به گزارش خبرگزاری مهر، به گفته دانشمندان این سازه عظیم که آینه ای به وسعت 5 اتوبوس 2 طبقه در آن نصب خواهد شد می تواند سیاره های سنگی و مشابه زمین را از میلیون ها میلیون مایل فاصله ردیابی کند. در عین حال کیفیت و طیف نورهای دریافت شده می تواند دانشمندان را از احتمال وجود آب بر سطح سیاره ها آگاه کند.
این اولین باری خواهد بود که سیاره های خارج از منظومه خورشیدی با استفاده از ردیابی نور سطحی از سطح زمین کشف خواهند شد. این در حالی است که تلسکوپهای کنونی به اندازه ای قدرتمند نیستند که حتی توانایی ردیابی سیاره های بسیار بزرگ را به این شیوه داشته باشد.
این سازه 700 میلیون پوندی بیشترین میزان آیینه هایی که تا به حال در یک تلسکوپ استفاده شده است را مورد استفاده قرار خواهد داد و به اندازه ای قدرتمند خواهد بود که در صورت رصد ماه بتوان کاوشگرهایی در ابعاد اتومبیل که بر سطح ماه به جا مانده است را مشاهده کرد.
به گفته اخترشناسان، وضوح بالای تصویر این تلسکوپ امکان مشاهده اجرام و ساختارهایی را که تا به حال امکان مشاهده آنها توسط بشر وجود نداشته است به وجود خواهد آورد.
در حال حاضر 344 سیاره شناخته شده خارج از منظومه خورشیدی زمین وجود دارند که به واسطه ردیابی غیرمستقیم تغییرات نورهای تابیده شده از ستاره های آنها شناسایی شده اند. به دلیل اینکه میزان نور جذب شده توسط تلسکوپ ELT بیش از 15 برابر دیگر تلسکوپها خواهد بود، امکان کشف سیاره های سنگی افزایش خواهد یافت.
هزینه تاسیس تلسکوپ ELT توسط رصدخانه جنوبی اروپا که 13 کشور اروپایی و انگلستان در آن عضو هستند تامین شده و ساخت آن از سال 2010 آغاز می شود. همچنین بر اساس برنامه زمانبندی شده آغاز به کار این تلسکوپ در سال 2018 خواهد بود.
موقعیت قرار گیری تلسکوپ که در حال حاضر جزایر قناری و شیلی برای آن کاندید هستند تا پایان سال جاری تعیین خواهد شد. این سازه از 906 قطعه 6 ضلعی با مساحت 4.5 فوت تشکیل خواهد شد که به یکدیگر متصل شده و به عنوان آینه ای واحد مورد استفاده قرار خواهند گرفت. این قطعات توسط رایانه با یکدیگر منطبق خواهند شد تا بتوانند تصویری واحد ارائه کنند.
در گذشته عملکرد تلسکوپهای نوری بر روی زمین به دلیل اختلالی که اتمسفر زمین در تصاویر به ثبت رسیده ایجاد می کرد با مشکلاتی مواجه بود. همین مشکل باعث اقدام اخترشناسان در ساخت تلسکوپهایی گرانقیمت مانند هابل شده است که قادر به فعالیت خارج از اتمسفر زمین هستند.
با این حال اخترشناسانی که ساخت ELT رابه عهده دارند قصد استفاده از تکنولوژی جدیدی که در آینده استفاده از تلسکوپهای فضایی را کاهش خواهد داد دارند. در این تکنولوژی از لیزرهای قدرتمندی استفاده خواهد شد که در اطراف آینه بزرگ تلسکوپ واقع شده و تا ارتفاع 55 مایلی از میان اتمسفر شلیک خواهند شد. در این صورت ستاره ای مصنوعی و کم نور به وجود خواهد آمد که با استفاده از آن می توان میزان کدری که اتمسفر زمین بر روی تصاویر ایجاد می کند را به منظور تطبیق آینه ها تخمین زده و محاسبه کرد.
بر اساس گزارش تلگراف، این تکنولوژی می تواند شفاف ترین تصاویری که تا به حال از جهان هستی به ثبت رسیده است را از سیاره های مختلف به ثبت برساند.


نظر شما