خبرگزاری مهر، گروه استانها- محمد حسین عابدی: نان خریدن این روزها برای مردم بسیاری نقاط استان سمنان کاری دشوار شده، این روزها با شلوغی عجیب و غریب نانواییها، گرفتاریهای خود را بیشتر هم میبینند.
میانگین ایستادن در صفهای نان برای مردم در برخی نقاط از دو برابر هم فراتر رفته است. نانوایان اعلام میکنند که سهمیه آردشان کم شده اما اتحادیه و دولت می گوید که این شرایط مقطعی است و به زودی همه چیز به حالت قبل باز میگردد و اکنون استانداری سمنان در حال نصب سیستمهای هوشمند الکترونیکی عرضه نان است تا آن موقع اما نانوایان باید نان مورد نیاز مردم را با کیفیت و کمیت کامل به دستشان بدهند.
همه شاکی هستند
مردم اما اعتقاد دارند که یک لجبازی بین نانوایان و دولت صورت گرفته زیرا نانوایان اعتقاد دارند که باید قیمت نان هم بیشتر میشد چرا که آنان هم مثل مردم عادی مرغ و گوشت و برنج و… را با قیمتهای نجومی میخرند و از سوی دیگر دستمزد کارگر و… بیشتر شده است اما دولت میگوید فعلاً تا دستورالعمل جدید نان، هیچ افزایش قیمتی را نباید شاهد باشیم.
برعکس آن تصویری که این روزها ستاد تنظیم بازار از نانواییهای استان سمنان ساخته، تحقیقات میدانی خبرنگار مهر و صحبت با چندین شهروند و نانوا نشان میدهد که نتیجه مسائل فوقالذکر کاهش چانه، کیفیت، عصبی بودن اکثر شاطرهای نانوایی، صفهای شلوغ و حتی کاهش تولید نان بوده است موضوعی که مردم را شاکی، نانوا را شاکی و دولت را هم شاکی کرده است!
حضور در نانواییها و مصاحبه با خبازان روایت نانوایان را تأیید میکند اما از سوی دیگر مگر مردم مقصر این شرایط هستند که با نان کوچک شده و بی کیفیت باید تقاص آن را پس دهند؟ در این گزارش سعی داریم به موضوعات مرتبط با نان بپردازیم با این توضیح که به واسطه مشابه بودن حرفهای مردم و نانوایان از ذکر تمام موارد مصاحبه خود داری کرده و چندتایی را مشت نمونه خروار بیان میداریم.
سهمیه را کم کردند
محسن شاطر یکی از نانواییهای سنگک در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: سهمیه ما را کم کردهاند و این مرتبط به ما تنها نیست بلکه دیگر همکاران ما هم همینطور بودهاند ما شش کیسه خمیر میکردیم اما تبدیل به چهار کیسه شد از طرف دیگر اعتراض هم که میکنیم چیزی عایدمان نمیشود برخی هم که آرد آزاد میفروشند و با آنها کسی کاری ندارد.
این نانوا با بیان اینکه سهمیه روزی پنج کیسه برخی نانواییها حتی به سه کیسه هم رسیده است، ابراز کرد: برخی از نانواییهایی که با اتحادیه آشناتر هستند آرد خود را میگیرند برخی هم نه؛ از طرف دیگر همه هزینههایمان از کارگر، اجاره مغازه، سبوس، نمک، حمل و نقل و… گران شده اما قیمت نان بالا نرفته است البته اینکه صفها طولانی شده هم به خاطر این است که ما آرد کافی نداریم این روزها بیشتر از پنج یا هفت نان دیگر به کسی نمیدهیم تا به همه برسد.
آرد بی کیفیت شده است
دیگر نانوا که محمد رضا عامری نام دارد با بیان اینکه سهمیه آرد کم شده است، میگوید: شرایط به گونهای شده که هم آرد بی کیفیت است و هم بسیار کمتر از سابق به دست ما میرسد و ما مجبور هستیم که به هر فرد بیشتر از ۲۴ نان (لواش) ندهیم اتحادیه و دولت در حال تلاش هستند که مشکل حل شود اما به دلیل مشکلات اقتصادی تأمین آرد دشوار شده است امیدواریم که ساز و کار اساسیتری را دولت بیندیشد.
عامری که در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه نانواییهای کوچک یا کسانی که در خانه نان تنوری میپختند در این شرایط دچار ورشکستگی شدهاند زیرا آرد گران شده و آرد یارانهای نیز دریافت نمیکنند، بیان کرد: روزی پنج تا ۱۰ مراجعه برای آرد داریم اما نه مجاز به فروش هستیم و نه اصلاً آرد کافی داریم که به کس دیگری بدهیم به نظر میرسد دولت باید فکری هم به حال این افراد کند.
با آخرین نانوا نیز هم کلام میشویم کسی که اعتقاد دارد در این شرایط فقط در وضعیتی نانوایی صرفه دارد که نان سنگک ۱۰، بربری پنج و لواش دو هزار تومان فروخته شود وگرنه باید نانواییها را تعطیل کرد زیرا از بعد عید کارگران درخواست حقوق ۵۰ درصد بیشتر دارند و مالکان اجاره را ۱۰۰ درصد بیشتر کردهاند.
تعطیلی چند نانوایی و مردمی که ناراضی هستند
اشاره نانوا به تعطیلی چندین نانوایی طی همین سه هفته اخیر است نمونه آن یکی از نانواییهای سنگک شاهرود در میدان آزادی بود که با افزایش عجیب اجاره بها مجبور به ترک مغازه شد و در نتیجه سنگینی بار مشتریان آن به دیگر نانواییهای منطقه سرازیر و صفهای نان در مناطق حوالی را افزون کرد موضوعی که چند مورد مشابه دیگر از آن هم در استان رخ داده است.
مردمی که در صفهای نان ایستادهاند نیز اعراض دارند یک شهروند درباره این موضوع به خبرنگار مهر، میگوید: صفهای طولانی را باید به جان بخریم تا در نهایت نانی را بخریم که هم کوچکتر شده و هم خمیر و سوخته است.
سید محمد رضا حسینی که بازنشسته بانک است میافزاید: چند روز قبل در فضای مجازی دیدیم که فرماندار یک نانوایی خلوت پیدا کرده و از کیفیت نان تعریف میکند، ما در این سه هفته یک بار چنین چیزی را در واقعیت ندیدیم چرا فرماندار به این نانواییها نمیآید؟ مردم باید ۳۰ دقیقه سرپا بایستند هوای گرم را تحمل کنند دست آخر برای هر نان سه هزار تومان هم بدهند نهایت نان سوخته و خمیر دریافت کنند.
برخی نانوایان سو استفاده میکنند
دیگر شهروند استان سمنان که او هم از صفهای طولانی کلافه شده است، به خبرنگار مهر، میگوید: چند لحظه منتظر نان باشید همه چیز برایتان روشن میشود شاطرها هر سه نانی که به مردم میدهند یکی را سر میخ نگه میدارند و صبح یک ساعت قبل از باز شدن مغازه به کسانی که سگ و گاو داری و… دارند کیلویی میفروشند از یک لحاظ نان را خمیر بر میدارند تا سنگینتر شود از طرف دیگر بین مشتریها این کار را میکنند تا کسی هم صدایش در نیاید حال آنکه این نان باید سر سفره مردم بیاید.
هادی جلالی بیان میکند: من فکر میکنم برخی نانوایان تعمداً این کار را میکنند که مردم ناراضی شوند صفوف طولانیتر شود و شرایط آردشان اصلاح شود و یا آرد بیشتری به آنها بدهند در نتیجه چند نان یکی در کناری میگذارند تا نان کمتر هم به دست مردم برسد آنها را روی هم انبار میکنند یا به سوپریها میدهند یا برای کسانی که حیوان دارند میفروشند به همین راحتی هم کاسبی شأن را کردهاند و هم حرف شأن را به کرسی نشاندهاند البته این برای همه نانواییها نیست و برخی اینگونه هستند.
این اظهار نظر که برخی نانوایان با شرایط همراهی نمیکنند تا حرف شأن به کرسی بنشیند موضوعی است که به کرات در بین گفتههای مردم شنیده میشود و اگر حقیقت داشته باشد فاجعهای دردناک است که باید مسئولان استانی به آن رسیدگی کنند. تحقیقات خبرنگار مهر اما نشان میدهد که علی رغم محدودیت و ممنوعیت عرضه نان خارج از نانوایی، روزانه تعداد قابل توجهی نان لواش و بربری برای مصرف حیوانی و حتی برای فروش در سوپریها به صورت بسته بندی عرضه میشود.
