محمد صادق فرهادی نیا در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر تنوع اکوسیستم در ایران و وجود آب و هوا و موقعیتهای متفاوت جغرافیایی اضافه کرد: در مورد شاخص ترین گونه پستاندار ایرانی می توان به یوزپلنگ و پلنگ ایرانی اشاره کرد که نزدیک به 70 درصد زیرگونه پلنگ در ایران زندگی می کند.
این کارشناس حیات وحش همچنین به گونه های "کاراکال" اشاره کرد و افزود: این گونه جزو ارزشمند ترین گونه های حیات وحش ایران است البته باید به این گونه های شاخص پستاندار "خرس سیاه" را نیز اضافه کرد که غربی ترین نقطه پراکندگی آن مناطق شرقی ایران است و زیستگاه مناسبی دارد.
مشاور پروژه بین المللی یوز پلنگ آسیایی اضافه کرد: "گربه پالاس" که غربی ترین و جنوبی ترین منطقه پراکنش کوهستانهای ایران است و در نیمه شمالی کشور زندگی می کند نیز از گونه های قابل توجه و با ارزش حیات وحش ایران است.
فرهادی نیا به جونده "دوپا فیروز" یا "دوپای ایرانی" اشاره کرد و گفت: حیات این گونه پستاندار منحصراً و تنها در ایران گزارش شده است و یک گروه تحقیقاتی همین اینک در ایران بر روی این گونه تحقیق می کنند که ببیند آیا واقعا این گونه پستاندار گونه ای مجزا و متعلق به ایران است یا نه!
این کارشناس حیات وحش همچنین ایران را به عنوان آخرین زیستگاه زیرگونه "گورخر"( onager) ارزیابی و تشریح کرد: زیستگاه توران و بهرام گور جزو بهترین زیستگاههای گورخر است که البته گونه ای حفاظت شده محسوب می شود. همچنین باید انواع قوچ و میش و کل و بز را به دلیل تنوع بالای آنها در ایران اضافه کرد که بیشتر سرشماریها به این گونه ها توجه دارند.
طبق مطالعات انجام شده حداقل چهار زیرگونه قوچ و میش در ایران زندگی می کنند که در مناطق مختلف پراکندگی دارند و البته در سالهای اخیر به لحاظ ژنتیکی روی بسیاری از این گونه ها مطالعاتی انجام شده که نتایج آن را در آینده خواهیم دید. همچنین باید به زیر گونه های "اوریال"، "اصفهان"، "ارمنی" و "لار" اشاره کرد که خود این زیر گونه ها گروههای کوچک دیگری را شامل می شوند که نشان دهنده تنوع و تکثر گونه های وحش در ایران است.
این متخصص محیط زیست دلیل این تنوع و پراکندگی حیات وحش در ایران را وجود تنوع اقلیمی و اکوسیستمهای فوق العاده دانست و تاکید کرد: ایران جزو کشورهای نمونه در زمینه حیات وحش است که باید چاره ای برای تداوم حیات گونه های مختلف در آن پیدا شود و از آسیب حیات وحش جلوگیری کرد.
نظر شما