به گزارش خبرگزاری مهر، محسن خجسته مهر در اولین گردهمایی تخصصی زمان انتظار دکلهای حفاری با بیان اینکه به منظور افزایش ضریب بازیافت نفت از مخازن هیدروکربوری تدوین نقشه راه ازدیاد برداشت در سطح وزارت نفت در دستور کار قرار گرفته است، گفت: با توجه به اینکه 80 درصد نفت ایران در مناطق جنوب تولید می شود، شاخه ای از پژوهشکده ازدیاد برداشت به منظور انجام عملیات آزمایشگاهی در جنوب مستقر خواهد شد.
دبیر کارگروه نمایندگان ویژه رئیس جمهور در امور نفت با اعلام اینکه هم اکنون 30 درصد از فعالیتهای صنعت نفت در بخش حفاری انجام می شود، تصریح کرد: حدود 40 درصد از بودجه یک طرح توسعه ای مربوط به بخش حفاری بوده و از این رو تلاش برای کاهش زمان انتظار دکلهای حفاری ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه باید 2 هزار و 400 حلقه چاه حفاری و یا تعمیر شود، اظهار داشت: برای حفاری این تعداد چاه نفت و گاز به حدود 40 میلیارد دلار اعتبار و منابع مالی نیاز است.
وی با تاکید بر اینکه باید کاهش زمان و هزینه را به عنوان دو عنصر اساسی در عملیات حفاری در اولویت برنامه های کاری شرکت ملی نفت قرار گیرد، بیان کرد: در حال حاضر امکان کاهش متوسط زمان انتظار حفاری یک حلقه چاه 3 تا 4 ماه بوده که باید این نرخ به 60 روز تقلیل یابد.
این مسئول نفتی در ادامه با یاداوری اینکه از 74 هزار حلقه چاه کنونی جهان 26 هزار حلقه چاه افقی است، تاکید کرد: نتایج مثبت و عملکرد مناسب چاههای افقی در دنیا به اثبات رسیده و این در حالی است که ایران دارای 200 تا 300 حلقه چاه افقی است.
معاون برنامه ریزی وزارت نفت بهبود بازیافت از مخازن و رفع تنگناهای موجود را نیازمند انجام حفاریهای افقی دانست و تکلیف وزارت نفت مبنی بر افزایش یک درصدی ضریب بازیافت از مخازن را در برنامه پنج ساله پنجم مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: بهبود روشهای مهندسی حفاری و افزایش ضریب بازیافت از مخازن می تواند نقش به سزایی در پیشبرد اهداف این صنعت داشته باشد.
خجسته مهر با بیان اینکه هم اکنون 75 درصد از سهم افزایش تولید نفت و گاز مربوط به میادین توسعه یافته و میادینی است که در نیمه دوم عمر خود به سر می برند، اظهارداشت: میادین اکتشافی جدید سهم 25 درصدی دارند، از این رو می توان با انجام فعالیتهای درون چاهی و رفع ابهامات زمین شناسی به عنوان بخش عمده ای از فعالیتهای مهندسی مخزن، گامی اساسی در افزایش ضریب بازیافت از مخازن برداشه شود.
نظر شما