به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی گویا بعدازظهر دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در خصوص «آمار مبتلایان در کرمان و اینکه این بیماری برای چه گروه هایی خطر بیشتری را به دنبال دارد؟» گفت: بیماری آنفلوانزای فصلی موضوعی جدی نیست و هر سال تکرار می شود. هر سال با سرد شدن این بیماری گسترش پیدا می کند معمولا انتظار می رود در یک فصل آنفلوانزایی حداقل ۲۰ درصد مردم جامعه مبتلا شوند و حتی در کشورهای توسعه یافته هم وضع به همین منوال است.
گویا ادامه داد: چندین عامل باعث تشدید یا تضعیف موج آنفلوانزا می شود که ویروس اولین و مهم ترین عامل در این خصوص است. ویروس آنفلوانزا ویروسی عجیب و غریب است و مدام در حال تغییر بوده و تغییرات کوچکی در ساختمانش ایجاد می شود که همین امر باعث می شود بدن انسان قادر به شناسایی آن نباشد و متفاوت از ویروس سال گذشته باشد. فردی که سال گذشته به ویروس آنفلوانزا مبتلا شده است ممکن است امسال دوباره مبتلا به این بیماری شود که معمول است.
وی گفت: در صورتی که شدت بیماری زایی ویروس شدیدتر باشد طبیعی است که تعداد افراد مبتلا بیشتر می شوند ضمن اینکه تعداد کسانی که به بیماری با شدت بیشتری مبتلا می شوند هم افزایش می یابد و این خصلت ویروس آنفلوانزاست.
گویا ادامه داد: عوامل دیگری مانند «انسان» هم در این رابطه تاثیرگذار هستند؛ اگر کسی در یک فصل آنفلوانزایی نکات بهداشتی را رعایت کرد و به راه های انتقال بیماری و پیشگیری آگاه باشد نه تنها احتمال ابتلای او کمتر می شود بلکه احتمال انتقال بیماری به دیگران را هم کاهش می دهد.
راهکارهایی برای کاهش ۵۰ درصدی انتقال آنفلوانزا
وی گفت: افراد مبتلا به این عفونت در صورت شستشوی مکرر دست ها، استفاده از دستمال در هنگام عطسه و سرفه و قرار دادن دستمال آلوده در یک کیسه پلاستیکی و انداختن آن به سطل زباله می توانند تا ۵۰ درصد در جلوگیری از شیوع و ابتلای افراد دیگر به آنفلوانزا جلوگیری کند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه فرد بیمار باید فاصله حداقل یک متری را با افراد سالم رعایت کند، توصیه کرد: افراد به صورت جدی از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنند. بسیاری از مردم به محض مشاهده علائم بیماری به داروهای موجود در منزل به ویژه آنتی بیوتیک ها روی می آورد؛ در صورتی این بیماری در اکثر افراد اصلا نیازی به مصرف آنتی بیوتیک ندارد. همچنین داروهای کورتون دار در ابتدای مصرف می تواند باعث کاهش ظاهری علائم شود که این حالت واقعی نیست و در واقع ویروس در داخل بدن فعالیت خود را انجام می دهد و می تواند باعث شدت بیماری شود.
وی گفت: باید توجه داشت که فرد مبتلا تا چند روز این ویروس را از طریق قطرات تنفسی دفع می کند به همین دلیل پزشک برای فرد بیمار چندین روز استراحت توصیه می کند؛ افراد باید به این پزشک احترام بگذارند و زودتر از اتمام مدت استراحت حتی با وجود فروکش کردن علائم به مدرسه یا محل کار نروند چرا که این افراد می تواند ناقل بیماری باشند.
گویا متذکر شد: برخی افراد به دلایل مختلف بدن ضعیفی دارند و در صورت ابتلا به آنفلوانزا بیماری به آنها رحم نمی کند. پزشک تمامی این جوانب را در تصمیم گیری خود مدنظر قرار می دهد و باید به تصمیمات پزشک احترام بگذاریم چرا که از این طریق بیماری زودتر فروکش می کند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به غیرقابل پیش بینی بودن ویروس آنفلوانزا افزود: همه رفتارهای این ویروس غیرقابل پیش بینی است.
