۲۶ بهمن ۱۴۰۱، ۱۹:۰۷

مهر بررسی می‌کند؛

تحمیل هزینه‌های گزاف به شهروندان از سوی تاکسی‌های اینترنتی

تحمیل هزینه‌های گزاف به شهروندان از سوی تاکسی‌های اینترنتی

نبود نظارت کافی و مؤثر، حلقه مفقوده جلوگیری از تضییع حقوق شهروندان با تحمیل هزینه‌های بیشتر از سوی شرکت‌های تاکسی اینترنتی محسوب می‌شود.

خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ با توجه به گستردگی استفاده از فضای مجازی طی چند سال اخیر و در برگیری ابعاد مختلف زندگی جامعه با سلطه گوشی‌های تلفن همراه هوشمند، انقلابی در صنعت حمل و نقل عمومی رخ داد که امکان تردد و جا به جایی در شهر را برای شهروندان به‌طور قابل توجهی تسهیل کرد.

بروز و ظهور تاکسی‌های اینترنتی در بدو آغاز به‌کار، علاوه بر اینکه دسترسی شهروندان به وسایل حمل و نقل را به‌نحو چشم‌گیر و قابل توجهی سهل کرد و سبب از بین رفتن انحصار موجود در حوزه حمل و نقل شد، باعث شد تا حمل و نقل در سطح شهر برای شهروندان با هزینه‌ای اندک امکان‌پذیر شود.

چالش حل نشده تاکسی‌های اینترنتی از بدو تشکیل تاکنون

رفته رفته با افزایش مشتریان و در کنار آن افزایش رانندگان تاکسی‌های اینترنتی چالش عدم وجود نظارت مؤثر و برون‌سازمانی بر عملکرد تاکسی‌های اینترنتی بیش از پیش نمود پیدا کرد

مهم‌ترین چالشی که شرکت‌های تاکسی اینترنتی در بدو آغاز به کار با آن مواجه شدند، نحوه کسب مجوز و نظارت بر عملکرد آن‌ها بود که با توجه به بدیع بودن این موضوع، در آن برهه از زمان تصمیم دقیق و مشخصی برای فعالیت این شرکت‌ها اتخاذ نشده بود که همین امر سبب بروز نارضایتی‌ها و گلایه‌هایی از سوی رانندگان تاکسی و آژانس‌های دارای مجوز شد.

رفته رفته با افزایش مشتریان و در کنار آن افزایش رانندگان تاکسی‌های اینترنتی چالش عدم وجود نظارت مؤثر و برون‌سازمانی بر عملکرد تاکسی‌های اینترنتی بیش از پیش نمود پیدا کرد.

در همین راستا؛ پیگیری‌های خبرنگار مهر از شهر تهران حاکی از این است که این سازمان هیچ‌گونه شأن نظارتی بر عملکرد تاکسی‌های اینترنتی ندارد و بر همین اساس، در صورت بروز تخلف از سوی این شرکت‌ها سازمان تاکسیرانی بر اساس قانون امکان ورود و پیگیری ندارد.

حذف رقبای سنتی و یکه‌تازی شرکت‌های تاکسی اینترنتی

گستردگی استفاده از خدمات شرکت‌های تاکسی اینترنتی در کنار حذف و یا غلبه بر رقبای قدیمی و سنتی هم‌چون آژانس‌ها و تاکسی‌های تلفنی سبب توسعه روزافزون و پی در پی این شرکت‌ها شد و در نهایت صنعت حمل و نقل درون شهری در ید چند ابرشرکت تاکسی اینترنتی قرار گرفت.

تحمیل هزینه‌های گزاف به شهروندان از سوی تاکسی‌های اینترنتی


همه این‌ها در حالی است که از بدو تأسیس شرکت‌های تاکسی اینترنتی تاکنون متولی مشخصی برای اعمال نظارت برون‌سازمانی بر عملکرد این شرکت‌ها شناخته و معرفی نشده و این چالش در کنار توسعه خدمات شرکت‌های یاد شده روز به روز بزرگ‌تر شد و نمود بیشتری پیدا کرد.

در جدیدترین مصداقی که حقوق شهروندان از سوی شرکت‌های تاکسی اینترنتی به‌واسطه نبود نظارت مؤثر و برون‌سازمانی پایمال می‌شود، افزایش نرخ کرایه تاکسی‌های اینترنتی به بهانه‌های واهی و عجیب است

در جدیدترین مصداقی که حقوق شهروندان از سوی شرکت‌های تاکسی اینترنتی به‌واسطه نبود نظارت مؤثر و برون‌سازمانی پایمال می‌شود، افزایش نرخ کرایه تاکسی‌های اینترنتی به بهانه‌های واهی و عجیب است.

