۲۱ اسفند ۱۳۹۶، ۱۳:۳۵

گزارش مهر؛

اینجا آب نیست/جیره بندی آب از سال آینده در هرمزگان

اینجا آب نیست/جیره بندی آب از سال آینده در هرمزگان

بندرعباس - مصرف بیش از حد آب، کاهش بارندگی ها، شوری چاههای آب، رشد جمعیت زنگ هشدار تامین آب شرب را در شهرهای هرمزگان به صدا درآورد تا آنجا که جدی ترین اخطار کمبود آب قبل از تابستان صادر شد.

خبرگزاری مهر - گروه استانها، رضا زرگر؛ آب به انتها رسید، شاید این جمله برای کسانی که همچنان فشار پر قدرت آب را در شیرهای منازل خودشان تجربه می کنند قابل لمس نباشد. اما از اول فروردین سال ۹۷ با کاهش تامین منابع آبی روبرو هستیم و جیره بندی آب در صورتی که مصرف آب شرب به همین روال ادامه یابد محتمل خواهد بود و نهایتا از اواخر فروردین با قطعی های برنامه ای روبرو خواهیم شد.

اول هفته جاری شرکت آب منطقه ای هرمزگان طی نامه ای به شرکت آب و فاضلاب استان اعلام کرد ذخیره آب سد استقلال به حجم غیرمفید رسیده است و با توجه به اینکه منابع آبی برخی از چاهها هم غیر قابل استفاده شده است از اول فروردین سهمیه آب شهرستان بندرعباس و شهر بندرخمیر از دو هزار لیتر بر ثانیه به هزار و ۷۰۰ لیتر بر ثانیه کاهش خواهد یافت. این در حالی است که نیاز آبی شهرستان بندرعباس و بندرخمیر در سال ۹۶، ۲هزار ۴۹۰ لیتر بر ثانیه است.

کاهش ۸۹ درصدی میزان بارندگی در سال جاری نسبت به سال زراعی گذشته یکی از اصلی ترین دلایل کاهش سهمیه آب شرب به شهرهای استان است. نکته قابل تامل این است که از ۱۳۳ حلقه چاهی که آب مورد نیاز شهرهای استان تامین می شد ۵۷ حلقه چاه به دلیل شوری آب، غیرقابل استفاده شده است و تنها ۷۶ چاه در مدار تامین آب شرب شهرهای استان قرار دارد.

به گفته کارشناسان حوزه آب استان از سال ۹۴ کاهش نزولات آسمانی، روند کاهش آب پشت سدها و شوری تدریجی چاههای آب زنگ خطر آب را در استان به صدا درآورد. همه ساله مدیران آب منطقه ای و شهری استان نسبت به تامین آب در تابستان ابراز نگرانی داشتند اما این نگرانی اینبار از ابتدای سال ۹۷ آغاز شده است و در صورتیکه مصرف آب بهینه نشود در اوایل اردیبهشت ماه جیره بندی آب آغاز می شود و تابستانی بسیار طاقت فرسا پیش رو خواهد بود.

آبرسانی با تانکر به شهرهای بشاگرد !

ظهر یکشنبه نشست اضطراری آب در شرکت آب و فاضلاب شهری بندرعباس برای ارائه راهکارهای مدیریت بحران آب با حضور مدیران حوزه آب استان برگزار شد تا سریعا چاره اندیشی ها برای جلوگیری از قطع آب انجام شود. این نگرانی ها تا آنجا جدی است که حجم مانده آب پشت سد استقلال ۳۷ میلیون لیتر در ۳ ماهه گذشته بوده است که تنها ۱۹ میلیون متر مکعب قابل برداشت است که همین آب غیرمفید هم تا دو ماه آینده قابل استفاده خواهد بود.

