۲۵ مهر ۱۴۰۰، ۱۵:۰۲

مهر گزارش می‌دهد؛

زندگی لرزان روی ۱۸ گسل/کرمان غیرمقاوم و فراموش شده در مقابل زلزله

زندگی لرزان روی ۱۸ گسل/کرمان غیرمقاوم و فراموش شده در مقابل زلزله

کرمان – ۱۸ گسل در حالی کرمان را در برگرفته که برخلاف روستاهای استان، در شهرها اقدام اساسی برای مقاوم سازی صورت نگرفته و هر لحظه امکان تکرار فاجعه بم وجود دارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: زمین لرزه ۵.۱ دیروز زرند برای مردم کرمان فقط یک درس داشت و آن، این بود که اگر مقاوم سازی انجام شده باشد در هنگام بروز زمین لرزه خون از دماغ کسی بر زمین نمی‌ریزد.

این مساله را می‌توان در روستاهای شهرستان و بم و زرند و البته شهرهای مرکز این شهرستان‌ها تا حدودی مشاهده کرد اما سوال این است در سایر شهرها به خصوص شهر کرمان چه اقدامی انجام شده است؟

در واقع می‌توان گفت ۷۰ درصد از سازه‌های شهر کرمان عمر بالای ۶۰ سال دارند و در مقابل زمین لرزه هیچ مقاومتی نخواهند داشت.

در واقع می‌توان گفت ۷۰ درصد از سازه‌های شهر کرمان عمر بالای ۶۰ سال دارند و در مقابل زمین لرزه هیچ مقاومتی نخواهند داشت

این در حالیست که پرجمعیت‌ترین شهر استان با حدود یک میلیون نفر جمعیت را گسل‌هایی مانند سرآسیاب، سیدی، زنگی آباد و باغین در برگرفته‌اند.

فرو نشست زمین در اطراف و گاه در داخل این شهر نیز چالشی همیشگی بوده است، اما این تنها گوشه‌ای از مخاطره‌های این شهر است. باید به بافت فرسوده شهر کرمان که اکثراً در هسته مرکزی شهر قرار گرفته نیز اشاره کرد. طبق آخرین آمار ۱۳۰ هزار نفر از جمعیت این شهر در بافت فرسوده زندگی می‌کنند.

زندگی لرزان روی ۱۸ گسل/کرمان غیرمقاوم و فراموش شده در مقابل زلزله

اما وضع در حاشیه شهر نیز مناسب نیست، هیچ آماری در خصوص تعداد افراد حاشیه نشین کرمان منتشر نشده است اما کافیست سری به این مناطق بزنید. آلونک‌هایی که با یک تکان با خاک یکسان می‌شوند و دیوارهایی که گاه با آجرهای چیده شده روی هم ساخته شده‌اند و سقف‌های فلزی توجه شما را جلب خواهد کرد.

خانه‌های ترک خورده شهر کرمان بازسازی نشدند

در کنار این دو کانون حساس و آسیب پذیر خانه‌های با قدمت بالای ۶۰ سال در کرمان فراوانی بالایی دارند، این خانه‌ها اکثراً در زمین لرزه‌های دو سال قبل کرمان دچار ترک خوردگی و آسیب شده‌اند اما برخلاف وعده‌های ابتدایی مسئولان هیچ گاه برنامه مدونی برای مقاوم سازی این سازه‌ها اندیشیده نشد.

در کرمان در کنار مردم مسئولان هم خطر زمین لرزه را خیلی زود فراموش می‌کنند.

شهری بر روی آب

نکته‌ای که زمین لرزه را در شهر غیر مقاوم کرمان خطرناک‌تر می‌کند این است که بسیاری از سازه‌های غیر مقاوم استان در زمین لرزه‌های گذشته دچار ترک خوردگی شده‌اند و در این میان هیچکدام از ادارات و مسئولان بررسی دقیقی در این زمینه نکرده‌اند و گرانی‌های اخیر مصالح ساختمانی هر گونه مقاوم سازی توسط مردم را نیز متوقف کرده است.

نکته‌ای که زمین لرزه را در شهر غیر مقاوم کرمان خطرناک‌تر می‌کند این است که بسیاری از سازه‌های غیر مقاوم استان در زمین لرزه‌های گذشته دچار ترک خوردگی شده‌اند

این شرایط شهری است که بر روی دریاچه‌ای از آب‌های زیر زمینی ناشی از فاضلاب شهری بنا شده است. طی سال‌های اخیر اجرای پروژه فاضلاب شهری کرمان برای جمع آوری آب‌های زیر زمینی نیز به کندی پیش رفته است و همین امر موجب بالا آمدن آب در برخی از مناطق شهر از جمله محله شکوه و برخی از مناطق بافت تاریخی شده است.

از سوی دیگر تخلیه این آب‌ها توسط موتور پمپ‌هایی که در بخش‌های مختلف شهر نصب شده است موجب می‌شود احتمال رانش و فرونشست زمین در زمان بروز زمین لرزه در شهر کرمان افزایش یابد.

رئیس سازمان زمین شناسی کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: با توجه به زلزله خیز بودن استان کرمان باید مقاوم سازی سازه‌ها با جدیدت بیشتری در این شهر و مناطق دیگر مسکونی استان انجام شود.

همه مناطق جمعیتی کرمان تحت تأثیر گسل‌ها است

علی رشیدی افزود: همه مناطق جمعیتی کرمان تحت تأثیر گسل‌ها است و فقط بخش کوچکی از شهرستان سیرجان گسل ثبت شده وجود ندارد اما نباید فراموش کنیم شهر بم بر اثر فعال شدن گسلی لرزید که قبل از وقوع زمین لرزه شناخته شده نبود.

زندگی لرزان روی ۱۸ گسل/کرمان غیرمقاوم و فراموش شده در مقابل زلزله

وی ادامه داد: نمی‌توان تعداد دقیق گسل‌های فعال استان را عنوان کرد چون در استان ۱۸ گسل که خود شامل تعداد زیادی گسله هستند، وجود دارد.

مسئولان نباید خطر زمین لرزه در مرکز تجمعی استان را فراموش کنند و طرحی در راستای مقاوم سازی خانه‌ها در شهر کرمان باید تنظیم شود

وی از مردم استان کرمان خواست در زمان ساخت و ساز اولین اولویت را به مقاوم سازی اختصاص دهند تا در زمان بروز زمین لرزه در امان باشند.

رئیس سازمان زمین شناسی کرمان ادامه داد: نمی‌توان عنوان کرد گسل‌ها در کدام قسمت از استان فعال‌تر هستند زیرا شاهد فعالیت مداوم گسل‌ها در جنوب استان هستیم و گسل‌های شمال استان نیز هر از چند گاهی فعال می‌شوند که شامل گسل بزرگ کوهبنان در شمال استان و گسل فاریاب در جنوب استان می‌شود.

وی با ابراز نگرانی در خصوص وجود سازه‌های غیر مقاوم در شهر کرمان گفت: مسئولان نباید خطر زمین لرزه در مرکز تجمعی استان را فراموش کنند و طرحی در راستای مقاوم سازی خانه‌ها در شهر کرمان باید تنظیم شود.

مدیریت بحران جدی گرفته شود

وی بر لزوم توسعه مدیریت بحران در زمان بروز زمین لرزه تاکید کرد و افزود: باید همه دستگاه‌های و مردم بدانند در زمان بروز زمین لرزه شدید باید چه انجام دهند زیرا ما تجربه زمین لرزه‌ای مانند بم را داریم و نباید در زمان بروز زمین لرزه دچار سردرگمی شویم.

مدیرعامل هلال احمر استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: برگزاری دوره‌های آموزشی و مانورهای زمین لرزه در کرمان همیشه در دستور کار بوده است و آموزش‌های ضروری به گروه‌های هدف منتقل شده است.

رضا فلاح گفت: گروه‌های واکنش سریع و امدادی برای امداد رسانی در خصوص زمین لرزه نیز در کرمان آموزش‌های تخصصی را فراگرفته‌اند اما مهمترین نکته در زمان بروز زمین لرزه مقاوم سازی مناسب سازه‌ها و رفتارهای مناسب در خصوص پناه گیری و امدادرسانی به افراد آسیب دیده است.

وی ادامه داد: مقاوم سازی و آموزش می‌تواند دو اصل مهم برای کاهش خسارت‌های زمین لرزه‌ای در استان لرزه خیزی مانند استان کرمان باشد، همچنین باید تجربه‌های زمین لرزه‌های بم، زرند و کوهبنان برای امداد رسانی در استان مستند و مورد استفاده قرار گیرد.

اما با وجود تمام واقعیت‌های پیش روی ساکنان کرمان در خصوص زلزله خیز بودن استان و وجود هزاران سازه غیر مقاوم در استان اما گویی در استان کرمان هم مردم و هم مسئولان خیلی سریع به بهانه‌های مختلف خطر زمین لرزه فراموش و یا به عمد نادیده گرفته می‌شود.

کد خبر 5329768

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
      25 2
      سلام شهرداری به جای نظارت ب مقاوم سازی خیلی پول بابت تفکیک. پروانه وسایرهزینه ها ازمردم می گیره ودست مردم خالی خالی.. چطور فکر سرپناه محکم بکنند. ازبس پول شهرداری میگیره. پولی برای مقاوم سازی ندارند... چقد بایدوام بگیرند تاپول تفکیک وپروانه بدهند
    • IR ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
      22 1
      شهرداری کرمان کمک که نمیکند هیچ آنقدر سنگ توراه مردم میاندازه وبه هر بهانه مانع کار میشه که مردم از اسم بنایی و شهرداری هالشون به هم میخوره
    • لیلا IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
      13 1
      مسئولان کی بفکر مردم بودند فقط شعار وحرف خوب بلدند اما عمل خبری نیست
    • علی ایزدی IR ۲۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
      16 1
      بنده در یزدانشهر زرند زندگی میکنم با زنو دوتا بچه ام خودم با گرفتن وام مقاوم سازی از بنیاد مسکن در حال ساخت یک واحد بودم که کار که به نیمه رسید مصالح ساختمانی اوج گرفتند که مجبور به توقف کار گرفتم و الان سه سال ساختمانم مونده و راهی جز زندگی کردن در همون خانه خرابه ندارم.وضعیت مون ازا آفریقا بدتره
    • علیرضا IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
      17 1
      پول پروانه سر به فلک کشیده کوچه ها را فقط با همیاری ساکنین آسفالت می‌کنند و جلو خرید امتیاز برق را هم می‌گیرند چون پول پروانه و تفکیک ندارند چطور حالا مقاوم سازی کنیم
    • ناصر IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
      4 2
      آب زیرزمینی خیلی برداشت میشه جلو گیری شود
    • IR ۰۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
      6 0
      یک زمین به بدبختی بخری باید ۴۰میلیون پول تفکیک که همان باجه بدی اما امکانات صفر پروانه باید رایگان یا کم گرفته شود ایقدر مردم اذیت می کنند توی هر ارگانی بری همینه نظارت صفر شاکی ام بشی جالبه یک چیزی بدهکارم میشی .....فقط خدا....
    • مهدی IR ۰۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
      7 1
      راست میگن پول پروانه وعوارض رو نگیرید مسلمون تفکیک وپروانه کمر میشکنه بتن یه سازه ۱۰۰ الی ۱۳۰متری برای دو طبقه بالای ۲۵۰تومن برای کف بدون شفته ومیگر میشه که پول پروانه و تفکیک روبزارروش ۴۰۰تومن حالا مقاموم سازی کن ببینم میشه کمر خودمون میشکنه سست میشم نابود بهترین خونه ها میشد ساخت بس شهرداری سنگ
