به گزارش خبرنگار مهر، تاکنون حداکثر 700 و حداقل 460 گونه گیاهی دارویی از جمله کاسنی، شب بو و انعناع ، ولاغ اوتی،ختمی، چوبان کبریتی، بادرنجبویه، شیرین بیان، ثعلب، مرزه، اله گز، نسترن، موسیر، گندله، داغ جعفری سی، داغ قارپیزی، دوه دابانی، مندی، قوش اوزومی، داغ سقزی، یمیشان، چریش، هویچ وحشی، غازیاغی، یارپیز، کنگر، شوید، کهلیک اوتی و اوشقون در آذربایجان غربی شناسایی شده و استان از لحاظ تنوع گیاهان دارویی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
بیش از نیمی از گونه های گیاهی موجود در آذربایحان غربی خاصیت دارویی دارند و در حال حاضر بصورت سنی از حدود 150 نوع استفاده می شود، از میان انواع گیاهان دارویی موجود 42 نوع گیاه دارویی در آذربایجان غربی کشت می شود.
متاسفانه بهره برداری و استفاده از ترکیبات گیاهان دارویی در استان به شکل سنتی صورت میگیرد و ذخایر این منابع در معرض خطر و نابودی قرار داده است.
طبق گزارشات محققان و کارشناسان شاخه گیاه شناسی و رده بندی گیاهان، بیش از 50 گونه گیاهان دارویی در معرض انقراض هستند که برداشت بی رویه و غیر اصولی از مراتع و اراضی و خشکسالی، مهمترین عوامل آسیب رسان به رویشگاههای طبیعی این گیاهان است.
بیشتر گونههای شناسایی شده درآذربایجان غربی رویشی هستند که از مهمترین آنها میتوان بومادران، پونه موسیر، ریواس، کنگر و زالزالک، چند رده ازآویشن، مریم گلی و گزنه سرای را نام برد.
اما در این بین نکته تامل انگیز، کمیاب بودن منابع گیاهان دارویی است که محدود به جغرافیای چند سرزمین در جهان میشود و در صورت نبود برنامه ریزی و روشهای کارآمد در برداشت و بهره برداری، آسیب جدی به دامنه پوشش گیاهی این گیاهان وارد میشود.
امروزه کاربرد گیاهان دارویی در تولید فرآوردههای دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی روزبه روز در حال افزایش و به اهمیت و جایگاه این گیاهان افزوده است.
50 گونه گیاه دارویی آذربایجان غربی در معرض انقراض هستند
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: برداشت بی رویه و غیر اصولی و تغییرات آب و هوا سبب انقراض گیاهان دارویی در این استان شده اند.
حیدری ادامه داد: هم اکنون حدود سه گونه از گیاهان دارویی از جمله آویشن، بابونه، گل پر بر اساس شرایط مختلف کشت در این استان بومی سازی می شود.
وی فرآوری و تولید صنعتی گیاهان دارویی را از دیگر ضرورت های این بخش به منظور جلوگیری از انقراض برخی گونه ها عنوان کرد.
حیدری اظهارداشت : فرآوری این گونه ها بسیار پایین و در حد اسانس و عرق گیری در قالب حالت سنتی است.
در دنیای کنونی گرایش مردم به مصرف مواد گیاهی در درمان و پیشگیری امراض بیشتر از گذشته شده است و تجربه روزهای آرام را در کنار دست چین طبیعت را مژده میدهد.
نظر شما