حجت الاسلام سید مهدی واعظ موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه سراسر دعای عرفه معرفتافزایی است، گفت: دعای عرفه در جهت شناخت خود است و این خودشناسی مقدمهای برای خداشناسی است.
این کارشناس دینی اظهار کرد: دعای عرفه ۴۰ سرفصل دارد که به مسائلی مانند یادآوری نعمتهای خداوند، تقرب جستن به خدا و علل دوری از خدا میپردازد، این معارف در سرفصلهای گوناگون این دعا آمده است.
دعای عرفه؛ سندی ماندگار در تاریخ مناجات بشریت
وی با بیان اینکه دعای عرفه یک اثر استثنایی و ماندگار در تاریخ ادبیات مناجاتی و نیایشی بشریت است، بیان کرد: دعای عرفه میتواند به عنوان یک سند ماندگار در یونسکو به عنوان یک اثر نیایشی ثبت شود.
حجت الاسلام واعظ موسوی گفت: یکی از مهمترین اعمال روز عرفه دعا و نیایش است و اصلاً این روز به نام نیایش نامگذاری شده و گفته شده اگر روزه گرفتن در این روز سبب گرفتن حال دعا میشود، روزه گرفتن مکروه و بهتر است که روزه گرفته نشود؛ نباید فرصت دعا را از دست داد چرا که روز عرفه، روز دعا و نیایش است.
وی افزود: یکی دیگر از اعمال روز عرفه این است که افراد زیر آسمان قرار بگیرند و دو رکعت نماز بعد از نماز ظهر بخوانند و بعد از آن از خداوند طلب بخشش کنند و این راز دل باید بین خود و خدا انجام شود. این یکی از جذابترین، بهترین و کارآمدترین دستوراتی است که در کتابهای مختلف از جمله مفاتیحالجنان در مورد روز عرفه است.
بدون باور نمیشود به دعا پرداخت. طوری دعا کنیم که گویی حاجتمان دم در است این کارشناس دینی با اشاره به امر دعا اظهار کرد: دعا باور میخواهد، خیلی از افراد میگویند که ما دعا کردیم، اما دعای ما مستجاب نشد، باید بدانیم که بدون باور نمیشود به دعا پرداخت. طوری دعا کنیم که گویی حاجتمان دم در است، یعنی اینقدر باید با اطمینان دعا کرد.
به خدا بدگمان نباشیم
وی با بیان اینکه شک، تردید و بدگمانی به پروردگار مانع استجابت دعا هستند، اظهار کرد: برخی از دعاکنندگان متأسفانه به خدا بدگمان هستند و این موجب به استجابت نرسیدن دعا میشود.
حجت الاسلام واعظ موسوی با اشاره به اینکه بین دعا و درخواست فرق است، افزود: دعا به معنای فراخوان است، درخواست در عربی به معنای سوال است. دعا بدان معناست که هر موقع خدا را فرا بخوانید، خدا هم لبیک میگوید، زیرا او لحظهای از شما غافل نیست.
وی با بیان اینکه خدا نگفته «سلونی استجب لکم» یعنی از من درخواست کنید و من پاسخ میدهم (سلونی در عربی یعنی سوال بپرسید)، بلکه گفته «ادعونی استجب لکم» دعا کنید تا مستجاب کنم، افزود: دعا به معنای فراخوان است نه سوال. در قرآن میخوانیم که خداوند همه درخواستها را جواب نمیدهد زیرا خداوند کریم، حکیم هم است و فقط برخی را پاسخ میدهد. بنابراین اینکه «افراد فکر میکنند هر درخواستی از خدا بکنند، خداوند هم لزوماً باید پاسخ دهد» اشتباه است.
این کارشناس دینی بیان کرد: همیشه دعا کنید چرا که هیچ وقت کسی از دعا کردن ضرر نمیکند، زیرا خود دعا کردن موضوعیت دارد. در قرآن میخوانیم که «قُلْ ما یَعْبَؤُا بِکُمْ رَبِّی لَوْ لا دُعاؤُکُمْ» یعنی «ای پیامبر به مردم بگو که اگر دعای شما نبود پروردگار هم به شما اعتنایی نداشت»، پس اعتنای خداوند به بندگان به خاطر دعا کردن است.
نظر شما