۷ مرداد ۱۳۸۳، ۱۵:۲۲

آثار عمر بادشا عكاس آفريقايي نقد شد

مركز فرهنگي هنري صبا ، جلسه نقد آثار عمر بادشا عكاس آفريقايي را كه به عكاسي از مناظر زندگي آفريقاييان پرداخته است ، برگزار كرد .

 به گزارش خبرنگار تجسمي مهر ، در اين جلسه فرزان سجودي ، پاكتچي، شعيري، احمديان ، اميرعلي نجوميان و سعيد صادقي به عنوان كارشناس حضور داشتند .
درابتداي جلسه مهرداد احمديان از اعضاي گروه نقد هنر فرهنگستان هنر  ضمن معرفي عمر بادشا به عنوان يك عكاس متعهد آفريقايي از كارشناسان در خواست كرد تا به نقد رويكرد عمومي آثار عمر بادشا بپردازند و از نقد تك تك آثار پرهيز كنند تا جلسه از كيفيت پربار تري برخوردار شود . وي گفت : بيشترآثار به نمايش درآمده در اين نمايشگاه در دهه هاي 70 وهشتاد ميلادي عكاسي شده اند و همگي آنها نيز عكس هايي سياه و سفيد هستند .
در ادامه جلسه فرزان سجودي گفت :  عمر بادشا عكاسي با گرايش آشكار سياسي است اما اين عكاس با وجودي كه از يك كشور آفريقايي برخاسته است در عكس هاي خود به نمايش سياهان اكتفا نكرده است ، بلكه در بسياري از عكس هاي وي هندي تبار ها ، عرب ها و ديگر اقليت هاي نژادي ساكن درخطه آفريقا نيز به تصوير كشيده شده اند . و به اين ترتيب عكس نمونه اي كامل از تكثر موجود در جامعه آفريقا شده است .
وي تاكيد كرد : در اين عكس ها ما با فضاهايي خصوصي مواجه هستيم . آنچه عكس هاي عمر بادشا به ما مي آموزد ، برداشتي خاص از جامعه و  سياست امروز آفريقا است كه نتيجه مبارزات دامنه دار مردم آفريقاي جنوبي است و نتيجه آن همدلي و يكرنگي نژادها و مردم ساكن در اين سرزمين است . در واقع عكس ها تصويري از يك جامعه چند صدايي را ارائه مي كنند و به دودسته عمومي عكس هاي سياسي و عكس هاي اجتماعي تقسيم مي شوند . 
اين كارشناس درادامه با تاكيد بر گويايي عكس هاي سياه و سفيد عمر بادشا ، افزود : تقابل رنگ سياه و سفيد ، نوعي وجه نماد شناسانه خاص برگرفته از دانش ما نسبت به عكس بوجود مي آورد .
البته ديگر كارشناسان جلسه از جمله نجوميان نيز بر نمادگرايانه بودناستفاده از تكنيك  سياه و سفيد در عكس ها تاكيد كردند و گفتند : تقابل سياه و سفيد به شكلي مضاعف در اين عكس ها همان تقابل آپارتايد است .
احمديان ديگر كارشناس حاضر در جلسه بود كه در نقد عكس هاي عمر بادشا به عناوين موجود در  آنها توجه نشان داد و گفت : اين عكاس  با ذكر نام خيابانها در عكس هايش ، نوعي رجوع انساني ارايه كرده است زيرا خيابان مصنوع انسان است و بنابر اين نشانه اي ازحضور و هويت انسان به شمار مي رود .
پاكتچي از ديگر كارشناسان اين نشست نيز طي سخناني بر تضاد آشكار بين فرهنگ غايب بومي و فرهنگ اختلاطي حاضر در عكس تاكيد كرد و عكس را نمونه اي تصويري  از اين نوستالژياي بيان شده دانست .
  سعيد صادقي تنها عكاس حاضر در اين نشست بود كه برخلاف ديگر حضار به نقد تكنيكي عكس هاي عمر بادشا پرداخت و گفت : فارغ از توجه به سوژه عكس ها و بيان سياسي آنها بايد توجه داشت اين عكس ها از تظر تكنيكي حرفي براي گفتن ندارند و عكاس  نه به نور ؛ نه به بعد و نه به تركيب‌بندي عكس هايش كوچكترين توجهي نشان نداده است . اما با اين وجود عكس هاي اين مجموعه نشانگر آن است كه عكاس به خوبي از وقايع رخ داده در آفريقا با خبر بوده است و به اصطلاح از درون به سوژه نگاه كرده است . به اين تزتيب اين عكس ها تنها از لحاظ وقايع نگاري و جنبه هاي مستند قابل اعتنا هستند و فاقد وجه اعتباري هنر عكاسي به شمار مي روند . 
وي تاكيد كرد كه ديد رويايي و شاعرانه اين عكاس از جذابيت خاصي برخوردار است وبه همين خاطر براي وي احترام زيادي قايل است .
جلسه نقد آثار عمر بادشا عصر روز گذشته  ساعت 30/5 دقيقه آغاز شد و تا حدود ساعت 7 ادامه يافت .

کد خبر 98757

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha