نظام سرمایه داری غربی که با تجمیع ثروت در دستان تعداد محدودی از افراد جامعه باعث نابودی اقشار متوسط و ضعیف شده و شرایط برای سلطه این تعداد محدود بر بخش وسیعی از جامعه را فراهم آورده است، این روزها نفسش به شماره افتاده است.
شاید بتوان گفت که بهار انقلابهای عربی در به وجود آمدن خزان نظام سرمایه داری غربی و بیداری ملتهای اروپایی و آمریکایی موثر بوده است.
به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی در سالهای اخیر شکاف بسیار عمیقی بین فقرا و ثروتمندان در ایالات متحده و بسیاری از کشورهای اروپایی ایجاد شده است که می توان آن را حاصل نظام سرمایه داری غربی دانست که البته دیگر در شرایطی که اخیرا به وجود آمده این نظام نمی تواند اهداف خود را دنبال کرده و در مسیر فروپاشی قرار گرفته است.
مدتهای طولانی کاخ سفید اختلافات طبقاتی فاحش و تفاوت های حقوقی اقشار مختلف در جامعه را انکار می کرد و با وعده های دهان پرکن، سیاستهای اقتصادی مد نظرخود را دنبال می کرد، اما جنبش تسخیر وال استریت که این روزها درمقابل مهمترین و بزرگترین مرکز بورس جهان درحال شدت گرفتن است نشان می دهد که مردم دیگرصبر وتحملشان تمام شده و حقوق خود را که در سایه نظام ناعادلانه کاپیتالیسم غربی ضایع شده است طلب می کنند.
بنا به گزارشهای منتشره دامنه اعتراضات مردم آمریکا به تبعیض و بی عدالتی و افزایش بیکاری و....هر روز ابعاد تازه تری به خود می گیرد، در این زمینه فعالان آمریکایی اعلام کردند تصمیم دارند برای نشان دادن همبستگی خود با اعتراضات وال استریت که از 17 سپتامبر در نیویورک آغاز شده است، جنبش اعتراضی " تسخیر لس آنجلس" را آغاز کنند.
معترضان جنبش تسخیر "وال استریت" با شعار " ما 99 درصد هستیم" قصد دارند توجهات را بر این واقعیت جلب کنند که آنها بخشی از یک درصد آمریکایی که ثروتهای این کشور را در اختیار دارند، نیستند.
نخبگان اقتصادی معتقدند که ظهورنظام سرمایه داری دراقتصاد آمریکا دردوران ریاست جمهوری ریگان موجب تقسیم نامساوی ثروت در میان اقشار مختلف جامعه گردیده است.
بسیاری از تحلیلگران و منتقدان نظام سرمایه داری غربی بر این باورند که این نظام به توزیع ناکارآمد و ناعادلانه پول و قدرت ، گرایش به انحصارطلبی در بازارها ، امپریالیسم و شکل های مختلف استثمار فرهنگی و اقتصادی و پدیده هایی مانند از خود بیگانگی فرهنگی،نابرابری، بیکاری و بی ثباتی اقتصادی در کشورها منجر شده است.
تداوم بحران اقتصادی درغرب که نفرت و نارضایتی روزافزون مردمی را در بسیاری از کشورهای اروپایی به دنبال داشته و اعتراضات گسترده مردمی را در کشورهایی ازجمله پرتغال،ایتالیا،مجارستان، انگلیس و اسپانیا علیه حکومتها ایجاد کرده است نشان داد که نظام اقتصادی غرب خیلی بیشتر از آنچه نشان داده می شود دچار مشکلات اساسی بوده و به گفته برخی کارشناسان در سراشیبی سقوط قرار گرفته است.
این روزها با نگاهی به مطبوعات جهانی می توان فهمید که مهمترین عناوین خبری جهان به بحران اقتصادی غرب و اعتراضات مردمی در کشورهای غربی و عجز و ناتوانی سیاستمداران این بلوک در غلبه بر شرایط دشوار موجود اختصاص دارد.
تجمعات گسترده مردمی دربسیاری ازکشورهای اروپایی دراعتراض به سیاست های اقتصادی دولت ها و تبعیض های اجتماعی و شکاف طبقاتی، حتی افراد خوش بین به نظام سرمایه داری غربی را درباره ثبات اقتصادی این کشورها گرفتار شک و تردید روز افزون کرده است.
در آن سوی اقیانوس اطلس نیزآمریکا که زمانی غول اقتصادی جهان نام داشت این روزها با چالش های مالی و اقتصادی بزرگی دست و پنجه نرم می کند و سران کاخ سفید در مهار این بحران عظیم درمانده شده اند.
"کتی مک کاناگی" یک فعال سیاسی درآمریکا دراین باره اظهار داشت : جنبش تسخیر وال استریت ،آغاز بهار آمریکایی است و انتظار می رود مردم و اتحادیه های بیشتری علیه کمکهای اقتصادی بانکها و نرخ بالای بیکاری به جمع معترضان بپیوندند.
به این ترتیب روح تبعیض و اختلاف طبقاتی شدید که در نظام سرمایه داری غربی نهفته است بالاخره گریبان پایه گزاران این نظام ناعادلانه را گرفته و می توان گفت شمارش معکوس برای سقوط نظام سرمایه داری غربی آغاز شده و دیگر چیزی به پایان آن باقی نمانده است.
به گزارش مهر ، نظام سرمایه سالاری غرب در طول حیاتش به منظور حفظ بقا و توسعه خود به روش ها و ابزار گوناگونی متوسل شد. زمانی که غرب با کمبود منابع مورد نیاز روبرومی شد برای رفع آن به اشغال واستعمار دیگر کشورها می پرداخت.
غرب مدرن با تکیه به نظام سرمایه داری دست به فجایع و قتل و غارتهای بسیاری در قرون گذشته زده است و در عصر جدید نیز با شعارهای فریبنده ای مانند دموکراسی،حقوق بشر و مبارزه با خشونت در ابعادی وسیع تر به جنایات پیشین خود ادامه می دهد.
اما دیگر می توان گفت موج بیداری ملتها که از جهان عرب آغاز شده است به قلب کشورهای اروپایی و غربی نیز نفوذ کرده و نارضایتی ها و اعتراضات گسترده مردمی تبدیل به یکی از چالش های نظام سرمایه داری آمریکا شده و وال استریت نماد نظام جهانی سرمایه داری را متزلزل کرده است.
به گفته بسیاری تحلیلگران جنبش تسخیر وال استریت را می توان طغیانی در برابر نظام سرمایه داری دانست که حاصل آگاهی مردمی است و در آینده ابعاد گسترده تری به خود خواهد گرفت.
نظر شما