آنفلوانزا جان ۱۹ نفر ایرانی را گرفت
وی گفت: از یکم شهریور ماه امسال تاکنون هزار و ۲۸۷ نفر مبتلا به بیماری تنفسی در استان کرمان بستری شدند که از این تعداد ۹۳ مورد قطعی مبتلا به آنفلوانزا بودند. همچنین ۹ نفر در استان کرمان در اثر این بیماری جان خود را از دست دادند و تقریبا می توانم بگویم تمامی این افراد بیماری زمینه ای داشتند.
گویا عنوان کرد: موارد آنفلوانزای معمولی نمونه گیری نمی شود و در موارد شدید این کار انجام می شود.
وی ادامه داد: هفته گذشته ۱۹ مورد مرگ ناشی از آنفلوانزا در کشور داشتیم که بیشتر از همه در استان های آذربایجان شرقی و تهران بوده است. کرمان از جمله استان هایی است که بیماری در آن مناطق خیلی فعال بوده است.
گویا همچنین در پاسخ به این پرسش که «با توجه به گستردگی کرمان و مشکلات بهداشتی و محرومیت در جنوب این استان، آیا کرمان به بودجه بیشتری نسبت به سایر استان ها برای مسائل بهداشت و سلامت و کنترل بیماری های واگیردار نیاز دارد؟» بیان کرد: اساس تصمیم گیری در خصوص تخصیص بودجه به عوامل مختلفی مانند جمعیت و تعداد بیماران استان بستگی دارد و بر این اساس تصمیم گیری می شود که چه اقدامی باید انجام شود.
وی در ادامه گفت: از من در خصوص موارد بیماری در کشور سوال کردید؛ در کل کشور ظرف هفته گذشته سه هزار و ۷۲۲ نفر بیمار مبتلا به بیماری تنفسی داشتیم که ۲۶۳ نفر از این تعداد قطعا مبتلا به آنفلوانزا بودند؛ البته این آمار مربوط به بیماران بستری است و در صورت احتساب بیماران سرپایی آمار بیشتر از این تعداد می شود.
وی در پاسخ به یکی از خبرنگاران در خصوص آمار کل مبتلایان به آنفلوانزا از آغاز شیوع بیماری تاکنون گفت: من آمار را هفتگی اعلام می کنم و الان برای اعلام مجموع آمار خیلی زود است و باید صبر کنیم تا تمام شود.
گویا ادامه داد: بیشترین جاهایی که آنفلوانزا در هفته گذشته داشته است مربوط به استان های آذربایجان شرقی، قزوین، مرکزی، آذربایجان غربی و تهران است و این آمار هر هفته تغییر می کند.
وی گفت: الان بسیاری از افراد ممکن است به دلیل آلودگی هوا کارشان به بیمارستان بکشد که اگر بخواهیم آمار استان های دارای بیماری های تنفسی را ذکر کنیم مربوط به استان های گلستان، کهکیلویه و بویراحمد، کرمان، مازندران، کرمانشاه، همدان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و تهران است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به پرسشی در خصوص اینکه «دلیل وزاتخانه بهداشت برای عدم شفاف سازی و ارائه آمار در زمینه آنفلوانزا چیست؟»، گفت: تمام اطلاعاتی که طی این مدت اعلام شده در مطبوعات موجود است و من در چندین نوبت آمار را اعلام کرده ام و از این سوال شما تعجب می کنم.
تعطیلی مدارس مرتبط با بیماری آنفلوانزا نیست
وی همچنین به پرسش «آیا تعطیلی مدارس در تهران و استان های دیگر به بحث آنفلوانزا مرتبط است یا فقط به دلیل آلودگی هوا بوده است؟» چنین پاسخ داد: تعطیلی مدارس به هیچ عنوان به بیماری آنفلوانزا ارتباطی ندارد؛ گروه سنی مبتلا به این بیماری گروه سنی مدرسه نیست و اکثریت افراد مبتلا در سنین بالاتر هستند. ما تلاش می کنیم حتی الامکان در روند تحصیل دانش آموزان وقفه ای ایجاد نشود ضمن اینکه سلامت آنها برای ما اهمیت دارد.
