خبرگزاری مهر، گروه استانها- مریم اصغری: این روزها کوچهها و خیابانهای شهر رنگ عزا به خود گرفته و به هر طرف که نگاه میکنی، غم و حزن و اندوه با تمام وجود احساس میشود. غم حادثهای که بعد از هزار و ۴۰۰ سال هنوز تازه بوده و شیعیان در این روزها برای مظلومیت و ظلمی که در حق خاندان پیامبر گرامی اسلام (ص) شده بر سر و سینه میزنند.
در این میان هر منطقه و شهری در برگزاری مراسم عزاداری برای سرور و سالار شهیدان «امام حسین(ع)» آیینهای خاص خود را دارند. استان گیلان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و شهرهای مختلف آن در طول این ایام شاهد برگزاری مراسمات مختلفی است که میتوان در این میان به مراسم «طشت گذاری» در تالش، «علم بندی» ماسوله، «چهلمنبر» لاهیجان، «کرب زنی» و «تعزیه ظهر عاشورا» ضیابر اشاره کرد که هرکدام از قدمت چند صدساله برخوردار هستند.
سابقه ۳۲ ساله حرکت نمادین کاروان «قوم بنی اسد» در صومعه سرا
البته هستند مراسماتی که از سابقه چند صد ساله برخوردار نبوده ولی در طول همان سال هایی که برگزار شده اند شاهد حضور گسترده عزاداران حسینی بوده و کم کم به خیل مراسمات سابقه دار می پیوندند. حرکت نمادین کاروان «قوم بنی اسد» در صومعه سرا یکی از این مراسمات بوده که از سابقه ۳۲ ساله برخوردار استحرکت نمادین کاروان «قوم بنی اسد» در صومعه سرا یکی از این آئین ها بوده که از سابقه ۳۲ ساله برخوردار است.
عضو هیئت عاشقان ثارالله مسجد جعفری صومعه سرا در این بار به خبرنگار مهر گفت: «بنی اسد» نام تیره ای از قبایل عرب، از فرزندان «اسدبن خزیمه بن مدرکه» است که در سال ۶۱ ه. ق بعد از شهادت امام حسین(ع) و یارانش ، پیکر مطهر شهدای حادثه عاشورا به خاک می سپارند. براساس روایات این قبیله در سال ۱۹ هجری از حجاز به عراق رفته و در کوفه و فازریه از نواحی کربلا سکونت داشتند.
داود دانشمندی با بیان اینکه این قوم در زمان حرکت امام حسین (ع) به سمت کوفه به سه دسته تقسیم شده بودند، افزود: دسته اول به رهبری «حبیب بن مظاهر» موافق حرکت امام به سمت کوفه بودند، دسته دوم به رهبری حرمله (قاتل حضرت علی اصغر(ع)) مخالف این حرکت و دسته سوم نیز بی طرف بودند.
وی با اشاره به اینکه در روایات آمده که بعد از حادثه کربلا و به شهادت رسیدن امام و یارانش در ظهر عاشورا، زنانی از دسته سوم از آن مسیر عبور می کردند که با اجساد مطهر شهدا مواجه شده و تحت تأثیر قرار گرفتند و به جهت فرستادن همسرانشان برای تدفین پیکرها به سمت قبایل خود حرکت می کنند، خاطرنشان کرد: این زنان بعد از امتناع همسرانشان از انجام این کار ، خود با برداشتن بیل و کلنگ به دشت کربلا می روند البته براساس همین روایات در ادامه مردان به آنها ملحق شده و شهدای کربلا را تدفین می کنند.
پایه ریزی کاروان«قوم بنی اسد»صومعه سرا توسط شهدای انجمن اسلامی شهید مطهری
وی درباره حرکت نمادین کاروان «قوم بنی اسد» در صومعه سرا نیز به خبرنگار مهر گفت: این کاروان از سال ۶۴ و توسط انجمن اسلامی شهید مطهری مسجد جعفری صومعه سرا پایه ریزی شد.
عضو هیئت عاشقان ثارالله صومعه سرا با بیان اینکه شهیدان «عظیم صدیقی»، «ستایش»، «مومن زاده» و «حامد بقایی» در آن سال از جوانان فعال در این انجمن بودند، افزود: این عزیزان علاوه بر مقابله با گروهک های منافقین در قالب هیئت سوگواری مسجد جعفری اقدام به برگزاری این مراسم کردند.
وی با اشاره به اینکه از سال ۶۴ به صورت رسمی مراسم قوم بنی اسد در صومعه سرا آغاز شداز سال ۶۴ به صورت رسمی مراسم قوم بنی اسد در صومعه سرا آغاز شد، گفت: از سال ۶۵ هیئت سوگواری مسجد جعفری با تغییر نام به هیئت عاشقان ثارالله این مراسم را برگزار می کند.
دانشمندی خاطرنشان کرد: در طول این سال ها به رغم تقدیم شهدای بسیار همانند «بیژن صبوری، سید مهدی و سیدجواد نعیمی، محمدعلی و محمود سرشاد، سید طاهر صالحی، رضاعربانی، حسین بشری، علیرضا خلوص دهقانپور، عبداللهیان، عارف احمدی، قلی زاده، داوودی، جعفرنژاد، سیدحسن موسوی» که هرکدام در طول آن سال ها عهده دار مسئولیت این هیئت بودند به انقلاب اسلامی، حرکت این کاروان همچنان ادامه داشته و پایدار است.
وی در ادامه به تلاش ها و حمایت های امام جمعه فقید و اسبق شهرستان صومعه سرا «حاج آقا یکتا» نیز اشاره کرد و یادآورشد: یکی از نکات قابل توجه در طول سال های گذشته این بوده که هر زمان یکی از اعضای این هیئت به شهادت می رسید در آن سال این برنامه با شور و حال خاص و با حضور گسترده تر مردم انجام می شد.
الگوبرداری از کاروان «قوم بنی اسد »صومعه سرا در شهرهای دیگر گیلان
عضو هیئت عاشقان ثارالله صومعه سرا با بیان اینکه استقبال از این مراسم به حدی بوده که در این سال ها با توجه به پوشش رسانه ای به عنوان یک برنامه الگو برای سایر شهرها استان گیلان نیز استفاده شده استاستقبال از این مراسم به حدی بوده که در این سال ها با توجه به پوشش رسانه ای به عنوان یک برنامه الگویی برای سایر شهرها استان گیلان نیز استفاده شده است، ادامه داد: در سال های ابتدایی تنها خود اعضای هیئت عاشقان ثارالله این برنامه را اجرا می کرد ولی در سال های اخیر شاهد حضور سایر هیئت های صومعه سرا نیز برای اجرای این برنامه هستیم.
وی با اشاره به اینکه حرکت نمادین کاروان قوم بنی اسد یک شب بعد از حادثه عاشورا در صومعه سرا اجرا می شود، اظهار کرد: در شب ۱۲ محرم هیئت عاشقان ثارالله مسجد جعفری بعد از اقامه نماز و مغرب و عشاء کاروان قوم بنی اسد خود را به سمت مسیرهای منتهی به مسجد جعفری حرکت می دهد.
دانشمندی با تأکید براینکه یکی از اهداف قیام عاشورا برپایی نماز اول وقت بود که امام حسین(ع) در ظهر روز عاشورا آن را به نمایش گذاشت، افزود: اعضای این هیئت نیز این فلسفه و هدف را سرلوحه شروع برنامه خود قرار داده اند.
وی درباره چگونگی آغاز برنامه در سطح شهر صومعه سرا به خبرنگار مهر گفت: این کاروان بعد از زیارت مزار شهدای مسجد جعفری که از پایه گذاران اصلی این حرکت بودند به سمت خیابان های منتهی به مسجد حرکت و در طول مسیر خود در مساجد ولی عصر(عج) ، مسجد جامع ، بقعه سید رقیه توقف کرده و به ذکر مصیبت ، نوحه خوانی ، سینه زنی می پردازند.
عضو هیئت عاشقان ثارالله صومعه سرا با اشاره به اینکه این مراسم از زمان آغاز تا پایان بیش از چهار ساعت و نیم طول می کشد، خاطرنشان کرد: مراسم اصلی بعد از تجدید بیعت با آرمان های شهدا در داخل مصلای مسجد جعفری با حضور گسترده مردم و مسئولان برگزار می شود.
توزیع بیش از چهار هزار لقمه نذری در طول و پایان مراسم
دانشمندی به حمل نمادین یک تابوت توسط شش نفر از اعضای هیئت عاشقان ثارالله مسجد جعفری در طول مسیر و حضور بیش از ۲۰ نفر با در دست داشتن بیل و کلنگ و حمل کردن کیسه و زنبیل بر دوش اشاره و تصریح کرد: در طول مسیر ، کاروان در هر نقطهای که توقف میکند این افراد با گذاشتن تابوت به کناری بهصورت نمادین به دنبال اجساد مطهر شهدای دشت کربلا گشته و بیل و کلنگهای خود را بر زمین میزنند.
وی با بیان اینکه این افراد در حین انجام این کار اشعاری را زیر لب زمزمه میکنند، افزود: آنها همانطور که به دنبال اجساد مطهر شهدا هستند با گریه و زاری این اشعار را زیر لب زمزمه کرده و مردم نیز بر سر و سینهزنان با آنها همنوا میشوند؛ «ای قوم بنی اسد بیاید/ نعش شهدا کفن نماید» و یا میگویند «نیزه شکستهها را کنار بزن زینب/ حسینت اینجا خفته حسینت اینجا خفته».
عضو هیئت عاشقان ثارالله مسجد جعفری صومعهسرا درباره کیسهها و زنبیلهایی که توسط کاروان حمل میشود به خبرنگار مهر گفت: این کیسهها شامل نذورات و لقمههایی است که توسط افراد حاضر در این مراسم تهیه و قبل از آغاز مراسم تحویل هیئت شده تا در طول مسیر به حرکت درآمده و تبرک شود.
دانشمندی افزود: افرادی هستند که با شرکت در این مراسم نذر کرده و زمانی که حاجتروا میشوند لقمههای «نان و پنیر و سبزی» ، «نان و کتلت» و یا «نان و شامی» تهیهکرده و در کیسهها و یا زنبیل ریخته و به هیئت تحویل میدهند، هیئت نیز آن را در طول مسیر حمل کرده و بهصورت نمادین در بین اُسرا تقسیم میکند.
وی با اشاره به توزیع بیش از چهار هزار لقمه در طول و پایان این مراسم در بین حاضران بعد از اتمام سینهزنی، نوحهخوانی و ذکر مصیبت، ادامه داد: با توجه به شهرت و سابقه اجرای این برنامه، هرساله شاهد حضور بیش از سه هزار نفر از شهرهای مختلف استان و حتی خارج از استان در این مراسم هستیم.
نظر شما