خبرگزاری مهر - گروه استانها، فاطمه کازرونی: طبیعتگردی یکی از بخشهای زیبای گردشگری است که هر ساله مسافران زیادی را به استان اصفهان میکشاند؛ استانی که به چهارفصل بودن در تمام ایام سال معروف است به نوعی که در این فصل میتوان هوای سرد و برفی را را در فریدونشهر تجربه کرد، هوای معتدل را در شهر اصفهان به تماشا نشست و هوایی نسبتاً گرم را در کاشان تجربه کرد.
در ادامه آشنایی با جاذبههای گردشگری اصفهان به تماشای جلوههای زیبایی از قلعهها و بناهای تاریخی، کویرهای دیدنی و جاذبههای طبیعی اصفهان مینشینیم.
کویر مصر: این کویر زیبا از جمله مناطق بکر و دیدنی اصفهان است که به دلیل بعد مسافت با اصفهان گردشگران کمی با آن آشنایی دارند؛ جایی که بخشی از فیلم «خیلی دور خیلی نزدیک» نیز در آن فیلمبرداری شده است.
بیشتر گردشگران شاید کویر زیبای ورزنه را دیده باشند اما شاید افراد کمتری از این کویر بسیار زیبا بازدید کرده باشند، کویری که از بسیار از جهات از دیگر کویرهای ایران و اصفهان سر است.
روستای مصر یکی از روستاهای زیبای ایران است که در دل صحرای شنی و ماسههای روان بنا شده است و رملها یا همان ماسه بادیهای این روستا جزو بخش مهم دیدنی این روستا است؛ این تلهای شنی و ماسهای تا کنار دیوار منازل کشیده شدهاند و رنگ دیدنی زرد این ماسه بادیها خود جاذبهای یک دست و زیباست که افق دید شما را تا بی نهایت میکشاند.
اگر در زمان مناسب کوچ شترها آنجا باشید شانس دیدن گله شترها و سواری شتران را خواهید دید که نمایی بس زیبا در حاشیه کویر را به تصویر میکشد.
شبهای آرام و پرستاره کویر مصر
در سفر به این کویر نباید از شبهای آرام و پرستاره کویر غافل شوید چراکه دل این کویر به دلیل دوری از آلودگی نوری مکان مناسبی برای فعالیتهای نجومی نیز هست.
نیزارهای روستای مصر نیز از جمله بخشهای دیدنی این روستاها است که در فاصلهی در حدود ۶ کیلومتری شرق روستا قرار دارد و با توجه به اینکه اندازه این نیها گاه به ۴ متر نیز میرسد منظرهای بسیار زیبا از نیزاری وسیع را در دید گردشگران قرار میدهند.
مسیر دسترسی: برای ورود به این کویر از تهران باید مسیر تهران، سمنان، دامغان، حرکت به سمت جنوب را طی و از جاده معلمان به سمت جندق و روستای مصر برسید و از اصفهان نیز باید مسیر شرق شهر اصفهان، نائین، جندق را طی کنید تا به این روستای زیبا برسید.
این نکته قابل ذکر است که با توجه به اطلاع رسانی خوب در زمینه این کویر در سالهای اخیر نسبت به گذشته امکانات رفاهی خوبی نظیر مغازه و محل اسکان در آن وجود دارد که میتواند سفری آرام، خاطرهانگیز و با اطمینان خاطر برای مسافران در پی داشته باشد.
کویر ورزنه: کویر ورزنه در دسترسترین کویر به شهر اصفهان و در فاصله ۱۱۰ کیلومتری این شهر قرار دارد، وسعت تلماسههای این کویر بالغ بر ۱۷ هزار هکتار است و انواع اشکال حاصل فرسایش باد مانند تپههای ماسهای طولی، تپههای هلالی، هرم های ماسهای و امواج روی ماسهها (ریپل مارک) در آن دیده میشود.
مسیر دسترسی: برای سفر به این کویر باید در مسیر اصفهان - نائین در گردنه ملأ احمد و شهر ورزنه ۴۰ کیلومتری آنجا حرکت کرد تا به کویر رسید.
نارین قلعه «نارنج قلعه»: بنای تاریخی نارین قلعه به عنوان قدیمیترین بنای شناخته شده در بافت تاریخی شهر نائین متعلق به دوره پارتیان قبل از اسلام است که در مرکز بافت تاریخی شهر نائین قرار داشته و سپس به عنوان دژ یا کهندژ در دورههای بعدی شهر در اطراف آن توسعه و گسترش یافته است.
در گذشته دور تا دور قلعه را خندقی احاطه میکرده است و بر این اساس از پایینترین قسمت خندق تا بالاترین قسمت بنا در قدیم ۵۰ متر ارتفاع داشته؛ بنای فعلی به صورت چند ضلعی است و چندین برج در گوشه اضلاع آن قرار دارد.
این بنا درست در مرکز بافت تاریخی شهر نائین و در میان محلههای قدیمی یعنی باب المسجد، کلوان و نوآباد است.
ریگ جن: در مجاورت منطقه ویژه عباس آباد و چوپانان کویر بسیار زیبای ریگ جن قرار دارد که یکی از بزرگترین شنزارها و کویرهای ایران محسوب میشود.
ریگ جن از شرق شهرستان نائین شمال روستای چوپانان شروع شده و در شمال روستای علم نخلک ادامه یافته و انتهای آن به ریگزارهای روان و تپههای ماسهای میرسد و دارای تنوع در طرح و حجم است به گونهای که تپههای ماسهای به ارتفاع ۳۰ متر نیز وجود دارد و چشم اندازهایی بسیار زیبا و متنوع را به نمایش میگذارد.
حرکت مداوم تپههای شنی از شمال شرق به جنوب غرب، سبب به وجود آمدن برآمدگیهای تو در تویی میشود که تا چشم کار میکند ادامه دارد.
از دیگر ویژگیهای این منطقه آن است که با غروب خورشید و پایین آمدن دما زوزههایی ناشی از سرد شدن هوا و استحکام ماسهها به گوش میرسد، معروف است که صدای زوزه باد در این کویر تا حدی ترسناک است و یکی از دلایل تسمیه ریگ جن به دلیل همین امر است.
وجود پرندگان زیبایی همچون هوبره و زاغ بور در ریگ جن
از ویژگیهای مهم دیگر ریگزار جن وجود نیزارهای متعدد و بسیار زیبا همراه با وجود پرندگان زیبایی همچون هوبره و زاغ بور است ضمن اینکه در این ریگزار نیزارها و رودخانههای نمکی وجود دارد که زیبایی خاصی را به نمایش میگذارد.
از چشم اندازهای بسیار زیبای این محل، وجود گنبدهای نمکی متنوع با اشکال مختلف است که آن نیز به عنوان یک پتانسیل گردشگری برای جذب گردشگران میتوان اشاره نمود.
مسیر دسترسی: دستیابی به این منطقه از طریق جاده خاکی در غرب شهرستان جندق و سپس کال شور جندق امکانپذیر است. شایان ذکر است به دلیل باتلاقی بودن منطقه حرکت در این مسیر بدون راهنمای آشنا به منطقه توصیه نمیشود.
نکته مهم اینکه ریگ جن از کویرهایی است که اگر تابهحال کویر نوردی نکردهاید و بهاصطلاح حرفهای نیستید، برای اولین تجربه بههیچ عنوان ریگ جن را نباید انتخاب کنید و حتی در صورتی که کویرنورد حرفهای هستید بهتر است با گروههای گردشگری و راهنمایان محلی به این منطقه قدم بگذارید.
غارهای قله بزی: بر اساس کاوشهایی که توسط اداره باستان شناسی در لنجان انجام شده اکتشافاتی در مورد سکونتگاه اولیه انسانها مربوط به دوره پارینه سنگی میانی یعنی حدود ۴۰ الی ۵۰ هزار سال پیش به دست آمده است.
این غارهای تاریخی در مبارکه واقع شده و این منطقه به عنوان منطقه نمونه گردشگری شناخته شده است.
مسیر دسترسی به این غارها از سه طریق امکان پذیر است:
مسیر ۱) میدان آزادی، اتوبان ذوب آهن، پلیس راه، کارخانه سیمان سپاهان، حسن آباد، قلعه بزی
مسیر ۲) میدان آزادی / اتوبان ذوب آهن، شهرابریشم، پیربکران، گلگون، مزرعچه، حسن آباد، قلعه بزی مسیر ۳) اصفهان، میدان آزادی، شهرجدیدبهارستان، شهرستان مبارکه، اسماعیل ترخان، نکوآباد، حسن آباد، قلعه بزی
جاذبههای طبیعی مبارکه: این شهرستان با وجود اینکه یکی از قطبهای صنعتی کشور است از حیث جاذبههای طبیعی رتبه اول را در استان اصفهان به خود اختصاص داده است که عبارت از چشمه تنگ دوزان، چشمه حوض ماهی، سد نکوآباد، مقبره پیر حاجات، قلعه بزی، غارهای تاریخی قله بزی، بیشه زارهای پارک ساحلی فرارود، چشمههای حوض ماهی، چشمه سنجدی، چشمه لیلا و قنات حسن آباد بیدگان، قنات امین آباد، چشمه تنک بی دکان، چشمه کرکوند، آسیاب آبی دولت آباد و درخت ۵۰۰ ساله در شهر دیزیچه هستند.
