شايد باور اين موضوع كمي مشكل باشد، اما متاسفانه اين خبر كه هر هفته حداقل يك نفر بر اثر عمل جراحي ساكشن مي ميرند، واقعيتي است كه از نمي توان از آن فرار كرد.
افرادي كه خطر را باور ندارند
چند نفر روي صندلي ها در سالن انتظار نشسته اند. يكي از خانم ها به قدري چاق است كه احساس مي كني هر لحظه ممكن است پايه هاي صندلي بشكند. او تنها راه چاره را انجام عمل جراحي مي داند و معتقد است هيچ رژيم غذايي او را از شر اين چربي هاي اضافي خلاص نمي كند.
سهيلا بهرامي در 45 سالگي با 155 سانتي متر قد 105 كيلو وزن دارد. هر بار سعي كرده با رژيم غذايي خودش را به وزن مطلوب برساند اما هر بار در نيمه هاي راه خسته شده و باز روز از نو روزي از نو.
او مي گويد: بهترين راه عمل جراحي است ، شايد هزينه بالايي داشته باشد اما هر چه باشد خيلي زود از شر اين چربي هاي اضافه خلاص مي شوم. اگر بعد از عمل هيكلم مناسب شود، آن وقت ديگر هيچ وقت غذاي چرب نمي خورم.
بهرامي در مورد خطر اين گونه عمل هاي جراحي مي گويد: به نظر من كه هيچ خطري ندارد. جراحي قلب كه نيست، مي خواهند چربي هاي اضافه بدن را ببرند و دور بيندازند، پس مطمئنا خطرناك نيست.
وي مي افزايد: اين كه مي گويند خطرناك است به اين خاطر است كه اين عمل هاي جراحي در بين خانم ها فراگير شده است، با اين حرف مي خواهند، زن ها را بترسانند و از اين كار بازدارند.
او در حالي كه مي رود تا براي عمل جراحي اش آماده شود ، مي گويد: علم پيشرفت كرده و ما نبايد براي استفاده از پيشرفت هاي علمي بترسيم، عمر دست خداست!
هانيه مهرابي نيز يكي ديگر از مراجعه كنندگان به اين كلينيك است. او 22 سال سن دارد، 160 سانتي متر قد و 100 كيلو وزن.
هانيه مي گويد: خيلي سعي كردم كه با رژيم غذايي چربي هاي اضافه بدنم را از بين ببرم اما متاسفانه موفق نشده ام. الان هم براي عمل ليپو ساكشن به اينجا آمده ام. دكترم معتقد است با اين عمل مي توانم به وزن ايده آل برسم.
وي مي افزايد: من فكر نمي كنم اين عمل خطر زيادي داشته باشد، چون اگر خطرناك بود كه در مطب انجام نمي شد. پس عمل چندان مهم و خطرسازي نيست.
هانيه در اين مورد كه آيا پزشك مورد نظر او مجوز اين كار را دارد، مي گويد: مطمئنا اگر مجوز نداشت، نمي توانست براحتي اينجا كار كند و تا به حال مطبش را تعطيل كرده بودند.
مادر هانيه نظر ديگري دارد و مي گويد: من اصلا راضي نيستم دخترم را به تيغ جراحي بسپارم . اگر هانيه كمي در خوردن غذا مراعات كند و در يك باشگاه ورزشي هم ثبت نام كند نيازي به اين عمل ندارد. اما خودش دوست دارد خيلي زود لاغر شود.
او مي گويد: من شنيده ام كه اين عمل ها خطرناك است، بخصوص اين كه در مطب انجام مي شود. اصلا راضي به اين كار نيستم اما هانيه حرفم را قبول نمي كند.
هانيه مي گويد: من اصلا باور نمي كنم، يكي ديگر از دوستانم هم اين عمل را انجام داده اما هيچ مشكلي برايش پيش نيامده است. البته بعد از عمل كمي عفونت داشت اما با مصرف دارو از بين رفت.
هزينه عمل جراحي هانيه مبلغي در حدود يك ميليون تومان مي شود. خانواده او براي پرداخت هزينه اين عمل تحت فشار قرار گرفته اند، اما اصلا راضي به اين كار نيستند و هانيه خودش اصرار به اين عمل دارد.
هيچ كس باور نمي كند
متاسفانه هميشه وقتي صحبت از خطرات عمل هاي جراحي زيبايي مي شود، هيچ كس باور نمي كند با اپيدمي شدن اين گونه عمل ها در كشور ما و در بين زنان و مردان باور خطرناك بودن آن براي مردم كمي دشوار مي شود. اما در حال حاضر كشور ما در كل دنيا يكي از چند كشوري است كه در صدر انجام اعمال جراحي زيبايي قرار دارد.
در حال حاضر مردان نيز به اين گونه عمل هاي جراحي روي آورده اند. تبليغات بسيار گسترده اي هم كه جراحان در اين زمينه انجام مي دهند به اين امر دامن مي زند. اما در مقابل براي آگاه كردن مردم از خطرات اين گونه عمل ها اطلاع رساني درستي صورت نمي گيرد. واقعيت اين است كه مرگ و مير ناشي از جراحي هاي زيبايي غير ضروري در كشور ما رو به افزايش است.
عوارض بعد از عمل، ابتلا به بيماري هايي از قبيل سرطان سينه بر اثر عمل جراحي زيبايي و ... از جمله خطراتي است كه اشخاص علاقه مند به اين گونه عمل ها را تهديد مي كند. متاسفانه در اين بين هيچ نظارتي بر كار متخصصان زيبايي صورت نمي گيرد. زماني آن ها مورد باز و خواست قرار مي گيرند كه حتما يكي از بيماراني كه براي انجام عمل به آنها مراجعه كرده اند دچار مشكل شده و به مراجع قضايي شكايت كند. يعني نوشدارو بعد از مرگ سهراب. هيچ كار پيشگيرانه در اين مورد صورت نمي گيرد و متاسفانه بسياري از افراد سودجو با اين كار نام پزشكان متخصص و متعهد را نيز خدشه دار مي كنند.
دستگيري 3000 هزار پزشك متخصص كه به صورت غير مجاز اقدام به اعمال جراحي زيبايي مي كردند گواه اين مدعاست. اين پزشكان زماني دستگير شده اند كه يكي از بيمارانشان از آن ها شكايت كرده است.
ليپو ساكشن هفته اي يك قرباني مي گيرد
رييس جامعه پزشكان متخصصان ايران در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: حداقل در هفته يك نفر بر اثر انجام عمل ليپوساكشن جان خود را از دست مي دهد.
وي مي افزايد: از هر 100 خانمي كه اقدام به برداشتن چربي مي كند، معمولا سه نفر با مشكل رو به رو مي شود و اين در حالي است كه روزانه بين 30 تا 50 نفر براي انجام چنين عملي به كلينيك ها و مطب ها مراجعه مي كنند.
دكتر ايرج خسرو نيا تصريح مي كند: همين امر باعث شده تا پزشكان به دليل اين كه در ساير رشته هاي پزشكي درآمد چنداني وجود ندارد،براي بالا بردن سطح درآمد خود شروع به انجام اعمال جراحي زيبايي كنند.
رييس جامعه پزشكان متخصصان ايران مي گويد: سازمان بازرسي وزارت بهداشت متولي نظارت بر اين گونه قضايا است، ولي متاسفانه وزارت بهداشت با اتكا بر قوانين قبلي مبني بر اين كه هر پزشك مي تواند در حيطه علم پزشكي خود اقدام به فعاليت كند، نمي تواند پيش از وصول شكايت به اين موارد رسيدگي كند.
دكتر خسرونيا از افزايش تمايل جوانان به انجام جراحي هاي از اين دست ابراز نگراني كرده و مي افزايد: برداشتن چربي برخي قسمت هاي بدن امروزه در بين جوانان به ويژه زنان جوان بسيار شايع شده است و ما ناظريم كه چگونه بسياري از اين افراد با مشكلات پس از عمل درگير مي شوند و يا در گاهي موارد جان خود را از دست مي هند.
وي مي افزايد: تعداد زيادي از ليپو ساكشن ها توسط افراد غير متخصص انجام مي شود و متاسفانه عوارضي هم دارد، البته عوارض اين گونه عمل هاي جراحي حتي اگر جراح متخصص هم باشد وجود دارد و ممكن است بيمار به آن دچار شود.
رييس جامعه پزشكان متخصصان ايران مي گويد: يكي از خطرناكترين عوارض اين گونه جراحي ها ايجاد "آمبولي ريه" است كه باعث مرگ فوري بيمار مي شود. از جمله ديگر عوارض اين جراحي ها عوارض بيهوشي و يا عفونت در شكم است.
دكتر خسرو نيا درباره افرادي كه اين گونه عمل ها را در مطب انجام مي دهند ، مي افزايد: هر گونه عمل جراحي بايد در بيمارستان انجام شود، چرا كه ممكن است در حين عمل بيمار نياز به دستگاه هاي تنفسي و يا امكانات ديگري داشته باشد كه در مطب موجود نيست.
وي مي گويد: عمل ليپوساكشن به دو صورت انجام مي شود يكي عمل با پوست باز است كه در اين عمل پوست شكم را باز مي كنند و چربي ها را بر مي دارند و نوع ديگر آن استفاده از دستگاه مكنده چربي است كه در اين نوع عمل دستگاه مكنده را زير پوست بيمار وارد مي كنند و چربي ها را به وسيله آن بر مي دارند كه هر دو روش با خطر مرگ همراه است.
دكتر خسرو نيا درباره نظارت نظام پزشكي بر اين گونه عمل هاي جراحي خاطر نشان مي كند: رسيدگي به اين كار اين گونه پزشكان در صورتي امكان پذير است كه شكايتي از آن ها شده باشد. چرا كه ما آمار دقيقي از پزشكاني كه اقدام به اين گونه عمل هاي جراحي مي كنند، نداريم.
وي در خصوص مجازات پزشكاني كه در موارد شكايت بيماران در زمينه عمل ليپوساكشن مقصر شناخته مي شوند، مي گويد: اگر مشخص شود پزشك تخصص لازم را نداشته است و يا وسايل مورد نياز در مطب او موجود نبوده در صورت فوت بيمار پزشك به پرداخت ديه كامل محكوم مي شود و در موارد ديگر مثلا اگر بيمار دچار عوارض بعد از عمل شده باشد، مجازات پزشك علاوه بر پرداخت خسارت بيمار توبيخ در پرونده و درج در روزنامه ها است.
حرف آخر
روزانه بيش از 50 عمل ليپوساكشن در كشور ما انجام مي شود. هفته اي حداقل يك تا دو نفر بر اثر انجام چنين عملي جان خود را از دست مي دهند.
مردم همچنان روز به روز به انجام چنين عمل هايي روي مي آورند. هيچ نظارتي هم از سوي وزارت بهداشت و نظام پزشكي بر كار پزشكان نيست. اما آيا براي پزشكي كه با سهل انگاري خود باعث مرگ يك انسان شده است مجازاتي مثل پرداخت ديه كافي است. آيا نبايد پروانه پزشكي او باطل شود.
نظر شما