به گزارش خبرگزاری مهر، در این طرح که به همت متخصصین پلاسما و گداخت هسته ای با موفقیت به انجام رسیده است دستیابی به فناوری طراحی و ساخت تارگت های پلیمری و شیشه ای محقق شده و در زمینه همجوشی هسته ای به روش محصور سازی اینرسی به کمک باریکه های لیزر نیز تحقیقات گسترده ای با موفقیت انجام شد.
با دستیابی به فناوری نخستین مجموعه لیزری کشور فرصت مطالعه و پژوهش در زمینه برهمکنش لیزرهای پر انرژی و پر توان با ماده بوجود آمده است که علاوه بر حاصل آمدن تجربه و شناخت عملی در مورد ساز و کارهای محصور سازی پلاسمای چگال به روش اینرسی و انجام همجوشی هسته ای و کسب دانش فنی ساخت تاسیسات لیزری پر توان ، بستر مناسب جهت انجام گداخت هسته ای، طراحی و ساخت تسهیلات گداخت هسته ای، طراحی و ساخت راکتور آزمایشی گداخت هسته ای اینرسی در کشور فراهم می شود.
مهمترین کاربردهای سیستم لیزری Nd:Glass دستیابی به طراحی و ساخت راکتور مولد برق از طریق فرآیندهای گداخت هسته ای محصورسازی اینرسی، دستیابی به لیزرهای پرقدرت و پرانرژی ، دستیابی به سوخت دوتریم و تریتیم و سوخت های غیر اکتیو تارگت، کاربردهای راهبردی و ارتقاء تراز قدرت ملی می باشد.
شایان ذکر است مهمترین تجربه منظم در زمینه استفاده از لیزر برای گداخت هسته ای به کشور آمریکا تعلق دارد که با تجربه هفت ساله درزمینه ساخت یک خانواده از لیزرهای حالت جامد از اوایل دهه 1970 آغاز می شود که در آن سیستم Janus با انرژی خروجی حدود 80 ژول و یک باریکه در سال 1974 در آزمایشگاه ملی لارنس لیور مور ساخته شد و سنگ بنای ارتقاء و ساخت سه سیستم گداخت لیزریCyclops ،Argus ، Shiva بر آن قرار گرفت .
مشکلات موجود به تدریج با افزایش انرژی خروجی تا kJ 2 در سیستم Argus به خوبی شناخته و مرتفع شد و آخرین عضو این خانواده ، Shiva ، در واقع مجموعه ای متشکل از تمام تجربیات کسب شده بر روی Argus است.
سیستم Shiva بزرگترین تسهیلات گداخت لیزری دنیا در دهه 1970 میلادی بود که تا سال 1981 از آن استفاده شد ، این سیستم با 20 باریکه لیزر هر یک با انرژی حداکثر J750 و قطر هر باریکه cm 20 به حداکثر توان قله TW 28 دست یافت و رکورد تعداد کل نوترونهای حاصل از همجوشی هسته ای با استفاده از سیستم Shiva ، 1010 × 3.3 نوترون و چگالی سوخت 50> می باشد.
تسهیلات گداخت لیزری NOVA با kJ80 انرژی خروجی کل و 10 باریکه هریک به قطر cm 40 در سال 1984 راه اندازی شد و سپس انرژی خروجی آن با ارتقاء سیستم تا kJ 100~ افزایش یافت . حداکثر کل تعداد نوترونهای ثبت شده با سیستم NOVA در حد 1013 نوترون می باشد که با تپ kJ20 با پهنایns 1 از طریق هماهنگ سوم باریکه اصلی در طول موج µm 35/0 بر روی هدف کروی به قطر mm 1 با سوخت DT و فشار داخلی atm10 بدست آمد. سیستم NOVA ارتقاء یافته ، تا اواخر دهه 1990 میلادی مورد استفاده قرار گرفت .
در سال 1996 پروژه ساخت تسهیلات ملی گداخت 1(NIF) مورد تصویب کنگره آمریکا قرار گرفت و یک برنامه ده ساله برای تکمیل آن در نظر گرفته شد. NIF به همراه سیستم لیزری مشابهی به نام LMJ 2 هر یک با انرژی خروجی MJ 8/ 1 برروی هارمونیک سوم در طول موج µm 35/0 بزرگترین پروژه های ساخت سیستم های لیزری از آغاز اختراع لیزر تاکنون به شمار می روند . اولین تجربه با یکی از باریکه های خروجی NIF در سال 2004 انجام شده است در سال 2010، NIF به انرژی MJ 3/ 1 رسید و قرار است در سال 2011 سیستم به حداکثر توانائی خود دست یابد.
نظر شما