    • IR ۰۶:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
      5 1
      سلام در سرآسیاب فرسنگی کرمان بساز بفروشها خانه های قدیمی بزرگ را ارزان می‌خرند و خانه های ۲قصبی که مقاوم سازی هم نیست، درست می کنند و به مردم می فروشند، چرا شهر داریها هنگام ساخت جلوی آنها را نمی گیرند عقب‌نشینی درست انجام نمی‌دهند
    • بهناز IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
      3 0
      تو کویر تواین شرایط بد زندگی من نمیدونم برچه اساسی اینقد قیمت مسکن اونم مسکنهایی غیرمقاوم و به دورازاصول ساختمانسازی اینقد بالاست
    • رضا IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
      1 0
      به خدا تو کرمان هیچ مسئولیتی بر دوش کسی نیست همه شدن بخور ببر بپیچون. نه جوابی میدن ارگان ها فقط و فقط برا هر کاری یعنی هر کاری فیش پرداخت بهت میدن پول بریزیم جیبشون. حتی وارد یه شرکت یا جایی میشی برا امور کاریت اول پول ورودی میگیرن ازت. دوستان گفتن هزینه پروانه ومصالح وهزار تا گیر ودار دیگه میزارن
    • علی IR ۲۳:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۷
      2 0
      آقا باور بفرمایید ما در دریک محله نسبتاً قدیمی شهر کرمان زندگی می کنیم مرحوم پدر60سال قبل پدر چاه فاضلاب حفر کرده هنوز نیاز به تخلیه پیدا نکرده منزل دوتا چاه فاضلاب دارد.تا40خانه اطراف سئوال کردم همه میگن ما از 60سال قبل سر چاه فاضلاب راباز نکردیم اصلأ نمی دانیم چاه فاضلاب کجای منزل است.
    • علی IR ۲۳:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۷
      1 1
      آقا اطراف منزل ما ودرمحله ما دهها رشته قنات قدیمی است که چاهای فاضلاب بداخل آنها نفوذ کرده.بنظرم آنقدر این رشته های قنوات پر شدن فاضلاب درحال برگشت معکوس بطرف کوههای اطراف کرمان است.ارتفاع کانال فاضلاب حدود3متر بود اما رشته قنات درفاصله 4تا5متری است هرچی بیل مکانیکی به ته کانال می‌رفت بجای خاک گل با
    • مرتضوی IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۸
      1 0
      علاوه بر گرانی های پروانه و اخذ پول زور بنام حق تفکیکی، نظام مهندسی نیز پول زور دیگری بنام مجری ذیصلاح باید پرداخت که به امضا فروشی دامن می‌زند،ای کاش قوانین ناظران را اصلاح و آنها را مقیم در پروژه می‌گذاشتند.
    • مرتضی IR ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۸
      2 1
      تاشهرداری،پول آنچنانی میگیرد،،،مقاوم سازی نمیشه کرد،،،البته مجلس مقصره که مصوبه کرده،،،یکی ازنارضایتی مردم از شهرداری وبندهای عجیب وغریب،، وسبیل چرب کردن است
    • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
      0 0
      شهرداری درآمدش از جیب مردم هست مجبوره هزینه حقوق کارگران و شهر را در بیارین متأسفانه دولت کمکی به شهرداری نمیکنه بخصوص شهرهای بزرگ اصلا دولت کمک نمیکنه
    • IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۹
      0 0
      یعنی خاک دودستی بر سر بعضی مهندسیان به حساب خودشون مهندسان راه وساختمان وعمران که هیچ معلوماتی ندارند .من خودم نقشه ساختمان را خودم کشیدم وپیاده اش کردم حتی یک مورد ایرادی مهندس ۳۰ ساله کار نتونست بگیره.