به گزارش خبرنگار مهر، هنر فرش بافی در استان لرستان دارای قدمت زیادی است به طوریکه از این هنر به عنوان یکی از صنایع دستی این دیار یاد می شود، هنری که در گذشته با نشانه ها و طرح های بومی لرستان بافته می شده است.
این در حالیست که طی سالهای اخیر با تلفیق هنر فرش بافی مناطق مختلف کشورمان، هنرمندان فرشباف لرستانی نیز به سمت استفاده از طرح های فرش دیگر استانها روی آورده اند به طوریکه نقشه و طرح های فرش لری در این استان رو به فراموشی رفته است.
در سفر دور اول هیئت دولت به لرستان احیای نقشه فرش لری به عنوان یکی از مصوبات دولت مورد تصویب قرار گرفت، مصوبه ای که در کنار احداث مجتمع فرش لرستان می توانست کمکی برای احیای فرش لری در این استان باشد.
حال از تصویب این مصوبه نزدیک به هشت سال می گذرد و نه خبری از احیای نقشه فرش لری است و نه اثری از مجتمع فرش بافی مصوب در سفر هیئت دولت یافت می شود تا همچنان هنر قدیمی مردمان لر اندر خم فراموشی قرار گیرد.
ظرفیت 70 هزار فرشباف در استان لرستان
رئیس اداره فرش استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به قابلیتهای لرستان در حوزه فرشبافی می گوید که در حال حاضر 70 هزار بافنده در استان لرستان فعالیت دارند که ظرفیت مناسبی در این بخش به شمار می رود.
ایرج کاویانی با یادآوری اینکه از این تعداد فرشباف تعداد 18 هزار و 500 نفر تحت پوشش آموزشها و خدمات این اداره قرار گرفته اند، ادامه می دهد: برای این تعداد تا کنون آموزش های بهبافی برای اولین بار در سطح استان برگزار شده است.
وی با بیان اینکه این آموزش ها برای اولین بار در کل کشور در استان لرستان برای بافندگان فرش برگزار شده است می گوید: در این راستا قالیبافهای مبتدی در کارگاههای آموزشی از سوی مدرسان مورد آموزش قرار گرفته و مستقیم وارد بازار کار می شوند.
210 کارگاه فرش بافی در لرستان فعال است
رئیس اداره فرش استان لرستان با اشاره به تعداد کارگاههای فرش بافی استان لرستان نیز یادآور می شود: در حال حاضر 210 کارگاه فرش بافی متمرکز، غیر متمرکز و خانگی در استان لرستان وجود دارد.
کاویانی میزان تولید سالانه فرش دستباف در استان لرستان را 10 هزار متر مربع به صورت سالانه عنوان کرده و یادآور می شود: برنامه ریزی برای ارائه آموزشهای بهبافی در استان از راهکارهایی است که برای ارتقا سطح کیفیت تولید فرش در استان در دستور کار قرار گرفته است.
وی همچنین از بیمه بافندگان فرش لرستان به منظور ایجاد انگیزه و تامین امنیت شغلی این قشر خبر می دهد و تصریح می کند: تا کنون بیش از 10 هزار بافنده فرش لرستان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفته اند.
انجمن طراحان فرش لرستان راه اندازی شد
رئیس اداره فرش استان لرستان از راه اندازی انجمن طراحان فرش استان نیز به عنوان ظرفیتی مناسب در راستای تولید طرح های بومی خبر داده و می گوید: برای طراحان فرش استان نیز تا کنون یک مرحله کلاس آموزشی برگزار شده است.
کاویانی در بخش دیگری از سخنان خود به آخرین وضعیت اجرای مصوبه دولت برای احیای نقشه فرش استان اشاره کرده و می گوید: متاسفانه هم اکنون فرش لرستان صاحب نقشه خاص و مشخصی نسیت.
فرش لرستان همچنان از روی دست دیگر استانها بافته می شود
وی با بیان اینکه نقشه فرش لرستان برگرفته از نقشه فرش استانهای دیگر کشور است ادامه می دهد: این در حالیست که نقشه فرش دستباف هر استان باید برگرفته از آداب، رسوم، صنایع دستی و آثار تاریخی آن منطقه باشد.
رئیس اداره فرش استان لرستان با یادآوری اینکه مصوبه احیای نقشه فرش دستباف لرستان مربوط به سفر اول هیئت دولت به لرستان است عنوان می کند: در قالب این مصوبه قرار شد که 500 میلیون تومان اعتبار برای احیای نقشه فرش دستباف لرستان و همچنین ایجاد مجتمع خدماتی و آموزشی فرش اختصاص یابد.
وعده های استاندار برای اختصاص اعتبار مجتمع فرش
کاویانی با بیان اینکه متاسفانه با گذشت هشت سال هنوز این اعتبار به استان پرداخت نشده است می گوید: در این راستا خوشبختانه استاندار لرستان و همچنین معاون برنامه ریزی استانداری لرستان قولهایی در زمینه پرداخت این میزان اعتبار به ما داده اند.
وی یادآور می شود: به طور حتم با تامین این میزان اعتبار این مجتمع ایجاد و احیای نقشه فرش دستباف لرستان ظرف مدت زمان شش ماه صورت خواهد گرفت.
رئیس اداره فرش استان لرستان به دیگر مشکلات پیش روی هنر - صنعت فرش لرستان نیز اشاره کرده و خواستار اخذ مجوز برای صادرات فرش دستباف لرستان از طریق گمرک خرم آباد می شود.
وی می گوید: متاسفانه در حال حاضر فرش لرستان از طریق گمرک های سایر استانهای کشور صادر می شوند که این امر برای فرش بافان مشکل ایجاد کرده است.
کاویانی با اشاره به اینکه در حال حاضر پایین ترین سرانه اشتغال در لرستان مربوط به صنعت فرش است معتقد است که در صورت سرمایه گذاری در این حوزه بیشترین ارزش افزوده و ارز آوری مربوط به صنعت فرش خواهد بود.
.............................
گزارش : فاطمه حسینی
نظر شما