شکل گیری جنبش فتح:
"فتح" شکل وارونه واژه "حتف" است و این واژه علامت اختصاری حرکه التحریر الفلسطینیه(جنبش آزادیبخش فلسطین) است که در پایان دهه 50 و آغاز دهه 60 میلادی و پس از اشغال نوارغزه توسط اسرائیل تاسیس شد.
هسته اصلی این جنبش به صورت محرمانه در پایان دهه 50 و آغاز دهه 69 در سوریه، لبنان، اردن و چندین کشور منطقه شکل گرفت. طولی نکشید که این جنبش در نوامبر سال 1959 ماهنامه ای را تحت عنوان "فلسطین ما" منتشر کرد که خواستار تشکیل یک کشور فلسطینی مستقل از رژیمهای عربی و مخالف قیمومیت عربی بر ملت فلسطین بود.
ایده شکل گیری جنبش فتح به تجربه جبهه مقاومت مردمی بر می گردد و این تجربه در هم پیمانی کوتاه مدت اخوان المسلمین با بعثی های سوریه در جریان اشغال نوارغزه در سال 1956 از سوی اسرائیل نمود پیدا می کند.
"سلیم الزعنون" یکی از بنیانگذاران جنبش فتح در این رابطه می گوید : این تجربه کوتاه مدت عامل اصلی شکل گیری جنبش فتح بود. به نحوی که 12 تن از اعضای جبهه مقاومت مردمی در غزه جمع شدند و طرحی را برای ساماندهی جبهه ای در فلسطین تدوین کردند که منجر به شکل گیری جنبش فتح در سال 1961 شد و 35 تا 40 سازمان فلسطینی که به صورت خودجوش در کویت شکل گرفته بودند به این جنبش پیوستند.
گردانهای شهدای الاقصی شاخه نظامی جنبش فتح:
جنبش فتح که مبارزه مسلحانه به عنوان استراتژی ملت فلسطین را معرفی کرد و بر آن تاکید داشت در ابتدا نیروهای العاصفه را به فرماندهی افرادی همچون یاسر عرفات، ابویوسف النجار، ابوعلی ایاد، ابوصبری و ابوماهر غنیم بنیان نهاد و به تدریج زمینه برای ظهور شاخه های نظامی جدیدی همچون الفهر الاسود، صقور فتح، ارتش ملی، گردانهای العوده و... فراهم شد تا اینکه سرانجام در سال 2000 میلادی گردانهای الاقصی تاسیس شد.
گردانهای شهدای الاقصی دارای شاخه ها و تیپهای مختلفی همچون گروههای شهید ایمن جوده، شهید خالد حامد، یگان شهید مجدی الخطیب، نبیل مسعود و... است.
عمده ترین فعالیتهای نظامی گردانهای الاقصی:
عملیات استشهادی و حملات موشکی به فلسطین اشغالی از مهمترین فعالیتهای نظامی این گردان به شمار می رود. این گردان از تاریخ 3/4/2006 تا 30/4/2006 120 موشک از انواع مختلف موشکها از جمله موشک موسوم به شهاب 3، الفاتح یاسر، القعقاع، اقصی 2 و الغدیر 2 به سوی اراضی اشغالی پرتاب کرده است.
لازم به ذکر است موشک شهاب 3 تنها یک تشابه اسمی با موشکهای ایرانی است.
"خضر دیان"، "محمد حجازی"، "مصطفی الکحلوت"، "محمود النادی"، "جهاد جحجوح"، "احمد خمیس"، "سالم ثابت"، "سعید الغامودی"، "یاسر الخطیب"، "منذر محسن" و "نافذ ابوالحسن" از جمله فرماندهان نظامی گردانهای الاقصی به شمار می روند که در فهرست ترور رژیم صهیونیستی قرار دارند.
شاخه های نظامی گردانهای الاقصی عبارتند از:
- گردانهای شهید ایمن جوده:
ایمن جوده یک مبارز فلسطینی بود که در تاریخ 20/4/2002 در یک عملیات استشهادی که منجر به هلاکت شش نظامی صهیونیست و زخمی شدن شماری دیگر شد، به شهادت رسید. پس از شهادت ایمن جوده این گردان تاسیس شد.
اهداف این گروه نیز همچون گردانهای الاقصی است. این گروه نیز معتقد است مبارزه مسلحانه باید تا آزادی کامل اراضی فلسطین و تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس شریف ادامه پیدا کند.
تمرکز برعملیات نظامی بر ضد رژیم صهیونیستی یکی از مهمترین دلایل انشعاب این گروه از گردانهای الاقصی به شمار می رود.
