به گزارش خبرنگار مهر، استان آذربایجان غربی جزو مناطق پرخطر از نظر آب و هوایی محسوب می شود و خشکسالی، سرما و یخبندان، سیل و تگرگ و باران های سیل آسا از مهمترین عوامل خسارت زای استان بشمار می روند.
در این میان با توجه به اینکه اقتصاد این استان بر پایه کشاورزی و باغداریست و در تعدادی از محصولات کشاورزی به عنوان قطب کشور مطرح است و 37 درصد اشتغال آذربایجان غربی را بخش کشاورزی تشکیل می دهد، ضرورت توجه برای عبور از این مشکلات توسط مسئولان امر بیشتر احساس می شود.
ضرورت کشاورزی آذربایجان غربی فعالیت در بخش کشاورزی به دلیل وابستگی به عوامل و وضعیت جوی، همواره با ریسک همراه بوده و فعالان این حوزه هم با بلایای طبیعی و خسارات ناشی از آن مواجه هستند.
آذربایجان غربی دارای 800 هزار هکتار اراضی زیر کشت محصولات زراعی و 108 هزار و 239 هکتار اراضی زیر کشت محصولات باغی است، از این رو توجه بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای مقابله با خطرات فعالیتهای کشاورزی و از سویی دیگر چاره اندیشی مسئولان برای کاهش خسارات سیلاب های فصلی و بلایای طبیعی ضروی به نظر می رسد.
اما در این میان میزان پوشش بیمه ای محصولات کشاورزی آذربایجان غربی متناسب با ظرفیت کشاورزی استان نیست و براساس اعلام مدیر شعب بانک کشاورزی آذربایجان غربی، به طور میانگین حدود 40 درصد محصولات کشاورزی آذربایجان غربی زیرپوشش بیمه کشاورزی قرار دارد.
آنچه در این میان قابل تامل است اینکه وقوع سیلاب های فصلی، بارش تگرگ و باران های سیل آور در این منطقه مشکل امسال وپارسال نیست بلکه بخش کشاورزی و سایر اقتصاد منطقه از سالیان متمادی متحمل خسارات سنگین و جبران ناپذیری می شود.
عدم امکان پیش بینی میزان بارندگی، عدم وجود و تدوین نظام نامه سیل در استان، تهیه و طرح عمل در مناطق سیل خیز و تصرف حریم ها در مسیر رودخانه ها از عوامل موثر در وقوع سیل در استان است عواملی که با اندکی توجه مسئولان و برنامه ریزی اصولی می توان آن را کنترل کرد.
خسارت 600 میلیارد ریالی سیل به بخش کشاورزی
به گفته سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در سال زراعی جاری ( 91-90 ) بیش از 600 میلیارد خسارت بر اثر حوادث طبیعی به زیر بخشهای کشاورزی آذربایجان غربی وارد شده است.
سید علی مختاری افزود: از این میزان 120 میلیارد ریال مربوط به زیربخش های باغبانی ، 390 ملیارد ریال زیر بخش زراعت و 100 میلیارد ریال هم در زیر بخش دام است.
وی ادامه داد: امسال 256 هزار و 874 هکتار در زیر بخش زراعت و 20 هزار و 876 هکتار در زیر بخش محصولات باغی تحت پوشش صندوق بیمه کشاورزی آذربایجان غربی قرار گرفته است .
وی یاد آور شد: در سال زراعی گذشته ( 90 -89 ) نزدیک به 371 میلیارد ریال غرامت از سوی صندوق بیمه کشاورزی آسیده دیده پرداخت شد .
تگرگ 17 میلیارد ریال به باغات نقده خسارت زد
تگرگ اواخر هفته گذشته در روستای جاشیران شهرستان نقده باریدن گرفت و 20 دقیقه به طول انجامید بیش از 17 میلیارد ریال به زمین های رزاعی و باغات این شهرستان خسارت زد.
فرماندار نقده در بازدید از اراضی خسارت دیده به خبرنگار مهر گفت: تگرگ هزار و 382 تن سیب را در 55 هکتار باغ سیب، 85 تن انگور را در تاکستان ها و 954 تن چغندر قند را در مزارع از بین برده و یک میلیارد و 775 میلیون تومان خسارت بر جای گذاشته است.
حسین یوسفی با اشاره به خسارات 27 میلیون تومانی به راه این روستا هم گفت: خوشبختانه تگرگ به خانه های روستائیان خسارتی وارد نکرده است.
خسارت سیل به باغات اشنویه
فرماندار اشنویه هم از وارد آمدن خسارت 60 تا 90 درصدی به باغات این شهرستان در پی بارش شدید باران و جاری شدن سیل خبر داد.
محمد علی حسین زاده در جریان بازدید از مناطق سیل زده اشنویه با بیان اینکه بارش شدید تگرک و باران و جاری شدن سیل 860 هکتار از اراضی کشاورزی و باغی این شهرستان را دچار خسارت کرد، افزود: اراضی خسارت دیده شامل 480 هکتار باغ سیب و 380 هکتار مزارع چغندرقند بوده که بین 60 تا 90 درصد خسارت دیده اند.
وی با اشاره به اینکه اراضی و باغات خسارت دیده در روستاهای دهگرجی، دهشمس، پوش آباد، حسن نوران و قره سقل اشنویه قرار دارند، اظهار داشت: در اثر وقوع سیل در این شهرستان همچنین 18 واحد مسکونی در روستای دهگرجی دچار خسارت شده و یک واحد مرغداری نیز در روستای حسن نوران تخریب شد.
بارش شدید باران و تگرک و جاری شدن سیلابهای شدید همچنین به روستاهای میاندوآب و شاهین دژ نیز خساراتی وارد کرده، جان 2 نفر را در ارومیه گرفته و 80 میلیارد در مناطق شهری و روستایی ماکو و چالدران خسارت برجای گذاشته است.
همچنین در اثر جاری شدن این سیلاب شدید یک نفر مفقود و یک نفر نیز مجروح شده و تاسیسات آب، راههای روستایی و تاسیسات فنی و خطوط برق نیز خسارت دیده و گروههای راهداری در جاده های ارومیه، اشنویه، ماکو، چالدران و قوشچی در حال آماده باش هستند.
عدم امکان پیش بینی میزان بارندگی، عدم وجود و تدوین نظام نامه سیل در استان، تهیه و طرح عمل در مناطق سیل خیز و تصرف حریم ها در مسیر رودخانه ها از عوامل موثر در وقوع سیل در استان است که با برنامه ریزی اصولی می توان از میزان خسارات کاست.
آذربایجان غربی 6 الی 7 درصد محصولات کشاورزی کشور را تامین می کند و بر اساس پیش بینی کارشناسان استان در برنامه 5 ساله پنجم میزان تولید محصولات کشاورزی به 10 میلیون تن می رسد، برنامه ریزی که در صورت بی توجهی به حوادث و بلایای طبیعی سرمایه های هنگفتی را به دست باد و باران خواهد داد.
.............
سکینه اسمی
نظر شما