نظارتها بیشتر شده است
ابوطالب جلالی معاون استاندار سمنان در حاشیه یکی از بازدیدهای خود از نانواییهای شهرستان شاهرود با بیان اینکه واحدهای نانوایی، نان با کیفیت در اختیار مردم قرار دهند، میگوید: ارتقای کیفیت گندم تولیدی و درجه بندی این محصول، توجه به کنترل کیفی کارخانجات تولید آرد، صدور شناسنامه کیفی برای آردهای تولید شده، نظارت بر رعایت اصول صحیح خمیرگیری و پخت آن از جمله مواردی هستند که در دستور کار مسئولان اتحادیهها و نانوایان قرار گرفته و از این پس بیش از پیش مورد توجه است.
این در حالی است که استاندار سمنان نیز چندی پیش اعلام کرده بود که فرمانداران استان نسبت به تشویق کشاورزان به فروش گندم تولیدی به اداره کل غله استان، با جدیت اقدام کنند و اداره کل غله موظف خواهد بود در پایان فصل خرید گندم حداقل ۱۰۰ هزار تن گندم را از کشاورزان خریداری کند تا بتوانیم آرد مورد نیاز استان را تأمین کنیم.
هوشمند سازی در دستور کار است
استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینکه با تلاشهایی که صورت گرفته خوشبختانه دغدغهای برای تأمین آرد در استان نداریم، گفت: با توجه به اینکه فصل برداشت گندم نیز از غرب استان آغاز شده امیدواریم که بتوانیم شرایط خوبی را در زمینه تولید گندم و ذخیره آن داشته باشیم از طرف دیگر باید تاکید کرد که ۸۵۰ خبازی با آرد یارانهای در سطح استان در حال پخت نان هستند که نظارتها در خصوص کیفیت نان در حال انجام است همچنین طرح مدیریت هوشمندسازی نانواییهای سنتی در حال انجام است.
سید محمد رضا هاشمی خواستار نظارتهای مستمر برای تأمین آرد خبازیهای استان سمنان شد و افزود: جلسات تشریح فرآیند کارت خوان برای خرید نان یارانهای در نانواییهای استان سمنان برگزار شده و به زودی این طرح اجرا میشود تا شاهد رفع دغدغههای مردم باشیم.
نان کارتی میشود
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان اما در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره آخرین وضعیت ساماندهی نانواییهای استان گفت: دولت سعی دارد تا مدیریت مصرف آرد را به صورت واقعی انجام دهد که بسیاری مشکلات را در زمینه آرد و نان حل خواهد کرد.
محمد رضا صادقی با بیان اینکه این طرح جدید در واقع چرخه عرضه نان را به صورت متمرکز خواهد کرد به این شکل که در همین روزها ۸۰۰ دستگاه الکترونیکی در نانواییهای استان سمنان نصب میشود که به صورت کارت خوان الکترونیکی هستند این طرح البته در زنجان اجرا شده و در سراسر کشور نیز تعمیم داده میشود.
وی با بیان اینکه هماهنگیها از جمله بانک، مخابرات، سامانههای هوشمند، آموزش نانواییها و… در استان سمنان انجام شده و در بازه زمانی دو ماهه تمام نانواییهای سراسر استان به این سیستم مجهز میشوند تا مشکلات مرتبط با نان را شاهد نباشیم، افزود: آرد با قیمت واقعی در اختیار مردم قرار میگیرد به این صورت که هر نانی که فروخته میشود بخشی از آن از طریق دولت به عنوان یارانه به حساب نانوا واریز میشود با این کار مردم و نانواها خیالشان راحت خواهد شد.
دولت کارتی کردن نانواییها را حربهای ویژه برای رفع مشکلات مرتبط با نان و نانوایی میداند از سوی دیگر گویا قرار است که نان کیلوگرمی عرضه شود و نه دانهای لذا باید دید که آیا اجرای این طرح میتواند مشکلاتی که امروز مردم در زمینه تأمین نان دارند را رفع کنند؟
نظر شما