گویا ادامه داد: برای اینکه حتی یک کلاس درس تعطیل شود درصد مبتلایان آن کلاس باید براساس یکسری فرمول های ریاضی محاسبه و در نهایت تصمیم گیری می شود. هنوز به آن حدی نرسیدیم که مدارس را تعطیل کنیم و تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا بوده است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه «امسال ویروس آنفلوانزا بر چند نوع بوده و کدامیک شیوع بیشتری داشته است؟» گفت: ویروس های آنفلوانزای فصلی چهار گروه دارد که به طور معمول در یک فصل آنفلوانزایی یک یا دو نوع از این ویروس ها فعال می شود.
گویا ادامه داد: امسال دو نوع ویروس آنفلوانزایی فصلی H۱N۱ و H۳N۲ به صورت فعال وجود دارد در بین این ها ویروس آنفلوانزای H۱N۱ بیش از ۹۰ درصد و ویروس آنفلوانزای H۳N۲ حدود ۱۰ درصد موارد ابتلا را شامل می شود.
شیوع آنفلوانزا امسال شدت پیدا کرده است
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «شدت شیوع آنفلوانزا نسبت به سال گذشته شدت یافته است؟ عوامل تاثیرگذار در این روند را ذکر کنید» گفت: هر سال ویروس آنفلوانزا در همین مواقع فعال می شود که یکی از دلایل آن این است که ویروس آنفلوانزا در فصل سرما شروع به تاخت و تاز می کند. در مواقعی مثل سال گذشته بیماری خفیف و تعداد موارد ابتلا کم است مواقعی هم مانند امسال بیماری شدت پیدا کرده و تعداد موارد بیماری افزایش پیدا می کند.
وی همچنین پرسشی در خصوص احتمال ورود ویروس آنفلوانزا به کشور توسط زائران اربعین گفت: به هیچ وجه چنین چیزی صحت ندارد؛ ویروس آنفلوانزا همه کشورهای منطقه از افغانستان تا حاشیه مدیترانه را به شدت درگیر کرده است به گونه ای که کویت، قطر و عمان وضعیتی مشابه کشور ما را دارند و ربطی به مسافرت ها ندارد.
ذکر مهم ترین عوامل ابتلا به ویروس HIV مساله خصوصی مبتلایان است
گویا همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که با توجه به هفته اطلاع رسانی بیماری ایدز مطرح شد، مبنی بر اینکه «دلیل شیوع ایدز لردگان چه بوده است؟» گفت: راه های انتقال ویروس HIV مشخص است و راه دیگری وجود ندارد، اما اینکه شما بخواهید از من بشنوید که چه کسی به چه دلیل مبتلا به این بیماری شده است؛ تصور می کنم این سوال را نباید مطرح کنید.
وی ادامه داد: حدود ۴۰ هزار نفر در کشور مبتلا به این عفونت هستند و این یک راز محرمانه بین پزشک و بیمارش است و من به هیچ عنوان به خودم حق نمی دهم که محرمانه های یک بیمار را به صورت علنی بیان کنم.
گویا گفت: برای ما راه انتقال اهمیتی ندارد بلکه راه مراقبت از فرد مبتلا و سلامت او و خانواده اش اهمیت دارد و من این اجازه را ندارم که بگوییم که چه کسی از چه طریقی مبتلا شده است.
وی در جواب خبرنگاران در خصوص اینکه ما خواهان اعلام مهم ترین عامل ابتلا هستیم و به دنبال موارد شخصی افراد نیستیم، گفت: راه های انتقال ایدز در همه جای دنیا مشخص است اما من از ذکر جزئیات معذور هستم.
وی در پاسخ به خبرنگاری که گفت «شفافیت در ذکر عوامل موثر در ابتلای افراد به ویروس HIV می تواند از افزایش افراد مبتلا به این عفونت جلوگیری کند» گفت: اگر این افراد بخواهند کسی عامل ابتلایشان به بیماری را بداند خودشان آن را اعلام می کنند و از نظر من عدم شفافیت منجر به ابتلای بیشتر به HIV نمی شود. تماس جنسی، اعتیاد تزریقی و انتقال بیماری از مادر به کودک راه های انتقال این عفونت است که در لردگان راه های انتقال از همین الگو تبعیت می کند.
وی ادامه خطاب به خبرنگاران حاضر در جلسه گفت: من در زمینه HIV خودم را کارشناس می دانم، حرف من را باور کنید کنکاش کردن در مسائل خصوصی افراد درست نیست. از نظر شما این مساله عمومی است اما از نظر من خصوصی است.
گویا گفت: دلیل بروز ایدز در لردگان استفاده بهیار از سرنگ آلوده نبوده است، تعداد معدودی از افراد روستا مبتلا شدند و نه همه افراد آن روستا. علت ابتلای افراد در چنار محمودی لردگان تابعی از دلایل ابتلا در کل کشور است.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص واکسن آنفلوانزا گفت: این واکسن برای همه مردم نیست و برای کسانی است که در صورت ابتلا به انواع شدید مبتلا می شوند و ممکن است جان خود را از دست می دهند.
گویا با اشاره به ضرورت استفاده گروه های حساس از واکسن آنفلوانزا گفت: گروه های حساس افرد دارای سن بالای ۶۵ سال، افراد دارای بیماری قلبی و ریوی مزمن، نارسایی کلیه یا کبد، دیابتی هایی که بیماری آنها کنترل نشده است، افراد بسیار بسیار چاق، خانم های باردار، افراد مبتلا به سرطان در حال درمان و افراد مصرف کننده داورهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدنی را شامل می شوند. غیر از این گروه ها مابقی مردم نیازی به تزریق واکسن ندارند و آنفلوانزا بیماری است که خود به خود بهبود پیدا می کنند.
شیوع آنفلوانزا مرتبط با بیوتروریسم نیست
وی در پاسخ به خبرنگار مهر در خصوص اینکه «آیا شیوع آنفلوانزا می تواند ارتباطی با مساله بیوتروریسم داشته باشد؟» اظهار کرد: اصلا چنین مساله ای وجود ندارد چرا که کل منطقه درگیر این بیماری است. شیوع آنفلوانزا مساله غیرمعمولی نیست و حتی ممکن است شدتش از این هم بیشتر شود و مساله ای کاملا قابل پیش بینی است.
همچنین خبرنگار مهر با انتقاد از ممنوعیت دانشگاه های علوم پزشکی در استان ها برای اعلام آمار مبتلایان به آنفلوانزا و فوتی ها در اثر این بیماری از سوی وزراتخانه بهداشت، خواستار این مساله شد که اعلام آمار علاوه بر وزارتخانه از سوی دانشگاه های علوم پزشکی هم انجام شود که گویا در پاسخ گفت: اگر اعلام می کنیم که آمار از یک منبع (وزارتخانه) اعلام شود دلیل اصلی اش این است که سعی کنیم آمار درست و دقیقی در اختیار اصحاب رسانه و نهایتا مردم قرار دهیم.
وی ادامه داد:اگر من امروز یک حرف بزنم، فردا ممکن است یک مسئول در استانی دیگر آماری متفاوت را اعلام کند. وجود چنین تفاوتی باعث می شود باور آمار برای رسانه ها و جامعه سخت شود. ما اطلاعات را از استان می گیریم و بعد از تجریه و تحلیل و مقایسه با استان های دیگر دقیق ترین آمار را در اختیار رسانه ها قرار می دهیم. من از همکاران شما که ما را متهم به عدم شفافیت می کنند تعجب می کنم.
در حالی منبع موثق اعلام آمار مبتلایان به آنفلوانزا وزارت بهداشت معرفی شده است که رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت از آمار استان کرمان اطلاعی در دست نداشت و برای پاسخ به پرسش خبرنگاران در خصوص تعداد مبتلایان و فوتی در کرمان مجبور به دریافت آمار از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی کرمان شد. این در حالیست که دانشگاه های علوم پزشکی به صورت مستقل از اعلام آمار در این خصوص منع شده اند.
نظر شما