به گزارش خبرنگار مهر، با اجرای طرح احیای پنبه، بسیاری از کشاورزان گلستان در سال زراعی جاری کشت زمین های خود را به پنبه اختصاص دادنده اند ولی شیوع آفات به محصولات شان خسارت وارد کرده است.
کشاورزان با امیدهای مسئولان و افقی روشن که برایشان ترسیم شده بود، ریسک مجدد کشت پنبه را به جان خریدند وچشم انتظار روزهای درخشان صنعت طلای سفید در گلستان ماندند.
روزهایی که البته دیری نپایید و کشاورزان گلستانی که این روزها باید کم کم به فکر جمع آوری محصول خود باشند، دستشان از انبان محصول خالی ماند!
یکی از کشاورزان علی آباد گلستان که با تبلیغاتی که در خصوص احیای این محصول شده بود و با نظر کارشناسان کشاورزی تمام 40 هکتار زمین زراعی خود را به کشت پنبه اختصاص داده است، به زعم خود تاکنون چنین روزهایی را در طول سال های کشاورزی تجربه نکرده است.
احمد فندرسکی که زمین کشاورزی اش در روستای حسن طبیب علی آباد است می گوید: تبلیغات برای کشت پنبه به صورت همه جانبه بود و ما هم از هر جایی که امکان داشت بذر تهیه و پنبه کشت کردیم و در طول این مدت حدود سه بار آبیاری و یک بار نیز اقدام به سمپاشی کردیم، اما از این 40 هکتار حتی پنج هکتار پنبه نداریم و درخت های پنبه ما به هیچ وجه باری ندارد.
این کشاورز که حدود 10 سال است به شغل کشاورزی مشغول است در ادامه افزود: حالا به هر جا مراجعه می کنیم می گویند بذرهای شما مشکل دارد و هیچ کس جوابگوی ما نیست و این در حالیست که برای حدود 20 هکتار، بذرها را از کشاورزی تهیه کردیم اما همان بذرها نیز هیچ بار وغوزه ای ندارند.
وی اضافه کرد: از ابتدای کشت بیش از 40میلیون تومان هزینه کردیم و هیچ صحبتی از بیمه هم نبود و می گفتند پنبه نیازی به بیمه ندارد و حالا کسی جوابگوی این خسارت عظیم کشاورزان نیست.
این کشاورزعلی آبادی با انتقاد از کارشناسان جهاد کشاورزی گفت: کارشناسان جهاد کشاورزی نباید در ادارات باشند و کارشناسی درد ما را درک می کند که خود برای راهنمایی و سرکشی در زمین های کشاورزی حضوری حتی برای نظارت داشته باشد اما کارشناسان ما تنها در ادارات حضور دارند و آورده ای را برای کشاورز ندارند.
فندرسکی با اشاره به تمام هزینه هایی که برای کشت پنبه انجام داده است گفت: جهاد کشاورزی برای هر هکتار تنها 20 کیلو کود سیاه و50 کیلو کود سفید به کشاورز می دهد، در حالیکه چند برابر این مقدار کود و سم برای هر هکتار زمین لازم است و ما باید این مقدار را آزاد تهیه کنیم و جهاد در این زمینه هیچ پشتوانه ای برای کشاورز نیست.
وی در ادامه با اشاره به دیگر مشکلات کشاورزان عنوان کرد: این روزها از همه طرف به کشاورز فشار وارد می شود ولی حمایتی صورت نمی گیرد.
فندرسکی گفت: بذرهای پنبه ای که در اختیار ما قرار داده شد، بسیار نامرغوب بود و باید برای این مسئله کسی جوابگو باشد و کشاورزانی را که تمام هستی خود را با راهنمایی مسئولان برای کشت پنبه گذاشتند، بدون پاسخ نگذارند.
یکی دیگر از کشاورزان روستای محمد آباد گرگان نیز که چند هکتاری از زمین زراعی خود را به کشت پنبه اختصاص داده است گفت: ما بذر خود را از کشاورزی تهیه کردیم و با صحبت هایی که از مسئولان در صدا و سیما و جهاد شنیده بودیم، راغب به کشت پنبه شدیم.
رمضان مازندرانی افزود: رسیدگی بسیاری به مزرعه کردیم اما در نهایت نتیجه ای حاصل نشد و مزرعه تنها برای چرای دام مفید است و دریغ از یک غوزه پنبه در آن!
وی بذر نامرغوب را از جمله دلایل بروز این خسارت عنوان کرده است.
دبیر خانه کشاورز گلستان در خصوص مشکلات کشاورزان گفت: در خصوص پنبه، بذر آن دارای مشکل است و باید بررسی شود چرا بذر مورد تایید جهاد کشاورزی به عمل نیامده است، زیرا ممکن است با شرایط استان و خاک این منطقه همخوانی نداشته است.
الله قلی ایمانی در خصوص آفتی که برخی محصولات استان را تهدید کرده است گفت: چند فاکتور در آفت تاثیر گذار است و یکی از دلایل آن، تنوع محصولات استان است که آفت در خاک می ماند و در محصول بعدی ظهور می کند.
وی افزود: تکنیک نادرست سمپاشی توسط کشاورزان، استفاده بیش از حد از سموم و گاهی استفاده از سموم بی کیفیت از دیگر دلایل ازدیاد آفت در مزارع است.
وی بیان کرد: شبکه های مراقبت در سازمان جهاد کشاورزی فعال نیست و در یک دهه قبل حدود 20 تا 30 شبکه مراقبت در زمینه های مختلف فعال بود که این شبکه های مراقبت تمام موارد را زیر نظر داشتند و به کشاورزان اطلاع رسانی می کردند.
ایمانی گفت: در گذشته، کشاورزان با نظر کارشناسی کار می کردند اما امروزه شبکه های مراقبت به بخش خصوصی واگذار شده است و بخش خصوصی و سم فروش سودش در فروش بیشتر سم است و معجونی که به نام سم به دست کشاورز می دهد هم برای محیط زیست خطرناک است و هم برای محصول تاثیر ندارد.
ترکیب کشت گلستان به هم ریخت
ایمانی افزود: ترکیب کشت استان به هم ریخته است و ما زمینه و بستر را برای آفات در مزارع فراهم کرده ایم.
وی بیان کرد: پنبه و سویا در استان آلوده به آفات هستند و تنها شدت صعف دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گفت: متاسفانه امسال ظهور آفات پنبه را داشتیم و طی یکماه کذشته توصیه هایی را به کشاورزان داشتیم اما کافی نبود.
سید نصیر سید محمدی افزود: هفته گذشته گروهی از محققان را دعوت کرده ایم و تحقیقات مقدماتی داشته اند و یکی از دلایل طغیان آفات، پاییز ملایم و زمستان غیر یخبندان سال گذشته بود که زمینه رشد آفات را فراهم کرد و آفات به حالت طغیان نمود پیدا کرد.
وی در ادامه گفت: براساس بررسی های بعمل آمده برخی سموم توصیه شده کشاورزی هم کارایی نداشتند و نسبت یه آفات مقاومت نشان دادند.
سطح کشت پنبه دو برابر شد
سید محمدی با اشاره به دو برابر شدن سطح کشت پنبه در سطح استان اظهار داشت: این مسئله باعث افزایش میزان آفات در استان شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان، بیشترین خسارت آفات محصولات کشاورزی را در حال حاضر مربوط به شهرستانهای علی آباد و اطراف گرگان ذکر کرد.
وی در ادامه بیان داشت: در حال حاضر دو گروه تحقیقاتی از موسسه حفظ نباتات و موسسه تحقیقات پنبه وجهاد کشاورزی در استان مشغول بررسی این موضوع هستند.
وی تصریح کرد: اولویت اول این گروه تحقیقاتی مهار آفات است و اولویت دوم علت بوجود آمدن این آفات است که بررسی می شود.
سید محمدی عنوان کرد: اگر مشخص شود سمومی که استفاده می شود سموم اثر گذاری نبوده سریعا به دستور وزیر جهاد کشاورزی سم مورد نیاز وارد می شود.
وی در خصوص مشکلات پنبه در استان گفت: مشکلات پنبه مربوط به بذر نبوده وبروز آفات مشکل اصلی پنبه در سال جاری بوده است.
گلستان به دلیل سطح و میزان تولید پنبه به سرزمین طلای سفید معروف است و نیاز است با اتخاذ طرح های جامع برای احیای این محصول در استان برنامه ریزی بهتری صورت گیرد.
نظر شما