۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۹:۲۱

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس مطرح کرد؛

نیاز کشور به ۱۴ میلیون تن گندم در سال/ از کشاورز حمایت نمی‌شود

نیاز کشور به ۱۴ میلیون تن گندم در سال/ از کشاورز حمایت نمی‌شود

البرز - نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: ۱۴ میلیون تن کل نیاز کشور به گندم است و ۲ میلیون تن آن به صنف و صنعت تعلق می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا عباسی صبح شنبه در جمع خبرنگاران در خصوص اهمیت خودکفایی در محصول استراتژیک گندم در کشور اظهار کرد: سرانه مصرف گندم در کشور بین ۱۴۰ تا ۱۶۰ کیلوگرم است، این سرانه اگر فقط به مردم اختصاص پیدا کند ۱۴۰ کیلوگرم و در صورتی که صنف و صنعت را هم لحاظ کنیم، ۲۰ کیلوگرم اضافه می‌شود. ۱۶۰ کیلوگرم را اگر در ۸۵ میلیون جمعیت کشور ضرب کنیم، نیاز کشور به دست می‌آید که حدود ۱۴ میلیون تن است پس ۱۴ میلیون تن کل نیاز کشور به گندم است و ۲ میلیون تن آن به صنف و صنعت تعلق می‌گیرد.

وی افزود: در سال‌های مختلف بعد از دهه ۷۰ به صورت سینوسی در بعضی از سال‌ها خودکفا و در سال‌های دیگر وارد کننده شدیم و علت آن هم عدم خودکفایی پایدار بود، بنابراین وقتی هدف رسیدن به خودکفایی باشد باید پایداری در خودکفایی به صورت جامع دیده شود.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس بیان کرد: در برنامه پنجم و ششم اجرای الگوی کشت مطرح می‌شود، اگر این الگو رعایت نشود همین تغییرات سینوسی در سال‌های پیش رو هم خواهیم داشت.

وی خاطرنشان کرد: برای کشاورز سوبسید و یارانه‌ای اختصاص داده شده تا از بین ۱۰ محصول گندم را کشت دهد ولی آیا اگر روزی قیمت محصول دیگری بالا رفت، برای کشاورز کشت آن محصول مزیت محسوب نمی‌شود؟

کشت گندم برای کشاورز جذابیت ندارد

عباسی ادامه داد: مثال اینکه امروز اگر در یک هکتار زمین سیب زمینی کشت دهیم، ۵۰ تن سیب زمینی برداشت می‌کنیم با محاسبه هر کیلویی ۱۰ هزار تومان می‌شود ۵۰۰ میلیون تومان اما اگر گندم کشت شود با توجه به قیمت فعلی در صورت برداشت ۴ تن چیزی حدود ۴۰ میلیون تومان می‌شود. بین ۴۰ میلیون تومان و ۵۰۰ میلیون تومان کدام کشاورز هست که ۴۰ میلیون را انتخاب کند؟

وی با بیان اینکه مزیت نسبی کشاورز به سمتی برده می‌شود که اصلاً اولویت ما نیست، گفت: مقام معظم رهبری در فرمایش نوروزی خود فرمودند؛ یکی از رئیس جمهورهای کشورهای دیگر به رئیس جمهور ما گفته بود هر چقدر هندوانه، سیب زمینی، پیاز و گوجه کشت دهید ما خریداریم، جالب اینجاست اراضی خودشان بابت کشت محصولات استراتژیک است، متأسفانه ذائقه کشاورز و مزیت نسبی کشاورز به سمت کالاهای غیر استراتژیک رفته است.

نماینده مردم کرج در مجلس اظهار کرد: برای برون رفت از این مسئله باید اصلاحاتی انجام شود که این اصلاحات منجر به تولید کالاهای اساسی کشاورزی توسط خودمان شود.

وی بیان کرد: در همین راستا اولین کاری که کمیسیون کشاورزی انجام داد این بود که اصلاح قیمت گذاری محصولات کشاورزی باید انجام شود، شورایی به نام شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی داشتیم که کشاورزان در این شورا هیچ کاره بودند و همه کاره وزارت اقتصاد و برنامه و بودجه محصولات را قیمت گذاری می‌کردند.

عباسی تصریح کرد: در کمیسیون کشاورزی ما اصلاحاتی انجام دادیم، اولین اصلاح در راستای حمایت از خودکفایی محصولات کشاورزی این بود که وزارت جهاد کشاورزی مسئول تعیین قیمت محصولات کشاورزی تعیین شود و ۶ نفر از ذی‌نفعان کشاورزی در این شورا حضور داشته باشند و این حمایت باعث شد که در عرض ۲ سال قیمت گندم از نزدیک ۲ هزار تومان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.

وی خاطرنشان کرد: یک اصلاح مثبت به نفع کشاورزی در کشور انجام شد. چرا این اصلاح به ما کمک می‌کند؟ سال گذشته دامدار ما به دلیل اینکه نهاده دامی نداشت به کشاورز مراجعه می‌کرد و زمین گندم کشاورز را که سبز بود از کشاورز اجاره می‌کرد و دام خود را برای چَرا در مزرعه رها می‌کرد. چرا؟

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: دامدار یک هکتار را ۳۰ میلیون تومان اجاره می‌کرد ولی پروسه آبیاری تا فروش محصول گندم برای کشاورز سود پایین‌تری داشت و البته مشقت‌های فراوانی هم داشت.

وی اظهار کرد: سال گذشته مقداری از محصول گندم به علت ذکر شده به مصرف دام رسید، خشکسالی هم مزید علت شد، تفاوت قیمت نهاده‌های دامی در داخل کشور و گندم نیز باعث شد که گندم به عنوان نهاده دامی مورد مصرف قرار بگیرد.

سال گذشته ۸ میلیون تن گندم وارد کردیم

عباسی بیان کرد: ما سال گذشته ۸ میلیون تن گندم وارد کردیم یعنی کل گندمی که از کشاورز تحویل گرفتیم به ۶ میلیون تن نرسید.

وی تصریح کرد: آیا تولید ما فقط ۶ میلیون تن بوده است؟! ۴ فاکتور باعث شده کشور سال گذشته به یکی از بزرگترین وارد کننده ها تبدیل شود در صورتی که ۳ سال قبل از آن و همچنین ۸ و ۱۰ سال قبل از آن خودکفا بودیم، اولاً گندم به خاطر تفاوت قیمتی از کشور قاچاق شده است، ثانیاً مورد مصرف دام قرار گرفته است، ثالثاً به عنوان نهاده دامی مورد استفاده قرار گرفته است و رابعاً خشکسالی‌ای که در کشور اتفاق افتاد. بنابراین روشن شد که یکی از روش‌های رسیدن به خودکفایی پایدار، اصلاح قیمت‌های محصولات اساسی در جهت حمایت از کشاورز است.

نماینده مردم کرج در مجلس خاطرنشان کرد: گندم کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌شود و تقریباً ۱۵۰۰ هزینه استحصال آرد و بسته بندی می‌شود، آرد تحویلی به نانوا هر کیلویی کیلویی ۶۷۰ تومان است.

وی گفت: قاچاقی که در گندم صورت می‌گرفت الان در آرد اتفاق می‌افتد، با تمام مشقت گندم تولید می‌شود ولی متأسفانه به راحتی آرد قاچاق می‌شود، چرا؟ چون در کشورهای دیگر آرد کیلویی ۲۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

عباسی اظهار کرد: اتفاق دیگر که می‌افتد این است که ۲ میلیون تن گندم صرف صنف و صنعت می‌شود، صنعت ماکارونی، شیرینی و نان فانتزی و … از این جمله است. سرنوشت این ۲ میلیون تن چه می‌شود؟

وی بیان کرد: ما سالانه تقریباً یک میلیون تن ظرفیت تولید ماکارونی در کشور داریم، از این تولید تقریباً سرانه مصرف هر نفر ۵ کیلوگرم است، وقتی ۸۵ میلیون نفر را در ۵ کیلوگرم ضرب کنیم می‌بینیم حاصل تقریباً ۴۳۰ هزار تن می‌شود.

ما به التفاوت تولید ماکارونی از کشور خارج می‌شود

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس تصریح کرد: یعنی نیاز ماکارونی در کشور ۴۳۰ هزار تن است و ظرفیت تولید یک میلیون تن است، ما به التفاوت چه می‌شود؟ از کشور خارج می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: به صنف و صنعت کشور گندم آرد شده کیلویی ۲ هزار تومان تعلق می‌گیرد که ماکارونی رو صادر کند، یعنی ما به افراد خارجی هم باید یارانه بدهیم بنابراین باید بررسی شود که این یارانه‌ای که پرداخت می‌شود به قشر هدف می‌رسد یا به عده‌ای خاص. یارانه‌ای که باید به ۸۰ میلیون نفر تعلق بگیرد، ۷۰ درصد این یارانه به ۱۰۰ نفر اختصاص می‌یابد.

عباسی متذکر شد: پیشنهادم در بودجه ۱۴۰۱ این بود که یا ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شود یا اگر حذف نشد نظارت رو از اولین حلقه تا آخرین حلقه باید کامل کنیم این نظارت متأسفانه کامل نمی‌شود. کسانی که مدعی هستند راهکار ارائه بدهند که چگونه می‌توان صفر تا صد زنجیره توزیع را نظارت کرد، جلوی هر مغازه‌ای که نمی‌توان ناظر گذاشت.

کد خبر 5483397

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • محمود IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
      0 0
      همش طرح مساله میکنیم ولی راه حل ؟