به‌طور مثال؛ در نرم‌افزار یکی از شرکت‌های تاکسی اینترنتی، در صورت عدم قبول سفر از سوی رانندگان، گزینه‌ای تحت عنوان «عجله دارم» وجود دارد که مسافر در صورت انتخاب آن در اصل با افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی سفر ناچارا موافقت کرده است.

بلاتکلیفی شهروندان در روزهای بارانی و برفی با نرخ‌گذاری‌های نجومی تاکسی‌های اینترنتی

ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود؛ چرا که بعضاً رانندگان اینترنتی حتی با افزایش هزینه سفر نیز با انجام سفر موافقت نمی‌کنند و همین امر سبب بلاتکلیفی شهروندان به‌ویژه در روزهای خاص هم‌چون روزهای بارانی و برفی می‌شود.

با توجه به تعریف گزینه‌ای تحت عنوان «عجله دارم» در نرم‌افزار تاکسی‌های اینترنتی به‌نظر می‌رسد که مدیران این شرکت‌ها مجوز افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی هزینه سفرها را به رانندگان خود داده‌اند و رانندگان نیز بر اساس همین مجوز در اغلب موارد از پذیرش سفرها با قیمت اولیه سرباز می‌زنند.

این موضوع مهر تأییدی بر این فرضیه است که شرکت‌های تاکسی اینترنتی از هدف اولیه خود یعنی سفری سهل و ارزان در شهر برای شهروندان فاصله معناداری پیدا کرده‌اند و با اعمال هزینه‌های بی‌جا در صدد اخذ پول بیشتر از شهروندان هستند.

پیگیری گرانفروشی تاکسی‌های اینترنتی از سوی سازمان تعزیرات حکومتی

محمدعلی اسفنانی، سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در همین راستا و در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سازمان تعزیرات حکومتی یک مجموعه دادرسی محور است، به تخلفات رسیدگی می‌کند و اقدام به صدور حکم می‌کند، گفت: معمولاً گزارشات تخلفات شرکت‌های تاکسی اینترنتی از سازمان‌ها و دستگاه‌های مرتبط هم‌چون سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان، سازمان صنعت، معدن و تجارت و اتحادیه کسب و کارهای مجازی و اتاق اصناف دریافت می‌شود و سازمان تعزیرات حکومتی به این گزارشات رسیدگی می‌کند.

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی خاطرنشان کرد: تحمیل هزینه‌ای بیش از نرخ مصوب به شهروندان از سوی شرکت‌های تاکسی اینترنتی از منظر سازمان تعزیرات حکومتی تخلف است و تاکسی‌های اینترنتی موظفند تا بر اساس نرخ مصوب اقدام به جا به جایی مسافر کنند و قابل توجیه نیست که به بهانه بارندگی هزینه بیشتری به شهروندان اعمال شود.

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی می‌گوید: تحمیل هزینه‌ای بیش از نرخ مصوب به شهروندان از سوی شرکت‌های تاکسی اینترنتی از منظر سازمان تعزیرات حکومتی تخلف است

وی با تاکید بر اینکه در صورت احراز تخلف شرکت‌های تاکسی اینترنتی حتماً با آن‌ها برخورد خواهد شد، اظهار کرد: پیش از این نیز در مواردی به مدیران عامل این شرکت‌ها تذکر داده شده و یا حکم به محکومیت آن‌ها صادر شده است.

اسفنانی تصریح کرد: در حال حاضر اگر سازمان‌های کاشف تخلف، به سازمان تعزیرات حکومتی تخلفات این شرکت‌ها را گزارش کنند، این آمادگی در سازمان تعزیرات حکومتی برای رسیدگی و صدور حکم وجود دارد و حتماً در خصوص تخلف آن‌ها حتی به‌عنوان گرانفروشی برخورد قانونی خواهد شد.

شهروندان تخلفات تاکسی‌های اینترنتی را گزارش کنند

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی با بیان اینکه در صورت اینکه شکایتی از سوی شهروندان واصل شود، حتماً مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت، گفت: شهروندان نیز می‌توانند با تماس با سامانه ۱۳۵ تخلفات این شرکت‌ها را گزارش کنند و کد رهگیری دریافت کنند و حتماً این گزارشات مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.

وی در پایان تاکید کرد: اتحادیه کسب و کارهای مجازی موظف است طبق قانون بر عملکرد شرکت‌های تاکسی اینترنتی نظارت کند.

به‌رغم ادعای سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی اما به‌نظر می‌رسد که شرکت‌های تاکسی اینترنتی آن‌گونه که باید و شاید تحت چتر نظارتی قرار ندارند و افزایش بی‌رویه هزینه مسافران در روزهای بارانی و برفی مثال نقض این موضوع محسوب می‌شود.

تحمیل هزینه‌های گزاف به شهروندان از سوی تاکسی‌های اینترنتی

شرکت‌های تاکسی اینترنتی شأن نرخ‌گذاری ندارند

هوشنگ پوربابایی، وکیل پایه یک دادگستری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در همین راستا و با تاکید بر اینکه فعالیت تاکسی‌های اینترنتی با توجه به اینکه از مصادیق خدمات عمومی به شهروندان محسوب می‌شود، باید تابع مقررات خاص سازمان تاکسیرانی، شهرداری و سایر مراجع ذی‌صلاح باشد، گفت: با توجه به اینکه کاهش و یا افزایش هزینه در این حوزه با تمامی شهروندان ارتباط پیدا می‌کند، طبیعی است که یک شرکت خصوصی قادر به اعمال هزینه در سطح گسترده نیست و تبعات آن ممکن است سبب متضرر شدن آحاد جامعه شود.

فعالیت تاکسی‌های اینترنتی با توجه به اینکه از مصادیق خدمات عمومی به شهروندان محسوب می‌شود، باید تابع مقررات خاص سازمان تاکسیرانی، شهرداری و سایر مراجع ذی‌صلاح باشد

این وکیل دادگستری تصریح کرد: اگر توافقی به‌صورت اینترنتی بر اساس قانون تجارت الکترونیک تحت عنوان قرارداد اشیا منعقد شود، زمانی که شخص یک تاکسی اینترنتی را در اختیار می‌گیرد، باید هزینه آن متعارف باشد و پرداخت شود؛ چرا که قرارداد خصوصی معتبر است و قابل تغییر نیست.

وی با تاکید بر ضرورت اعمال نظارت از سوی مراجع ذی‌صلاح و به‌طور خاص سازمان بازرسی کل کشور بر عملکرد شرکت‌های تاکسی اینترنتی گفت: سازمان بازرسی کل کشور در این زمینه می‌تواند ورود پیدا کند و شأن نظارتی خود را اعمال کند تا از تضییع حقوق شهروندان جلوگیری به‌عمل آید.

به‌نظر می‌رسد که نبود نظارت کافی و مؤثر، حلقه مفقوده جلوگیری از تضییع حقوق شهروندان با تحمیل هزینه‌های بیشتر از سوی شرکت‌های تاکسی اینترنتی محسوب می‌شود.

کد خبر 5710595

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • حسین IR ۱۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
      10 6
      در غالب موارد حتی کار کردن در این تاکسی ها برای من که راننده شون هست انصافا نمی ارزه. شاید در یک ساعت و یک روز خاص مث بارندگی یا ... نرخش بره بالاتر ولی در کل و میانگین قیمت هاش به زور هزینه خود ماشین رو برسونه و چیزی خاصی از داخلش در نمیاد
      • IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
        6 11
        شوخي مي‌كني؟ 20 دقيقه مسير شصت هفتاد تومن نمي‌صرفه پس چي مي‌صرفه؟
    • محسن IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
      10 6
      نویسنده بهتر بود به همه مشکلات و هزینه های یک راننده اینترنتی توجه می کرد. چرا که هزینه بالای استهلاک ماشین به تنهایی بخش قابل توجه ای از درآمد را از بین خواهد برد. بگذریم از هزینه های زندگی، سخت های رانندگی و خیلی از مشکلات دیگه که متاسفانه استفاده کنندگان از این سرویس اطلاع چندانی ازش ندارند
    • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
      10 5
      من راننده هستم ،همین نرخها کفاف هزیته خودرو رو هم نمیدهد ،این گزینه عجله دارم برای اینه که نرخهای اوایه افزایش نداشته باشه
      • الف IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
        0 1
        تا گزینه عجله دارم را نزنیم محاله بتونیم ماشین گیر بیاریم این واقعا بی انصافیه
      • علی IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
        0 0
        اولا که صبر ندارن 2 دقیقه بیشتر وقت بزارن تا اسنپ بیاد بعضی از مسیرها اسنپ یا تپ سی کرایه خیلی کم میزنه واون که شما عجله ای میزنی تازه اندازه مسافت راه شده تازه خدا شاهده مسافر خودش میگه کرایه خیلی ارزون زده حتی بعضی ازمسافرا به خواسته خودشان مبلغی بیشتر میدهند ومیگویند که واقعا کرایه ارزون ز
    • قدیر AE ۲۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
      9 4
      از اول امسال همه چیز تا ۱۰ برابر افزایش یافته. از هزینه تعمیر و قطعات تا مواد غذایی ووووو.آیا کرایه ها هم آنقدر افزایش داشته شما خودتان قضاوت کنید.
    • رضا IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
      0 0
      هروقت جرعت کردید به تورم وقیمت دلارو گوشت وقیمت خودرو ولوازم یدکی وخوردو خوراک که هرروز سقف جدید میزنه اعتراض کنید وسرخط خبر کنید اونوقت هم اجازه اعتراض به قیمت کرایه اسنپ روهم دارید درغیر اینصورت مثل تمام گرانی‌ها باید مثل ما رانندها صبر ایوب داشته باشیدو بس
    • سارا IR ۰۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      1 1
      نویسنده دلش پر بود.یانفهمه یاخودش رو به نفهمی زده.ماچقدرگرانی و افزایش نرخ مخارج زندگی داریم؟ایا اون راننده ادم نیست؟من خودم کارمیکنم یک زن هستم و یه فرزند دارم و شوهرم زمین گیر هست.بخداقسم هزینه ی بنزین و استهلاک دمار از روزگارم در اورده که به سختی اجاره خونه و مخارج و قسط وبدهی هام درمیاد.
    • سارا IR ۰۴:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      2 1
      اون زانو درد و کمردردی که بعداز چندساعت کار و رانندگی تو ترافیک عاید مامیشه به چشم نمیاد.بنزین ازاد و استهلاک ماشین هم که به درک.ماهم که تواین مملکت زندگی نمیکنیم که مخارج هنگفت و اجاره های نجومی بدیم.فقط شمامسافرا ادم هستین.سرگیجه های بعدش رو نمیدونین.وگرنه اینقدرراحت چرند نمیبافتی اینجا
    • IR ۰۶:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      2 2
      اسنپ یک گزینه عجله دارم گذاشته،باهاش مردم راتیغ میزند
    • IR ۰۶:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      3 4
      تا گزینه عجله دارم را انتخاب نکنی،ماشبن گیرت نمیاد،بعضی ازماشینهاشون هم عملا داغونه
      • علی IR ۲۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
        0 0
        احسنت گفتی داغونه بخاطر دست انداز وخدمت بشما در کوچه پس کوچه های پر چاله درسته اگر درامد خوبی داشتیم ماشین نو میخریدیم لطفا در ماشین یواشتر بزنید ماشینم نو نیست ولی درش اهسته هم بسته میشه در عرض 25 روزه لاستیک خودرواز 600 هزار تومان شده 1ملیون 100 هزار
    • Mohsen IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      0 0
      سلام واقعا رانندگی در اسنپ ، مفت بری است. هزینه های سرسام آور ماشین ، بنزین آزاد، بدون هیچ گونه حمایت شغلی و هزینه های زندگی و نداشتن بیمه. واقعا یک راننده اسنپ در روز چقدر درآمد دارد که اینگونه یکجانبه گزارش تهیه می کنید. این کرایه ها مربوط به زمان خاصی هست. اسنپ اصلا مقرون بصرفه نیست.
    • محسن IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      2 0
      سلام واقعا رانندگی در اسنپ ، مفت بری است. هزینه های سرسام آور ماشین ، بنزین آزاد، بدون هیچ گونه حمایت شغلی و هزینه های زندگی و نداشتن بیمه. واقعا یک راننده اسنپ در روز چقدر درآمد دارد که اینگونه یکجانبه گزارش تهیه می کنید. این کرایه ها مربوط به زمان خاصی هست. اسنپ اصلا مقرون بصرفه نیست.
    • علی لطافت IR ۲۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      0 0
      اینقدر یکطرفه قضاوت نکنید مسافر خودش میگه من برای اصطحلاک وراحتی اعصاب مسیر ترافیک ودست اندازای خیابان اسنپ میگیرم اگر دلت بحال شهروند میسوزه مگه ما راننده ها شهروند نیستیم لاستیک پراید در عرض یکما از 600هزار تومان شده 1ملیون و100هزارتومان ما هم انسانیم لوازم یدکی ثانیه ای گران میشود
    • علی IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
      0 0
      ایا تنها لوازم یدکی خودرو افزایش قیمت نداشته؟؟
    • م.ب IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
      0 0
      فقط مونده بود اسنپ گران شود