۵ شهریور ۱۴۰۲، ۱۱:۰۸

آشنایی با نحوه اجرای جوش فورجینگ میلگرد و مزایای این روش کاربردی

آشنایی با نحوه اجرای جوش فورجینگ میلگرد و مزایای این روش کاربردی

در ادامه به مباحث فنی و انواع تجهیزات و دستگاه های فورجینگ میلگردها می پردازیم و مروری به نحوه ورود این تکنیک ژاپنی به ایران خواهیم داشت.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، عوامل موثر در رونق روش فورجینگ سر به سر میلگرد در ایران چیست؟ قبل از پاسخ به این پرسش مهم، بهتر است ابتدا با تاریخچه، مباحث فنی و انواع تجهیزات و دستگاه‌های فورجینگ میلگردها آشنا شویم و سپس مروری به نحوه ورود این تکنیک ژاپنی به ایران و پس از آن دلایل محبوبیت این تکنولوژی در بین سازندگان و پیمانکاران بپردازیم.

تکنولوژی جوش فشاری گازی (ترجمه تحت‌اللفظیGAS PRESSURE WELDING ) در سال ۱۹۵۲ میلادی با هدف سهولت و ایجاد امنیت در اتصال ریل‌های خطوط آهن ابداء گردید و به علت مزایای فنی و اقتصادی قابل توجهی که داشت به صنعت ساختمان سازی ورود پیدا کرد. با توجه به اهمیت افزایش مقاومت سازه‌ها و ساختمانها که نتیجه آن افزایش ضریب امنیت جانی و مالی ساکنین می‌باشد، این تکنیک جایگاه مطلوبی در کشورهای زلزله خیز از جمله ژاپن پیدا نمود به طوریکه اغلب اتصال میلگردها در سازه‌های بتنی به روش جوش سر به سر میلگرد انجام می‌شود.

قابل ذکر است که استانداردها، ضوابط و دستورالعمل‌های این روش و کار با (دستگاه فورجینگ میلگرد) با انجام مطالعات و پروژه‌های تحقیقاتی پیوسته و بررسی رفتار اتصالات در مقاطع و شرایط مختلف، روز به روز کاربردی تر و کامل‌تر گردید و در حال حاضر کاملاً در برگیرنده تمامی شرایط اجراء عملیات جوش فورجینگ میلگردها است.

از جمله می‌توان به معروفترین تخریبی که در یک سازه فورج شده در اثر زلزله بالای ۷ ریشتر اتفاق افتاد اشاره نمود. بزرگراه هانشین در شهر کوبه ژاپن در سال ۱۹۹۵.که این زلزله یک آزمون و تست واقعی برای تکنیک فورجینگ میلگرد بود.

در ابتدا کارشناسان تخریب پل روگذر هانشین را مربوط به روش اتصال میلگردها مرتبط دانستند اما در پایان پرفسور S.K.Ghosh ثابت نمود فروریختن پل به دلایل دیگری اتفاق افتاده است. با این حال این اتفاق موجب بازنگری مجدد و تالیف استاندارد کامل‌تری جهت اجراء عملیات جوش فورجینگ گردید.

تجربه تلخ دیگری که در ایران اتفاق افتاد زلزله وحشتناک شهرستان خوی بود.پس از تحقیقات میدانی صورت گرفته سازه‌هایی که از تکنولوژی جوش فورجینگ سر به سر میلگردها بهره برده بودند (از جمله مرکز تجاری و اداری اصلی این شهرستان) دچار تخریب نشدند و کاملاً سالم ماندند.

تاریخچه ورود، استاندارد ملی و مبحث ۹ دستگاه فورجینگ در ایران:

در سال ۱۳۸۸ یک نمونه از این دستگاه وارد ایران شد و این تکنولوژی پس از بررسی‌های میدانی و آزمایشگاهی توسط کارشناسان مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران در همان سال تاییدیه فنی دریافت نمود.پس از گذشت زمان کمتر از شش ماه از دریافت تاییدیه فنی، اولین تیم شرکتی و تخصصی فورجینگ در ایران با نام "شرکت فرایند جوش کنزا" تشکیل گردید و اجراء اولین پروژه فورجینگ میلگرد در اواخر شهریور ماه سال ۱۳۸۸ و با ارائه مناسب قیمت دستگاه فورجینگ ژاپنی آغاز شد.

با همت مهندسین، کارشناسان و اولین مجریان این تکنولوژی، به علت وجود تحریم‌ها، نبود خدمات و لوازم یدکی و گران قیمت بودن نمونه دستگاه خارجی، اولین نمونه تجهیزات منطبق با استانداردهای کشور مبدع (ژاپن (در سال ۱۳۹۱ مهندسی معکوس و در داخل کشور توسط شرکت آفتاب تابان کنزا با برند KENZA تولید شد که پس از گذر از تولید نمونه‌های آزمایشی، در سال ۱۳۹۲ بومی شده و وارد فاز تولید بر اساس کشش و نیاز بازار ساختمان ایران گردید.

پس از گذشت حدود ۸ سال از دریافت تاییدیه فنی این روش، جمعی از کارشناسان اقدام به ترجمه آخرین ویرایش استاندارد ژاپنی JIS Z۳۸۸۱-۲۰۱۴ نمودند و پایه استاندارد ملی روش "جوش فشاری گازی میلگرد" یا استاندارد فورجینگ به شماره INSO ۲۲۴۴۲ و INSO ۲۲۴۸۶ گذارده شد.

پس از آن طبق درخواست شرکت‌های پایه گذار فورجینگ در ایران از جمله "شرکت آفتاب تابان کنزا " درخواست ذکر این روش در مبحث ۹ (نهم) آیین نامه ساختمان نمودند و در سال ۱۴۰۰ این مهم نیز اتفاق افتاد. در سال ۱۴۰۱ پس از تالیف "استاندارد آموزش جوش فشاری گازی" توسط گروهی از کارشناسان و مدیر عامل شرکت آفتاب تابان کنزا، این روش آموزش، وارد پرتال رسمی سازمان فنی و حرفه‌ای ایران گردید.

چرایی و چگونگی فورجینگ سر به سر میلگرد

جوش فورجینگ میلگرد یک روش ذوبی نیست، چرا که با مذاب شدن میلگرد تمامی خواص مکانیکی و فلزی آن تغییر کرده و مطلوب نیست.

این روش یک عملیات جوشکاری در حالت خمیری و فاز جامد است. در این روش مبنا انتقال اتم‌های دو سطح متصل شونده است که این امر موجب تغییرات ناشی از تغییر فاز، در مقطع جوش شده به وجود نیامده و ساختار مولکولی و خواص مکانیکی فلز به صورت کامل حفظ می‌شود.

آشنایی با نحوه اجرای جوش فورجینگ میلگرد و مزایای این روش کاربردی

مزایای روش جوش فورجینگ میلگرد نسبت به سایر روش‌های اتصال:

جوش سر به سر میلگرد نسبت به سایر روش‌های اتصال ازجمله وصله پوششی و اتصالات مکانیکی، دارای مزایای زیادی می‌باشد و می‌توان آن را از دو منظر بررسی نمود.

مزایای فنی: از جمله سبک سازی، مقاوم سازی، حذف تراکم و بتن خوری بهتر

مزایای اقتصادی مانند کاهش پرت میلگرد، سهولت در طراحی و اپتیمایز شدن قطر ستون‌ها و کاهش ۳۰ درصدی مصرف میلگرد (در اصل کاهش مصرف منابع ملی)

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 5871765

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha