پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۱ بهمن ۱۳۸۵، ۱۱:۳۰

قائم مقام فناوری وزارت علوم در گفتگو با مهر :

تنها می توانیم چراغ پژوهشگاه ها را روشن نگاه داریم / تاکیدات رهبری تنها پشتوانه پژوهشگران است

تنها می توانیم چراغ پژوهشگاه ها را روشن نگاه داریم / تاکیدات رهبری تنها پشتوانه پژوهشگران است

با رقم فعلی تنها می توان چراغ پژوهشگاه ها و مراکز و دستگاه های پژوهشی را روشن نگاه داشت و نباید انتظار توسعه و رشد از این مراکز داشته باشیم. این مبلغ تکاپوی رشد پژوهشی را نمی کند. استاندارد دنیا برای توسعه، اختصاص حداقل 1 درصد تولید ناخالص داخلی به پژوهش است. در صورتی که این رقم در هر کشوری تحقق یابد، فعالیت های پژوهشی بهره وری خواهد داشت.

علیرضا جهانگیریان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود : سازمان مدیریت و برنامه ریزی  64 صدم درصد تولید ناخالص ملی را در سال جاری به پژوهش کشور اختصاص داده است  که با آنچه در قانون برنامه چهارم توسعه آمده است فاصله بسیاری دارد. بدین ترتیب در 3 سال باقی مانده تا پایان برنامه چهارم توسعه باید رشد جدی در بودجه های پژوهشی وجود داشته باشد تا رقم 5/2 درصد GDP محقق شود.

وی افزود : در کشورهایی که میزان بودجه زیر یک درصد باشد، هیچ پشتوانه ای برای پژوهش باقی نمی ماند و این موضوع ظریب افزایش خطا و بهره وری را به دنبال دارد. اکنون در کشور ما نیز همین اتفاق در شرف وقوع است.

در کشورهایی که میزان بودجه زیر یک درصد باشد، هیچ پشتوانه ای برای پژوهش باقی نمی ماند و این موضوع ظریب افزایش خطا و بهره وری را به دنبال دارد. اکنون در کشور ما نیز همین اتفاق در شرف وقوع است

قائم مقام فناوری وزارت علوم اضافه کرد : هیچ دلیل قانع کننده برای محقق نشدن اختصاص یک درصد از تولید ناخاص ملی به پژوهش وجود ندارد. اما مجموعه مشکلات روزمره و عدم توجه به موضوع، باعث شده است در طول سال های گذشته نتوانیم به این عدد دست یابیم. عدم تحقق این رقم، توسعه مبتنی بر دانش را با مشکل مواجه می کند.

وی یادآور شد : وزارت علوم در طول چند سال گذشته زیر ساخت های خوبی را در حوزه پژوهش کشور به وجود آورده است. در زمینه گسترش و جهت دهی فعالیت های پژوهشی در تمامی دستگاه های کشور برنامه ریزی هایی صورت گرفته است. از جمله این برنامه ها، تشکیل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری است که زمینه ای را فراهم کرده تا به وسیله کمیته های تخصصی که از وزارت خانه های مختلف تشکیل شده است و مراحل نهایی ساختاری خود را می گذرانند، اولویت های پژوهشی کشور مشخص  و در خصوص بودجه های پژوهشی نیز برنامه ریزی های لازم صورت گیرد.

جهانگیریان گفت : این شورا برای پژوهش کل کشور در سال آینده 26/1 درصد تولید ناخالص ملی در نظر گرفته است که محقق شدن آن توسط سازمان مدیریت می تواند نوید خوبی برای پژوهش کشور تا پایان برنامه چهارم توسعه باشد. امیدواریم با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری و عزم جدی نمایندگان مجلس این رقم محقق شود تا در سال 86 برای اولین بار بودجه های پژوهشی به یک درصد از تولید ناخالص ملی برسد و اتفاقی فرخنده در تاریخ پژوهش کشور رخ دهد.

وی اضافه کرد : اما علیرغم تمامی این تأکیدات پیش بینی وزارت علوم با توجه به تجربیات گذشته این است، که به یک درصد GDP در سال آینده دست نمی یابیم و این رقم محقق نمی شود. همچنین اگر چه در مصوبات شورای عتف که با حضور ریاست جمهوری برگزار شده است، افزایش بودجه های پژوهشی به تصویب رسیده اما کارهای اجرایی در این خصوص با مشکل مواجه شده است.

پژوهش هیچ زمانی مورد توجه جدی قرار نگرفت و به دلیل تفکر سنتی که در سازمان مدیریت و دستگاه های ذیربط بودجه بندی وجود دارد، همیشه مشکلاتی در بودجه بندی پژوهشی کشور وجود داشته است

قائم مقام فناوری وزارت علوم افزود : در زمان بودجه ریزی درخواست های مختلف کشور مطرح و اولویت بندی ها صورت می گیرد. بخش تحقیقات از گذشته در نظام بودجه ریزی کشور در آخرین اولویت قرار داشت و تنها در صورتی که بودجه ای باقی می ماند به این بخش تعلق می گرفت. این بخش هیچ زمانی مورد توجه جدی قرار نگرفت و به دلیل تفکر سنتی که در سازمان مدیریت و دستگاه های ذیربط بودجه بندی وجود دارد، همیشه مشکلاتی در بودجه بندی پژوهشی کشور وجود داشته است. برای پژوهش سال گذشته نیز وزارت علوم با توافق کمیسیون آموزش مجلس مواردی را تصویب کرد اما در کمیسیون تلفیق مجلس مورد موافقت قرار نگرفت.

وی یادآور شد : اکثر کشورهای در حال توسعه مانند برخی کشورهای آفریقایی، خاورمیانه و آسیایی زیر 1 درصد از GDP را به پژوهش اختصاص داده اند. سهم پژوهش کشور مالزی نیز مانند ایران است که البته این موضوع به دلیل خصوصیات ویژه این کشور است. همچنین هدف گذاری این کشور بیشتر بر روی تجارت است نه تولیدات اقتصادی مبتنی بر دانش . اما کشوری مانند کره جنوبی 3 درصد از تولید ناخالص داخلی را به پژوهش اختصاص داده  و بر این اساس حجم تولیدات علمی در این کشور بالا رفته است. در حالی که در 30 سال گذشته حجم این تولیدات از ایران نیز کمتر بود.

جهانگیریان افزود : کشورهای پیشرفته اروپایی، آمریکا و ژاپن 3 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به تحقیقات اختصاص می دهند اگر چه بخش قابل توجهی از این سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی انجام می شود، اما آنها نیز دورانی را طی کرده اند که دولت نقش حامی را ایفا می کرده و ساختارهای مناسب حمایتی را فراهم کرده است تا چرخ پژوهش راه اندازی شود. در کشور ما 80 درصد از سرمایه گذاری بخش پژوهش را دولت انجام می دهد اما تا زمانی که بخش خصوصی در این زمینه قوی نشده است نیاز به کمک بیشتر دولت داریم.

قائم مقام فناوری وزارت علوم گفت : در سال جاری بودجه های پژوهشی با کاهش مواجه شد که این موضوع لطمات زیادی را به این بخش ها زده است. بنابراین دستگاه ها به طور جدی به دنبال جبران آن هستند. برای سال جاری تنها تأکیدات مقام معظم رهبری برای ما پشتوانه است و ما امیدواریم با توجه ایشان امسال بتوان این مضوع را محقق کرد.
کد خبر 437554

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha