پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۲ خرداد ۱۳۹۸، ۱۸:۴۶

مجله مهر؛

چقدر گردشگری را بلدیم؟!

چقدر گردشگری را بلدیم؟!

انتشار یک ویدئو از تور گردشگری در ابیانه، باعث شد نگاهی به فرهنگ گردشگری و تاثیر گردشگران در مناطق مختلف داشته باشیم.

مجله مهر: گردشگری از آن دست صنعت‌های پر سود است که حالا دیگر بر کسی پوشیده نیست و خیلی از کشورها از طریق آن به درآمدهای کلان رسیده‌اند. البته این مورد تنها به حضور گردشگران خارجی در کشورها مربوط نمی‌شود، بلکه در خیلی موارد گردشگران داخلی می‌توانند باعث رونق اقتصادی شهرها و روستاهای داخلی شوند، اما در این میان اتفاقات دیگری هم ممکن است رخ دهد که میزبان از آن ناراضی باشد، از جمله تغییر بافت فرهنگی و سنتی منطقه که اتفاقاً به تازگی و با انتشار یک ویدئوی آوازخوانی در میان خانه‌های سرخ و کوچک ابیانه باعث شد صحبت‌های جدیدی در این زمینه شکل بگیرد. این ویدئوی از آوازخانی یک زن بود که در اینستاگرام هم حسابی شناخته شده است و صدای خیلی‌ها را درآورد که این‌بار زاویه نگاه هم جالب و متفاوت بود.

مدت‌هاست ابیانه به عنوان مقصدی برای گردشگران داخلی و خارجی معرفی می‌شود و یکی از گزینه‌های اصلی برای تورهای گردشگری محسوب می‌شود. اما نکته‌ای که به نظر می‌رسد در این میان کاملاً فراموش شده، مد نظر قرار دادن فرهنگی که مردم هر منطقه با آن رشد کرده‌اند و برای‌شان اهمیت دارد.

شاید یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های تورهای گردشگری را بتوان در این موضوع دانست که آن‌ها چه گردشگران داخلی و چه خارجی را برای آشنایی با بافت و فرهنگ بخش‌های مختلف کشور به گردش می‌برند. و وقتی قرار باشد گردشگر با چیزی که هیچ سنخیتی با فرهنگ منطقه ندارد روبرو شود، اصلاً چرا باید به این سفر برود؟

ابیانه زیبای حساس

مورد درباره ابیانه حتی مهم‌تر و حساس‌تر هم می‌شود، ابیانه جامعه‌ای کاملاً مذهبی دارد. مراسم و برنامه‌های مذهبی در این منطقه جایگاه ویژه‌ای دارد و از مراسم مهم‌شان برنامه‌های محرم است. مردم ابیانه پیش از این از گردشگران انتقاد کرده بودند و در گزارش‌ها و اخبار مختلف منعکس شده بود. اینکه دوست دارند در محرم مراسم را خودشان و به شکل خصوصی برگزار کنند.

در گزارشی که چند سل قبل در روزنامه ایران منتشر شده، خبرنگار پای درد و دل اهالی روستا نشسته و آن‌ها از گردشگران مخصوصاً ایرانی‌ها اعتراض کرده‌اند که حتی حضورشان در منطقه باعث شده زنان‌شان که تا پیش از این پا به پای آن‌ها کار می‌کردند، حالا خانه‌نشین شده‌اند.

اهالی ابیانه از بین رفتن حال و هوای بومی روستا را گردن گردشگران می‌دانند، اینکه دیگر مرغ و خروسی در کوچه‌ها نمی‌گردد، اینکه هرکسی که پایش را در روستا می‌گذارد می‌خواهد از زنانی که هنوز با لباس محلی در کوچه‌ها می‌گردند، عکس بگیرد. در چنین فضایی در نظر بگیرید که یک آژانس گردشگری یک زن معروف در فضای مجازی را به روستا می‌برد و برای گردشگران زیر آواز بزند! این اتفاق از آن دست مواردی است که برای مردم این روستا قابل قبول نیست و برخوردها با ویدئو از همینجا شروع شد.

تنها، ابیانه نیست

این اتفاق درباره برخی مناطق گردشگری دیگر هم صدق می‌کند، ماخونیک که به سرزمین لی‌لی‌پوت‌ها معروف است، یا کویر مرنجاب و جزیره شیدور از جمله مکان‌هایی بودند که ساکنین آن‌ها به ورود بی‌رویه و تغییرات زیادی که گردشگران روی محل زندگی‌شان دارند، واکنش نشان دادند. حتی تنگه واشی که از مکان‌های مورد علاقه تهرانی‌هاست، با این چالش روبرو بود.

به نظر می‌رسد هرچقدر گردشگری خوب باشد، اما فرهنگ آن مهم‌تر است! اینکه وقتی به جایی می‌رویم باید بر اساس فرهنگ و سنت همان محل رفتار کرد، نه اینکه همان فعالیتی که در محل زندگی خودمان انجام می‌دادیم را ادامه دهیم.

کد خبر 4624658

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
      0 0
      ملت مامسلمان هست.وخوشبختانه نظام ماهم اسلامی که صدهاهزارنفر.شهیدوجانباز تقدیم کردیم درراه اسلام .بایدشئونات اسلامی درگردشگری رعایت شود
    • Bahran IR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
      0 1
      از طرف مردم ابیانه لطقا بگید حرف نزنند اونجا هم مثل هر جای دیگه مردم نوع دوست و شاد داره چون اقایون بدشون میاد حالا همه بدشون میاد متاسفانه چیزی درست نمیشه با این تفکر بسته و کهنه پیر پاتالها
      • IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۴
        0 0
        قول میدم متن رو نخوندی :))) حرف درباره گردشگری مسئولانه است و لزوم توجه هر گردشگر به فرهنگ مقصد.
    • امید IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۴
      0 0
      این نگاه شما به مساله گردشگری بسیار منفی و بدون دیدی پیپچیدگیهای فرهنگی آن است.وقتی جایی مثل ابیانه جهانی و توریستی میشود علاوه بر مزایا معایبی هم دارد ولی مزایا از معایب بیشتر است.
    • IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۴
      0 0
      منتظر بودم یکی پیدا بشه و منطقی و بر اساس اصول گردشگری نقد کنه. دمتون گرم که زدید وسط خال