برجهای کبوتر ۱۰ قلو و ۱۸ قلو: این برجهای زیبا در محله لنج زیبا شهر در شهرستان لنجان واقع شده و بنای آن مربوط به اواخر دوره قاجاریه است. این برجها از لحاظ سبک معماری در نوع خود کم نظیر است.
ارگ خشتی مورچهخورت: قدمت این بنا که در روستایی به همین نام در شهرستان شاهین شهر و در فاصلهی ۵۰ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد حداقل به قبل از دوران صفویه میرسد.
این ارگ به صورت یک قلعهی خشتی بزرگ با برج و باروهای بلند فضایی در حدود ۱۵ هزار مترمربع را به خود اختصاص داده است و در شرق جاده و در مرکز روستا قرار دارد و پس از ارگ بم به عنوان بزرگترین و کاملترین بنای خشتی شهرت دارد و ابعاد آن حدود ۱۲۰ در ۱۲۰ گام است.
در هر ضلع این ارگ سه برج دیده بانی قرار دارد و در مجموع ۸ برج در چهار ضلع بنا قرار دارد؛ در داخل این مجموعه حمام، مسجد، امامزاده، خانههای اربابی بزرگ، راسته بازار و غیره وجود دارد.
مورچهخورت تا زمان صفویه و قاجار مرکز حیات وحش اصفهان بوده و دارای حیواناتی چون آهو، گَوَزن، کرکس، بز کوهی، قوچ است؛ قلعه و ارگ قدیمی مورچهخورت در روستایی به همین نام در ۶۵۰ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد.
کاروانسرای مادر شاه: این کاروانسرا به عنوان دومین منزلگاه در شمال اصفهان و در مسیر تهران واقع شده و با مساحتی حدود ۶۵۰۰ متر از نمونههای زیبای کاروانسراهای ایران است که در گوشههای خود اصطبلهایی برای نگهداری فیل داشته است.
شروع ساخت این کاروانسرا در زمان شاه سلیمان صفوی بوده است و در زمان شاه عباس دوم صفوی ساخت آن پایان یافت.
کاروانسرای مادر شاه چهار ایوانی است و در چهار طرف اضلاع آن اتاقهایی برای استراحت مسافران و به ویژه سفرا و میهمانان خارجی ساخته شده است؛ در چهار طرف حیاط کاروانسرا، اتاقهایی واقع شده و در بخشی پشتی این اتاقها راهروهایی برای نگهداری چهارپایانی همچون اسب و شتر کاروانها وجود داشته است.
این بنا در سالهای گذشته توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مرمت و به هتل و اقامتگاه تبدیل شده است و هم اکنون نیز این بنا و منطقه اطراف، به عنوان مجموعهای اقامتی پذیرایی مورد استفاده است.
این کاروانسرا واقع در ۵۴ کیلومتری شمال غرب اصفهان و در کنار محور اصلی اصفهان، تهران بنایی مهم مربوط به اواخر سلطنت شاه عباس دوم است.
حیات وحش موته: از نمونههای جالب و دیدنی حیات وحش و مناظر طبیعی ایران اسلامی در بخش میمه شاهین شهر واقع شده است که در این منطقه و در دل کوهها و دشتهای پهناور آن صخرههای زیبایی از دل دشت بیرون آمده و روزهای متوالی محلی برای هر بستن راه کاروانان و تجار توسط راهزنان است.
یکی از این کمینگاهها صخرهای معروف به تختِ محمد جعفر است که بر روی آن چاهی کنده شده به گونهای که بدنه آن رو به مسیر کاروانان راه دارد.
از دیگر مناظر طبیعی منطقه، تخته سرخی با طبیعتی زیبا و قابل توجه به رنگ قرمز و سبز و دیگری مشهور به دره دوزخی است.
این دره زیبا و وحشتناک به رنگ خاکستری و سیاه چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند اما متأسفانه در سالهای اخیر جهت استخراج معادن سنگ، این منطقه نیز رو به نابودی میرود.
مسیرهای دسترسی:
۱) جادهای که از سمت تهران پس از عبور از دلیجان – محلات و خمین به گلپایگان میرسد.
۲) جادهای که از سمت اصفهان از شاهین شهر جدا شده و پس از عبور از علویجه و دهق به گلپایگان میرسد.
نظر شما