خوداظهاری تکلیف خودقانون جناب مثلاکارشناس! 3-قانون پسرو است نه پیشرو ودنیا مالیات کلی راخیلی وقته جایگزین کرده. 4-به ضررمستاجراست وباعث گرانی. 5-کسی ثبت نکرده و3میلیون آمار اس ام اس ارسالی خودشونه. 6-قانون همه مردم رو دلال فرض کرده. 7-مقاله نویس مهر دست بردارچندباربگم.
    • IR ۰۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      50 0
      چرا در این قانون سرپرست خانوارها حق ندارند بازای فرزند بالای ۱۸ سال یک خانه داشته باشند چرا برای مجردا حقی قائل نشدن.بی عدالتی در این قانون موج میزند.
    • IR ۰۰:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      46 0
      احتمالا تأ پایان سال جاری و افزایش واکسیناسیون شرايط بهتر شود و کسب و کار رونق خود را باز یابد .قیمت ها بیش از حد افزایش یافته و جهش مجدد نخواهیم داشت .فروش نفت هم بیشتر خواهد شد ...امیدوارم مجلس با مصوبات و قوانین جنجالی و نا کارآمد موجب نارضایتی مردم نشود و اجازه دهد دولت جديد بی تنش آغار کند.
    • IR ۰۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      57 0
      با توجه به رویکرد مشورتي آقای رئیسی و استفاده از نظرات كارشناسان و اقتصاد دانان بعيد است أين قانون با شرايط تصويب شده أجرا شود .چون عدالت در این قانون بدرستی رعایت نشده و قطعا اجرای این قانون موجب دردسر برای مردم و مسئولین خواهد شد.آقای رئیسی به دنبال همدلی با مردم و باز گرداندن اعتماد به آنهاست.
    • IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      43 0
      جهت آزمودن این قانون میتوان چند دانه درشت را وادار به عرضه واحد ها نمود و سپس اثر أن را ارزیابی کرد.فقط مراقب باشید اگر سرمایه گذاران را بترسانيد از بخش مسکن خارج شده و بلایی که بر سر بورس و اعتماد سرمایه گذاران آن آمد در بازار مسکن تکرار خواهد شد.مردم ایران به شکل سنتی به املاکشان خیلی اهمیت میدهند
      • الماس IR ۰۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۸
        1 15
        خوب حالا اگه خونه ارزون بشه مشکلی پیش میاد؟ الان کسی که صاحب خونه نیست دیگه صاحب خونه شدن براش آرزو شده. ایراد اینجاست که ما مردم هم فقط به فکر وضع خودمون هستیم.
    • IN ۰۴:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      54 0
      به نظر ميرسد نمايندگان مجلس دل خوشی از بانکهای خصوصی ندارند و هدفشان از تصویب این قانون فشار بر بانکهاست اما مردم عادی را هم درگیر کردند.نمايندگان گرامی قطعا می دانند که بانکها هم گرفتار نابسامانی های اقتصاد کلان کشور هستند. با پاک کردن صورت مسأله مشکل حل نخواهد شد.مشکل جای دیگریست.
      • ناشناس IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
        16 0
        خودرو سازها به هر نماینده خودروی سفارشی و خوب می دهند که آنها در دوره چهارساله دیگر کاری به خودرو ساز نداشته باشند ایکاش بانکها و انبوه ساز ها با هم جلسه مشترک می گذاشتند و به هر نماینده یک واحد آپارتمانی میدادندتا آنها در ضمینه مسکن طرح های نابجا و مشکل ساز خلق نکنند، مانند مالیات بر خانه های خالی
    • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      47 0
      این دو شرطی که در آخر نوشته اید اجرا نخواهد شد....1.دولت مالیات را درآمد خود فرض می کند و .2 مثل همه قوانین دیگر این قانون هم فقط در مورد بدبخت ها و قشر متوسط اجرا خواهد شد و گردن کلفت ها معاف می شوند!
    • ناشناس IR ۱۶:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
      41 0
      مالیات رو نهایت مصرف کننده نهایی خواهد دادهمین،مالیات برای کشورهای با تورمصفر ،ایران رو هی با کشورهای دیگه مقایسه نکنید.
    • الماس IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۸
      2 18
      برای اخذ مالیات قانون درستی نداریم و همونی هم که داریم درست اجرا نمیشه.و این دولت که اصلا حال کار نداره یا از عمد کار نمیکنه. وگرنه اینقدر فاصله طبقاتی زیاد نمیشد. توی کشورهای پیشرفته اخذ مالیات بر درآمد و عایدی تا یک سوم درآمد هم لحاظ میشه اما اینجا از مولتی میلیاردرها مالیات نمی‌گیرند.
      • AE ۰۲:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۹
        22 0
        مشكل این است که در کشور ما از هر کسی مالیات میگیرند نهایت به مصرف کننده منتقل میشود.ابتدا باید پرداختی ها عادلانه باشد .مالیات خوب است در صورتی که خرج رفاه مردم شود نه اینکه شرایط پس از اخذ مالیات بدتر گردد.مالیات ستانی عادلانه کار ساده ای نیست.اینجا ایران است.
      • IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۱۱
        7 0
        مولتی میلیاردها خودشون هستن
    • AE ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۹
      25 0
      قوانین مالیاتی در کشورهای پیشرفته یکشبه انجام نشده ابتدا در زمینه های انواع کسب و کار و حمایت های دولتی و زیر ساخت ها کارهای لازم انجام شده و همه اطلاعات به روز و عادلانه فراهم میشود و نهایتا طوری مالیات ستانی انجام میشود که اقتصاد آسیب نبیند و رفاه مردم بیشتر شود.مالیات با اخاذی متفاوت است.
      • IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
        16 0
        درست فرمودید
    • IR ۰۲:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
      7 0
      افرادی که مانند نویسنده این مقاله موافق با مالیات بر خانه های خالی هستند چون مستاجر هستند این حرف را می زنند و هیچگونه درک درستی از اقتصاد تورمی که دولت درست کرده ندارند