مردم سرگردانند و مسئولان هر كدام در تصميم گيري ساز خودشان را مي زنند. در اين بين قيمت هاست كه همچنان سير صعودي خود را طي مي كند.
بيماران خاص براي تهيه داروي مورد نياز خود بايد هزينه هاي گزافي بپردازند و پايين بودن توان مالي اكثر اين افراد آنها را با مشكلات زيادي رو به رو ساخته است، البته مشكل تهيه دارو و افزايش قيمت آن مشكلات تازه اي نيست. مدت هاست كه بيماران با اين مشكلات دست و پنجه نرم مي كنند. در اين بين بيشترين ضرر به بيماران خاص مي رسد . چرا كه هر بار استفاده از دارو هزينه زيادي را بايد متحمل شوند و بارها و بارها اين اتفاق مي افتد كه به دليل نداشتن استطاعت مالي وعده هاي دارويي خود را كم مي كنند. از جمله اين بيماران مي توان به تالاسمي ها اشاره كرد. متاسفانه بيماران تالاسمي جزو بيماران خاص نيستند. پرداخت هزينه هاي دارويي براي اكثر افرادي كه به تالاسمي مبتلا هستند كار چندان آساني نيست و اين در حالي است كه هر وعده استفاده نكردن اين دارو سلامتي اين افراد را به مخاطره مي اندازد.
سازمان هاي بيمه گر و انجمن هاي پزشكي در زمينه درمان موثر نيستند
رضا عالمي مرد ميانسالي است كه براي تهيه داروي فرزند دندانپزشك خود كه پس از گذراندن دوران دانشجويي دچار سرطان كولون (روده بزرگ) شده و به داروخانه سيزده آبان مراجعه كرده است، به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: مدت سه سال است كه درگير اين بيماري هستيم و تهيه داروهاي اين بيماري تاكنون هزينه زيادي به ما تحميل كرده است اما متاسفانه حتي هنوزهم مشخص نيست كه فرزندم با استفاده از اين داروها مداوا خواهد شد يا خير؟!
وي مي گويد: سازمان هاي بيمه گر و انجمن هاي پزشكي نيز درباره بيماران سرطاني نمي توانند كمك موثري كنند و خانواده هايي كه درآمدي ندارند، حتي مجبور هستند كه براي تهيه هزينه اين داروها فرش خانه خود را بفروشند بنابراين اين مشكلات بايد به صورت ريشه اي حل شود.
عالمي مي افزايد: متاسفانه در سال گذشته با وجود اينكه به مدت يكسال هر 10 روز يكبار، 850 هزار تومان براي تهيه دارو هزينه مي كرديم اما پس از گذشت اين يك سال پزشكان تشخيص دادند كه اين دارو براي درمان بيمار موثر نبوده است و حالا بايد از داروهاي جديدي كه هزينه آن 252 هزار تومان شده است وهر دوهفته يكبار بايد اين مبلغ براي تهيه آن پرداخت شود، تهيه كنيم اما بازهم ميزان تاثير اين دارو مشخص نيست.
تفاوت فاحش قيمت داروها در داروخانه هاي دولتي
محمد اكبري كه يكي ديگر از مراجعه كنندگان به اين داروخانه است، با بيان اينكه براي تهيه داروهاي لوسمي (سرطان خون) كه برادر همسرم به آن مبتلاست مراجعه كرده است ، مي گويد: در ابتدا كه به داروخانه هلال احمر مراجعه كردم قيمت هر دارو را به صورت آزاد 106 هزار تومان عنوان كردند كه تعدادي از آن را تهيه كردم اما چون آن تعدادي را كه مورد نياز بود هلال احمر نداشت بقيه را به ناچار به اين داروخانه مراجعه كرديم اما اين داروخانه قيمت هر دارو را 200 هزار تومان عنوان كرد.
وي مي گويد: داروخانه درباره علت تفاوت اين قيمت گفت كه چون اين داروها از سوي شركت پيك دارو به اين قيمت فروخته مي شود ، اين اختلاف وجود دارد و چون هلال احمر هم اين دارو را تمام كرده بود مجبور شدم با اين قيمت از اين داروخانه تهيه كنم.
افزايش ناگهاني قيمت برخي داروها
محبوبه زارع كه از بيماران مبتلا به سرطان سينه است، مي گويد: قيمت داروهايي كه بايد به صورت مداوم مصرف كنم 74 هزار تومان است و اين هزينه جداي از هزينه هاي شيمي درماني است.
وي در خصوص مشكلات تهيه دارو مي گويد: با وجود اينكه سازمان هاي بيمه گر تبليغات زيادي مي كنند اما پذيراي پرداخت داروهاي گران قيمتي نظير "تاكسول"، "تاكسوتر" و "فمورا" نيستند در صورتي كه اين داروها بايد به صورت روزانه مصرف شوند.
زارع مي افزايد: بيمه تامين اجتماعي فقط داروي تاكسول آن هم فقط مارك استراليايي آن را پرداخت مي كند و داروهاي زلودا و فمورا را تقبل نمي كند چون اين داروها به صورت جديد وارد بازار شده است بنابراين بيماران مجبورند كه آنها را به صورت آزاد تهيه كنند.
وي مي گويد: قرص "زلودا" كه بايد در دوره هاي متناوب از آن استفاده كرد براي هر دوره آن حدود 500 هزار تومان مي شود و تاكسول و تاكسوتر نيز فقط در داروخانه هاي تك نسخه اي عرضه مي شود ،÷ همچنين قيمت آزاد براي تهيه داروي فمورا 5700 تومان است .
تامين هزينه دارو در صورت خريد از داروخانه تك نسخه اي غير ممكن است
زارع مي گويد: متاسفانه سازمان هاي بيمه گر همزمان با علم پيشرفت نمي كنند يعني داروهاي بسيار قديمي را در ليست دارويي خود قرار داده اند و اين مسئله سبب شده كه با وجود دردهاي ناشي از بيماري ، بيمار نگراني و استرس هاي مربوط به تهيه دارو را نيز تحمل كرده و براي تهيه داروهاي مورد نياز خود دچار سرگرداني شود.
وي با بيان اينكه فروش داروها در داروخانه هاي تك نسخه اي فقط به صورت آزاد صورت مي گيرد بنابراين تهيه داروهايي كه مورد نياز دائمي بيماران خاص هستند از اين داروخانه ها حتي از سوي خانواده هاي مرفه نيز غير ممكن است، مي افزايد: داروخانه هاي تك نسخه اي فقط مناسب تهيه داروهاي غير فوري و غير حياتي نظير داروهاي ويتاميني دارد و تهيه دارو براي بيماران سرطاني كه زندگي آنها به مصرف فوري و ضروري دارو ها يشان بستگي دارد نبايد به اين داروخانه ها واگذار شود بلكه عرضه آن بايد در داروخانه هاي دولتي و تحت پوشش سازمان هاي بيمه گر صورت گيرد.
زارع مي گويد: پسرم نيز به علت ابتلا به بيماري "هيپو كلسيمي" (سنگ كليه) بايد داروي "روكالترول" را مصرف كند كه نوع وارداتي اين دارو در سال گذشته 4000 تومان و دولتي آن كه با استفاده از بيمه 1000 تومان بود ولي به تازگي اين قيمت اين دارو به 33 هزار و 500 تومان رسيده است و حتي نوع توليد داخل اين دارو نيز با قيمت 20 هزار توماني به فروش مي رسد.
وي با بيان اينكه اغلب بيماران كليوي به داروي روكالترول نياز دارند و ميزان مصرف آن در روز به شش عدد مي شرد بنابراين زماني كه يك بسته 100 تايي آن 33 هزار و 500 تومان باشد يعني بايد هر 17 روز يكبار اين هزينه صرف شود، مي گويد: علت افزايش قيمت داروها را، كاهش ميزان يارانه هاي دارويي عنوان كرده اند اما به هرحال سازمان هاي بيمه گر بايد در خصوص ليست دارويي خود بازنگري كرده و به فناوري و داروهاي جديد توجه كنند تا سرعت بهبود بيماران افزايش يابد.
وي مي گويد: زماني كه هزينه داروي فمورا هر كدام 5700 تومان هزينه دارد و حقوق يك كارگر و يا كارمند ساده 106 هزار تومان باشد چگونه مي توان هر ماه 170 هزار تومان فقط هزينه اين دارو را پرداخت كند.
تائيد داروها از سوي سازمان هاي بيمه گر مشكل تازه براي بيماران
علي ذاكري كه براي درمان سرطان تخمدان خواهرش كه از سال 81 به اين بيماري مبتلا است به اين دارخانه مراجعه كرده است مي گويد: هر 20 روز با هزينه تزريق داروها نزديك به 200 هزار تومان بايد پرداخت كنيم در صورتي كه تا ابتداي سال 81 اين داروها به صورت رايگان بود اما از سال 81 تا كنون بايد 15درصد فرانشيز آن را پرداخت كنيم و از آنجا كه همسر خواهرم كارگر ساده است بنابران در اين دوسال هزينه داورها از طريق بستگان تامين شده و تا كنون هم با در نظر گرفتن هزينه عمل جراحي نزديك به 20 ميليون تومان هزينه كرده ايم.
مرتضي سياحي نيز مي گويد: به مدت 17است كه فرزندم در بيمارستان مدرس بستري است و پزشكان داروي زير جلدي تجويز كرده اند اما مسوولان اين داروخانه گفته اند كه بايد ابتدا جواب آزمايش پاتولوژِي را بياوريد به گونه اي سازمان هاي بيمه گر آن را تاييد كرده باشند تا دارو به شما تحويل داده شود، در غير اين صورت بايد به صورت آزاد با دادن 250 هزار تومان تهيه كنيد و از آنجا كه اين داروها بايد 8 صبح به بيمارستان براي تزريق تحويل داده مي شد با اين وجود تا ظهر هم نمي توانيم آن را آماده كنيم.
سازمان هاي بيمه گر يارانه نمي خواهند!
مشاور معاون دارو و غذا در وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: افزايش 100 درصدي داروها كه از سوي سازمان هاي بيمه گر عنوان شده است نه تنها صحت ندارد بلكه بسياري از اقلام دارويي نيز قيمت آن تا يك، سوم كاهش يافته است.
مجيد عطايي مي افزايد: برخي از داروهايي كه مسئولان سازمانهاي بيمه گر مدعي افزايش قيمت آن هستند به علت افزايش قيمت ارز بوده است ، به گونه اي كه قيمت اين داروها در بازار خارجي يك "يورو" بود اماهم اكنون كه قيمت يورو از 850 تومان به 1100 تومان افزايش يافته، به تناسب آن قيمت دارو نيز بيشتر شده است ، اما اين گراني محسوب نمي شود چون اين افزايش قيمت از سوي وزارت بهداشت صورت نگرفته است.
وي مي گويد: هم اكنون داروهايي نظير "تاكسور" كه از سوي سازمان هاي بيمه گر عنوان شده بود كه 7درصد گران شده، نه تنها افزايشي نداشته بلكه به يك سوم قيمت قبلي خود كاهش يافته است.
عطايي در خصوص پرداخت يارانه دارويي به سازمان هاي بيمه گر گفت: پرداخت يارانه از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي انجام مي شود و وزارت بهداشت در اين زمينه نمي تواند به صورت مستقل عمل كند و بودجه اي كه به عنوان يارانه ها دارويي در اختيار شركت هاي توليد كننده دارويي قرار مي گرفت امروزه به سازمان هاي بيمه گر تعلق مي گيرد.
وي با توجه به صحبتهاي مسوولان در سازمان بيمه خدمات درماني مبني بر عدم پرداخت يارانه هاي دارويي به اين سازمان مي گويد: ممكن است خود سازمان هاي بيمه گر تمايلي براي دريافت اين يارانه ها نداشته اند چون ميزاني كه براي داروهاي بيماران خاص در نظر گرفته شده است تا داروها ارزان تر در اختيار مردم قرار گيرد را نبايد شامل غير از داروهاي بيماران خاص شود اما متاسفانه سازمان هاي بيمه گر هنوز اين مطلب را متوجه نشده اند.
عطايي مي افزايد: ميزان يارانه داروها يي كه در اختيار بيمه ها قرار مي گيرد ثابت بوده و تغييري نمي كند و اين رقم در گذشته 400 ميليون دلار بوده كه دولت طبق قانون در اختيار اين سازمان ها قرار مي دهد.
وي در مورد گراني داروهاي داخلي نيز مي گويد: داروهاي داخلي هم گران نشده اند و براي اينكه بيماران تحت پوشش سازمان هاي بيمه گر نيز كمتر تحت تاثير افزايش قيمت دارو باشند، از سوي وزارت بهداشت به سازمانهاي بيمه گر پيشنهاد داده شده كه داروهايي را در ليست دارويي خود وارد كنند كه قيمت و مصرف بالاتري دارند تا در اين صورت بيماران استرس كمتري براي تهيه دارو داشته باشند و هم اكنون اين پيشنهاد در حال بررسي است.
بي تفاوتي سازمان هاي بيمه گر به مردم لطمه شديدي وارد مي كند
عضو شوراي عالي داروخانه ها نيز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: قيمت داروها روزانه افزايش نمي يابد بلكه ممكن است هر ماه يا هر دوهفته يك بار،قيمت آن تغيير كرده و قيمت برخي از داروها نسبت به قبل 10 درصد افزايش يابد و آن هم به علت تغيير قيمت ارز است.
دكتر رهبر مژدهي آذر با بيان اينكه افزايش قيمت دارو از 10 درصد بيشتر نمي شود، مي افزايد: با افزايش قيمت مواد اوليه اي داروها كه جزء مواد وارداتي است قيمت داروها نيز افزايش مي يابد.
وي مي گويد: با وجود تعلق يارانه ها به داروها و در اختيار قراردادن آنها به شركت هاي توليد داخلي داروها، قيمت آنها در حد پاييني عرضه مي شد اما چند سال اخير به علت حذف يارانه دارو از اين شركت ها و در اختيار قراردادن آنها به سازمان هاي بيمه گر، قيمت داروها افزايش يافت.
دكتر مژدهي آذر اظهار مي دارد: سازمان هاي بيمه گر بايد به وظايف خود عمل كرده و چتر حمايتي خود را قوي كنند تا تبعات منفي گران شدن دارو براي مصرف كنندگان آن به ويژه اقشار آسيب پذير از بين برود، درواقع سازمان هاي بيمه گر بايد به نحوي با گران شدن دارو، فرانشيز دريافتي از بيماران را به حداقل برسانند.
وي ادامه مي دهد: بي تفاوتي سازمان هاي بيمه گر نسبت به دارو باعث لطمه زدن به مردم است و بايد روز به روز حمايت خود را بيشتر كنند تا مردم بتوانند واقعي شدن قيمت دارو در كشور را تحمل كنند.
براي فهميدن درد مردمي كه خودشان يا عزيزترين افراد خانواده شان درگير بيماري هاي صعب العلاجند ، فقط كافي است چند دقيقه اي را در داروخانه هاي دولتي بگذراني، قيافه هايي مضطرب و نگران مي آيند با دفترچه اي كه در دست دارند براي بيشتر زنده ماندن عزيزانشان هر چه دارند مي دهند و تنها براي مدت كوتاهي دارو مي گيرند و باز بعد از گذشت چند هفته روز از نو، روزي از نو. اما مطمئن باشيد باز هم قيمت دارو ها افزايش مي يابد.
نظر شما