۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۰۹

جلوگیری از آثار زیانبار سیلاب در رودخانه با سازه های جدید

جلوگیری از آثار زیانبار سیلاب در رودخانه با سازه های جدید

محقق واحد علوم و تحقیقات ۴ سازه برای جلوگیری یا کاهش آثار زیانبار سیلاب در رودخانه طراحی کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از واحد علوم و تحقیقات، مهدی نژاد مهربانیان با بیان اینکه در این تحقیق به دنبال بررسی ایجاد شرایط مناسب برای حذف یا کاهش میزان خسارات ناشی از سیلاب احتمالی در رودخانه بودیم، گفت: اولین سازه پیشنهادی، خاکریز یا در اصطلاع علمی آن «دایک خاکی» بود.

وی اظهار داشت: این سازه می‌تواند از وقوع سیلاب در بخش‌هایی از رودخانه که بر اساس سطح مقطع رودخانه، امکان افزایش سطح آب و وقوع سیلاب وجود دارد، جلوگیری به عمل آورد.

این محقق تاکید کرد: در نقاطی از مسیر رودخانه که دارای شیب زیادی بود و شدت جریان آب موجب فرسایش و کنش در این نقاط می‌شود نیز برای تعدیل این شیب، سازه «بندهای با ارتفاع یک یا دومتری» پشنهاد شده است.

نژاد مهربانیان اضافه کرد: برای کاهش اثرات ناشی از سرعت آب بر دیواره‌های رودخانه در بخش‌هایی که پیچ‌های تندی وجود دارد نیز پس از بررسی‌های صورت گرفته در این تحقیق، بهترین سازه «دیواره ساحلی» پیشنهاد شده است.

وی عنوان کرد: این دیواره علاوه بر کاهش فرسایش در این نقاط می‌تواند از وقوع سیلاب نیز جلوگیری کند.

این دانشجوی واحد علوم و تحقیقات گفت: سازه پیشنهادی دیگر در این تحقیق «کف بند» است، این سازه می‌تواند با تثبیت کف رودخانه از فرسایش و افزایش عمق و در نتیجه وقوع سیلاب در اثر افزایش میزان آب جلوگیری کند.

نژاد مهربانیان ادامه داد: با توجه به آثار و خسارت‌های سیلاب بر اراضی و مراتع کشاورزی و باغی، مستحدثات (بناها و ساختمان‌ها)، جنگل‌ها و...، هزینه ساخت این سازه‌ها به مراتب کمتر از میزان این خسارت‌ها است.

وی عنوان کرد: در این تحقیق بر اساس برآوردهای صورت گرفته بالغ بر ۷/۲ درصد صرفه اقتصادی وجود دارد. به عبارت دیگر با احداث این سازه‌ها با هزینه‌ای در حدود ۲ میلیارد تومان (بر اساس قیمت پایه سال ۱۳۹۵) می‌توان از خسارت ۵ میلیارد تومانی وقوع سیلاب در مسیر رودخانه قرناوه جلوگیری به عمل آورد. گرچه این میزان صرفه‌جویی بدون احتساب خسارات جانی و عوامل روحی و روانی پس از وقوع سیلاب مورد بررسی قرار گرفته است.

دانشجوی واحد علوم و تحقیقات خاطرنشان کرد: این تحقیق می‌تواند کمک مناسبی برای ارگان‌هایی نظیر سازمان جهادکشاورزی، ادارات منابع طبیعی، مسکن و شهرسازی و همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سطح کشور با اهداف متفاوت باشد.

نژاد مهربانیان افزود: در شرایط کلی، جلوگیری از وقوع سیلاب علاوه بر احداث سازه‌های پیشنهادی نظیر آنچه در این تحقیق پشنهاد شده، نیازمند اعمال و انجام آبخیزداری در حوضه‌های بالادست رودخانه است. آبخیزداری می‌تواند شرایطی را ایجاد کند که از وقوع سیلاب در بستر رودخانه جلوگیری به عمل آورد.

وی خاطرنشان کرد: در استان مازندران که شرایط اقلیمی مشابه استان گلستان دارد نیز شاید در صورت آبخیزداری و احداث سازه‌هایی نظیر آنچه در این تحقیق پیشنهاد شده است، امکان جلوگیری از وقوع سیلاب‌هایی نظیر سیل اخیر امکان‌پذیر خواهد بود. البته این امر نیازمند تحقیق و بررسی شرایط سیل‌خیزی رودخانه‌های این استان است.

این تحقیق در قالب پایان‌نامه با عنوان «برآورد اقتصادی سیل با دوره بازگشت‌های مختلف (مطالعه موردی: رودخانه قرناوه استان گلستان)» به راهنمایی دکتر حسین بابازاده و دکتر مهدی سرایی تبریزی انجام شده است.

کد خبر 4439270

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha