به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، عصر امروز سومين جلسه از سلسله هم انديشي هاي علمي - پژوهشي حقوق بشر با موضوع بررسي "حقوق اقليت ها" در محل كميسيون حقوق بشر اسلامي برگزار شد و صاحبنظران به بيان ديدگاههاي خود در اين خصوص پرداختند.
در ابتداي اين همايش دكتر رضا اردلان ، استاد حقوق دانشگاه تهران به ايراد سخنراني پرداخت واز جمله گفت: امروز حقوق اقليت ها جزو اركان حقوق بشر است و اين به دليل جنگهايي بود كه در قرون اخير رخ داد و باعث شد توجه خاصي به وضعيت اقليت ها در هنگامه جنگ ها ايجاد شود.
وي اظهار داشت: مقطع مهم تدوين حقوق اقليت ها، قرارداد وستفالي در سال 1648 ميلادي است كه محور مذاكرات جلوگيري از نقض حقوق اقليت ها بود، مقطع دوم بعد از جنگ جهاني اول بود كه كنوانسيون ژنو تصويب شد و فصول مهمي از آن به مساله حقوق اقليت ها پرداخت.
اردلان ضمن اشاره به تحولات قرن اخير تصريح كرد: فجايع بالكان و نسل كشي هايي كه در آن انجام شد، حقوق اقليت ها را بيش از پيش برجسته و مهم كرد، امروزه حاكميت مطلق بدون پاسخگويي به نظم و ناظر بالاتر در حقوق بين الملل فعلي پذيرفته شده نيست.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: در جهان امروز رعايت حقوق اقليت ها به جزيي از مشروعيت دولتها تبديل شده است.
اردلان در بخشي ديگر از سخنانش تصريح كرد: اعلاميه جهاني حقوق بشر در اواسط قرن بيستم، مقطع مهم ديگري در تدوين حقوق اقليت ها بود كه در كنواسيون 1966 بر آن تاكيد شد.
وي در پايان اظهار داشت: نگاه به مقوله امنيت و حاكميت در دوران امروز با دوره سابق متفاوت است و مفهومي نسبي پيدا كرده است.
به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، در ادامه اين نشست، دكتر رضا اسلامي ،عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي تهران به ايراد سخنراني پرداخت و گفت: در حقوق بين الملل سه نوع اقليت به رسميت شناخته شده است،":اقليت زباني"، "اقليت مذهبي" و "اقليت نژادي - فرهنگي".
وي در تشريح مفهوم "اقليت" گفت: اقليت عبارت است از گروههاي آسيب پذير جامعه، مثل زنان، كودكان و گروههاي قومي و مذهبي كوچك.
اسلامي خاطرنشان كرد: نبايد تا سخن از اقليت ها به ميان مي آيد، متوجه تجزيه و به خطر افتادن استقلال كشور شويم.
اين استاد دانشگاه شهيد بهشتي افزود: اصل "منع تبعيض" براي بهره مندي اقليت ها از حقوقشان كافي نيست، لذا بايد اصل برابري را هم به آن اضافه كرد، يعني در عمل بستر لازم براي بهره مندي از حقوق خود را داشته باشند و اين با فراهم كردن سازوكارهاي قانوني و حقوقي مسير است كه به اقليت ها امكان بهره مندي از حقوق شان را مي دهد.
وي تاكيد كرد: بحث حقوق اقليت ها در درجه اول يك بحث فرهنگي است، حضور اقليت ها در جهان امروز در جوامع امروزي، يك ارزش است، ضمن اينكه وجود اقليت در نهايت نفع اكثريت است، تنوع اقليت ها، تنوع فرهنگ را به وجود مي آورد كه باعث رشد شخصيت انساني افراد و ايجاد فرهنگ مدارا و صلح و نفي خشونت مي شود.
اسلامي گفت: اقليت ها بايد در جامعه اكثريت، جذب شوند نه هضم؛ رابطه مستقيمي بين تامين حقوق اقليت و امنيت ملي وجود دارد، اگر افراد يك جامعه از حقوق خودشان برخوردار باشند، اين جامعه قوي و آسيب پذير خواهد بود.
اين استاد دانشگاه شهيد بهشتي اظهار داشت: حقوق اقليت ها در جهان امروز در مرحله رشد است و هنوز در ابتداي كار است و موضوع مباحث آينده حقوق بين الملل خواهد بود.
وي در پايان سخنانش گفت: حقوق بشر يك چيز بيشتر نيست و اسلامي و غيراسلامي ندارد.
به گزارش "مهر"، در ادامه اين نشست علمي ، دبير كميسيون حقوق بشر اسلامي به ايراد سخنراني پرداخت. ضيايي فر گفت: در بررسي حقوق اقليت ها در جهان امروز سه مولفه اصلي وجود دارد، اول اينكه آيا آن نظام، حقوق مربوط به اقليت ها را به رسميت مي شناسد يا نه، دوم اينكه آيا كشور مورد نظر، دغدغه هاي حقوق اقليت را در مجامع بين المللي دنبال مي كند يا خير و سوم اينكه كه چه تضمين هايي براي رسيدن به حقوق اقليت در اين كشورها وجود دارد.
ضيايي فر افزود: رويه بين المللي لزوما به مفهوم حقوق رويه اي نيست، ما 4 معاهده حقوق بشري داريم كه مكانيسم رسيدگي به شكايات در آن لحاظ شده است،؛ "ميثاق حقوق سياسي - مدني"، كميته منع تبعيض نژادي و كميته منع شكنجه و چهارمين مورد كنواسيون رفع هرگونه تبعيض از زنان، كه البته عضويت در همه آنها اختياري است.
دبير كميسيون حقوق بشر اسلامي با تشريح ابعاد مختلف رسيدگي به شكايات مربوط به نقض حقوق اقليت ها گفت: چند سازمان وابسته به سازمان ملل هم به شكايت نقض حقوق اقليت ها رسيدگي مي كنند، از جمله يونسكو و I.L.O
وي تاكيد كرد: در دادگاههاي ملي كشورها تاكنون 35 راي در خصوص نقض حقوق اقليت ها صادر شده است.
ضيايي فر گفت: نكته جالبي كه وجود دارد اين است كه برخي كشورها وقتي مي خواستند به اين دادگاهها توضيح بدهند، مي گفتند دخالت در مورد فلان مصداق در مورد حقوق اقليت ها جزو "حيطه صلاحديد" حاكميتي ما است، برخي كشورها هم گفته بودند كه اصلا ما چيزي با عنوان اقليت نداريم و همه با هم برابر هستند، مثل فرانسه كه چنين استدلالي را مطرح كرده بود.
اين كارشناس حقوق اسلامي گفت: در مورد حقوق اقليت ها يك تحول تئوريك در حال انجام است و دامنه تعريف "اقليت " در حال گسترش است.
وي تاكيد كرد: دفاع از اقليت ها استحكام جوامع را زياد مي كند، حقوق اقليت ها يك امتياز يا يك منت نيست.
در بخش پاياني اين نشست، يكي از صاحبنظران حقوق بين الملل به ايراد سخنراني پرداخت.
به گزارش "مهر"، كاميار گفت: تاكنون و در قرن اخير، 170 ميليون نفر توسط دولت هاي خودشان كشته شده اند كه رقم بالايي است، اقليت را بايد بر اساس حقوق بشر تعريف كرد.
وي مهمترين حقوق اقليت ها را آزادي انجام اعمال عبادي توصيف كرد و افزود: منشور حقوق بشر كوروش هخامنشي يكي از ماندگارترين اين اسناد تاريخي است.
در پايان اين نشست، قطعه فيلمي از تكثر اقليت ها در كشور سوئيس به نمايش گذاشته شد.
نظر شما