"محمد حجازی" فرمانده نظامی گردان ایمن جوده و "ابوالعبد" سخنگوی آن از اعضای برجسته این گردان محسوب می شوند.
فرسان العاصفه:
"فرسان العاصفه" یکی از شاخه های نظامی جنبش فتح در نوارغزه است که همانند دیگر گروههای مبارز فلسطین در پی تحقق اهداف و آرمانهای مشروع فلسطینی ها می باشد.
"ایاد ابوشقفه" فرمانده کل و "ابوعنان" سخنگوی رسمی گروه فرسان العاصفه است.
این گروه معتقد است هر گونه سازش با رژیم صهیونیستی به ضرر ملت فلسطین است و تا زمان اخراج اشغالگران و آزادی کامل اراضی فلسطین باید با آنها مبارزه کرد.
هشدار به سرویسهای امنیتی تشیلات خودگردان فلسطین، شناسایی و مجازات مزدوران و واکنش نسبت به اهمال سران جنبش فتح از مهمترین رویکردهای نظامی و سیاسی این گروه به شمار می رود.
گردانهای شهید سامی الغول:
گردانهای شهید سامی الغول یکی دیگر از شاخه های نظامی جنبش فتح است. سامی الغول در یکی از شاخه های نظامی محرمانه جنبش فتح مبارزه می کرد که در تاریخ 28/3/1993 در یک عملیات بر ضد صهیونیستها به شهادت رسید. وی علاوه بر مبارزه مسلحانه، مزدوران را تعقیب و مجازات می کرد.
این گروه تاکنون چندین حمله موشکی به صورت مستقل یا مشترک با سایر گروههای مقاومت انجام داده است و عملیات موسوم به آتشفشان مهمترین عملیات صورت گرفته توسط این گروه است که در واکنش به ترور نافرجام یکی از فرماندهان نظامی فلسطین صورت گرفت و در تاریخ 12/4/2006 سه موشک توسط مبارزان این گروه به شهرک صهیونیستی سدیروت پرتاب شد.
پایبندی به مبارزه مسلحانه تا بیرون راندن اشغالگران، شناسایی و مجازات مزدوران، عدم اعتماد به رژیم صهیونیستی، عدم دریافت کمکهای خارجی، تلاش برای مجهز کردن مبارزان به سلاحهای پیشرفته و فرامنطقه ای شدن جنگ با رژیم صهیونیستی از جمله رویکردهای نظامی و سیاسی گردانهای سامی الغول به شمار می رود.
لازم به ذکر است یکی از اهداف گردانهای سامی الغول، هدف قرار دادن مواضع رژیم صهیونیستی در جهان است. به گونه ای که این گردان معتقد است مبارزه بر ضد اشغالگران اسرائیلی باید در عرصه جهانی دنبال شود.
گردانهای شهید احمد ابوالریش(سیف الاسلام):
گردانهای شهید احمد ابو الریش یکی دیگر از شاخه نظامی جنبش فتح در نوارغزه است که پس از به شهادت رسیدن احمد ابوالریش مبارز فلسطینی در تاریخ 28/11/1993 شکل گرفت.
مهمترین فعالتیهای نظامی این گردان، پرتاب موشکهایی از نوع صمود 3، هاون و قدس 3 است به اراضی اشغالی و به آتش کشیدن چندین خودروی نظامی صهیونیستها است.
"عمرو ابوسته" فرمانده کل گردانهای احمد ابوالریش است که در تاریخ 29/7/2004 به همراه "زکی ابوزرقا" یکی دیگر از فرماندهان نظامی گردانهای مذکور توسط صهیونیستها به شهادت رسید. "ابوهاون" نیز سخنگوی تبلیغاتی گردانهای مذکور است.
عدم به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی، تداوم مبارزه مسلحانه، مبارزه با فساد و خیانت، برقراری رابطه با نیروهای آزادیبخش جهان و اعتقاد به فرامنطقه ای بودن جنگ با رژیم صهیونیستی از مهمترین رویکردهای نظامی و سیاسی این گردانها به شمار می رود.
این گردانها معتقدند همه کشورهای اسلامی و عربی و تمام جهان باید برای پیروزی ملت فلسطین و ریشه کن کردن صهیونیسم تلاش کنند.
باید گفت سران سیاسی جنبش فتح و در راس آنها ابومازن، از آرمانهای اولیه خود که همان مبارزه مسلحانه برای آزادی فلسطین است، عقب نشینی کرده و رویکرد مذاکرات سازش را در پیش گرفته اند تا به زعم خود، حقوق مشروع ملت فلسطین را بتوانند از صهیونیستها بازپس بگیرند.
نظر شما