به گزارش خبرنگار مهر، حاشیه نشینی یکی از مشکلات عمده کلانشهر کرمان محسوب می شود عوامل مستقیم و غیر مستقیم در افزایش حاشیه نشینی در کرمان تاثیرگذار بوده اند که می توان به خشکسالی، عدم توسعه روستاها و کمبود امکانات در شهرستانها و حتی افزایش قیمت زمین و کرایه خانه در منطقه قانونی شهر اشاره کرد اما عوامل دیگری نیز نشان از سوء استفاده عده ای خاص از وضعیت کنونی دارد.
زمین خواران و افراد سود جو با سند سازی زمینهای اطراف شهر کرمان را به افراد کم درآمد با قیمتهای اندک می فروشند و سود هنگفت می برند که نتیجه آن ایجاد شهرکهایی با آسیبهای اجتماعی تاسف بار می شود که می توان به شهرک پدر در این زمینه اشاره کرد.
محمدعلی توحیدی، فرماندار کرمان عصر سه شنبه گروهی از خبرنگاران را برای بازدید از وضعیت کنونی به حاشیه شهر کرمان برد و در بازدید از بخش های تخریب شده حاشیه ای در حسن آباد گفت: اراضی تخریب شده خود گویای وقایع اتفاق افتاده بوده و اگر این تخریب اتفاق نمی افتاد مطمئنا شاهد به وجود آمدن ۱۰ شهرک پدر دیگر در کرمان بودیم.
وی اظهار داشت: نزدیک به ۳۳۰ هکتار در نگاه اولیه و از دید اهل فن بالای ۴۰۰ تا ۵۰۰ هکتار به این مجموعه اختصاص داده شده بود.
فرماندار کرمان اظهار داشت: با همت دستگاه های مختلف در مدت کمتر از یک ماه توانستیم از روند حاشیه نشینی در این محدوده جلوگیری به عمل آوریم.
منفعت طلبی پر از رنگ تر خشکسالی است
وی ابراز داشت: در گذشته این محدوده مربوط به اراضی کشاورزی بوده است و دلیل این ساخت و ساز غیرمجاز و به وجود آوردن بحث حاشیه نشینی تنها خشکسالی نبوده است بلکه بیشتر به منفعت طلبی ها و سودجویی ها برمی گردد که اراضی را که مناسب کشاورزی بوده از این حوزه خارج و به طرف حاشیه نشینی کشانده است.
توحیدی اظهار داشت: بیش از ۶۰ هکتار این اراضی از املاک دولت بوده است که با تصرف و تفکیک برای ساخت آماده شده بود که تمامی آثار قطعه بندی شده جمع شده است و برای آن ها پرونده قضایی تشکیل شده است که همه عوامل دست اندرکار باید نسبت به این امر پاسخگو باشند.
وی هدف اصلی از این بازدید را شاهد بودن به این اقدام گسترده پیشگیری از حاشیه نشینی عنوان و به صراحت اعلام کرد: هر کس بخواهد خلاف ضوابط و قوانین کشور اقدامی را انجام دهد با قدرت متخلف را در جای خودش می نشانیم.
توحیدی همچنین در خصوص برخی از ساختمان های باقی مانده در این محدوده که تخریب نشده اند گفت: این ساختمان ها نیز به دلیل ساخت کامل باید در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مجوز تخریبشان داده و بعد از صدور مجوز تخریب شوند.
فرماندار کرمان در ادامه اظهار با اشاره به وسعت ۳۱ هزار هکتاری هشر کرمان، ابراز داشت: در هر هکتار شهر کرمان ۴۰ تا ۵۰ نفر سکونت دارند.
توحیدی اذعان داشت: کرمان کمترین تراکم بین کلان شهرها را دارد که برخی از بافت ها و نقاط شهر همچون دشت جوپاری، صفر پنج ده بالا ، حاجی آباد، سعادت آباد، شرف آباد و شهرک صنعتی که در معرض حاشیه نشینی بوده که خوشبختانه شناسایی شده و از به وجود آمدن حاشیه نشینی در این مناطق جلوگیری شده است.
اجرای طرح ساماندهی حاشیه نشینان در کرمان
وی در رابطه با جمعیت حاشیه نشینی گفت: جمعیت در حاشیه نشینی به صورت پراکنده است و سعی بر این است که جاهایی را که به لحاظ قانونی امکان ساماندهی وجود دارد استفاده کنیم.
توحیدی در ادامه افزود: افرادی را که نیازمند هستند در کنار این برخوردها طرح ساماندهی نیز در دستور کار است و تابع مقررات است و در محدوده روستایی تابع مقررات روستایی و در محدوده شهری تابع مقررات شهری می باشد و این مقررات اجرا می شوند.
وی گفت: در بین اراضی تخریب شده این منطقه اراضی دولتی نیز وجود داشته است و متاسفانه برخی از خود دستگاه های دولتی نیز سهل انگاری کرده و به دلیل کم دقتی در به وجود آمدن این معضل دخیل بوده اند و آن ها را مورد سئوال قرار دادیم و می شود همین الان از دستگاه ها توضیح خواست چه خود دستگاه ها و چه دستگاه های خدمات رسان همگی مسئول بوده اند.
توحیدی ادامه داد: برای بنای یک ساختمان باید ابتدا پروانه آن بنا صادر شود تا بتوان بعد از کارشناسی بنا ساخته شود.
فرماندار کرمان همچنین با حضور در اراضی مومن آباد گفت: در این محدوده نیز دیوارهای ساختمان های نیمه کاره تخریب شده است و اگر ساختمانی هم کامل ساخته شده است منتظر تائید کمیسیون هستیم.
وی اظهار داشت: برخی خانه های ویلایی را با عنوان تالار ساخته اند که در آن پارتی هایی را به صورت خصوصی برگزار می کرده اند و همچنین در برخی تالارها و خانه های غیرمجاز ساخته شده مجالس عزاداری برگزار می کردند و ما در اینجا چنین اجازه ای را نمی دهیم که از نام ائمه برای ساخت و ساز غیرقانونی و غیرمجاز سوءاستفاده شود.
آزادسازی ۶۰ هکتار اراضی در دست تصرف
وی گفت: حدود ۶۰ هکتار از تصرف در این اراضی خارج شده است و نزدیک به ۲۰ هکتار آن از اراضی دولتی است.
فرماندار کرمان در بازدید از منطقه امیر آباد گفت: حدود ۲۱ یا ۲۲ مورد حاشیه نشینی در این منطقه شناسایی شده است و ۱۷۳ هکتار تصرف و ۱۱.۳ واحد مسکونی ساخته شده تماما از اراضی دولتی و ملی هستند.
جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی کرمان
مدیرامور اراضی استان کرمان نیز در همراهی با فرماندار کرمان در مجموعه تخریب شده بانک تجارت کرمان در جاده هفت باغ گفت: بخشی از کارکنان بانک تجارت کرمان اقدام به خرید ۱۵ هکتار از زمین های امیرآباد ماهان را کرده اند که زمین های این محل سابقه و قابلیت کشاورزی داشته است و به صورت غیرمجاز اقدام به حصارکشی و قطعه بندی کرده که درتاریخ هفتم تیرماه سال جاری با همکاری فرمانداری و بخشداری و استانداری و برخی دستگاه های دیگر این مجموعه نیز تخریب گردیده است و به حالت اولیه برگردانده شده است.
قدرت الله با قدرت افزود: ساختمان دیگری نیز از دادگستری نیز در محدوده امیرآباد ماهان قرار دارد که بعد از یک یا دو هفته دیگر نیز مجوز تخریب آن را خواهیم گرفت و تخریب خواهد شد و خود قانونگذار اعلام کرده است تا مادامی که کشاورزی کنند مسئله ای در استفاده از این زمین ها وجود نخواهد داشت و مالکیت زمین را زیر سئوال نمی بریم .
وی ادامه داد: چنانچه ادامه کشاورزی امکان پذیر نباشد باید به همین صورت اقدام شود و به هیچ عنوان نباید تغییر کاربری داشته باشد تنها می توان در آن صنایع تبدیلی و یا نوعی کارفرینی در این محل انجام داد.
ساخت و ساز بر روی زمینهای کشاورزی
این مسئول افزود: در غیراینصورت هرگونه اقدامی در کاهش یا افزایش شن و حصارکشی برابر با قوانین و مقررات باعث تخریب خواهد شد.
وی بیان داشت: متاسفانه همشهریان بدون اطلاع زمین های کشاورزی را خصوصا در ناحیه حاشیه شهر به دلیل ارزش افزوده ای که می خواهند داشته باشند با قیمت کم خریداری می کنند و ما نیز برابر وظیفه قانونی باید اینگونه اقدام تخریبی انجام دهیم.
با قدرت تصریح کرد: کل اراضی به دو بخش ملی و دولتی که مالک دولت است و بخش دوم اراضی کشاورزی است و دولتی نیست و باید قانون حفظ کاربری رعایت شود.
وی گفت: دولت نمی تواند این اراضی را بخرد و تنها نقل و انتقال برای کشاورزی منع قانونی ندارد و تا مادامی که طرح ناحیه ای در آن ناحیه پیاده نشود نمی توانند کاربری را تغییر دهند.