خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - فرزاد فرهاد توسکی: نشست منامه که روز یکشنبه به کار خود پایان داد در آن به موضوع تشکیل ناتوی عربی پرداخته شد. گرچه در نشست کویت در ماه گذشته ایده تشکیل ناتوی عربی برای مقابله با ایران به زعم شرکت کنندگان در زمینههای سیاسی، اقتصادی و نظامی بررسی شد و سنگ بنا آن نهاده شد و شرکت کنندگان به دستورات آمریکا به عنوان مقدمه کار توجه کردند اما در نشست چند روز قبل در منامه موضوع به شکل بسیار جدی تر از آنچه در کویت برگزار شد مورد توجه قرار گرفت به طوری که جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا شخصاً رهبری این نشست را برعهده داشت.
وی در جریان این نشست سه روزه آنچه می باید بر وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس در حال احتضار مطرح میکرد، گفت در جریان این نشست سه روزه آنچه می باید بر وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس در حال احتضار دیکه میکرد، دیکته کرد. به عبارت دیگر وی آنچه آنها باید در نشستی در واشنگتن که ارباب آنها یعنی ترامپ از آنها میخواهد که انجام دهند به آنها گفت. نشستی که قرار است با حضور کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به علاوه مصر و اردن برگزار شود. آنچه وزیر دفاع آمریکا در نشست منامه به شرکت کنندگان دیکته کرد شامل حمایت مالی تا طرحهای از پیش برنامه ریزی شده برای منطقه و در نهایت تجدید بیعت و سرسپردگی به دلال کاخ سفید بود؛ دلالی که عطش پولها و غارت ثروتهای جهان عرب را دارد.
در این میان خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین مدعی شد که ناتوی عربی در تقویت امنیت و ثبات منطقه نقش به سزایی ایفا میکند که اظهار نظر مضحکی است.
طرحهای خطرناک و هنگامی که اعراب درس عبرت نمیگیرند
اما خارج از این موضع گیری آل خلیفه، به نظر میرسد که اوضاع حاکم بر منطقه و نشستهای متوالی و نوع شخصیتهایی که در آن شرکت میکنند نمایانگر آماده شدن برای طرحهای وحشتناکی است که حتی رهبرانی که در این نشستها شرکت میکنند هم جرأت بیان آنرا ندارند. اوضاع زمانی خطرناک میشود که این نشستها با دستورات آمریکا و ترامپ انجام میشود.
این نشستها زاییده زمان حال نیست بلکه حلقه ای از سلسله توطئهها ضد منطقه است که از هفت دهه قبل با اشغال فلسطین شروع شد و با جنگ ضد لبنان و غزه ادامه یافت و اقدامات صهیونیستها با حمایت رژیمهای عربی ضد تظاهرات بازگشت ادامه دارد.
اعراب از تجارب قبلی درس عبرت نمیگیرند و شاهد شکست طرح خاورمیانه بزرگ و شکست تجزیه عراق، سوریه و یمن بوده اند و هم اکنون نیز شاهد توطئه برای نابودی آرمان فلسطین هستند اما همچنان به وعدههای عسلی و نامهای پرزرق و برق مانند ناتوی عربی سنی امیدوارند.
به نظر میرسد که رژیمهای مرتجع که با اعتراضات مردمی علیه عادی سازی روابط روبرو هستند در واقع به دنبال وارد کردن آخرین ضربه به آرمان فلسطین هستند. آیا ناتوی عربی سرنوشتی بهتر از کمپ دیوید پیدا خواهد کرد؟
«عبدالباری عطوان» در مطلبی در این باره آورده است: «تصادفی نیست که جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا، ستاره نشست گفتگوی منامه که چند روز قبل با حضور شمار زیادی از وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به استثنای قطر برگزار شد، باشد؛ زیرا هدف اول و بارز این نشست فراهم آوردن زمینه سیاسی و فکری آنچه ائتلاف راهبردی خاورمیانه نامیده میشود یعنی ناتوی عربی است که به شکل عملی در اوایل سال جدید در جریان نشست سران در واشنگتن که رهبران شش کشور شورای همکاری خلیج فارس در کنار مصر و اردن به ریاست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آغاز به کار میکند، است.
وی مینویسد: نشست منامه در راستای تکمیل نشست نظامی رؤسای ستاد کشورهای حوزه خلیج فارس و مصر و اردن که در ماه گذشته در کویت برگزار شد و ژنرال جوزف وتل فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا در آن مشارکت داشت، است و از ناتوی عربی که مأموریت اصلی ان مقابله با ایران از نظر نظامی، سیاسی و اقتصادی است، به شکل عمیق سخن گفته شد.
عطوان با اشاره به موضع گیری خصمانه و تکراری عادل الجبیر در این نشست ضد ایران نوشت: عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان که مجدداً پس از غیبت بیش از یکماهه آفتابی شده است و از شکست ایران سخن گفت.
این تحلیلگر مشهور جهان عرب میافزاید: در نشست منامه از دو رویکرد اصلی رونمایی شد در نشست منامه از دو رویکرد اصلی رونمایی شدکه میتواند جهت نمای ائتلاف جدید در منطقه باشد؛
نخست، وجود ارتباطات محرمانه در کشورهای حوزه خلیج فارس به سرپرستی آمریکا برای یافتن راهکاری برای بحران قطر که به نظر میرسد با پیشرفت زیادی همراه بوده است و الجبیر تاکید کرد که قطر از شرکت کنندگان در ائتلاف استراتژیک جدید برای مقابله با ایران خواهد بود و به توافقات امنیتی که اخیراً در نشست ریاض با حضور مسئولان قطری محقق شده است، پرداخت و این پرده برداری و افشا به فاصله حرفهای چند روز قبل محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در نشست داووس صحرا که در آن اقتصاد قطر را مورد تمجید قرار داد و وعده داد که از اقتصادی قوی در منطقه خاورمیانه است، رخ میدهد. به مفهوم دیگر قطر کشوری در شرق سلوی به حساب نمیآید و گروهک حمدین دیگر گویا محو شده است و به نظر میرسد که همه عباراتی که علیه قطر به کار میبردند دیگر خبری از آنها نیست.
دوم، اسرائیل شریک اصلی در ناتوی عربی خواهد بود اسرائیل شریک اصلی در ناتوی عربی سنی خواهد بود و عادی سازی سریع با آن شامل سفر هیأتهای ورزشی اسرائیلی به دوحه و ابوظبی و سفر نتانیاهو به مسقط جز مقدمهای برای این مشارکت نیست. بعید نیست که اسرائیل در نشست واشنگتن که ائتلاف جدید در اوایل ژانویه آینده در آن شروع به کار میشود، مشارکت کند به ویژه که یوسف بن علوی وزیر خارجه سلطان نشین عمان در نشست گفتگوی منامه از اسرائیل به عنوان کشوری که گریزی از تعامل با آن نیست و باید همانند دیگر کشورها با آن رفتار شود، سخن گفت.
وی در ادامه آورده است: ما با خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین وقتی اعلام کرد که این ائتلاف در تقویت امنیت و ثبات در منطقه نقش به سزایی ایفا خواهد کرد و به کشورهای آن در مقابله با چالشها کمک خواهد کرد، موافق نیستیم و بر این باوریم که ناتوی عربی که کشورهای دوست واشنگتن به آن خواهند پیوست و کشورهای عربی بسیاری از آن مستثنی خواهند شد به طور کلی موضوع فلسطین نادیده میگیرد و از نظر سیاسی، اخلاقی و دینی ارتباط با آن قطع میشود. این ائتلاف به مثابه اعلام جنگ طایفهای در منطقه و اجرایی کردن طرح اسرائیلی برای ویرانی ایران مشابه آنچه ضد عراق، سوریه، لیبی و یمن رخ داد، است.
پوشش عربی برای جنگ آمریکایی-اسرائیلی
این تحلیلگر مینویسد: ناتوی عربی سنی همان نقشی که کشورهای حوزه خلیج فارس و برخی کشورهای عربی دیگر در جنگها ضد عراق، سوریه، لیبی و یمن ایفا شد را ایفا خواهند یعنی فراهم آوردن پوشش عربی-اسلامی برای جنگ آمریکایی-اسرائیلی آتی ضد ایران در منطقه است و تفاوت اساسی اینبار این است که قبلاً آمریکا در جنگهای قبلی خود وعدهها و تعهداتی درباره ایجاد راهکاری برای حل مشکل فلسطین و برپایی کشور مستقل فلسطین میداد اما در جنگ جدید و قریب الوقوع ضد ایران موضوع کاملاً متفاوت است و جایگزین، نابودی آرمان فلسطین از اساس از طریق معامله قرن است.
وی بیان کرد: نتانیاهو که چند روز قبل به مسقط رفت؛ غافلگیرکننده نخواهد بود که فردا یا پس فردا در ابوظبی یا منامه، یا دوحه یا ریاض فرود آید. ما شاهد تولد منظومه منطقهای جدیدی به عنوان جایگزین منظومههای شکننده کنونی که اتحادیه عرب در راس آنها است خواهیم بود که ستون فقرات آن را اسرائیل تشکیل میدهد و از دشمن به عنوان متحد و دوست قوی که از همپیمانان جدیدش حمایت میکند، تبدیل میشود. چهار ماه آینده شاهد قطع ارتباط منطقه خلیج فارس با موضوع فلسطین، دفاع عربی مشترک، ادبیات وحدت عربی و سرنوشت مشترک خواهد بود. ما از حکومتها سخن میگوییم نه از ملتها.
نظر شما