پیام‌نما

وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا * * * و حقّ خویشاوندان و حقّ تهیدست و از راه مانده را بپرداز، و هیچ گونه اسراف و ولخرجی مکن.* * * ز مسكين بكن دستگيرى تو چند / بده حق ابن السبيل نژند

۱۰ مهر ۱۳۹۰، ۱۴:۵۶

گزارش اعوانی از نشست اتحادیه انجمنهای فلسفه جهان

گزارش اعوانی از نشست اتحادیه انجمنهای فلسفه جهان

رئیس انجمن حکمت و فلسفه ایران در متنی،، گزارشی از مباحث طرح شده در نشست سالیانه‌ اتحادیه‌ بین‌المللی انجمنهای فلسفه جهان ارائه کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از انجمن حکمت و فلسفه ایران، در گزارش دکتر اعوانی آمده است: نشست سالیانه‌ اتحادیه بین­المللی انجمن­های فلسفه جهان (FISP)، بیست و یکم و بیست و دوم سپتامبر 2011 (30 و 31 شهریور 1390) با شرکت رئیس، دبیر و اکثریت اعضای هیأت مدیره آن، در دهکده­ای کنار دریاچه کریس واقع در کشور کرواسی تشکیل شد .

در آغاز رئوس کلی مطالب نشست سال قبل که نهم و دهم نوامبر سال 2010 در مکزیک برگزار شده بود مورد بررسی قرار گرفت، سپس مک براید، ریاست FISP گزارش سالیانه‌ فعالیت‌های خود و اتحادیه بین­المللی انجمن­‌های فلسفه را که قدمتی صد و بیست و دو ساله دارد، ارائه کرد.

در این گزارش از درگذشت دو نفر از اعضای هیئت مدیره اظهار تاسف شد و به وقوع سونامی‏های مختلف در ژاپن و سونامی­‌های اقتصادی و تأثیر منفی آن‌ها به ویژه در علوم انسانی و فلسفه اشاره شد.

سپس گزارشی از کنگره­‌های مختلفی که در سطح بین­‌المللی یا ملی با مشارکت  FISP و نهادهای بین­‌المللی دیگر صورت گرفته و یا رئیس این اتحادیه در آن شرکت کرده است ارائه گردید. همچنین از فعالیت‌های انجمن بین­‌المللی فلسفه اسلامی (ISIP) که عضو FISP است و نیز ارائه مقالات توسط اینجانب به ویژه در کنگره بین­‌المللی رم تحت  عنوان "مهاجرت الفبا و تأثیر آن در تاریخ‌نگاری فلسفه" تقدیر شد.

پروفسور مک‌براید در ادامه به فعالیت‌های خود و اتحادیه در دعوت از فیلسوفان، سخنرانان کلیدی  و رؤسای بخش­‌های نودگانه کنگره جهانی فلسفه در آتن اشاره کرد.

وی در ضمن به گرایش‌های ضد عقلی و ضد فلسفی که بر اثر استیلای فن‌سالاری و علم‌زدگی و به‌ویژه نابسامانی‌های اقتصادی چند سال اخیر در سطح جهان پدید آمده است، اشاراتی داشت. اسکارانتینو، دبیر، و پروفسور زله جانشین خزانه­‌دار اتحادیه، از دیگر سخنرانخایی بودند که گزارش‌های فرهنگی و مالی خود را ارائه کردند.

ارتباط FISP با یونسکو موضوع دیگری بود که مورد بررسی قرار گرفت. در چند سال گذشته این دو نهاد همکاری مشترکی در زمینه‌ پیشبرد علوم انسانی و فلسفه در سطح جهان آغاز کرده‌اند که یکی از این موارد رسیدگی به وضعیت تدریس فلسفه در کشورهای مختلف جهان بوده و شایان ذکر است تا کنون شش کنگره در پنج قاره‌ جهان برای تحقق این منظور برگزار شده است. اما در دو سال گذشته FISP انتقادهایی از عملکرد یونسکو در زمینه علوم انسانی و به ویژه فلسفه داشته است.

در این نشست راه‌های ممکن برای تعامل بیشتر با یونسکو در این زمینه و روش‌های برون‌رفت از این معضل مورد بررسی قرار گرفت.

در ضمن از فعالیت اعضای هیئت مدیره اتحادیه و کوشش برخی انجمن­‌های فلسفه در جلوگیری از بسته شدن چند گروه فلسفه - که سابقه‌ درخشانی در آموزش فلسفه در سطح جهان داشته­‌اند، به علت بروز مشکلات مالی و عوامل ناشناخته دیگر، قدردانی شد.

از دیگر دغدغه­‌های کنونی FISP، برگزاری بیست و هشتمین کنگره جهانی فلسفه در آتن است که به همت انجمن فلسفه یونان و با همکاری مستمر FISP در سال 2013 تشکیل خواهد شد. اتحادیه‌ بین­‌المللی انجمن­‌های فلسفه از دو سال پیش هیئت شش نفره­ای از هیئت مدیره را برای برنامه­‌ریزی علمی و همکاری با انجمن فلسفه یونان مأمور کرده است. این هیئت، ساختار بخش­‌های مختلف و مدعوین برجسته کنگره را در سال گذشته ارائه کرده­ بود.

در نشست کرواسی درباره‌ دعوت سخنرانان برجسته‌ دیگر سمپوزیوم­‌ها و تعیین سخنران برای سخنرانی‏های ویژه (ابن‌رشد، ابن‌میمون، کیر که‌گور و غیره که با سفارش و کمک مالی کشورهای مختلف برگزار می­شود) تصمیم­‌گیری شد. همچنین در تعیین رئیس و اعضای نود نشست مختلف و جایگزینی افرادی که دسترسی بدان‌ها میسر نگردیده بود، تجدید‌نظر شد.

شایان ذکر است که اینجانب هم‌اکنون رئیس بخش فلسفه اسلامی و عضو بخش تاریخ فلسفه این کنگره می‌­باشم. از تصمیمات دیگر این نشست، تعیین اعضای کمیته اجرایی و نیز پیشنهاد نصب مجسمه سقراط در محل آگورای آتن بود. در ضمن درباره تاریخ و محل نشست بعدی اعضای هیئت مدیره که احتمالاً در کشور Benin در آفریقا خواهد بود تبادل نظر شد.

ساعتی هم به بحث درباره‌ کشور میزبان کنگره جهانی فلسفه در سال 2018 که کشورهای مختلف از جمله چین داوطلب برگزاری آن هستند اختصاص یافت.

قسمت دیگر این نشست دو روزه معطوف به استماع گزارش کمیته­‌های مختلف FISP بود. کمیته تاریخ فلسفه مدتی است که بر مسئله چاپ علمی - انتقادی متون فلسفی در کشورهای مختلف جهان تأکید می­‌کند.

اینجانب نیز به پیشرفت‌هایی که در سال‌های اخیر در این زمینه در ایران صورت گرفته است و نیز به چاپ انتقادی مجموعه آثار فیلسوفان مختلف نظیر ملاصدرا، سهروردی و ابن‌سینا اشاره کردم که مورد توجه قرار گرفت. در همین راستا قرار شد تسهیلاتی برای چاپ متون کلاسیک به ویژه در کشورهای شرق فراهم آید.

در نهایت و در بخش پایانی، آیین‌نامه‌ای جدید برای برگزاری کنگره­های جهانی فلسفه در آینده مورد بررسی قرار گرفت.

کد خبر 1422241

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha