پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۱۲ خرداد ۱۳۸۲، ۱۱:۳۴

دكتر ايلخاني

برخي متفكران ما از انقلاب فرانسه و ماركسيسم جلوتر نرفته اند

برخي متفكران ما از انقلاب فرانسه و ماركسيسم جلوتر نرفته اند

عده اي فكر مي كنند كه خواندن فلسفه "قرون وسطي" نبش قبر است .اما چنين نيست.كساني كه اينطور فكر مي كنند،فلسفه را با علومي مانند شيمي و پزشكي يكي مي گيرند.

دكتر محمد ايلخاني،متخصص فلسفه قرون وسطي،در گفتگو با خبرنگارفرهنگي مهر، با بيان اين مطلب گفت : 

  اين افراد توجه ندارند كه تاريخ فلسفه خود بخشي از فلسفه است.

وي  افزود: عده اي هم چون  فلسفه قرون وسطي را مترادف با برخي جزم گرايي ها ي ديني مي دانند، مي پندارند تنها راه رسيدن به تجدد گريز از دين است و از فلسفه قرون وسطي رويگردان مي شوند. 

 دكتر ايلخا ني خاطر نشان كرد: خيلي از متفكران ما نتوانسته اند از جريان انقلاب فرانسه وماركسيسم جلوتر بروند و با توسل به اين دو جريان به نفي گذشته مشغولند.

اين متخصص فلسفه قرون وسطي در اين زمينه افزود: اين افراد گريز از سنت دارند ومي خواهند چيز هاي جديدي را ببينند. اما با اين كار پايه هاي خودشان را سست مي كنند.

استاد دانشگاه شهيد بهشتي يادآور شد: آنها علوم جهان قديم را با مابعدالطبيعه ، اخلاق ، عرفان و ادب وهنر قرون وسطي يكي مي گيرند و با پيش داوري به اين موضوع مي نگرند.

دكتر ايلخاني گفت: افلاطون و ارسطو امروزه در غرب طرفداران زيادي دارند. عرفان مايستراكهارت و عرفاي قرون وسطي نيز براي انها جذابيت دارد. اما در جامعه ما تجدد زدگي باعث شده است كه اين مطالب را فراموش كنيم.

وي افزود: فكر ميكنم به كار گرفتن زبان جديد در جلب توجه به فلسفه قرون وسطي مفيد باشد.  بسياري ازپاسخ هاي خود رامي توانيم در هر فلسفه اي ، چه قديم وچه جديد پيدا كنيم. چون مشكلات بشراساسا يكسان است و برخي  سوا لاتي كه بشر امروز با آن مواجه است قبلا هم براي او مطرح بوده است.

 دكتر ايلخاني در پايان گفت: مي پذيريم كه در دوره "جديد" پرسش هاي تازه اي مطرح شده اند كه قبلا مطرح نبوده است. مثلا

 مسا له فلسفه جديد را پرداختن به موضوع "خود"  (self) مي دانند و از اين جهت به فلسفه جديد توجه مي كنند . اما اگر ما تاريخ بشر را خوب بخوانيم وبا آراي گوناگون آشنا شويم از مطلق گرايي پرهيز  خواهيم كرد.

کد خبر 2222

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha