به گزارش خبرنگار مهر منوچهر متکی وزیر امور خارجه ظهر امروز در کنفرانس خبری مشترک با کال می ری همتای سوئیسی خود نسبت به نتیجه بخش بودن مذاکراتش با این مقام سوئیسی در ابعاد مختلف ابراز امیدواری کرد.
وی ضمن تشکر از وزیر خارجه سوئیس به واسطه پذیرش دعوتش جهت سفر به تهران افزود : ما طی دو سال و نیم گذشته در برن، ژنو، نیویورک و فرصتهایی که در مواقع دیگر وجود داشته گفتگوهایی را پیرامون روابط دو کشور و تحولات مهم منطقه ما و حوزه اروپا انجام داده ایم .
وزیر امور خارجه ادامه داد : کشور سوئیس با برخورداری از موضعی نسبتا مستقل در تعامل با جمهوری اسلامی ایران همواره زمینه ساز این گفتگوها بوده و ما طی مذاکرات امروز خود نیز علاوه بر بررسی همکاریهای دو جانبه در زمینه اقتصادی در خصوص ادامه روابط سیاسی و تداوم مشورتها گفتگو کرده و به تبادل نظر پیرامون آخرین تحولات جاری در افغانستان، عراق، لبنان و فلسطین پرداختیم.
متکی ادامه داد : در موضوعات بین المللی نیز ضمن پردازش به مسئله حقوق بشر موضوع اقلیتهای دینی در اروپا و نگرانیهایی که ملت های مسلمان نسبت به شرایط بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان ساکن در اروپا دارند درباره روند اسلام ستیزی و اهانت به ارزشهای اسلامی گفتگو کردیم.
وی همچنین گفت : دیدگاههای سازنده ای که خانم کال می ری در این زمینه ها داشته اند امکان بررسی گفتگوهای خوب دو کشور در ادامه این روند را فراهم کرده است.
وزیرامور خارجه یاد آور شد : ما بیش از این سه دور گفتگو با محوریت حقوق بشر داشته ایم و با توجه به مواضع سوئیس در این زمینه فکر می کنیم می توانیم در عرصه همکاریهای متقابل نسبت به ارتقا جایگاه حقوق بشر در صحنه جهانی اقدامات موثری انجام دهیم.
متکی در پاسخ به سئوالی در خصوص این که آیا با توجه به عدم حضور آمریکا در دور اخیر گفتگوهایی که قرار بود در عراق انجام شود وزیر خارجه سوئیس پیامی را برای ایران آورده است ؟ گفت : قاعدتا باید طرف آمریکایی درباره علت عدم حضورش در گفتگوهای توافق شده ای که بنا بود در بغداد پیرامون مسائل عراق انجام گیرد پاسخ دهد.
وی ادامه داد : البته برخی مطالب از طریق مقامات عراقی به ما منعکس شده اما همانگونه که آغاز این روند بر اساس تقاضای دوستان عراقی و درخواست آمریکایی بوده ادامه آن نیز بر همین اساس خواهد بود.
وزیر امور خارجه تاکید کرد : ما درخواستی برای انجام گفتگو نداریم.
متکی ضمن تقدیر از مواضع همتای سوئیسی اش در خصوص شرایط و وضعیت اقلیتهای مسلمان و حقوق آنها در اروپا ادامه داد : معتقدیم نگاه واقعه بینانه سوئیس می تواند به تداوم تبادل نظرها و رسیدن به نتایج مثبت در زمینه حقوق بشر موثر باشد.
وی همچنین گفت : سفر ایشان فرصتی شد تا ما شرایطی را که در دوران رژیم شاه در کشور ما می گذشت برایشان توضیح دهیم و در خصوص شکنجه های قرن وسطی و شرایط غیر آزاد در آن دوران روشنگریهایی کنیم و البته این موارد در حالی بود که حکومت شاه مورد توجه کشورهای غربی قرار داشت .
وزیر امور خارجه با اشاره به آسیبهایی که کشورمان در دوران دفاع مقدس و پس از آن از گروههای تروریستی خورده ادامه داد : تروریستهایی که در دوره ای خاص به کشتار مردم عادی ما و مقامات مردمی ایران می پرداختند اکنون در برخی پایتختهای غربی به راحتی حضور دارند، هر چند این گروهها بین ملت ما محلی از اعراب ندارند اما تداوم این روند ادعاهای غرب در خصوص مقابله با تروریست را به چالش می کشد.
متکی با تشکر از دیدگاه مثبت سوئیس نسبت به همکاریهای ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی که به حل و فصل تمام سئوالات و ابهامات این نهاد بین المللی در باره فعالیتهای هسته ای کشورمان منجر شد ، گفت : در فرصت مذاکراتی که داشته ایم به وزیر خارجه سوئیس توضیح داده شد که همکاریهای ایران با آژانس به حل تمام مسائل ما و این نهاد بین المللی انجامید و این موضوع در گزارش محمد البرادعی نیز منعکس گشت.
وی یادآور شد : ما از این پس صرفا بر اساس ان پی تی موافقتنامه های پادمانی و مقررات آژانس به عنوان کشوری عادی و دارای شرایط عادی همکاریهای خود با آژانس بین المللی انرَژی اتمی را ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه در خصوص صدور قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه ایران نیز اظهار داشت : به وزیر خارجه سوئیس اشاره کردم که اقدام شورای امنیت هیچ عنوان قرابتی با همکاریهای ایران و آژانس نداشته و در واقع اقدامی ناعادلانه بوده است.
متکی ادامه داد : چنانچه به رویکرد و اقدامات این نهاد بین المللی در سایر زمینه ها نیز توجه کنیم به نتیجه ای جز بی اعتباری نهادهای بین المللی نمی رسیم و در نتیجه تاکید کرده ایم که این نهادها باید خود نسبت به حفظ جایگاهشان اقدام نمایند.
وی درادامه سخنانش رویکرد سوئیس در مواجهه با مسائل خاورمیانه را خوب ارزیابی کرد و افزود : کشور سوئیس سعی کرده در این زمینه و به ویژه تحولات غزه و در جریان کمکهای انسان دوستانه به اهالی آن سرزمین گامهایی را بردارد.
وزیر امورخارجه در واکنش به همتای سوئیسی اش مبنی بر اینکه سوئیس شعارهای ضد اسراییلی ایران را نمی پذیرد گفت : بحث ما شناسایی یا عدم شناسایی یک رژیم است که باید در چارچوبهای خود مورد توجه و بررسی قرار بگیرد.
متکی توضیح داد : برای خانم کال میری تشریح کردم که ما پس از انقلاب اسلامی دو رژیم آفریقای جنوبی و صهیونیستی را به رسمیت نشناختیم و چون در آفریقای جنوبی رژیمی متناسب با خواست مردم روی کار آمد ما امروز روابط خوبی را با آن کشور داریم .
وی تاکید کرد : در خصوص فلسطین هم نگاه ما همان نگاه به رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی است ، البته طبیعی است که کشورها در خصوص مسائل مختلف دیدگاههای متفاوتی دارند و این لازمه زندگی در محیط بین المللی است.
وزیر امور خارجه همچنین با تشکر از شرکتهای سوئیسی و شرکت ملی گاز ایران، انعقاد قرارداد گازی بین ایران و سوئیس را تبریک گفت و افزود : به شرکت سوئیسی به واسطه آینده نگریی که درعرصه تنوع در منابع انرژی خود داشته تبریک می گویم و امیدواریم انعقاد این قرار داد فصل جدیدی از همکاریهای اقتصادی دو کشور را آغاز کند.
نظر شما