۱۰ آذر ۱۴۰۰، ۱۰:۲۰

مهر گزارش می‌دهد؛

فروش ارز فقط به متقاضی واقعی با شرایط خاص/ بازار ارز تحت کنترل

فروش ارز فقط به متقاضی واقعی با شرایط خاص/ بازار ارز  تحت کنترل

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی گفت: فروش ارز سهمیه‌ای صرفاً با کارت ملی تصمیم اشتباهی بود. مقررات اخیر بانک مرکزی مبنی‌بر دریافت ارز سهمیه‌ای مشروط به ارائه مدارکی خاص، اقدامی مثبت است.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای هفته جاری ایجاد شکاف میان نرخ ارز در صرافی‌های تحت نظارت بانک مرکزی با بازار آزاد منجر به چالش‌هایی شد؛ علت این موضوع آغاز مذاکرات سیاسی ایران و با کشورهای اروپایی بود زیرا این موضوع استنباط می‌شد که قیمت ارز بعد از مذاکرات تاریخ ۸ آذر ماه با افزایش شدید مواجه شود.

گزارش میدانی خبرنگار مهر در روزهای ابتدایی هفته جاری از بازار داغ اجاره کارت ملی و سوءاستفاده از هویت مردم و صف‌های پرتراکم جلوی در صرافی‌ها حکایت می‌کرد قیمت دلار اعلام شده از بانک مرکزی در کانال ۲۷ هزار تومان بود ولی در بازار آزاد می‌شد این دلار را با قیمت ۲۹ هزار تومان نیز فروخت.

این مسئله موجب شد ضمن ورود دستگاه‌های انتظامی به بازار ارز و کنترل بازار، بانک مرکزی نیز بخشنامه جدیدی را به منظور تغییر در شیوه فروش ارز توسط صرافان مجوزدار صادر کند که این دو عامل موجب به بهبود شرایط فروش ارز شد.

در بخشنامه بانک مرکزی آمده بود خرید ارز سهمیه‌ای اگر تا قبل از این با کارت ملی صورت می‌گرفت از زمان صدور این بخشنامه متقاضی ارز که شرایط متقاضی ذیل سر فصل‌هایی مشخص شده بود علاوه بر کارت ملی می‌بایست دارای سیم کارت معتبر به نام متقاضی، اصل و کپی مدارکی همچون بلیط، ویزا، پاسپورت و عوارض خروج از کشور را نیز برای خرید ارز همراه داشته باشد تا بتواند از سهمیه خرید سالانه که حدود ۲۲۰۰ دلار استفاده کند.

امروز که این گزارش منتشر می‌شود قیمت ارز روند نزولی به خود گرفته و هر دلار آمریکا در صرافی‌های مجاز به کانال ۲۶,۰۰۰ تومان رسیده است. با این حال کارشناسان معتقدند، سیاست بانک مرکزی باید تأمین ارز صرفاً برای متقاضیان واقعی به صورت اسکناس یا حواله ارزی باشد تا در کنار کاهش تلاطمات بازار ارز، هیجانات کاذب و نیز تقاضای آربیتراژی در این بازار تنش‌زا به حداقل برسد.

فروش ارز به متقاضی واقعی

در همین رابطه، سید کمال سیدعلی معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در تشریح علل افزایش درخواست اسکناس ارزهای خارجی می‌گوید: وقتی اختلاف قیمت بین بازار آزاد و صرافی ملی وجود داشته باشد، شاهد ایجاد صف مقابل صرافی‌ها و افزایش درخواست ارز خواهیم بود. این صف‌ها و تقاضای ارز فقط در صرافی‌ها مشاهده نمی‌شود؛ بلکه در موضوع ارز نیمایی نیز وجود دارد و شاهد صف تقاضا در وزارت صمت و بانک مرکزی برای خرید ارز نیمایی هستیم.

وی ادامه می‌دهد: درشرایطی که فضای بازار ارز ناآرام است و دچار بی‌ثباتی شده، افراد سودجو نیز از این شرایط استفاده کرده و موجب ایجاد تقاضای کاذب در بازار ارز خواهند شد.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان می‌کند: فروش ارز سهمیه‌ای صرفاً با کارت ملی تصمیم اشتباهی بود؛ بنابراین برقراری شرایط و مقرراتی که اخیراً از سمت بانک مرکزی اتخاد شده و دریافت ارز سهمیه‌ای را مشروط به ارائه مدارک خاصی کرده است، اقدامی مثبت در جهت کنترل و آرامش بازار ارز است.

به گفته سید علی، ارز باید به متقاضی واقعی بر اساس سرفصل‌های ارز خدماتی بانک مرکزی تعلق گیرد و این خیلی غیرمنطقی است که ارز به تمام جمعیت کشور فروخته شود. مسافران نیز می‌توانند در فرودگاه و با احراز شرایط خروج قطعی از کشور، ارز مورد نیاز خود را تهیه کنند.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به مشکلات معیشتی موجود در جامعه، مردم تمایل به اجاره دادن کارت ملی خود در قبال دریافت مبالغ ناچیز را هم دارند و باید با اصلاح قوانین مانع از شکل‌گیری این‌چنین معضلاتی شد. البته مقررات جدید بانک مرکزی برای فروش اسکناس ارزهای خارجی، موجب جمع شدن بساط کارت‌های اجاره‌ای و حرکت بازار ارز به سمت آرامش نسبی خواهد شد.

دغدغه تأمین ارز نداریم

احمد نوایی لواسانی دبیرکل کانون صرافان ایران در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به عدم عرضه و معامله ارز به صورت عمومی در بسیاری از کشورها می‌گوید: در اغلب کشورها، صرفاً متقاضیان حقیقی ارز امکان ورود به این بازار و تمایل به معامله ارزی دارند. اما متأسفانه در بازار ارز ایران به دلیل فضای چند نرخی ارز، بعضی از مردم به دنبال بهره‌برداری از این تفاوت هستند.

وی اضافه می‌کند: تصمیم بانک مرکزی در این شرایط برای تغییر قوانین فروش ارز سهمیه‌ای و محدود کردن آن دلایل مشخص و روشنی داشته است. آن دسته از شهروندانی که متقاضی حقیقی خرید و فروش ارز هستند، می‌توانند با مراجعه به صرافی‌ها و ارائه مدارک مرتبط، به راحتی نیاز ارزی خود را برطرف سازند.

نوایی لواسانی ادامه داد: وقتی اختلاف نرخ ارز بین بازار آزاد و صرافی ملی ایجاد می‌شود، شاهد پدیده کارت‌های اجاره‌ای خواهیم بود. البته این پدیده در کشور محدود به کارت ملی نیست و کارت‌های اجاره‌ای و صوری متعددی برای اظهار خلاف واقع سودجویان رد و بدل می‌شود. با این وجود، در مقطع فعلی به دلیل سوءاستفاده، سودجویی و عدم امکان راستی‌آزمایی از متقاضیان دریافت ارز در صرافی‌ها، بانک مرکزی مقررات و الزاماتی برای فروش ارز ابلاغ کرده است.

عضو کانون صرافان درباره سیاست مدیریت بازار ارز در ایران گفت: شیوه مدیریت بازار ارز در ایران، شناور مدیریت شده است. به این معنی که حاکم و ناظر بازار ارز در مواقع مقتضی، تصمیماتی جهت مدیریت بازار اتخاذ می‌کند.

وی با اشاره به سیاست‌های مثبت دولت جدید در مسئله کنترل بازار ارز بیان کرد: در کنار اثرگذاری نتایج مذاکرات پیش‌رو بر بازار ارز، با توجه به برنامه‌های خوب طراحی شده از سوی دولت، نظیر تسهیل شرایط تجارت با کشورهای همسایه و دیپلماسی اقتصادی با تمرکز بر کشورهای منطقه، اگر در آینده نزدیک سیاست‌های ارزی دولت عملیاتی شود، هیچ دغدغه و خطری در تأمین نیاز ارزی کشور وجود نخواهد داشت. به ویژه آنکه تراز تجاری کشور در ایام اخیر مثبت شده و این روند ادامه دارد.

