به گزارش خبرنگار مهر، در مقالۀ نخست با عنوان «برزخ اخلاقورزی در ایران معاصر» نوشته سیدحسن اسلامی اردکانی با نیمنگاهی تحلیلی، ماهیت اخلاقورزی و برخی معضلات و مشکلات اندیشگی و نگرشی اخلاقورزی در ایران معاصر بازشناسی و بازگو شده است.
هادی صادقی و محمدربیع میرزایی نویسندگان مقالۀ دوم، با نگاهی تاریخی ـ تحلیلی به نامآشناترین تقریرهای کهن و نوظهور نظریۀ امر الهی - در فلسفۀ اخلاق غرب - و با تحلیل و تمایز نهادن میان تقریرها وتنسیقهای گونهگون آن به واکاوی نقش و نمود خدا در حوزۀ اخلاق دست یازیدهاند.
مقالۀ سوم با عنوان«سقط جنین و استدلال آیندهای شبیه آیندۀ ما» تألیف علیرضا آل بویه به طرح و نقد استدلال دان مارکوس - موسوم به استدلال آیندهای شبیه آیندۀ ما - در هواداری از عدم جواز اخلاقی سقط جنین، اختصاص یافته و نویسنده در پایان کوشیده تا تقریری تازه و تعدیلشده و سازگار با اصول و انگارههایی چون دوگانهانگاری نفس و بدن و جاودانگی نفس، ارائه دهد که بری و بدور از اشکالات وارد بر تقریر مارکوس باشد.
در مقالۀ «فضیلت گرایی پیشین و معاصر: یونان باستان و پینکافس» نوشته سیدمحمدباقر میرصانع و هادی صادقی افزون بر بازشناسی و بیان شاخصهها و مقومّات فضیلتگرایی در دورۀ یونان باستان، به تبیین و تحلیل دیدگاه ادموند پینکافس در باب «فروکاهشگرایی اخلاق» پرداخته شده است.
تبیین وجودشناسانه و معناشناسانۀ محقق اصفهانی از حسن و قبح و لوازم مناقشهبرانگیز این ایده و ادعا در مقاله ای با عنوان «نقد و بررسی دیدگاه محقق اصفهانی در باب قضایا و ارزشهای اخلاقی» به همت نویسندگان محمد علی مبینی و حمیده شریفی واکاوی و نقد شده است.
آخرین مقالۀ این شماره نیز نگاهی تحلیلی و نقّادانه دارد به مفهوم ابداعی برنارد ویلیامز با عنوان «بخت اخلاقی» و تبیین مثالها و استدلالهایی که ویلیامز در اثبات نگرهاش بدانها توسل جسته است که توسط حسین عبادتی؛ محسن جاهد و حسین اترک نگاشته شده است.
فصلنامۀ اخلاقپژوهی که به همت جمعی از اخلاقپژوهان و با حمایت «پژوهشکدۀ اخلاق و روانشناسی اسلامی» منتشر میشود، پنجرهای گشوده به افق بحثهای چالشبرانگیز حوزۀ اخلاق است و بر آن است تا آوردگاه آرا و انظار اندیشمندان و فرهیختگان نواندیش و نظریهپرداز باشد و در همین راستا، پذیرای آثار ارزنده و فاخر علمی و پژوهشی پژوهشگران و اساتید حوزوی و دانشگاهی است.
علاقهمندان میتوانند مقالات پژوهشی خود را از طریق سامانه http://ethics.riqh.ac.ir ارسال کنند.
فصلنامه تخصصی اخلاقپژوهی، پذیرای آثار فاخر پژوهشی مربوط و ناظر به حوزه های زیر است:
▪ تحلیل و نقد انگارهها و نظریههای فرا اخلاقی؛
▪ بررسی و نقد نظریههای اخلاق هنجاری؛
▪ تبیین و بررسی مسایل نوپدید در حوزۀ اخلاق کاربردی؛
▪ تبیین و تحلیل ربط و ارتباط اخلاق با دیگر حوزهها و پدیدهها (رابطۀ اخلاق با دین، هنر، فقه، حقوق، سیاست، روانشناسی و....)؛
▪ استخراج اصول اخلاقی از متون و منابع دینی و تبیین روشمند و عالمانۀ آموزههای اخلاقی اسلام؛
▪ بررسی و نقد نظریههاو نوآوریهای فیلسوفان اخلاق اسلامی؛
▪ معرفی و نقد روشمند و محققانۀ پژوهشهای ارزنده و تاثیرگذار در حوزۀ اخلاق.
نظر شما