۲۰ فروردین ۱۴۰۱، ۱۵:۱۹

مهر گزارش می‌دهد؛

تأثیر سدسازی‌های بی‌رویه ترکیه بر تنفس مردم منطقه

تأثیر سدسازی‌های بی‌رویه ترکیه بر تنفس مردم منطقه

سدسازی‌های بی‌رویه ترکیه در کنار سایر عوامل داخلی و خارجی موجب خشکی هورالعظیم و افزایش گرد و غبار در ۲۵ استان کشور شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، در روزهای گذشته که گرد و غبار بی‌سابقه ۲۶ شهر کشور را فراگرفت و تهران را هم به عنوان آلوده‌ترین شهر جهان معرفی نمود، حرف و حدیث‌هایی مبنی بر تأثیر عمده سد ایلیسوی ترکیه بر روی این اتفاق مطرح شد.

این سد یکی از ۲۲ سد ابر پروژه گاپ است. پروژه گاپ یا همان طرح آناتولی جنوب شرقی که به زبان ترکی استانبولی، Guneydogu Anadolu Projesi و به صورت خلاصه GAPخوانده می‌شود سال‌های زیادی است که دولت ترکیه در دست اقدام دارد و بر اساس آن در نظر دارد مجموعه‌ای از سد و نیروگاه برقابی را بر بخش بالایی رودخانه‌های دجله و فرات که از کوه‌های آناتولی مرکزی سرچشمه می‌گیرند و از جنوب شرقی آن کشور به سوی سوریه و عراق روان می‌شوند، بسازد. دولت ترکیه، برای اجرای کامل این طرح سی سال زمان و ۳۲ میلیارد دلار پول در نظر گرفته است. در این طرح، ۱۴ سد بر روی فرات، ۸ سد بر دجله و سر جمع ۱۹ نیروگاه برقابی ساخته خواهد شد. پس از تکمیل، این طرح قرار است ۱/۷ میلیون هکتار زمین کشاورزی را آبیاری و سالانه ۵۵ میلیارد کیلو وات ساعت برق تولید کند.

علی‌رغم حواشی گسترده‌ای که سد ایلیسو داشت، در آبان ماه سال گذشته توسط اردوغان افتتاح شد و شروع به آبگیری بر روی رود دجله کرد. اردوغان در مراسم آبگیری این سد گفت: «سد ایلیسو بهترین جواب برای دشمنان قسم خورده ترکیه است.

تأثیر سدسازی‌های بی‌رویه ترکیه بر تنفس مردم منطقه

همانطور که مشخص است رود دجله همانند رود فرات از بالادست ترکیه سرچشمه می‌گیرد و به سمت عراق می‌روند. رودخانه‌های دجله و فرات در عراق که به هم می رسند، شط العرب را تشکیل می‌دهند و پس از آن به هورالعظیم می‌ریزند.

حجم مخزن سدهای ترکیه روی دو رودخانه مذکور به ۱۲۰ میلیارد متر مکعب می‌رسد و این در حالیست که آورد سالانه این دو رودخانه مجموعاً از ۴۷ میلیارد متر مکعب تجاوز نمی‌کند!. سد آتاترک که ۷۵ درصد آب فرات را ذخیره می‌کند، با ظرفیت ۵۰ میلیارد متر مکعب معادل ۶۵۰ سد ایران و معادل نیمی از ظرفیت تمام آب‌های ایران و سد ایلیسو با بیش از ده میلیارد متر مکعب آب، مانع ورود ۵۶ درصد آب دجله به هورالعظیم می‌شود.

بنابراین تأثیر مستقیم این سدها بر تالاب استراتژیک هورالعظیم که دو سوم آن در عراق و یک سوم آن در ایران قرار دارد و طبیعت آن بانی امرار معاش بومیان محلی و زیستگاه حیوانات کم‌یاب است، گذاشته می‌شود و با خشکی این تالاب باید بیش از این منتظر توده‌های گرد و غباری که نه تنها کشور بلکه منطقه را درگیرد می‌کند باشیم.

همچنین نابودی بیش از ۶.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی عراق و سوریه، ایجاد کانون‌های فرسایش بادی و تولید گرد و خاک، خشکی عراق و گرد و غبار برخاسته از این کشور بر روی ایران از دیگر آسیب‌های جبران‌ناپذیر اقدام دولت ترکیه با احداث سد ایلیسو خواهد بود.

به مجامع بین‌المللی شکایت کنیم

در همین راستا، محمد جمال ولی سامانی، مدیر گروه مطالعات آب مرکز پژوهش‌های مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تبعات احتمالی ساخت این سد برای ایران گفت: در گذشته هم که این سد وجود نداشت، خروجی بسیار کمی به هورالعظیم در ایران وارد می‌شد و عملاً فقط ایران سهم ناچیز خود را به تالاب می‌ریخت و در این سال‌ها بخش‌های عمده‌ای از تالاب هورالعظیم در عراق خشک شده است. با احداث سد جدید ترکیه، احتمال خشکی بیشتر این تالاب و افزایش گرد و غبار و ریزگردها در استان‌های مرزی ما وجود دارد.

وی تصریح کرد: برای مقابله با اقدامات ترکیه و افرایش قدرت دیپلماسی آب اولاً ما باید عراق را حمایت کنیم، زیرا ضرر سد مذکور به طور مستقیم به این کشور می‌رسد.

ولی‌سامانی با تأکید بر اینکه در سال‌های گذشته در کشورمان برای فعالسازی دیپلماسی آب، اقداماتی جدی انجام نشده، ادامه داد: همچنین باید با تشکیل کارگروهی متشکل از وزارت خارجه، وزارت نیرو، سازمان محیط زیست و با حمایت شورای عالی آب شکایت‌های زیست محیطی خود را، از جمله مشکل ریزگردها که در عراق و ایران نمود جدی پیدا کرده، به مجامع بین‌المللی ارسال کنیم.

وزارت خارجه: باید ابعاد انسانی و محیط زیستی در نظر گرفته شود / مذاکراتی مفصل در دستور کار است

همچنین پس از افتتاح این سد سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشور درباره ابعاد محیط زیستی و حقوقی ساخت و بهره برداری از سد ای سیلو توسط ترکیه اظهار کرد: دستور مذاکراتی مفصلی در این دیدار درباره موضوعات مرزی و مدیریت آب‌های مشترک وجود دارد.

وی با تأکید بر اینکه موضوع آب در منطقه ما مقوله بسیار مهمی است، اضافه کرد: سدی که اشاره کردید و روی رود دجله است و در پایین دست در عراق به فرات می‌پیوندد و بعد به اروندرود می‌رسد و از آنجا به خلیج فارس می‌ریزد، بنابراین همه کشورهایی که در پایین دست این مسیر هستند (سوریه، عراق و ایران) از هر تصمیمی در سطح منطقه‌ای و محلی متأثر می‌شوند.در مدیریت آب رویکرد جهانی و درست، مدیریت مشترک و در نظر داشتن ابعاد انسانی و محیط زیستی و حق‌آبه طبیعت است. درنتیجه هر چند باید به الزامات محلی توجه کرد، ولی باید جهانی فکر کرد و مشترک تصمیم گرفت.

خطیب‌زاده با اشاره به اینکه ما در همه حوزه‌های مربوط به مدیریت آب در منطقه رویکرد یکسانی داریم، گفت: باید از نگاه منطقه‌ای و تصمیم منطقه‌ای صرف پرهیز کرد؛ چون این‌ها تأثیرات بلندمدت برای کل منطقه خواهد داشت و هورهایی که در جنوب عراق قرار دارند و هم اکنون نیز با بحران روبه‌رو هستند، با این سد سازی‌ها با وضعیت بحرانی‌تری روبه‌رو خواهند شد و ممکن است خشک شوند و ریزگردهایی که در نتیجه این اتفاق پراکنده خواهد شد همه کشورها را تحت تأثیر قرار خواهد داد؛ بنابراین آنچه مهم است مسئولیت مشترک کشورها در خصوص وضعیت اقلیمی فعلی و آینده منطقه است.

از عوامل دیگر غفلت نشود

در پایان لازم به ذکر است گرچه سد ایلیسو تأثیر بالایی بر خشکی هورالعظیم دارد و باید از طرف مقامات دیپلماسی خارجی و وزارت نیرو پیگیری شود، در عین حال نباید از نقش عوامل دیگر داخلی و خارجی غافل شد. عواملی از جمله کشت گسترده شلتوک برنج در بالادست استان خوزستان، فعالیت‌های حفاری نفتی، اتلاف گسترده آب و عدم پرداخت حق‌آبه هورالعظیم توسط عراق هم در خشکی تالاب نقش بالایی دارند.

کد خبر 5462565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • رضا IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
      37 35
      کلا تو مملکت ما انقدر دست دست می کنند که همه شاخ می شن. قدرتی که ما داشتیم ترکیه به انگشت کوچیکشم نمیرسید اما با بی توجهی به خیلی از بخش ها، هم ترکیه و هم آذربایجان ببینید چطور برای ایران شاخ شدن. تو مرز ترکیه پاسپورت ایرانی رو پرت میکنند... درسته تو بخش هایی واقعا قدرت داریم.اما خیلی کمه
    • ناشناس IR ۲۰:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
      43 41
      به قران شما سنگ عراق و سوریه رو به سینتون میزنید این سدها هیچ ربطی به ایران نداره به شما چه ربطی داره بزارید عراق وسوریه خودشون رسیدگی کنن
      • IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
        2 1
        ما داریم خفه میشیم. بعد بهت میگن فلان بهتون بر میخوره بخاطر هوش بالات
    • Morteza IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
      27 32
      خب ایران تمام سدهاشو باز کنه تا تالاب ها خشک نشن چرا ‌خودشون زدن
      • امیر حسین GB ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
        0 1
        بله منم موافقم سدها رو یه کم باز کنید تا حداقل ما هم شاهد ریزگردهای نمکی اطراف اورمیه و تبریز نباشیم خشک شدن دریاچه اورمیه که حداقل به ترکیه ربطی نداره میتونید دریاچه وان و با دریاچه اورمیه مقایسه کنید ترازشونو
    • رسول IR ۰۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      22 29
      مگر خود شما روی هر جویی که پیدا کردید سد نساختید !!؟؟
      • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
        1 2
        ایران سدی نساخته که همسایه ها گرد و خاک باعث مرگشون بشه
    • اسماعیل IR ۰۵:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      22 29
      بابا افغانستان سد زده چند سال منطقه سیستان بی آب آب واسه خوردن گیر نمیاد هیچکی صداش در نمیاد تا حق آبه سیستان رو از این طالبان بگیره در ضمن برق و گاز مفتی هم بهشون میده کسی نیست که حق مردم سیستان رو بهشون بده .تازه الان ترکیه یه سدی زده که رودخونه داخل ایران نمیاد الان صدای دیپلوماتها بلند شده تاسف
      • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
        1 4
        سیستان هیچوقت باعث گرد و خاک اینطوری نشده . ترکیه کل آب منطقه رو دزدیده
    • حاجی IR ۰۸:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      13 2
      دیگه باید جای آب نفت بدن این سه تا کشور
    • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      25 30
      دریاچه اورمیه رو کی خشک کرده.وقتی ما به خودمون رحم نمیکنیم.انتظار داریم دیگران رحم کنند..
      • IR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
        2 5
        دریاچه ارومیه رو کشاورزان هم زبونت با چاه های عمیق برای درختان سیب شون خشک کردن.. اون هم مقصر مسولین هستند؟ اصل مساله الان ترکیس فعلا خاکت رو بنوش
    • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      24 14
      بنظرم امکان زیادی داره که یکی ازاین سدها در اینده بدلیل یه اتفاق میشکنه
    • US ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      22 24
      کلا یاد گرفته ایم مشکلات خودمان را گردن دیگران بیاندازیم...اگر اب را بسته ،پس این شطالعرب وطغیانهایش از چیست؟عراق وسوریه جنگ زده قادر به مدیریت نیستند به تورکیه چه ربطی دارد..در ضمن تورکیه حقابه را رعایت می کند
      • سعید IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
        1 3
        شطالعرب نه بیسواد، اروند رود
    • GB ۱۲:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      34 20
      حالا ترکیه درکشور خودش سد زده ،درکشور ما چه اقدام مدیریت آب و منابع طبیعی انجام شده و یادردست اقدام است ، تا تاثیر این بحران را کاهش بده ، چرا تالاب گاو خونی و دریاچه اورمیه خشک شده ، طوفان های نمکی اطراف دریاچه اورمیه که کار سد سازی بدون مطالعه وتحقیق خودمان هست . !!
    • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      11 4
      عراق وسوریه چندین سد بزرگ بر روی دجله و فرات بسته اند و مشکل دقیقا از اینجا شروع می شود ایران هم با سیاست غیر اصولی آبخیزداری بر این مشکلات دامن زده . آنوقت این مشکلات را گردن ترکیه می اندازید؟!
    • مرتضی AE ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      2 6
      علاوه بر ترکیه خود عراق هم در بالا دست تعداد زیادی سد درست کرده.هم ترکیه وهم عراق در انتشار ریزگردها مقصر هستند.
    • Nase khan IR ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      9 0
      ایران هم سد های مرزی زیادی ساخته مثلا سد داریان سد گاوشان و سدهای دیگر که نمیگذارداب این مناطق به کشورهای همسایه برود..چاه کن ته چاه میمونه... هر طور رفتار کنیم همانگونه به خودمامنعکس میشه..ترکیه هم کارش درست نیست ولی همه باید سدهاشون رو نابود کنند...اصلا سدها دخالت اشتباه در طبیعت است
    • باب IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
      9 1
      چه عجب صد سازی ایران زیر سوال نرفت ترکیه و عراق هردو خارج هستند به تو چه
    • خزر IR ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
      9 2
      شما که ای چیزا رو انقد خوب بلدید، پس چرا دارید دریاچه اورمیه رو خشک می کنید. این که دیگه دست خودتونه.
    • امیرعلی IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
      9 1
      کم کاری خودتون بندازید گردن کشور های دیگه خودتون طبیعت نابود کنید بگید ترکیه سد ساخته کشور خودش می‌سازه والا
    • امیر حسین GB ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
      0 3
      اینقدر الکی نگید سد ایلیسو باعث ریزگردها شده پس اون وقت باید بگید سدسازی های بی رویه بر روی سرچشمه های دریاچه ارومیه باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شده بی عرضگی خودتونو به پای بقیه ننویسید