به گزارش خبرنگار مهر، علی سلاجقه ظهر امروز در اولین همایش دانش سنتی محیط زیست در دانشگاه شهرکرد با اشاره به اهمیت دانش بومی اظهار کرد: نباید دانش بومی با دانش سنتی اشتباه گرفته شود.
وی تصریح کرد: در دانش بومی رابطه انسان و محیط زیست مورد بررسی قرار میگیرد و میتواند شروعی باشد بر پیوند دانش نوین و دانش بومی که بهعنوان مکمل یکدیگر مطرح هستند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه توسعه و محیط زیست باید در توازن باشند، تاکید کرد: در درجه اول باید محیط زیست کشور ارزشگذاری شود و باید از لحاظ فیزیکی، خدمات ملموس و غیرملموس محیط زیست کشور ارزیابی اقتصادی شود و تا شهریورماه امسال ۹۲ درصد پهنه کشور در قالب ۱۳ شاخص ارزشگذاری اقتصادی میشود.
سلاجقه بیان داشت: دانش بومی، نرمافزار کاری است که تا امروز محیط زیست کشور را به ما تحویل داده است و استان چهارمحال و بختیاری گل سرسبد همه دانشهای بومی است.
وی یادآور شد: در جای جای قرآن خداوند انسان را به درس گرفتن از طبیعت فرا خوانده، این در حالی است که بیشتر علوم ما اکتسابی از طبیعت بوده و گویشها و فرهنگ مردمان ما مبتنی بر طبیعت است، اما اگر به دانشهای بومی و فرهنگهای خردهپا توجه نشود این طبیعت با مشکلاتی دست به گریبان میشود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در گذشته مردم از طبیعت پیامهای بسیاری دریافت میکردند و با استفاده از همین علائم اتفاقاتی که قرار بود در طبیعت رخ دهد را پیشبینی میکردند.
سلاجقه بیان داشت: دانش بومی اکتسابی است و ریشه در فرهنگ مردم دارد اما صنعت بدون توجه به آن توسعه یافت و در اثر این بیتوجهی شاهد بروز توسعه ناپایدار در صنعت بودیم.
وی با اشاره به اینکه توسعه نامتوازن که بدون نگاه به داشتههای هویتی سرزمینمان وارد کشور شده است، انقطاعی ایجاد کرد که منجر به ایجاد یک توسعه ناپایدار در کشور شد ادامه داد: برای وصله این شکاف، ایجاد توسعه پایدار و نگاه به همه توانمندی داخلی کشور باید محیط زیست کشور سازماندهی شود و با ارتقای دانش بومی این سرزمین میتوان به ان دست یافت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: دانش، فرهنگ و ریشههای غنی تاریخی در جهت حفظ محیط زیست در چهارمحال و بختیاری باید مورد توجه قرار گیرد و احیا شوند و مولد دانش روز ما این داشتهها قرار گیرند.
سلاجقه اذعان داشت: ما به دنبال مکتوب کردن دانش بومی نیستیم و باید این دانش عملیاتی شود و در دستور کار قرار گیرد، و مردم نیز از این موضوع استقبال میکنند.
وی به نامگذاری سال ۱۴۰۳ از سوی مقام معظم رهبری اشاره و خاطرنشان کرد: این شعار بهعنوان حکم تلقی میشود، از دید ما محیط زیست کشور پشتوانه و زیرساخت اصلی جهش تولید پایدار است، بنابراین باید مؤلفههای چهارگانه محیط زیستی در کشور روز به روز تقویت شود تا تولید در صدر امور قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی حفظ محیط زیست بر عهده آحاد مردم است و ما بر اهمیت مشارکت مردم در حفاظت محیط زیست واقفیم، مردم نباید از موهبتهای الهی محیط زیستی محروم شوند، بلکه رابطه انسان و محیط زیست باید به یک رابطه دوطرفه و قانونمدارانه تعریف شود.
سلاجقه اضافه کرد: در محیط زیست ایران بنبستی وجود ندارد، به شرط آنکه مؤلفههای زیستمحیطی کشور حفظ شود.
نظر شما