کد خبر 5364520

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      2 0
      الان میشه مجانی بریم ترکیه قیمت تور ارزان استانبول حدود 5 میلیون است یک خانواده 3 نفره با گرفتن 6600 دلار 16.5 میلیون سود می کنند که هزینه تور و خروج از کشور را تامین می کند
    • علی IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      3 5
      خرید ارز برای مصارف غیر ضرور باید شامل مالیات شود تا دولت قادر شود از طریق اهرم مالیات تقاضای کاذب ارز را مدیریت کند. راهبردی ارزی نیازمندیم تا در بلندمدت دستیابی و حفظ تراز تجاری مثبت و ممنوعیت واردات کالاهای با ارزبری بالا اجرایی و رفع کسری بودجه که عامل اصلی تورم و کاهش ارزش پول ملی است محقق گردد
    • علی IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      2 0
      افزایش سهم تهاتر در تجارت خارجی، رفع کسری بودجه از طریق کاهش یارانه ها و در نتیجه کاهش نرخ تورم و کند شدن روند کاهش ارزش پول ملی، تراز تجاری مثبت و محدودیت های وارداتی و افزایش ضریب خودکفایی، اخذ مالیات از معاملات ارزی غیرضرور و ممنوعیت سفته بازی در بازار ارز همگی اگر همزمان اجرا شوند مشکلات حل میشن
    • علی IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      5 7
      سهمیه ارز مسافرتی تنها باید در مبادی خروجی زمینی، دریایی و هوایی در صورت خروج قطعی مسافر و درج مهر خروج از کشور در گذرنامه و داشتن ویزا و بلیت به افراد اعطا شود، عرضه سهمیه ارزی سالانه افراد درون کشور در صرافی ها روشی غلط و فساد زا است و زمینه سودجویی و فساد را فراهم میکند و به نفع دلالان میباشد
      • احسان زاده IR ۰۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
        1 0
        دقیقا درست میفرمایید ..تا قبل از این قانون دلال سراغ داشتم روزی ۱۵ میلیون در امد داشت و فقط با واتساپ کردن عکس کارت ملی دلار مردم محتاج میگرفت..الانم داره با بلیط تقلبی و عکس پاسپورت همین کار میکنه و روزی بالای ۲۰ تا ۳۰ میلیون در امد داره
    • IR ۰۰:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      0 8
      وقتی نصف مردم شدن دلار فروش و دلال و کاسبی میکنن باهاش که البته از سر ناچاری و بیکاریه،تقاضای کاذب وجود داره و ارزش پول ملی دائم کم میشه و دلار گرو ن میشه و......
    • اعتراض سهامداران بورس IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      1 0
      لطفا مطلب زیر را پیگیری کنید.چرا دریافت وجه توسط مشتری در ارز دیجیتال که متعلق به خارجی ها است فوری و آنی است اما در بورس کشور خودمان 2 روز کاری بعد وجه درخواستی را واریز میکنند؟البته بشرط اینکه درخواست خود را تا ساعت 13 ظهر در کارگزاری ثبت کرده باشید.پنجشنبه که بانکها باز هستن هم پولی واریز نمیشود.
    • اعتراض سهامداران بورس IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      0 0
      این قانون ها را کی نوشته؟دولت و مجلس و دستگاه قضایی چرا جلوی این فساد سیستماتیک و این تخلف بزرگ سازمان بورس با همدستی بانکها و کارگزاری ها که پول سهامداران را بعد از فروش سهام توسط مشتری 2 روز کاری و بعضا با 2 روز آخر هفته میشود 4 روز تاخیر واریز میکنند را نمیگیرد؟
    • اعتراض سهامداران بورس IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      1 0
      در حالیکه بانکهای کشور ملت ملی تجارت صادرات برای ارز دیجیتال که دفترشون در آمریکا انگلیس روسیه چین اسرائیل است خدمات آنی با بهترین کیفیت می دهند اما برای بورس داخل کشور خدمات واریز وجه 2 روزه می دهند؟!مگر وزارت اقتصاد و سازمان بازرسی کل کشور و کمیسیون اقتصاد و اصل 90 مجلس بر سازمان بورس نظارت ندارن؟
    • اعتراض سهامداران بورس IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      1 0
      چرا جلوی این فساد واضح و سو استفاده از پول مردم توسط بانکها و کارگزاری ها با حمایت سازمان بورس گرفته نمیشود؟2 روز ماندن پول سهامدار در کارگزاری ها و بانک یعنی سو استفاده از پول مردم بنفع منافع کارگزاری و بانک و سازمان بورس.درحالیکه ارز دیجیتال حتی یک ساعت خواب پول نداریم.واقعا چرا کسی پیگیری نمیکند؟
    • بی عدالتی سازمان بورس و بانکها به سهامداران داخلی IR ۱۶:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      0 0
      چرا باید بین سهامداران پالایش و دارایکم شستا خودرو فولاد وبملت وبصادر وتجارت فجهان با سهامداران بیت کویین اتریوم شیبا ریپل بایننس اینهمه تبعیض و بی عدالتی باشد؟
    • بی عدالتی سازمان بورس و بانکها به سهامداران داخلی IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      0 0
      چرا ما سهامداران داخلی بعد از 48 ساعت از فروشمان به پولمان می رسیم اما سهامدار ارز دیجیتال که سهام ارزهایی را میخرد که سهامدار حقوقی آن دفترش در آمریکا انگلیس روسیه چین اسرائیل است فوری پولش را از صرافی های داخلی در قلب تهران و توسط بانکهای معتبر داخلی ملی ملت تجارت صادرات واریز میشود؟!
    • بی عدالتی سازمان بورس و بانکها به سهامداران داخلی IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      0 0
      واقعا چرا نمایندگان مجلس دولت دستگاه قضایی در مورد این فساد و تخلف بزرگ به ضرر میلیونها سهامدار داخلی ساکت هستند و جلوی این فساد که باهمدستی سازمان بورس با بانکها و کانون کارگزاران انجام میشود را نمیگیرند.مدعی العموم کجاست تا از حقوق میلیونها سهامدار ایرانی مسلمان که در بورس داخل فعال هستن دفاع کند؟
    • بی عدالتی سازمان بورس و بانکها به سهامداران داخلی IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      0 0
      وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی و رئیس بورس چرا پاسخگوی سهامداران نیستن؟ چرا سازمان بورس پنجشنبه ها که بانک ها دایر هستن واریز وجه مشتریان در بورس را انجام نمی دهد.اما برای ارز دیجیتال راحت واریز وجه در روز پنجشنبه و بقیه روزها توسط صرافی و بانکهای داخلی در کمتر از یک ساعت انجام میشود!!!؟؟؟
    • ایکس من IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۶
      0 0
      سلام امروز ۱۶ آذر هنوزم ارز مسافرتی ۲۲۰۰ دلار رو میدن ؟کسی از قیمتی ک ب مسافر میدن خبر داره از قیمت دلار