۲۱ خرداد ۱۴۰۱، ۱۰:۵۲

مهر بررسی می‌کند؛

افسانه‌های تام‌کروز در تاپ‌گان برای خلبانان ما خاطره‌اند

افسانه‌های تام‌کروز در تاپ‌گان برای خلبانان ما خاطره‌اند

خلبانان آمریکایی به محض این‌که از قفل‌ موشک‌های زمین‌به‌هوای SAM2 یا SAM6 که شوروی در اختیار ویتنام گذاشته بود، روی هواپیمای خود با خبر می‌شدند، اقدام به اجکت و خروج اضطراری می‌کردند.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه _ صادق وفایی: قسمت دوم فیلم سینمایی «تاپ گان» به‌تازگی در جشنواره کن به نمایش درآمد و چندی است اکرانش نیز در کشورهای مختلف آغاز شده است. قسمت اول این‌فیلم سینمایی به‌کارگردانی تونی اسکات سال ۱۹۸۶ زمانی که تام کروز در آغاز مسیر اسطوره‌شدن در هالیوود بود، اکران شد و محوریت آن قهرمان‌سازی از خلبانان جنگنده رهگیر F14 در دوران جنگ سرد و مقابله با شوروی بود.

آن‌چه این‌روزها، درباره قسمت دوم «تاپ گان» نقل به نقل بین فعالان فضای مجازی در ایران گفته می‌شود، این است که فیلم درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای یک کشور است که ظاهراً آن‌کشور، نمی‌تواند کشوری جز ایران باشد. با توجه به تحرکات و موضع‌گیری‌ها یا بهتر بگوییم هراس‌افکنی این‌روزهای آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، می‌توان حکمت ساخت چنین‌فیلم سینمایی‌ای را در سال ۲۰۲۲ بهتر دریافت. همان‌طور که پیش‌تر طی چندسال گذشته سریال «Homeland» هم تولید و منتشر شده و بسیاری از ایرانی‌ها آن را دیده‌اند.

اما نکته بسیار مهمی که بسیاری از ایرانی‌های دوستدار تام کروز از آن غافل‌اند، همان‌مساله قهرمان‌سازی است که در «تاپ‌گان» یک هم انجام شده بود. این‌یادداشت بنا نیست طولانی و مفصل باشد و هدف از نگارش آن، تنها یادآوری این‌واقعیت است که خلبانان ایرانی که در سال‌های دفاع مقدس با هواپیماهای شکاری و بمب‌افکنی به مأموریت می‌رفتند که در صورت انهدام، جایگزینی نداشتند، خاطراتی دارند که می‌توان با اتکا به آن‌ها، جنگ رسانه‌ای جدید آمریکا و اسرائیل علیه ایران را بی‌اثر و یا حداقل «تاحدودی» بی‌اثر کرد. چون قدرت مسخ‌کنندگی سینما و رسانه‌های دشمن به‌حدی است که تعدادی از ایرانی‌ها که به شغل شریف وطن‌فروشی مشغول‌اند و یا دوست دارند در پایین‌ترین سطح آگاهی نسبت به توانایی‌های کشور خود قرار بگیرند، به‌هیچ‌وجه دوست ندارند از خواب غفلت بیدارشده و هیمنه پوشالی یا همان‌قهرمان‌سازی آمریکا را باور کنند.

خبرگزاری مهر، از شهریور سال ۱۴۰۰ همزمان با هفته دفاع مقدس، پرونده‌ای را برای معرفی قهرمان کمتر شناخته شده ایرانی یعنی امیر خلبان، جانباز جنگ محمود اسکندری گشود که در قالب ۱۸ گزارش و گفتگو منتشر شد و سعی در بررسی کارنامه و معرفی دستاوردهای این‌خلبان نابغه و قدرنادیده به نسل جوان کنونی داشت. در کنار این‌پرونده، پرونده دیگری نیز با عنوان «معرفی عقابان آسمان ایران» باز شد که در آن زندگی و خاطرات خلبانان سرافراز ارتش نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران مرور می‌شود و تا به حال زندگی ۸ خلبان را به‌جز محمود اسکندری، کند و کاو کرده است.

مصادره قهرمانانی چون محمود اسکندری به‌دلیل نابغه‌بودن و قدرندیدن در برهه‌ای از تاریخ کشورمان، توسط شبکه‌های معاندی چون BBC فارسی؛ این‌روزها در کنار تولید فیلم‌هایی چون «تاپ گان» دو قرار می‌گیرد تا مردم کشورمان را هرچه بیشتر از داخل و حکومت ناامید و نسبت به قهرمانان خارجی و مبشران آزادی که بناست تأسیسات هسته‌ای‌مان را بمباران کنند، امیدوار کند. نتیجه گزارش و مستندی که BBC درباره نیروی هوایی و مغفول‌بودن خدماتش در جنگ تحمیلی می‌سازد، القای این‌باور است که ما قدر قهرمانانمان را نمی‌دانیم. از طرف دیگر دیدن تام کروز هم در قامت خلبانی که یک‌روز (در تاپ گان یک) با F14 در آسمان مبارزه با کمونیست‌ها، دلاوری‌ها می‌کرد و امروز (در تاپ گان دو) به خلبانان جوان F18 چگونگی مانورهای محیرالعقول و بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران را آموزش می‌دهد، حتماً آدرنالین خون مخاطب را بالا برده و این‌باور را در پس ذهن و ناخودآگاهش می‌کارد که نمی‌توان جلوی هواپیماهای آمریکایی و اسرائیلی که عن‌قریب از راه می‌رسند، ایستادگی کرد.

همان‌طور که گفت شد این‌یادداشت بنا نیست طولانی و مفصل باشد و به یادآوری و تذکر همین‌یک‌نکته بسنده می‌کند که مانورهای محیرالعقولی که تام‌کروز در تاپ گان یک و تاپ گان دو انجام می‌دهد، در واقعیت از خلبانان آمریکایی برنمی‌آید. مرور خاطرات خلبانان ایرانی که در آمریکا آموزش دیدند، برایمان کافی است تا بر این‌واقعیت واقف شویم. این‌خلبانان می‌گویند اساتید آن‌ها در آمریکا که در جوانی خلبان‌های نیروی هوایی یا نیروی دریایی این‌کشور در جنگ ویتنام بودند، هنگام آموزش نبرد هوایی به آن‌ها، با ذکر خاطرات خود از جنگ ویتنام گفته بودند در آسمان ویتنام به محض این‌که از قفل موشک‌های زمین‌به‌هوای SAM2 یا SAM6 که شوروی در اختیار ویتنام گذاشته بود، روی هواپیمای خود با خبر می‌شدند، اقدام به ترک هواپیما و خروج اضطراری می‌کردند. یعنی با اطلاع از این‌که موشک SAM روی هواپیمای آن‌ها قفل کرده، حتی پیش از شلیک موشک، اجکت می‌کردند. اما کافی است خاطرات شاگردان همین‌خلبانان آمریکایی، یعنی خلبانانی از ایران چون عبدالحمید نجفی (جدال با مرگ در فرار از چنگ موشک‌های SAM6 و SAM7/ بمب‌های بومی بهتر از نمونه‌های غربی بودند) یا محمد عتیقه‌چی و یا محمود اسکندری را بخوانیم تا متوجه شویم نبرد سلحشورانه و مردانه در آسمان چه‌معنایی دارد!

خلبانان به‌معنای واقعی کلمه نابغه ایرانی در طول سال‌های جنگ به‌دلیل تحریم‌های آمریکا و غرب، تمام سعی و تلاش خود را برای حفظ پرنده‌ها و تجهیزات مرتبط با پرواز می‌کردند و تنها شنیدن حکایت فرارهایشان از دست موشک‌های مرگبار روسی و فرانسوی که در اختیار رژیم بعثی عراق بود، هیجانی به‌مراتب بیشتر از تماشای تاپ گان دو را برای مخاطب به ارمغان می‌آورد.

خبرگزاری مهر به بهانه موضوعی که مطرح شد، مخاطبان را به مطالعه دو گزارش زیر دعوت می‌کند و در پاسخ به رسانه‌هایی که سعی بر مصادره و جدا کردن قهرمانان نیروی هوایی از ایران و ایرانی دارند، این‌نکته را نیز که در گزارش‌های معاندانه آن‌ها بیان نمی‌شود، تذکر می‌دهد که پهلوانانی چون محمود اسکندری به نیت دریافت مدال یا تشویق به دل آتش پدافند مرگبار صدام حسین نزدند. آن‌ها قهرمانان ایران هستند حتی اگر بعد از چند دهه از سایه بی‌مهری‌ها بیرون آمده و قدرشان دانسته شود. بین رزمنده‌های ارتش و سپاه در دوران دفاع مقدس، چنین‌چهره‌هایی کم نیستند که باید کشف شده و دلاوری‌هایشان روایت شود تا مخاطب متوجه شود، افسانه‌پردازی‌های آثاری چون «تاپ‌گان » های یک و دو هیچ رنگ و اقبالی مقابل قهرمانان واقعی ندارند.

* عملیات افسانه‌ای زدن کرکوک چگونه رقم خورد؟ / خاطره خلبان F14 از مرگ

* مقایسه خلبانان ایران، آمریکاواسرائیل درحمله به H3، تان‌هوا واوسیراک

خبرگزاری مهر را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید ‌

کد خبر 5511212

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • حسن IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      18 1
      با عرض سلام به بهترین خلبانان دلیر مردان نیروی هوایی ارتش ایران چه در گذاشته چه زمان جنگ عراق و ایران و همچنین زمان حال. درود بر شرفشان زنده و پاینده ایران وایرانی
    • IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      17 1
      حالا به عنوان یک رسانه نقدی بر عملکرد صدا و سیما و تمام جریان وابسته به آن داشته باشید که چرا قریب به اتفاق اکثر (اگر نگوییم همه) فیلمهای در مورد جنگ یک موضوع بیشتر نیست: یک عده بسیجی (با همه احترامی که برای بسیجیهای دلاور باید قائل باشیم و البته هستیم) با چند سلاح عادی بر دشمن پیروز میشوند.
    • محمو IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      22 5
      چرا فقط وقتی کم میارین، یاد خلبانان مظلوم ایرانی میفتین، چرا بچه های نسل جدید تام کروز رو میشناسن ولی اسم اسدعادلی،جاویدنیا،نمکی،جراح،یاسینی،اردستانی و... به گوششون نخورده!! بسه دیگه ...
    • فرزین IR ۱۷:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      16 4
      مشکل از آموزش و پرورش است. من فرهنگی هستم و ۲۶ سال در کلاس‌ها تدریس کرده ام ولی دریغ از ده کلمه یا یک خط که در مورد قهرمانان نیروی هوایی نوشته شده باشد. در بحبوحه تهاجم فرهنگی که به‌نظرم دشمنان موفق هم شده‌اند، وزیران آموزش و پرورش و فرماندهان نیرو هوایی در معرفی قهرمانان کوتاهی کرده اند.
    • محجد DK ۱۷:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      10 5
      سلام و خسته نباشید درود به غیرت ارتشیان و سپاهیان کشورم که بدون چشم داشتی به وطن و مردمشون خدمت کردن. با اینکه دل خونی از نامسولین و منافقان داخلی داریم ولی در مقابل دشمن متحد هستیم.
    • IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      7 1
      بنده بعنوان سرباز ۲۱ ماه در چزابه، کوشک، میمک در خط اول راننده آمبولانس بودم و بسیاری از همرزمان سرباز و درجه دار و افسر یگانمان مردانه جنگیدند و شهید و مجروح شدند ولی متاسفانه یادی از آن‌ها نمی‌شود. خلبانها هم مثل ما. البته ما برای وطن جنگیدیم نه رانت
    • امیر IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      6 3
      رکورد دست ماست مثل منهدم کردن ۳ فروند میگ عراقی با تنها ۱ موشک فینیکس
    • شمس اله مسلم خانی IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      4 5
      سلام و عرض ادب شما تیز پروازانی همچون عباس بابایی، دوران، نوژه و دیگر عزیزان خلبانان ایران زمین را فراموش کردید که همه خلبانان عراقی از ترسشان فرار میکردند؟ درود خدا بر شهید سرلشگر خلبان عباس بابایی که نابغه پرواز با جنگنده F14 بود که بزرگترین افتخار نیروی هوای ارتش جمهوری اسلامی ایران است
      • علی IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
        16 1
        عزیز دل بهترین خلبان دوران حنگ بدون شک‌محمود اسکندری است بعداز او با فاصله عباس دوران مرحوم محققی رکورددار پرواز اف ۴ اردستانی رکوردار پرواز اف۵ .مرحوم زندی تکخال اف ۱۴ با انهدام ۱۲ فروند جنگنده .محمود اسکندری اهل شو و شعار و تسبیح نبود از این رو در اولین فرصت عذرش خواسته شد .
    • علی IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      7 4
      منظورتان همان محمود اسکندری است که در طی ۷ سال جنگ یک درجه تشویقی نگرفت وبا همان‌درجه سرگردی در سال ۶۷ از ا تش اخراج شد . و د رکمال مظلومیت سال ۸۰ در سانحه رانندگی فوت کرد .آنقدر اذیتش کردند که توصیه به فرزندش این بود که سمت خلبانی نرو .چی شده دوباره یاد او افتادید
    • رحمان IR ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۱
      4 3
      در اینکه خلبانان غیور کشورمان با شجاعت جنگیدن و تو تحریم و کمبود ها میدان رو خالی نکردن شکی نیست و ممنونیم ولی بی انصافی بگیم این مانورهای محیرالعقول از آمریکایی ها بر نمی آید . زمانی که جنگ ویتنام بود f14 نبود که میگید استاد خلبانان ها از ترس موشک پدافند اجکت میکردن . شاگرد که دانا تر از استاد نمیش
    • حامد RO ۰۲:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      1 1
      مشکل اینجاست که دغدغه ی فیلم سازان ما، قهرمان سازی و الگوسازی نیست، در صورتی که ایران ما سرشار از قهرمانان و پهلوانان بزرگی هست که اگر فیلم آن ها به کیفیت فیلم های هالیوودی ساخته شود، نه تنها در ایران، بلکه در جهان طرفدار خواهد داشت. دغدغه فیلم سازان هم که این روزها کاملا مشخص است...
      • محسن علی ابادی جانباز هفتاد درصد IR ۰۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۹
        0 0
        بااحترام به نظرات دوستان باید قبول کنیم برای ساختن فیلمهایی چون عقابها شاهکار مرحوم خاچیکیان بودجه زیادی میخواهد. وبایدگفت اگر میخواهیم جوانان ما از راکی ورمبو الگو نگیرند باید با صرف هزینه ، هرچندزیادباشد باید از عملیانهای این عقابان تیزپرواز فیلمها ساخت. اگرهرسال عقابهایا حمله به اچ۳نشون بدنمیبین
    • IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      4 1
      درحق زنده یاد خلبان محمود اسکندری بی نهایت بی مهری شده استو من واقعا خیلی از این بابت ناراحت هستم
    • دوست ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      0 1
      سلام..چرا دیگه فیلم جنگی نمیسازن..؟ تو نوجوونی با فیلمای جمشید هاشم پور عشق میکردیم و افتخار.
    • ایران IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      0 1
      چرا در مورد حسین خلعتبری خلبان F4 معروف به حسین ماوریک فیلمی ساخته نمی شه. نمی خوایم که ساخته بشه ارتش خیلی وقته داره خاک میخوره
    • محمد مرادی نسب IR ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      0 1
      میتونید الان یک فیلم سینمایی اکشن مثل تاپ گان رو بسازید؟ چیزی از ارزش های رزمنده ها کم نشده ما توی انتشار دادن ویژگی های مهارتی و نبوغ اونا توی سینما از سایر کشور های دیگ عقبیم .
    • مهدی IR ۰۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۳
      0 1
      من همیشه به تمام مردان جوانان آن زمان افتخار میکنم روحشان شاد درود بر شهیدان
    • IR ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۴
      0 1
      دورود بر شما خلبانان وطن
    • رعیت عاشق وطن و اسلام و قانون بی تبصره IR ۰۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۹
      0 0
      سلام و درود ایران مملکت شعار و موعظه چرا بودجه و پروانه ساخت برای دهها فیلم آبکی و مسخره بی سر و ته داده میشود ولی حماسه های بهترین تک تیرانداز ها و بهترین شکارچی تانک و دهها خلبان بی نظیر و حتی خیانت های دهها جاسوس در بالاترین سطح فرماندهی های جنگ بنابه اعتراف مقامات خودمان فیلم و سریال نمی شوند
    • محسن علی ابادی جانباز هفتاد درصد IR ۰۳:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۹
      0 0
      خاک پای مردم ایران ونیروهای نظامی مدافع ایران همیشه جاوید هستم. خدانگهدارتمام افرادی باشدکه بابیان خاطرات یا چاپ خاطرات عقابان تیزپروازیا دریادلان نیروی دریایی ودیگرنیروهای مدافع ایران عزبزاعم از ارتش، سپاه، بسیج، جهاد، پزشکان وپرستاران درتلاش هستیداین قهرمانان واقعی رابه نسل جدیدمعرفی کنید .