به گزارش خبرنگار مهر، این تنها شیوه برگزاری سلسله نشستهای چهلچراغ نبود که تحتتأثیر شیوع ویروس کرونا و لغو اجتماعات تغییر کرده و امسال به جای سالنی پر از جمعیت در مرکز شهر به استودیوی سیمای استانی اصفهان کوچ کرده است، بلکه کارشناسان این برنامه نیز موضوع نشستهای امسال را متناسب با شرایط این روزها «طراحی زندگی برای روزهای سخت» انتخاب کردهاند.
عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان در ابتدای جلسه نخست این برنامه، از هشت سالی گفت که نشستهای چهلچراغ با موضوعات گوناگون پذیرای مردم اصفهان بوده است که هرکدام از این موضوعات با توجه به نیازها و شرایط همان سال انتخاب میشدند.
محمدرضا عابدی با اشاره به موضوع نشستهای امسال با عنوان طراحی زندگی برای روزهای سخت ادامه داد: با شیوع ویروس کرونا در وضعیتی قرار داریم که به آن شرایط اضطرار میگوئیم و نیاز است نوع خاصی از زندگی را برای آن طراحی کنیم.
وی ادامه داد: در واقع نوع زندگی اشخاص با هم متفاوت است و شاید فرد در انتخاب نوع زندگیاش دخیل نبوده باشد، اما میتوانیم نوع زندگی خود را طراحی کنیم. بنابراین ۲۴ نوع زندگی را شرح میدهیم که ۱۲ نوع زندگی نمره بالای ۱۰ و ۱۲ نوع دیگر نمره کمتر از ۱۰ میگیرند که ۱۲ نوع اول را معرفی خواهیم کرد.
رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان بیان داشت: در ادامه ویژگیهای هر نوع زندگی را مطرح کرده و به این پرسش پاسخ میدهیم که آیا میتوانیم نوع زندگی خود را تغییر دهیم یا خیر؛ در واقع، اندیشه درباره نوع زندگی خود و بازاندیشی نوع زندگی کلیدواژههای نشستهای چهلچراغ امسال است.
کرونا و زندگی در شرایط اضطرار
رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان با بیان اینکه شرایط زندگی به چهار نوع تقسیمبندی میشود، تصریح کرد: زندگی عادی یکی از این انواع است که شاید برای افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند چندان مقدور نباشد. برخی اوقات تغییراتی در روند زندگی ایجاد میشود که آن را تبدیل به زندگی پراسترس میکند. همچنین برخی اوقات زندگی از مرحله پراسترس به مرحله بحران میرسد. در حال حاضر هیچکدام از این سه وضعیت را تجربه نمیکنیم بلکه اکنون در شرایط اضطرار هستیم.
عابدی اضافه کرد: درست است که هماکنون زندگی ما در شرایط اضطرار قرار دارد اما باید خدا را شکر کنیم که در شرایط فاجعه قرار نداریم، چون در شرایط فاجعه هیچ پروتکل بهداشتی جواب نمیداد و به ما کمک نمیکرد.
در شرایط اضطرار، اعتماد خوب اما اطمینان ممنوع است
وی به داستان فیلم سینمایی شیوع اشاره کرد و گفت: این فیلم دقیقاً شرایط فعلی زندگی ما را نشان میدهد و تم اصلی داستان، دو موضوع اعتماد و اطمینان است. در شرایط اضطرار، اعتماد خوب اما اطمینان ممنوع است. اعتماد مربوط به روابط بین انسانها است اما اطمینان ناظر به شرایط محیط بیرون است. در حال حاضر نباید به هیچ شرایط بیرونی اطمینان کنیم اما باید به یکدیگر اعتماد داشته باشیم.
عابدی با بیان اینکه در هرکدام از شرایط زندگی روشی برای مواجهه صحیح وجود دارد، گفت: زمانی که شرایط زندگی پراسترس است باید استرس را مدیریت کرد و کلیدواژه بحران نیز عبور است و باید تلاش کنیم از بحران عبور کنیم، در حالی که در شرایط اضطرار کلیدواژه ما آمادگی است و باید آمادگی خود را بالا ببریم.
