۴ بهمن ۱۴۰۰، ۱۵:۳۱

مهر گزارش می دهد؛

ورود رئیس جمهور به بازار اجاره مسکن/ شکست مالیات بر خانه‌های خالی

ورود رئیس جمهور به بازار اجاره مسکن/ شکست مالیات بر خانه‌های خالی

برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند وضعیت فعلی بازار اجاره مسکن نشان دهنده شکست قانون مالیات بر خانه های خالی است که نتوانست سبب عرضه خانه های خالی به بازار اجاره مسکن شود.

به گزارش خبرنگار مهر، وضعیت کنونی بازار اجاره مسکن و گزارش منتشره از سوی مرکز آمار ایران در خصوص تورم دی ماه که یکی از علل اصلی آن، اجاره بهای مسکن است، سبب شد تا امروز دوشنبه ۴ بهمن حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت دستور ورود این ستاد به موضوع اجاره بهای مسکن و تدوین سیاست حمایتی در این زمینه را با هدف کنترل رشد اجاره بها و حمایت از اجاره‌نشینان، ارائه کند.

در سال‌های گذشته نیز در پی تشدید وضعیت بازار اجاره مسکن، مقامات ارشد دستگاه‌های سیاست گذار بخش مسکن سیاست‌های مشابهی در پیش گرفته و دستورهایی مبنی بر لزوم ساماندهی بازار اجاره مسکن را صادر می‌کردند.

مصوبات کمک به مستأجران ستاد کرونا بی فایده بود

مهم‌ترین بسته‌های سیاستی بازار اجاره مسکن در خرداد سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تدوین و در ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب و ابلاغ شد که شامل تعیین سقف اجاره بها و همچنین اعطای تسهیلات ودیعه مسکن برای کمک به مستأجران با توجه به شرایط کسب و کارها در دوره رکود کرونایی بود.

اگرچه بسیاری از کارشناسان اقتصادی ورود دولت به هر بازاری چه به عنوان قیمت گذاری دستوری و یا حتی اجرای سیاست‌های حمایتی، سبب به هم ریختن آن بازار از جمله بازار رهن و اجاره مسکن می‌دانند، اما تعیین سقف اجاره بها در دوره رکود کرونایی خصوصاً در سال ۱۳۹۹ توانسته بود تا حدودی از رشد اجاره بهای مسکن در سال گذشته جلوگیری کند.

سیاست تعیین سقف اجاره بها؛ مؤثر یا ناموفق؟

در مجلس دهم هم طرح تعیین سقف اجاره بها از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس مطرح شد که با مخالفت وزارت راه و شهرسازی به دلیل آنچه مداخله مضرّ دولت در بازار مسکن نامیده می‌شد، روبه رو شد که درنتیجه این طرح هرگز اعلام وصول نشد.

حال برخی کارشناسان سیاست مورد نظر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت را احتمالاً «تعیین سقف اجاره بها» یا تشدید ابزارهای مالیاتی که به افزایش عرضه مسکن به بازار اجاره از جمله مالیات بر خانه‌های خالی و نیز اعطای تسهیلات ودیعه مسکن عنوان کرده اند.

سیاست‌هایی که بارها پیش از این مطرح و حتی آزموده شده بود اما ضریب موفقیت آن از دید کارشناسان اقتصاد مسکن چندان بالا نبوده یا بعضاً متمایل به صفر بوده است.

مرکز آمار: اجاره بها؛ از عوامل اصلی تورم دی ماه

بر اساس آنچه مرکز آمار ایران به عنوان وضعیت شاخص قیمت‌ها و تورم دی ماه اعلام کرده، «اجاره بهای مسکونی» بیشترین میزان رشد قیمت را در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» داشته و از علل اصلی تورم دی ماه ۱۴۰۰ بوده است.

کارشناس اقتصاد مسکن: تعیین سقف اجاره بها، قراردادهای صوری اجاره مسکن را در پی دارد

در همین ارتباط محمود اولاد کارشناس اقتصاد مسکن در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره سیاست‌های دولت در بازار اجاره بهای مسکن اظهار کرد: دولت در هر بازار مداخله کند، وضعیت بدتر می‌شود.

وی افزود: سیاست تعیین سقف اجاره بها که به خاطر شیوع کرونا، تصویب و ابلاغ شد، سقف اجاره بهای مسکن در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ را ۲۵ درصد برای تهران تعیین کرده بود، اما آمارها نشان داد میزان اجاره بها بسیار بیشتر از این رقم بوده و کمتر موجری آن را اجرا کرده است.

کارشناس اقتصادی ادامه داد: تعیین سقف اجاره بها سبب می‌شود موجرانی که کمتر ریسک می‌کنند، برای در امان مانده از سیاست‌های تنبیهی دولت برای موجرانی که این سقف را رعایت نمی‌کنند، از بازار اجاره مسکن خارج شوند که در نتیجه میزان عرضه واحدهای اجاری کمتر می‌شود.

وی یادآور شد: از دیگر نتایج تعیین سقف اجاره بهای مسکن، رواج قراردادهای زیرمیزی و صوری رهن و اجاره است و موجران و مستأجران به سمت دو قرارداده شدن می‌روند؛ یکی برای آنکه در سامانه املاک و مستغلات درج شود و دیگری رقم واقعی اجاره بها خواهد بود که موجر از مستأجر اخذ خواهد کرد.

اولاد تصریح کرد: در حال حاضر که اجاره بها افزایش داشته، مستأجرانی که از پس هزینه‌های اجاره بها برنمی آیند، به شهرهای حاشیه‌ای می‌روند اما وقتی اعلام شود که موجران حق ندارند بالاتر از یک رقمی، واحد خود را اجاره دهند، بار دیگر آنها هم به تهران برمی گردند؛ آن هم در شرایطی که هنوز عرضه واحدهای اجاری افزایش نداشته ولی تقاضای مسکن اجاری ناگهان رشد می‌کند که بار دیگر التهاب در بازار اجاره مسکن تشدید می‌شود.

چرا قانون مالیات بر خانه‌های خالی شکست خورد؟

وی درباره اینکه آیا اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی توانست بازار اجاره مسکن را ساماندهی کند یا خیر؟ گفت: اخذ مالیات از خانه‌های خالی طرحی شکست خورده است چون اولاً امکان تعیین خانه‌های خالی بسیار سخت است و ثانیاً بانک اطلاعاتی سامانه املاک و اسکان مناسب و کامل نیست. بارها وزارت راه و شهرسازی یا با تهدید یا با پیامک و درخواست، از مردم خواسته تا خود اظهاری در سامانه اسکان را تکمیل کنند؛ چرا باید یک مستأجر وضعیت سکونتی خود را به سود موجر در سامانه اسکان اعلام کند؟

اولاد اظهار کرد: مالیات خانه‌های خالی در کشورهایی که اجرا شده و احتمالاً جواب داده است، به عنوان عوارض شهرداری‌ها و مالیات‌های دولت‌های محلی اجرا شده است.

وام ودیعه مسکن به بازار اجاره کمک می‌کند؟

وی درباره اعطای تسهیلات ودیعه مسکن گفت: حتی اگر هم معتقد باشیم که بانک‌ها منابع دارند و قصد دارند این تسهیلات را پرداخت کنند، اعطای وام ودیعه مسکن سبب افزایش تقاضای مسکن اجاری بدون افزایش عرضه آن خواهد شد و لذا اجاره بها افزایش می‌یابد.

کارشناس اقتصاد مسکن تأکید کرد: تا زمانی که مشکل کمبود عرضه مسکن اجاری برطرف نشود، نرخ‌ها کاهشی نخواهد شد؛ در حال حاضر اگرچه مازاد مسکن لوکس در برخی مناطق گران قیمت تهران داریم، اما کمبود مسکن مصرفی و مورد نیاز مردم به شدت احساس می‌شود لذا اجرای مالیات‌های بخش مسکن، به این کمبود ضربه می‌زند.

کد خبر 5407693

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      28 0
      در زمان جنگ تحمیلی بدلیل همدلی مردم و مسئولین و ساده زیستی هردو طرف مشکلات و رفع آن بسیار ساده تر از الان بود.دولت و مجلس با قوانین و طرحهای ناکارآمد مالک و مستاجر را به جان یکدیگر انداخته اند و موجب لجاجت و اقدامات تلافی جویانه از سوی اندکی از مالکين و مستاجران شده اند.اقدامات تشویقی انجام شود.
    • IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      21 2
      بازار بورس یکی از بهترین و دانش محورترين بازارها برای سود رسانی به مردم و کشور بود که به دلیل دخالتها،دستورها،سخنان متناقض و خلاف واقع و كسب منافع كوتاه مدت مسؤلین قربانی شد و اعتماد به سادگی از این بازار رفت و اعتماد سازی هم دشوار است ...بازار مسکن هم در صورت دخالت غیر اصولی دچار مشکل جدی خواهد شد.
    • IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      26 0
      بخش زیادی از واحد های مسکونی متعلق به بانکها،نهادها،سازمانها،شرکتها،مسکن مهر های دور افتاده و فاقد امکانات است ...وزارت مسکن از این مجموعه ها سوال کند که چرا با وجود درآمد بالای اجاره ،اين مالکان ترجيح میدهند واحدهايشان خالی باشد... مسئله را حل کنید نه صورت مسئله را !دائم دنبال مقصر فرضی نباشید!
      • محمد IR ۰۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
        22 0
        طرف پسرمجردش ساکن خونش است اعلام میکنند خالیه وقتی از۳۳میلیون خانوار زیر ۱میلیون ثبت کردند یعنی مردم نمیخوان آدرس خونشون براحتی با کدملی در دسترس کارمندان سازمانها باشه ولی داراییی همین نماینده مجلس محررررررمانه
    • IR ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      29 0
      علت اصلی افزایش مسکن وجود تورمی است که دولت ایجاد کرده است.بالا بردن قیمت ارز عامل اصلی می باشد.
    • IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      23 0
      استفاده ابزاری از مردم جهت شناسایی خانه های خالی و سوت زنی جدا از اینکه به شخصیت افراد آسیب ميرساند می تواند موجب سوء استفاده سارقان منازل و ایجاد نا امنی و بی اعتمادی بین مردم شود و برخی از مالکين با استفاده مقطعی از گاز و برق خطراتی برای کل ساختمان ایجاد کنند.
    • IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      8 0
      همش دروغه من ماهی ۱۵۰۰۰۰۰تومان اجاره میدادم یکماه اضافه نشتم ۴۵۰۰۰۰۰تومان از پول پیشم کم کرد
    • IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      29 0
      مقصر اصلی دولت است که پول کشور را بی ارزش کرد تا کسری بودجه را جبران کند و بتواند حقوق های ملیاردی به مسولین بدهد
    • RO ۱۹:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      13 0
      افزایش چند درصدی سود سپرده های بلند مدت می تواند بخشی از نقدینگی بازار را جذب کند و تا حدودی رشد تورم را کمتر نماید ...مالکان هم بیشتر به دریافت ودیعه تمایل پیدا می کنند ..تیم اقتصادی نیز فرصت بیشتری برای کنترل تورم پیدا میکند ..هزینه افزایش سود بانکی برای کشور کمتر از تورم در اثر گردش نقدینگی است.
    • IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      0 19
      بهترین راهکار در زمان فعلی برای کنترل قیمت اجاره مسکن دخالت دولت میباشد بطوریکه تمام دفاتر آژانس مسکن ها را ملزم به رعایت قیمت گذاری براساس نرخی که خود دولت تعیین میکند باشد و تخطی از آن را مجازات های سنگین و بستن دفاتر آژانس اجرا کندبا چنین رویکردی بصورت ممیتوان از گران شدن اجاره مسکن جلوگیری کرد
    • بیژن IR ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      19 0
      نظر این کارشناس درست است. تا وقتی شفافیت در کسب و کار و معاملات نباشد وضع هرنوع قانون مالیات با کپی کردن از کشورهای پیشرفته اتلاف وقت است
    • RO ۲۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      9 3
      أخيرا زاکر برگ ملعون مالک فيسبوک فاسد سابق در نظر دارد یک دنیای مجازی جدید به نام متاورس به جهان عرضه كند كه در اين فضای مجازی می توان زمین و ملک خرید حتی گرانتر از دنیای واقعی...شایسته است نمایندگان انقلابی مجلس به فکر انواع مالیات برای سوداگران و محتکرين ایرانی در متاورس باشند..علاج واقعه از قبل!
    • حسین IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      0 9
      وقتی یک خانه یا یک قطعه زمین در سال به دست صد نفر دست به دست خرید و فروش میشود و باعث ایجاد قیمت کاذب میشود و هیچ قانونی هم وجود ندارد.اما در راه تولید و اشتغال صدها قانون برای سنگ اندازی وجود دارد اخرش میشه همین بعضیها داری چند خانه و خیلیها دریغ از یک سرپناه مملکت شده دلال بازی
    • IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      10 0
      زمین ک دست دولته ارزونش کنن تا قیمت ملک واجاره بشکنه اگه ب فکر مردم باشند والا خدا ب داد مسیولین برسد ک نفرین مستاجرها پشت خانوادهاشونن
    • فرزاد IR ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      6 9
      خاک تو سرتونکه حتی از یک کاره خیلی ساده هم برنمی‌آید. وگرنه با توجه به ده برابر شدن قیمت خانه. دولت با یک روش سفت وسخت دستور بده که تا پنج سال قرارداده های اجاره رو تغییر نکنن و فعلا قراردادها بجای یکساله باهمون قرارداد قبل تا سه ساله تمدید شود.(تاامروز ازهرلحاظ به نفع صابخونه ها رقم خورده
    • IR ۱۷:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
      15 0
      در سالهای طلایی که دلار هزار تومان بود دولت حدود چهل و دو میلیارد دلار در سال یارانه نقدی پرداخت میکرد...در سالهای نقره ای که دلار سه هزار و هفتصد تومان بود حدود یازده میلیارد دلار و در سال های اخیر با دلار حدود سی هزار تومان سالی یک و نیم میلیارد دلار...چند بار مالیات بپردازیم ! این مبالغ کجاست!
    • علی IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
      7 0
      کرایه خونه ها باید خیلی بیشتر بالا بره چون همه چیز 50 درصد بالا رفته به جز کرایه خونه ها از شهریه دانشگاه تا برنج و ..... خود حرف مالیات کرایه خونه باعث شد که کرایه تا پارسال تا 50 درصد بالا بره چه برسه به اجراش
    • IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۸
      12 0
      یعنی فقط مسئولین اموال خود را خوداظهاری نکنند و راحت زندگی کنند و یه ریال مالیات ندهند.فقط مردم عادی تهدید به خوداظهاری و جریمه شوند اول مسئولان از اموالشان رونمایی کنند.