طبق اعلام شرکت آب و فاضلاب شهری هرمزگان ۱۱ شهر استان در وضعیت بحرانی قرار دارند که از این تعداد آبرسانی به دو شهر سردشت و گوهران شهرستان بشاگرد با تانکر انجام می شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری هرمزگان با تایید خبر کاهش تخصیص آب شرب به شهرستان بندرعباس و شهر بندرخمیر از ابتدای سال ۹۷ بیان داشت: بحران آب در شهرهای استان هرمزگان در سال پیش رو کاملا جدی است و باید با اتخاذ راههای مناسب و جایگزینی منابع جدید آبی بحران کم آبی را مدیریت کنیم.

راهی جز مدیریت مصرف و اتخاذ زمانبندی آب نداریم

امین قصمی در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح وضعیت آبی در استان هرمزگان عنوان کرد: یک میلیون و ۷۷۶ هزار نفر جمعیت استان اعلام شده که ۶۴ درصد این جمعیت تحت پوشش آب و فاضلاب شهری هستند. آب مورد نیاز استان برای جمعیت یک میلیون و ۱۲۸ هزار و ۲۱۹ نفر ۴هزار و ۲۰۷ لیتر بر ثانیه بود اما ۳هزار و ۶۰۵ لیتر بر ثانیه تخصیص یافت و ۶۰۴ لیتر بر ثانیه کمبود آب داشتیم.

قصمی سد استقلال و چاههای زیر سد شمیل و نیان را منابع آبی شهر بندرعباس و بندرخمیر و روستاهای در مسیر عنوان کرد و افزود: با توجه به میزان بارشهای سال آبی جاری و پیش بینی کاهش نزولات جوی و تاثیر آن بر منابع تامین آب اعم از سطحی و زیر سطحی شهرهای شهرهای بندرعباس، خمیر و روستاهای تابعه، بستک، فرامرزان و جناح، تازیان  پایین، سردشت و گوهران، رویدر، هشت بندی و گروک که در شرایط بحرانی آب قرار دارند با وضعیت فعلی در شرایطی به مراتب حادتر قرار خواهند گرفت.

شهرهای حاجی آباد، بیکا، زیارتعلی، هرمز، فین، فارغان، لارک، هنگام، بندر لنگه و کنگ، پارسیان، کوشکنار، تخت، قلعه قاضی، سیریک، درگهان، سوزا و چارک به گفته مدیرعامل آب و فاضلاب شهری هرمزگان در آستانه بحران قرار دارند. شهرهای میناب، رودان، فارور، تنب بزرگ، تنب کوچک، ابوموسی و جاسک مشکلی در تامین آب شرب نخواهند داشت.

جیره بندی آب از سال ۹۷ جدی می شود

مدیرعامل آب و فاضلاب شهری هرمزگان معتقد است: ۵۴ درصد آب شرب در مصارف خانگی است و ۱۴ درصد در حوزه کاربری های خاص مصرف می شود. فضای سبز ۶ درصد مصرف را شامل می شود و ۷ درصد به نیروهای مسلح و ۷ درصد دیگر هم در دستگاههای دولتی و عمومی مورد استفاده قرار می گیرد.

به گفته وی، اگر شهروندان نسبت به الگوی مصرف و صرفه جویی بی تفاوت باشند و همچنان روند گذشته را در پیش بگیرند مدیریت زمان بندی اجرایی خواهد شد.

لزوم رفع مشکل مالی آب شیرین کن ۱۰۰هزار مترمکعبی بندرعباس

وی خاطرنشان کرد: ۴۸ درصد آب مورد نیاز استان از چاهها، ۳۶ درصد از سدها، ۱۰ درصد از آب شیرین کن ها و ۶ درصد از خط محرم تامین می شود. برای تامین آب در سالهای آتی باید از نمک زدایی آب دریا استفاده کنیم. پیش بینی می شود با توجه به عدم بارندگی در سال ۹۷، ۶۰ درصد آب مورد نیاز از منابع آبی زیرزمینی، ۲۸ درصد روان آبها و ۱۲ درصد از طریق آب شیرین کن ها تامین شود.

