به گزارش خبرگزاری مهر، چهار کتاب «حکمتهای عسکری» اثر جواد محدثی، «باد و کاه» اثر محمدرضا بایرامی؛ «چای خوشعطر پیرمرد» اثر سعید هاشمی و «ابوباران» به قلم زهرا ثابتی توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور، بهعنوان منابع طرح کتابخوان آذرماه ۱۳۹۹ معرفی شدند.
«ابوباران»، که به قلم زهرا سادات ثابتی نگارش و توسط انتشارات خط مقدم، راهی بازار نشر شده، خاطرات شهید مصطفی نجیب، دفتردارِ شهید علیرضا توسلی معروف به «ابوحامد» فرمانده و بنیانگذار تیپ فاطمیون را روایت میکند که با پیوستن به فاطمیون برای دفاع از حرم به سوریه میرود و در مبارزات سخت و طاقتفرسا حضوری فعال دارد.
در بخش ابتدایی این کتاب میخوانیم: «من در ایران به دنیا آمدم؛ اسفند ۱۳۶۲؛ اما یک ایرانی محسوب نمیشدم. پدر و مادرم بیش از چهل سال پیشتر، از افغانستان به ایران مهاجرت کرده بودند؛ اما آنها هم ایرانی شناخته نمیشدند…»
نویسنده این کتاب در پاسخ به این پرسش که به عنوان نویسنده و راقم این خاطرات کدام بخش از کتاب شما را بیشتر با خودش درگیر کرد، چنین پاسخ گفته: جایی از کتاب هست که آقای نجیب به شرح واقعه در عملیات تل قرین میپردازد که این بخش از کتاب بیشترین تأثیر را بر من گذاشته است. ابوحامد به عنوان فرمانده لشکر فاطمیون در این عملیات به شهادت میرسد. شاید علت اصلی این تأثیر گذاری که همراه با تلخی و شیرینی است، به این دلیل باشد که تا پیش از شهادت ابو حامد آقای نجیب، مسئول دفتر این شهید بزرگوار بوده است.
قسمتی از نکات علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی درباره این کتاب، به اینترتیب است:
«بعضی از عزیزان فاطمیون از افغانستان و برخی از همان عزیزان داوطلبانه از ایران یا کشورهای دیگر برای دفاع از حرم به سوریه عزیمت کردند و این در حالی است که همچنان و علیرغم تأکیدات رهبر معظّم انقلاب اسلامی، بسیاری از عزیزان افغانستانی در ایران همچنان با مشکلات عدیده اعمّ از اجازه کار، اقامت، تحصیل فرزندان و… مواجهند امّا مطالعه این کتاب و شرح مجاهدتهای دیگر مدافعان و شهدای حرم از فاطمیون نشان میدهد که این فرزندان غیور اسلام هرگز مشکلات موجود و نیز تنگناهای اقتصادی و معیشتی را بهانهای برای ترک وظیفهی ایمانی خود قرار ندادند و علیرغم مظلومیتها و محدودیتهای متعدد، حماسههایی را در دفاع از دیانت و انسانیت و آزادگی خلق کردند که هنوز برای نسل حاضر و مردم جهان شناخته شده نیست، و تنها با گذشت سالها و فاصله گرفتن از کوران حوادث و البته با انتشار کتابهایی نظیر ابوباران و تولید محصولات فرهنگی هنری متعدد و مستند، اندکاندک پرده از این صحنه باشکوه غیرت و مردانگی و مروّت کنار میرود و همه انسانهای سلیم و آزاده را به تحسین وامیدارد.
برای نمونه بنگرید به آنچه در این کتاب درباره شهید ابوحامد یکی از فرماندهان فاطمیون آمده است. ابوحامد مجاهدی مهربان امّا قاطع و دلسوز و حاضر در صحنههای نبرد است که بارها این اشعار سوزناک امّا حماسی جناب محمدکاظم کاظمی شاعر ارزشمند افغانستانی را که در زمان دیگری و برای موضوع دیگری سروده شده در جمع فاطمیون میخوانده:
غروب در نفس گرم جاده خواهم رفت
پیاده آمده بودم، پیاده خواهم رفت
منم تمام افق را به رنج گردیده
منم که هر که مرا دیده، در گذر دیده
چگونه باز نگردم، که سنگرم آنجاست
چگونه؟ آه، مزار برادرم آنجاست
چگونه بازنگردم که مسجد و محراب
و تیغ، منتظر بوسه بر سرم آنجاست
و سرانجام ابوحامد در دفاع از حرم به شهادت میرسد.
در کتاب ابوباران حجم انبوهی از فعالیتها و مجاهدتها و دشواریهای مدافعان حرم به اختصار در کنار هم چیده شده، و در هر چند صفحه خبر از شهادت یک یا چندتن از مدافعان حرم آمده، چهرههای تابناکی که در آسمان جهان معاصر و تاریخ اسلام میدرخشند و تا ابد درخشان خواهند ماند...
خواندن این کتاب ارزشمند را به همه اهل مطالعه بهخصوص نسل جوان کشور توصیه میکنم.»
درباره «حکمتهای عسکری (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام حسن عسکری – جلد ۱۴ از مجموعه راه زندگی)» باید گفت بسیاری از مسلمین و شیعیان متأسفانه اطلاع و آگاهی کم از تاریخ زندگی و تعالیم بسیاری از ائمه اطهار علیهم السلام دارند، یکی از این امامان همام که در بین عموم از حیث آگاهی مردم از چگونگی زندگی و تعالیم مهجور هستند، حضرت امام حسن عسکری علیه السلام پدر امام زمانمان حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه هستند. جواد محدثی با قلم روان خود در این مجموعه مختصر و مفید پس از بیان سیری از تاریخ زندگی این امام همام، به شرح و توضیح ۴۰ حدیث ارزشمند از ایشان پرداخته است. احادیثی در موضوعات اعتقادی و اخلاقی و سبک زندگی برای چگونه اندیشیدن و چگونه زیستن در این عصر پرتلاطم میتواند راهگشا باشد.
نمونهای از احادیث انتخاب شده توسط پدیدآورنده اینکتاب، به اینترتیب است:
«همانا رسیدن به خدای تعالی سفری است که جز با مرکب شبزندهداری نمیتوان به آن دستیافت.»
«ضعیفترین دشمنان از نظر مکر و کید، کسی است که دشمنیاش آشکار باشد.»
«بهترین برادرانت کسی است که بدی تو را فراموش کند و نیکی تو را به یاد داشته باشد.»
«هر کس شخصی را ستایش کند که شایسته آن نیست، در جایگاه فرد متهم قرار گرفته است.»
«کمآسایشترینِ مردم، کینهتوز است.»
«فروتنی نعمتی است که بر آن حسد نمیبرند.»
«باد و کاه» روایتی است از زندگی که در جهانی پُر رمز و راز جریان دارد. نویسنده در این داستان روستایی را مرکز عالم قرار میدهد و تمام اتفاقات در همین جهان ساخته و پرداخته او رخ میدهد. رمان «باد و کاه» نوشته محمدرضا بایرامی داستانی است روستایی و این مسأله از دلمشغولیهای همیشگی بایرامی است. در بسیاری از آثار او میتوان ردی از آذربایجان و روستا را گرفت و این رمان نیز همینطور است. راوی در داستان باد و کاه یک نوجوان است که بایرامی دست پُری در نوشتن از زاویه دید چنین شخصیتی دارد.
راوی داستان یک نوجوان است و فضای روستایی در کنار داستانی از حوادث پیش از پیروزی انقلاب. روستایی که رفته رفته هویت خود را در ساختار اجتماعی و شهری ایران از دست داده است. در کنار این مسأله توصیفهای او از پاییز روستا و فصل خرمن و نیز به کار بردن ظریف اصطلاحات و عبارتهای محلی آذری که در کار درو و خرمن به کار برده میشود از رمان او یک اثر بلند فولکلور و در عین حال یک تریلِر داستانی با حال و هوای انقلاب اسلامی خلق کرده است. داستان زیبایی که مخاطب آن، هم میتواند نوجوان کتابخوان باشد، هم علاقهمندان پیگیر به داستانهایی که کشف و نگاه تازهای به انقلاب اسلامی دارند و هم علاقهمندان به داستانهای فولکلور ایرانی.
«چای خوشعطر پیرمرد» هم داستانهای کوتاهی است از زندگی سیدحسن مدرس؛ روایتهای جذاب و زیبایی از حیات مادی و معنوی او که به قلم سیدسعید هاشمی نوشته شده است.
مدرس، ازجمله شخصیتهایی است که باوجود تأثیر بسیارش بر جریانهای انقلابی پس از خود، آنچنان که باید به آن پرداخته نشده. مدرسی که هیچ گاه در مقابل ظلم سر خم نکرد و تا پای جان، به خاطر آرمانهای خود ایستاد و ایستاده نیز به شهادت رسید.
کتاب «چای خوش عطر پیرمرد» نوشته سید سعید هاشمی در پاییز ١٣٩٨ توسط انتشارات عهد مانا منتشر شد.
این کتاب شامل داستانهای کوتاهی از زندگی شهید سید حسن مدرس است که تا حدود زیادی مخاطب را با شخصیت و مرام او آشنا میکند.
شهید مدرس، از جمله شخصیتهای تأثیرگذاری است که در اذهان مردم، ناشناخته و مجهول باقی مانده و در آثار محدودی به ایشان پرداخته شده است.
سید سعید هاشمی، نویسنده کتاب، از معدود شاعران معاصر است که به نوشتن کتابهای طنز کودک و نوجوان میپردازد. او در چند جشنواره، موفق به کسب عناوین متعددی شده و آثار زیادی در قالب شعر، داستان و نثر ادبی در کارنامه خود دارد.
داستانهای کوتاه پیرمردی که نماینده مردم ستمدیده و صدای دادخواهی آنها در ایران بود. حدود ۵۰ داستان که هر یک برشهایی جالب توجه از زندگی این شهید والا مقام است. شجاعت و بیباکی او در کنار مجتهد و عالم بودنش، شخصیتی با تدبیر و با قدرت از او ساخته بود که زیر بار ذرهای ظلم و ریا نمیرفت و همزمان با به قدرت رسیدن رضاخان، یک تنه مقابل او و زورگوییهایش ایستاد.
نظر شما