لزوم همزیستی خالقانه با بیماری کرونا
رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان با بیان اینکه اکنون در مرحله دوم زندگی با بیماری کرونا هستیم، تصریح کرد: در حال حاضر باید با این بیماری همزیستی خالقانه داشته باشیم و نه همزیستی منفعلانه. در همزیستی خالقانه اطلاعات و آگاهی ما درباره ویروس کرونا افزایش یافته و رفتارهای ما عالمانه و دقیق انتخاب میشود. در نشستهای چهلچراغ امسال با هم درباره اینکه در کدام نوع زندگی سطح آمادگی بالایی وجود دارد صحبت خواهیم کرد و اینکه چطور این آمادگی را بالا ببریم.
در ادامه عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به برگزاری نشستهای چهلچراغ در اصفهان از سال ۱۳۹۱ تاکنون گفت: آرامش، شادمانی، عشق در جنبههای گوناگون زندگی، معنویت، عبور از ۱۰۰ چالش زندگی، ۱۰۰ راه عبور از این چالشها، تفاوتهای فردی، میانبرهای تربیتی و ۱۴ ابزار تربیتی و ستونهای واقعی و غیرواقعی موفقیت موضوعات این نشستها از سال ۹۱ تا ۹۸ بود.
راضیه ایزدی با بیان اینکه همه انواع زندگی شرایط عادی، پراسترس، اضطرار و بحران را تجربه میکنند، تصریح کرد: در نشستهای چهلچراغ امسال قصد داریم توضیح دهیم در هرکدام از این شرایط، افراد با انواع متفاوت زندگی چه واکنشی از خود نشان میدهند.
طرحهای گوناگون زندگی
این عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان، زندگی شاد، آرام، منطقی، متناسب، متعالی، متعادل، متعارف، متعهدانه، متبحرانه، متعامل و عالمانه را از جمله طرحهای گوناگون زندگی دانست و اظهار داشت: در بررسی هرکدام از انواع زندگی ابتدا میبینیم که چه فرایندی در زندگی شخص اتفاق میافتد، سپس بررسی میکنیم که فرد در شرایط عادی، پراسترس، اضطرار و بحران چگونه زندگی میکند و مزایا و معایب هر نوع زندگی را برمیشماریم.
ایزدی افزود: برای این منظور پنج ملاک داریم که هرکدام چهار و در مجموع ۲۰ نمره دارد؛ نخست اینکه چقدر در آن نوع زندگی هیجانات مثبت مانند امید، شادی، احساس عزت نفس و احساس شعف وجود دارد. دومین ملاک اشتیاق است و اینکه فرد هر روز صبح که از خواب برمیخیزد چقدر شوق زندگی کردن دارد. سوم اینکه فرد چقدر نسبت به خود و دیگران مهربانی و شفقت دارد و میزان ارتباطات و معناداری زندگی نیز چهارمین و پنجمین معیار هستند که مهمترین آنها معناداری است.
۴ شیوه عملکرد افراد در شرایط اضطرار
وی با بیان اینکه افراد در شرایط اضطرار مانند شیوع بیماری کرونا به چهار شیوه عمل میکنند، ادامه داد: برخی افراد بیتفاوتاند، برخی شاکی هستند و مدام به اطرافیان و مسئولان غر میزنند، برخی صبورند و با اینکه از رعایت پروتکلهای بهداشتی خوششان نمیآید اما تحمل میکنند و به آن عمل میکنند و بهترین نوع برخورد هم سبک مأموریت است، به این معنی که فرد خود را مأمور بداند که از خودش مراقبت کند و کاری به این ندارد که دیگران چه میکنند.
ایزدی خاطرنشان کرد: در شرایط اضطرار هنوز نمیتوانیم از مشکل عبور کنیم و هرکدام باید خود به ضروریاتی مانند رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک و غیره عمل کنیم. در نشستهای بعدی به ۱۲ نوع زندگی در شرایط اضطرار میپردازیم، اما میخواهیم در نهایت به این نتیجه برسیم که افراد در هر سنی میتوانند نوع زندگی خود را انتخاب کنند و اگر نوع زندگی اطرافیان خود را بشناسیم میتوانیم آنها را بهتر درک کنیم.
گفتنی است؛ سلسله نشستهای چهلچراغ با موضوع «طراحی زندگی برای روزهای سخت» به همت سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان از ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۶ به مدت ۱۴ جلسه از سیمای مرکز اصفهان پخش میشود.
نظر شما