قصمی تصریح کرد: به علت کمبود آب شیرین در بنادر جنوبی ایران، چنانچه از آب دریا در این مناطق برای تهیه آب شیرین استفاده شود، قطعاً اقدامی موثر در جهت کاهش مشکلات تهیه آب شیرین صورت می گیرد. نظر به اتمام منابع تامین آب شیرین و خشکسالی های اخیر  در هرمزگان، ضرورت و وجود منابع نامحدود آب دریا و برخورداری از مرزهای طولانی دریایی و موقعیت جغرافیایی ویژه و استراتژیک در منطقه، شیرین سازی آب دریا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

وی عنوان کرد: یکی از دلایل تاخیر افتتاح پروژه آب شیرینکن ۱۰۰هزار متر معکبی بندرعباس تحریمها، مسائل مالی و نصب تجهیزات تاسیسات آب شیرین کن است که در صورت رفع مسائل مالی این پروژه در زمانی مناسب وارد مدار می شود. پیش بینی می شود فاز اول اوایل خرداد ماه به ظرفیت ۲۰ هزار متر مکعب مورد بهره برداری قرار بگیرد  تا حدودی مشکل بحران آب را مدیریت کنیم. امیدواریم ظرفیت کامل آب شیرین کن تا پایان سال ۹۷ یا اوایل ۹۸ به بهره برداری برسد.

تهیه ۶ هزار پکیج کاهنده مصرف در هرمزگان

وی صرفه جویی و استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف در مصارف خانگی، عمومی و دستگاههای دولتی را مورد تاکید قرار داد و افزود: از سه سال گذشته در اماکن عمومی مانند فرودگاه بندرعباس، ترمینال مسافری، راه آهن، مدارس، مساجد و سایر حوزه ها شیرهای چشمی و پدالی نصب کرده ایم که نشان از کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب در این اماکن را داشته است.

آب شیرین کن ۱۰۰هزار متر مکعبی بندرعباس

مدیرعامل آب و فاضلاب شهری هرمزگان اظهارداشت: با توجه به کمبود جدی منابع آب در کشور، بویژه استان هرمزگان و در راستای اجرای برنامه های اقتصاد مقاومتی، با تاکید بر اجرای سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف این شرکت اقدام به تهیه ۶هزار پکیج کاهنده مصرف ( با توجه به تاثیر بسیار زیاد نصب تجهیزات کاهنده مصرف در اصلاح الگوی مصرف آب ) برای مشترکین با مصرف بیشتر از ۲۰ مترمکعب کرده است. این پکیج شامل پرلاتور رزوه بیرون، پرلاتور رزوه داخل و سردوش کاهنده مصرف است.

مدیرعامل آبفای هرمزگان اظهار داشت: هم اکنون  ۱۶ پروژه سرمایه گذاری آب شیرین کن در استان در حال بهره برداری است که سالانه حدود ۱۵ میلیون مترمکعب آب  از طریق این آب شیرین کن ها تولید می شود. سه پروژه سرمایه گذاری آب شیرین کن  نیز در شهرهای سیریک، پارسیان و بستک در مرحله احداث، مطالعه و یا مناقصه قرار دارد.

به گفته وی؛ نیاز آبی شهر بندرعباس یکصد میلیون متر مکعب است که با بهره برداری از پروژه یکصد هزار مترمکعبی ، ۵۰ میلیون مترمکعب به منابع آبی این شهر اضافه می شود.

قصمی با اشاره به چالش ها اعتباری و تکمیل فار نخست آبشیرین کن بندرعباس تا تابستان آینده، گفت: طی سال ۹۵ و ۹۶ حدود ۲۳۰ میلیارد تومان بدون اخذ وام برای اجرای فاز یک این پروژه هزینه شده که ۹۴ میلیارد تومان آن براساس تعهدات آبفا از سوی این شرکت در اختیار سرمایه گذار قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: با بهره برداری از فاز نخست آب شیرین کن بندرعباس سهم آب شیرین کن ها به ۲۰ درصد و با اتمام کل پروژه ، ۴۸ درصد نیاز آبی استان از این طریق تامین خواهد شد.  

کد خبر 4249602

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha