خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- عبدالحمید بیاتی؛ سرانجام پس از ۳ سال کشتار و پراکندن جو وحشت توسط داعش، عمر این گروه تروریستی در عراق و سوریه پایان یافت و سردار قاسم سلیمانی که شخصا فرماندهی آخرین نبرد با داعش در سوریه را برعهده داشت با انتشار پیامی «پایان سیطره شجره خبیثه داعش» را رسما تائید کرد.
اما آیا خاورمیانه با پایان داعش رنگ آرامش را می بیند؟ با توجه به تاریخچه منطقه و تحولات فعلی موجود پاسخ این سوال منفی است. از یک سو یمن همچنان درگیر حملات عربستان سعودی و همپیمانانش است و از سوی دیگر اخبار تائید شده حکایت از اقدام آمریکا در انتقال اعضای داعش از عراق و سوریه به مناطق امن دارد.
در این میان عربستان با پشتیبانی آمریکا حرکت جدیدی را علیه ایران و حزب الله لبنان آغاز کرده و اجلاس اخیر اتحادیه عرب نیز بخوبی نشان داد که پروژه آغاز شده در اتاق های فکر آمریکایی-سعودی قصد تقابل مستقیم با جریان مقاومت را دارند چون در حال حاضر با شکست داعش، آنها فعلا ابزاری برای مقابله با ایران و حزب الله ندارند از همین رو شاهد هستیم که مقامات کشورهای عربی همپیمان با عربستان، بطور متناوب به وارد کردن اتهامات بی اساس به ایران مشغول هستند.
این در حالی است که عربستان در سوریه شکست خورده و در یمن نیز با وجود گذشت ۳ سال از حملات بی وقفه، هنوز به خواسته خود نرسیده و در لبنان دسیسه آغاز شده با محوریت سعدالحریری با درایت مقامات لبنانی تا کنون راه به جایی نبرده است.
به نظر می رسد که جریان ضد ایرانی قصد دارد تا زمان مهیا شدن دسیسه جدید جریان مقاومت را به نوعی مشغول کند. در این راه از چندی پیش با فعال شدن داعش در افغانستان انتقال بخشی از نیروهای آن به این کشور آغاز شد.
از سوی دیگر از چند هفته قبل بحث لزوم پایان مجاصره یمن مطرح شده و در کمال تعجب آمریکا نیز از این موضوع حمایت کرده اما آیا واشنگتن به یکباره دلسوز مردم یمن شده است؟
اسپوتنیک در این رابطه می نویسد: بسته شدن همه گذرگاههای زمینی، دریایی و هوایی به شدت عملیات سازمان بهداشت جهانی را تضعیف نموده و ۲۵۰ تن کمکهای این سازمان شامل دستگاههای بیهوشی، قرصهای تصفیه آب و دیگر کمکها متوقف شده است. یمن با شیوع گسترده وبا روبرو است و قحطی جان هفت میلیون نفر را تهدید میکند که نیمی از آنها کودکانی هستند که از سوء تغذیه حاد رنج میبرند.
روز چهارشنبه گذشته منابع ناوبری اعلام کردند، ائتلاف عربی بندر عدن را بازگشایی کرده، اما سازمان ملل روز پنجشنبه اعلام کرد، همچنان همه بندرهای یمنی بسته هستند. البته مسدود شدن تمامی بنادر دریایی، مرزهای زمینی و هوایی یمن از آغاز حملات عربستان وجود داشته اما طی روزهای اخیر بهصورت کامل مسدود شده است. هماکنون یمن در محاصرهای سخت و کشنده از سوی عربستان قرار گرفته که یک جنایت بهشمار میآید، تا جایی که آمریکا و سفارت این کشور واقع در یمن نیز نسبت به این مسئله واکنش نشان داده و از عربستان و ائتلاف آن خواست تا مانع عملیات امدادرسانی و ورود کمک های انسان دوستانه به یمن نشوند.
ایالات متحده تا همین چند روز قبل ایران را متهم به ارسال موشک و تجهیزات جنگی به نیروهای یمنی می کرد و حتی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، پرتاب موشک از یمن به عربستان را کار ایران دانست. اگرچه پس از این ادعا سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران ایران ادعای ترامپ را تکذیب کرده و اعلام نمود: امکان انتقال موشک از ایران به یمن وجود ندارد و این موشکهایی که شلیک می شود متعلق به خود یمن است که آنها را بازسازی کردهاند و با افزایش برد آنها در پی انتقام خون شهدای یمن هستند.
پیش تر ایالات متحده به بهانه ارسال کمکهای بشر دوستانه به مردم سوریه و عراق اقدام به پرواز در آسمان این کشورها نموده و به جای ارسال کمک به مردم آواره و جنگ زده، محموله هواپیماها شامل دارو، اسلحه، مواد غذایی، آب و اقلام ضروری را به نیروهای داعشی انتقال می داد.
پس از تغییر ناگهانی در مواضع ایالات متحده مبنی بر گشایش بنادر دریایی یمن این سناریو مطرح گردید که احتمالا ایالات متحده برای این بنادر برنامه هایی فارغ از انتقال کمکهای بشردوستانه به مردم یمن دارد و یکی از اینها ممکن است احتمال نقل و انتقال رهبران داعش از طریق این بنادر باشد.
در حال حاضر نیروهای القاعده، داعش و برخی گروه های دیگر در مناطقی از یمن از جمله عدن، حضرموت، مَهره و شبوه حضور دارند و به راحتی امکان جابجایی افراد و نیروها در آنجا وجود دارد. اینکه در حال حاضر ایالات متحده تصمیمی مبنی بر خروج کامل این نیروها از منطقه را ندارد به این دلیل است که بر بازتولید این نیروها و بازگشت آنها با همان عنوان داعش و یا با عنوان دیگری هنوز امید دارد، چراکه برای این نیروها بسیار هزینه کرده است.
نظر شما