-
شاعری که آتش به جان عاشقان زد و آثارش در آتش سوخت
عطار، سنایی و مولوی سه قله بلند شعر عرفانی هستند؛ ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت عطار است و به همین مناسبت نگاهی به روزگار و آثارش و همچنین رابطهاش با سنایی و مولوی میکنیم.
-
شاهرخ مسکوب؛ نویسنده مرگ که با شاهنامه نجات پیدا کرد
شاهرخ مسکوب، نویسنده، مترجم، شاهنامهپژوه و پژوهشگر و یکی از مهمترین چهرههای ادبیات معاصر ایران است که در ۲۳ فروردین ۱۳۸۴ به دلیل سرطان خون درگذشت.
-
نجوم در شعر فارسی / ۸
همنشینی ماه و پروین در تصویر ناسا و شعر نظامی
ناسا عکسی منتشر کرده با این عنوان: Moon Visits Sister Stars ، مقارنه ماه است با خوشه پروین، هفت ستاره که در مغرب زمین بهشان هفت خواهران میگویند و اعراب عقد ثریا مینامندشان.
-
نادر ابراهیمی، مردی در پیوند ابدی با وطن
نادر ابراهیمی مردی پرشور و عاشق ایران بود. جایزه نخست براتیسلاوا و جایزه تعلیم و تربیت یونسکو را دریافت کرد،نویسنده برگزیده ادبیات داستانی ۲۰ سال بعد از انقلاب برای داستان آتش بدون دود شد.
-
هانس کریستین اندرسن، پدر ادبیات کودک جهان
هانس کریستین اندرسن، پسرکی که در دوم آوریل سال ۱۸۰۵ میلادی، در کلبه محقر کفاش فقیر در اودنسه واقع در جزیره فیونن در خانه به دنیا آمد، بعدها پدر ادبیات کودکان لقب گرفت.
-
بیگانگان آشنا /۳
شرح مهم یک انگلیسی بر مثنوی مولوی؛ خاورشناسی که هرگز به شرق سفر نکرد
رینولد نیکلسون نه تنها یک مترجم و خاورشناس بود، بلکه پلی ارتباطی میان فرهنگهای شرقی و غربی ایجاد کرد. با وجود درک عمیقش از اسلام و عرفان و فرهنگ مسلمانان او هرگز از اروپا خارج نشد.
-
نگاهی به دو نمونه از نسخه های خطی درباره امیرالمؤمنین(ع)
نسخههای خطی از منظر هنری و معنایی آشکار کننده اندیشهها و باورهای صریح و اصیل گذشتگان است.
-
چه کسانی در قرن اخیر قرآن را به فارسی ترجمه کرده اند؟
چه کسانی در قرن اخیر قرآن را به فارسی ترجمه کرده اند؟ و چه تفاوتی میان ترجمه های کهن و ترجمه های جدید متن وحیانی وجود دارد.
-
نوروز و نوروزنامه، خلاصه نمادین جهان ایرانی
نوروز، خلاصه نمادین جهان ایرانی است و نوروزنامه کتابی منسوب به خیام که در آن نگارنده به درخواست دوستی نیک عهد، به بیان و توضیح آئینهای نوروز پرداخته است.
-
یادداشت مهمان؛
حرکت عمومی؛ دغدغه شاعران در دیدار با رهبر معظم انقلاب
رضا یزدانی دو شعر قرائت شده در دیدار شاعران با رهبر انقلاب را مورد توجه قرار داده و یادداشتی درباره نقش شاعران در تبیین بیانیه گام دوم نوشته است.
-
نوشتن شاهنامه چند سال طول کشید؟
بسیاری بر این باور بودهاند که سرایش شاهنامه ۳۰ سال به طول انجامیده اما در حقیقت این مدت چند سال بوده است؟
-
تولد ستارهای رخشنده، روزی که «پروین» متولد شد
رخشنده اعتصامی که ما به نام پروین اعتصامی میشناسیم یکی از برجستهترین شاعران زن ایران است که در ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ در تبریز به دنیا آمد.
-
کتابشناسی که نام کوچکش همخانواده ایران بود
میگویند: «الاسماء تنزل من السماء» (نامها از آسمان نازل میشوند). ایرج نام سومین پسر فریدون است، نامی که آنرا کوتاه شده ایران ویج میدانند؛ایرج افشار یزدی، فرزندی شایسته برای ایران بود.
-
ابراهیم ادهم؛ عارفی سخنور و دوستدار شعر
ابراهیم بن ادهم بن منصور تَمیمی از زاهدان، عارفان و خداجویان سده دوم هجری بوده و از مشایخ و بزرگان این جریان محسوب شده که از وی سخنان و اشعار حکمت آمیزی روایت شده است.
-
نگاهی به «ماهیها به دریا برمیگردند»؛ یک مانیفست اعتقادی
رقیه بابایی نویسنده می گوید عنوان «ماهیها به دریا برمیگردند» فقط عنوان یککتاب نیست. یک اعتقاد و مانیفست است که باید با صدای بلند گفته و دیده شود.
-
پُل دنیای واقعی و خیالی در داستان چیست؟
به کارگیری استعارهها و تصاویر ادبی، عمق بیشتری به متن میبخشد و به عنوان پلی میان دنیای واقعی و دنیای خیال در داستان عمل میکند.
-
چهکسانی در کتابخانه مجلس قانونگذار ایران خدمت کردهاند؟
مجلس شورای ملی و مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذار و نمادی از نقش مردم در اداره کشور است و کتابخانه اینمجلس نقش خطیری در حفظ و نگهداری کتب، اسناد حاکمیتی و و نسخ خطی به عهده دارد.
-
جوانی کوشا که در تنظیم لغتنامه دهخدا همکاری میکرد
در نواری صوتی که از دهخدا به جا مانده، دهخدا از جوانی کوشا در تنظیم لغتنامه یاد کرده به نام سید محمد دبیرسیاقی.
-
«علی ابوالحسنی» تاریخ نگاری که شیفته شیخ فضل الله بود
علی ابوالحسنی به عنوان یک پژوهشگر تاریخ معاصر ایران شناخته میشود که شیفته شیخ فضل الله نوری بود و پژوهشها و کتابهای زیادی درباره این شخصیت و مشروطه مشروعه او دارد.
-
نجوم در شعر فارسی/۷
قمر در عقرب در شعر و ادب فارسی
قمر در عقرب به موقعیت ماه در صورت فلکی عقرب اشاره دارد. در طالع بینی به عنوان زمانی پرتنش و حساس در نظر گرفته میشود؛ اما در ادبیات جلوه های متفاوتی دارد.
-
بیگانگان آشنا/۲
دلتنگی و حس غربت ادوارد براون هنگام خروج از ایران
هنگام برگشت از مسیر دریای خزر، وقتی سوار کشتی روسی شد نوشت: «پس از چند ماه برای اولین بار ناگهان احساس غربت کردم و خود را در میان بیگانگان بیگانهای یافتم.»
-
سختی پژوهش و نوشتن از شخصیتهایی چون محمدعلی فروغی
یکی از شخصیت هایی که در این رمان به آنها پرداخته شده ذکاءالملک فروغی است. تحقیق و نگارش درباره فروغی نیز کاری دشوار است چون ابعاد شخصیتی او به گونهای است که باعث نگرانی در پژوهشگر میشود.
-
بیگانگان آشنا/۱
نگاهی به کارنامه تئودور نولدکه، پژوهشگر قرآن و شاهنامه
درخشش ذهن نولدکه و آگاهیاش به ادبیات یونانی و شناختش از سه زبان سامی عربی، سریانی و عبری، و دانشش از زبان فارسی و فارسی میانه همراه با عمر طولانی، او را به شرقشناسی برجسته تبدیل کرده است.
-
یادداشت مهمان؛
نمایش دو روی خشن و مهربان طبیعت در رمان «هایدی»
طبیعت در رمان هایدی دو روی خشن و مهربان دارد و با هر دو صورتش در این داستانِ یوهانا اشپیری حضور دارد.
-
نجوم در شعر فارسی/۶
نقش گردش سپهر در سرنوشت شخصیتهای شاهنامه
در شاهنامه فردوسی، نقش سپهر (آسمان) و گردش آن در تعیین سرنوشت پهلوانان و شاهان بسیار برجسته است و به عنوان یکی از ارکان اصلی تقدیر و سرنوشت در داستانها دیده میشود.
-
مروری بر زندگی و کارنامه حسن حبیبی؛ از سوربن تا تهران در اندیشه ایران
«حسن حبیبی» نویسنده، مترجم و جامعهشناس، چهرهای است که از سوربن تا تهران در اندیشه ایران بود.
-
«هنرمندان کلنگ به دست» از فتحالمبین تا طوفانالاقصی
مراسم رونمایی از تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «معبد زیرزمینی» اکنون به خاطرهای شیرین برای همه ما اهالی روستا تبدیل شده است. مطمئن هستم خاطرات آن تا مدتها در ذهنها باقی خواهد ماند
-
پاسخی که دهخدا به صدای آمریکا داد؛ وطن یعنی...
پاسخ دهخدا به عنوان انسانی وطندوست به دعوتنامه صدای آمریکا پس از کودتا، تیزهوشی اش در جواب مناسب به رسانه دولتی را نشان میدهد که به خیانت و حمایت از استبداد در ایران مشهور است.
-
نگاهی به اقتباس تئاتر از آثار ادبی، شاهنامه و منطق الطیر
اقتباس از ادبیات در آثار سینمایی و تئاتر نقش بسیار مهمی در تقویت هویت فرهنگی، غنای هنری و جذابیت آثار ایفا میکند. بخصوص تئاتر که هنری زنده و در ارتباط مستقیم و نفس به نفس با مخاطب است.
-
یادداشتی از هوگو ستزر؛
کتاب پادزهر و کتابخانه پناهگاه است
معاون دبیر کل سازمان ملل متحد میگفت: کتابها پادزهر ما هستند. کتابخانهها، پناهگاههای ما. در عصری که ذهن ما برای اطلاعات مغذیتر و تفکر عمیق بیشتر فریاد میزند، این رژیم رسانهای چیست؟