خبرگزاری مهر - گروه استانها: فروردین ماه سال ٩٨ بود که وقوع سیل در منطقه دروازه قرآن شیراز، در ایران را در شوک فرو برد و این شوک به گونهای بود که تمامی مردم ایران نگران و دلواپس مسافران و مردم شیراز بودند. سیل در دیگر مناطق شیراز نیز مردم را درگیر کرد ازجمله شهرک سعدی که تا ماهها مردم درگیر تخلیه آب و گل و لای از خانههایشان بودند و برخی از منازل که خسارتهای جدی دید.
بالاخره حادثه سیل در دروازه قرآن مدیریت شد، سیلی که ۲۱ کشته و ۱۰۵ نفر مصدوم داشت و ۷۰۰ میلیارد تومان نیز خسارت زد. هرچند که در مدیریت این بحران نیز انتقاداتی به مسئولین شیراز وارد است با این حال نزدیک به ٢ است از این حادثه گذشته اما هنوز وعدههایی که مسئولان به مردم دادند عملیاتی نشده است.
در جریان بارشهای آذر ماه نیز دوباره منطقه سعدی پای ثابت آب گرفتگی منازل بود در حالی که بعد از دو سال باید برای مردم این منطقه فکری میشد. شهرک سعدی با ۳۱۲ هکتار مساحت جمعیت، حداکثر ۸۵ هزار نفر را در خود جا داده است.
طی این دو سال هر بار که آبگرفتگی در این منطقه رخ داده مسئولان امر به تکاپوی رفع مشکلات میافتند ما تا آبگرفتگی بعدی دوباره خبری از آنها نیست.
٩٠درصد وعدهها عملیاتی نشد
یاور شورا در منطقه سعدی و عضو سابق شورای شهر شیراز در دوره چهارم در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: ٩٠ درصد از وعدههای که مسئولان برای برطرف کردن مشکلات مردم سعدی دادهاند عملیاتی نشده است.
محمدرضا هاجری در این گفت و گو با انتقاد از دستگاههای اجرایی بیان کرد: شهرداری از جمله دستگاههایی است که اقدام به لایروبی کرده اما سایر دستگاهها اقدامات محسوسی در منطقه در جهت کاهش خطرات احتمالی نکردهاند بلکه بعضاً مشکلاتی نیز برای مردم منطقه فراهم کردهاند.
وی افزود: برخی از دستگاهها نظیر سازمان آب با مبنا قرار دادن نقشههای حریم رودخانه سعدی که بیش از ٧٠ سال قدمت داشته بخش قابل توجهای از خانههایی که بیش از ۵٠ سال از ساخت آن گذشته و دارای مجوز هم هستند را دستور به تخریب دادهاند.
هاجری افزود: تمامی خانههای که سازمان آب و فاضلاب بر تخریب آنان تاکید دارند دارای مجوز از شهرداری اند اما مسئولان این سازمان معتقد اند این خانهها در مسیل رودخانه واقع شدهاند و باید تخریب شوند.
این عضو سابق شورای شهر ادامه داد: برخی به دنبال برطرف کردن مشکل نیستند بلکه به دنبال این موضوع هستند که مشکلات جدیدی برای مردم ایجاد کنند تا عطای برطرف کردن مشکل را بر لقای آن ببخشند این درحالی است که میتوان با مشخص کردن دقیق حریم رودخانه زمینه لازم برای برطرف کردن مشکل فراهم کرد.
هاجری افزود: دستگاههای متولی نیز باید در راستای برطرف شدن مشکلات این منطقه اقدامات جامعی را انجام میدانند که از جمله این اقدامات میتوان به ایجاد حوضچههای آرامش در بالا دست اشاره کرد اما این اقدامات نیز مغفول مانده و اجرایی نشده است.
یاور شورای شهر و عضو سابق شورای شهر شیراز معتقد است: با توجه به تداوم مشکلات منطقه سعدی این منطقه مستعد سیل است و اگر میزان بارش در شیراز همچون سال ٩٨ باشد بازهم در تمامی مناطقی که سیل در سال گذشته جاری شد مجدداً شاهد سیل خواهیم بود.
این درحالی است که مسئولان شهری شیراز معتقد اند فعالیتهای عمرانی در سطح شهر شیراز در راستای جمعآوری آبهای سطحی به گونهای بوده است که احتمال جاری شدن سیل به حداقل رسیده است.
اما این نکته حائز اهمیت است که استانداردهای مدیریت بحران در مدیریت شهری برخلاف باورهای مدیران شهری شیراز است و باید طراحی شهری به گونهای باشد که هیچ تهدیدی حتی در صورت افزایش ناگهانی بارش شهروندان را تهدید نکند کما اینکه در طی بارشهای اخیر در استان شاهد بودیم که در برخی از مناطق شیراز روان آبهایی حتی مقطعی ایجاد شد.
به هر روی شهرک سعدی از جمله مناطقی است که مستعد برخی از بلایا است از سیل و آتش سوزی گرفته تا حتی ریزش کوه که اگر برنامه ریزی مدونی برای حفظ و ایمن سازی این منطقه در راستای بلایا نداشته باشیم طولی نخواهد کشید که در این منطقه شاهد مشکلات بزرگی خواهیم بود.
اقدامات مقابلهای با سیل در سعدی انجام شده است
مدیرکل بحران استانداری فارس به خبرنگار مهر گفت: اقدامات مختلفی در راستای جلوگیری از سیل در منطقه سعدی در جریان است و بخش اعظمی از این اقدامات تاکنون انجام شده است.
رحیم آزادی در ادامه خاطرنشان کرد: این منطقه به علت اینکه در حریم شهر قرار دارد متولی اصلی ایجاد شرایط ایمن در مناطق سعدی شهرداری ی شیراز است و در این منطقه اقدامات ایمنی توسط شهرداری ایجاد شده است و بر اساس آخرین گزارشهای ارائه شده شهرداری اقدامات ایمن سازی را انجام داده است.
وی در ادامه یادآور شد: از جمله اقداماتی که منطقه سعدی انجام شده است و میتوان از آن به عنوان اقدامات مقابلهای با سیل نام برد اجرای خط دوم لوله گذاری در راستای جمعآوری آبهای سطحی است این در حالی است که فاز نخست و خط اول این لوله گذاری نیز پیش تر انجام شده است.
آزادی افزود: از دیگر اقدامات جامعی که در منطقه سعدی در راستای جلوگیری از وقوع سیل انجام شده است نیز میتوان به بازسازی و بهبود کانالهای آب در سعدی اشاره کرد که این اقدام نیز نقش مؤثری در راستای جمعآوری و هدایت آبهای سطحی دارد.
مدیرکل بحران استانداری فارس در ادامه عنوان کرد: یکی از برنامههای جامعی که در بالا دست منطقه مقرر شده بود اجرایی شده تا در کنترل آبهای سطحی اثر گذار باشد میتوان به ایجاد ۶ سد بند و آرام بند اشاره کرد که توانسته حجم آب قابل توجهای در این سد بندها کنترل شوند.
او ادامه داد: در کنار شهرداری نیز دستگاههای اجرایی دیگری نیز در راستای ایمن سازی مناطق سیل خیر شیراز نقش داشتهاند که از جمله این دستگاهها میتوان به منابع طبیعی اشاره کرد و این دستگاه نیز توانسته اقداماتی که مکلف به انجام آن بوده نظیر حوضچه آب خیر در دروازه قرآن انجام شده و درصد احتمال وقوع سیل در کلان شهر شیراز کاهش قابل توجهای داشته است.
عدم پاسخگویی آبفا
خبرنگار مهر طی چندین تماس و تلاش برای ارتباط با مدیران آب و فاضلاب شهر شیراز نتوانست با این مسئولان گفت و گو داشته باشد این در حالی است که علاوه بر اینکه کارشناسان و رئیس دایره روابط عمومی از موضوع گزارش آگاه بودند.
با عدم پاسخگویی مدیران آب و فاضلاب شیراز گره کور مشکل در منطقه سعدی باقی مانده و باید منتظر ماند تا دید چه زمانی مدیران آب و فاضلاب شیراز حاضر به پاسخگویی هستند.
نظر شما